Blog de stiri. Rau si bun in Romania ori despre romani.

miercuri, 10 decembrie 2008

Adrian Năstase, ultimul tun


Pesediştii din Comisia juridică au găsit o soluţie legislativă prin care blochează din nou ancheta în cazul Adrian Năstase

Legislatura 2004-2008 s-a încheiat miercuri cu o nouă decizie-şoc. Cu şapte voturi pentru şi patru abţineri (3 deputaţi PDL şi unul din PNL), Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat rapoartele Comisiei juridice care au următoarea concluzie: „Nu sunt elemente pentru a se solicita plenului formularea cererii de urmărire penală a domnului Adrian Năstase“. Practic, prin această concluzie, rapoartele Comisiei juridice au propus nediscutarea în plen a cererii procurorului general şi retrimiterea întregii documentaţii la Parchet. Cu două zile înainte, din declaraţiile date pentru Cotidianul de mai mulţi membri ai Comisiei juridice reieşea că se votase recomandarea ca plenul să respingă cererile de urmărire penală pentru Adrian Năstase.

Ce s-a întâmplat în ultimele 48 de ore este un mister.

Rapoartele comisiei sunt semnate de vicepreşedintele ei, deputatul PSD Florin Iordache, şi contrasemnate de către secretarul comisiei, George Băeşu, tot din PSD, care nu a mai obţinut un nou mandat de deputat. Ceilalţi 18 membri ai comisiei care au participat luni la dezbateri nu au avut timpul fizic să vadă rapoartele, pentru că, după şedinţă, cei mai mulţi dintre ei au părăsit Palatul Parlamentului. Mai mult, conform celor declarate de liderul deputaţilor PDL, Cristian Rădulescu, marţi, când s-a primit la grupurile parlamentare mapa de şedinţă a Biroului Permanent, aceasta nu conţinea documentele Comisiei juridice. „Abia la începerea şedinţei Biroului Permanent, cei prezenţi au primit cele două rapoarte“, ne-a declarat Rădulescu.

În rapoartele Comisiei juridice se menţionează că în referatele DNA trimise de procurorul general la Parlament nu sunt probe valabile, deoarece acestea au fost declarate ca fiind nule de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În documente se mai menţionează că „dacă comisia ar cere Camerei Deputaţilor să ignore cele două hotărâri judecătoreşti ale instanţei supreme (cele prin care au fost declarate nule probele împotriva lui Adrian Năstase - n.a.), aceasta ar însemna, în egală măsură, că s-ar cere Parlamentului să se situeze deasupra puterii judecătoreşti“.

Autorii rapoartelor nu se limitează la a insera motivaţiile deciziei, ci se lansează şi într-un adevărat rechizitoriu la adresa DNA. „DNA nu a fost legal învestită“; „La data denunţului, Genică Boerică se afla în executarea unei pedepse privative de libertate şi era şantajabil“; „Denunţul a fost dat în faţa unui judecător neidentificat, fără număr de înregistrare“; „Denunţul a fost plimbat prin mai multe dosare“. „Dacă DNA pretinde că este în posesia unor «probe indubitabile», «ori a unor mijloace de probă», acestea nu au putut fi obţinute decât cu încălcarea flagrantă a legii“.

Adrian Năstase a beneficiat de o decizie a Curţii Constituţionale care spunea că şi dosarele în care sunt cercetaţi foştii miniştri şi foşti prim-miniştri au nevoie de un aviz din partea preşedintelui României, nu doar cei în exerciţiu. Astfel, avocaţii fostului premier au invocat nulitatea probelor adunate în perioada în care ancheta s-a făcut fără luarea avizului de la Cotroceni.

În ceea ce priveşte votul din Biroul Permanent, reprezentanţii PSD şi ai PRM au susţinut la unison că „dacă trimiteam cerere lui Kövesi în plen, deveneam judecători“, iar singurul liberal care a putut fi contactat, Horia Uioreanu, ne-a spus că a fost la o ţigară şi nu ştie care au fost argumentele colegilor săi. În ceea ce-i priveşte pe pedelişti, Ioan Oltean ne-a menţionat că „a fost o decizie pripită, noi ne-am abţinut pentru că nu am avut timp să studiem documentele“. „Nu putem şti dacă demersul Comisiei juridice este corect sau nu. Personal, cred că era mai bine ca dosarele să fi ajuns în plen.“

SURSA: Adevarul.ro

1 rxctps 11-Dec-2008 07:18
Normal!
Cand iti pui ciracii in functii,asat obtii!Pentru ca Daniel Morar,Kovesi si restul aflatorilor in treaba au fost parasutati acolo pe motive doar de Macovei stiute.Si este si noprmal.Pentru ca daca,printr-o minune,ar ajunge in astfel de posturi oameni competenti si cu coloana vertebrala,ar fi cam rau.Astfel de oameni nu raspund la comenzi si nu inchid ochii la manariile nimanui.Nici macar ale "sefului"(&friends).Si se trezeste maine poimaine "sefu"(&friends)cu ditamai dosarul si nu mai stie pe unde sa scoata camasa.
raspunde

2 Kor 11-Dec-2008 07:59
vorba conului Iancu...
rxctps (11-Dec-2008 07:18)
Normal!
Cand iti pui ciracii in functii,asat obtii!Pentru ca Daniel Morar,Kovesi si restul aflatorilor in
... amice, esti idiot! N-are nici Morar nici Kovesi nici o legatura cu ce face si desface Comisia juridica a Camerei.

Niciun comentariu: