Blog de stiri. Rau si bun in Romania ori despre romani.

luni, 8 decembrie 2008

CIVILIZAŢIE: Sat unguresc, sat românesc


Pe locuitorii din preajma frontierei de vest a României îi despart nu numai o graniţă de stat, ci în primul rând gradul de civilizaţie şi grija pentru propriile case şi pentru domeniul comunităţii.

Românii şi ungurii care locuiesc de-o parte şi de alta a frontierei de vest trăiesc o realitate paralelă. Îi despart mai puţin de 10 kilometri. Vorbesc limbi străine, dar înţeleg, fiecare, vorba celuilalt, pentru că, la aşa o distanţă infimă, limbajul se contopeşte.

Ceea ce-i desparte cu adevărat este civilizaţia. Gazonul din faţa casei unuia lasă loc, în cealaltă ţară, unor bălării ruşinoase, asfaltul neted se transformă în gropi şi pământ, faţadele spilcuite devin, peste graniţă, igrasii şi tencuială picată.

De-o parte şi de alta a frontierei, realitatea e diferită de la felul în care creşte iarba, până la animalele sălbatice care sunt mai multe, mai grase şi mai vioaie la unguri, în timp ce în România ai spune că nişte oameni flămânzi au prins şi iepurii, şi căprioarele şi le-au mâncat.

Chiar dacă în ambele sate trăiesc oameni simpli, care-şi văd, teoretic, de propriile gospodării, cu ceva grădină în spatele curţii, cu câteva animale în poiată, satul românesc a împietrit undeva după război, în timp ce satul unguresc a ţinut, cu paşi abili, trendul veacului al XXI-lea. Pe case vezi aparate de aer condiţionat, ferestre izolante, termopan cu canaturi din lemn. Nu e casă fără o cutie galbenă în gard, ceea ce reprezintă primul semn al civilizaţiei: prezenţa gazului metan. Nu poţi vedea casă neîngrijită. În fiecare an, ungurii îşi bibilesc faţadele ca să arate bine: le zugrăvesc, le curăţă de praf şi au grijă să nu se strice.

Vorbim despre realitatea unor oameni care locuiesc la graniţa României cu Ungaria, unii la Cenad, în România, alţii în Kiszombor, primul sat maghiar de după graniţă. Concluzia nici că putea fi rostită mai bine decât de un poliţist de frontieră român: „Diferenţa dintre două sate, unul românesc şi altul maghiar, stă în WC. La noi, acesta e încă în faza de latrină din capătul curţii, în timp ce ungurii îţi dau senzaţia nu numai că au inventat apa caldă de care ai noştri încă nu au auzit la ţară, dar şi că au inventat trasul apei la toaletă“.

UNGARIA

Ţine de mândria naţională ca satul să arate frumos


Traseul din România, din Timiş, în Ungaria l-am făcut fără a ne uita cu multă atenţie la binecunoscutul peisaj. Depăşim gropile din asfalt, lăsăm în urmă casele mâncate de igrasie şi ieşim din ţară. În jur de 10 minute de rulat cu maşina regulamentar, şi dăm de prima localitate maghiară, Kiszombor.

Senzaţia de „altă lume“ persistă însă de la primul metru din Ungaria. În satul Kiszombor, casele arată ca decupate din reviste. Galbene sau albe, cu acoperişuri perfecte, fără nicio crăpătură pe faţade, înconjurate de verdeaţă atent îngrijită. Călătorul are în faţă imaginea unei fotografii „de Occident“: verde pe jos, zidărie în culori pastel, acoperiş roşu şi cer albastru.

Pe lateralele şoselei vedem pistele pentru biciclete. Acelea pe care şi bănăţenii spun că şi le doresc, dar nu mai apucă să le continue. Câmpia e cultivată. Nu vezi fir de buruiană. Satul apare perfect aliniat. Casele sunt perfect simetrice. Departe de opulenţ a unora dintre localităţile româneşti, acestea par să se fi înscris la un concurs gen „cea mai îngrijită gospodărie de pe stradă“.

Gazonul este mereu perfect tuns

Din drumul naţional care face legătura între România şi autostradă, de-o parte şi de alta a străzii satului Kiszombor, se desprind două fâşii perfecte de gazon. Fiecare maghiar îşi îngrijeşte cu sfinţenie verdele din faţa casei, de parcă în caz contrar l-ar paşte vreo pedeapsă cruntă. Paralel cu axa drumului, trotuarul din faţa caselor e perfect desenat, cu un asfalt ce dă senzaţia că abia a fost turnat. Totul arată ca tras cu rigla, cu crizanteme pitice, galbene în faţa casei, ca nişte buline colorate pe gazonul perfect tuns.

Stând de vorbă cu un localnic aflăm că ţine de mândria naţională ca satul să arate „frumos“ şi de aceea fiecare cetăţean se îngrijeşte să fie bine. Regi Maro ucza, numărul 17, este adresa lui. Un gard înalt de doi metri din lemn băiţuit şi lăcuit, cu o casă albă, cu pereţii drepţi, proaspăt zugrăviţi. Proprietarul, pe numele său Szep Istvan, un inginer agronom de 65 de ani, locuieşte aici cu familia de două decenii. Casa ungurului are trei camere, bucătărie, baie şi alte dependinţe, apă, canalizare, gaz, cablu TV şi internet.

„O dată la două săptămâni mă ocup de iarbă. Vara trebuie tunsă săptămânal, căci numai aşa se îngrijeşte. E ruşine să ai în faţa casei iarba netăiată. Eu am plantat şi brazii, şi tufele de flori“, explică Szep Istvan, din dreptul casei păzite de un câine la fel de bine îngrijit.

ROMÅNIA

Gropi şi scaieţi de un metru pe marginea şoselei


Am ajuns să ne întrebăm ce simte străinul care intră în România pe la Cenad. Probabil ceva între oroare şi milă, după ce lasă în urmă disciplina maghiară şi atenţia cu care e îngrijit fiecare metru pătrat de proprietate.

În Cenad, asfaltul începe brusc să hurducăie maşina şi, ca într-o vrajă, pe marginea şoselei răsar gropi înnoroiate în pământul strivit de roţile tractoarelor. Gazonul de la 10 kilometri distanţă sa transformat miraculos aici în scaieţi şi bălării înalte de trei sferturi de metru, conturând peisajul „sălbatic“ ce se potriveşte de minune cu casele care nu au mai fost zugrăvite cu zecile de ani.

În stânga şi în dreapta drumului, construcţiile se degradează: casele par bolnave de lepră, bucăţi din ele se desprind şi cad la pământ, amestecându-se cu noroiul. Culorile pastel au fost înlocuite cu griuri triste, de la trotuarul de pământ, soclul casei, pereţii, ţiglele şi până şi plantele netăiate din faţa caselor, pline de praf.

Dacă tot e chiriaş, nu are rost să facă reparaţii

Cenad, Strada Principală, nr. 1.545, una dintre primele case din sat. O casă de cărămidă uscată la soare, construită acum 100 de ani, crăpată pe alocuri şi care poartă vag amintirea florilor îngrijite de primii proprietari.

Locatarul ei, Viorel Grozav, este zidar şi are 27 de ani. Din moment ce stă în chirie, nu-l interesează nici micile reparaţii, nici tencuiala căzută sau smocurile de buruieni crescute peste măsură în faţa casei. Om simplu, ţăranul român poartă trening, şlapi, nu are maşină, nu are nici măcar căruţă, ci o „ţoaglă“ (bicicletă - n.r.), cumpărată second- hand din talcioc.

Toaleta este o latrină, în capătul curţii. Din moment ce casa e dotată cu două bucătării, îl întrebăm dacă e racordată la alimentarea cu apă. „Ce apă? Fiţi serioşi! Da, casa are apă în curte, adică, dacă avem nevoie, ieşim cu găleata, cu vailingul, cu sticla şi umplem. Nu am nici telefon fix, nici gaz, dar m-am legat la cablu TV şi internet“, spune Viorel. Zidarul e prea ocupat ca să se dea pe internet.

Un gard relativ scorojit, cu sârma ruginită, acoperită de o vopsea galben-ocru, şi o poartă cu broasca cârpită cu tablă delimitează casa de trotuar. Acesta e de fapt o adună tură de pietriş care aminteşte vag de betonul care ar fi fost aici turnat. Până în strada mare, iarba e netunsă cu lunile şi înaltă până la genunchi. Viorel Grozav susţine că taie lunar „gazonul“ şi că pomii aproape uscaţi din faţa casei sunt pruni cu rod, iar boschetul alăturat, o tufă de trandafiri.

SURSA: EVZ.ro

sa va aud banateni de 2 lei
de aligatoru de aur(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 22:52
tot voi sunteti fruncea sau tot bucuresteni astia sunt de vina. halal sunteti vai steaua voastra si vreti autonomie . creti**zilor

mrgeti mai incolo
de mijlo kashu(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:49
in Austria, Italia sau Germania in care vedeti case razlete, pe vai si dealuri. Case singure. S-a construit asa ca in tarilea alea nu erau hoti si curve, In tarile de care scrieti satele si orasele s-au facut la gramada [Citeste] caci niciodata nu se stia cine-i curva si de unde rasare hotu. De puturosnenia locului mai bine sa ne imbatam toti ca asta este.

banatenii mai au si
de obraz niku(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:05
clossette de lemn in spatele casei, voi din mahalaua Vlahiei si Dobrogenii sunteti mai rau ca tadjikistanii,
le dregeti toate la iarba stergandu-va cu frunze , dor popa si primarul servesc ziarul.

aligatorule,
de Suparatu', marţi, 9 decembrie 2008 - 00:19
care e diferenta intre satele din ungaria si cele din vestul romaniei?? Mult mai mica ca si cea dintre satele din ESTUL romaniei cu cele din VEST. (L-au luat si pe asta din CENAD care nu are nimic.) Am trecut [Citeste] de atatea ori granita RO-HU si se vad diferente, dar nici chiar asa de mari. PS: nu sunt banatean.

bai miticule
de emanuel(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:20
Mai miticule...Daca Transilvania si Banatul nu ajungeau dupa 1918 acolo unde suntem azi,aratam si noi la fel ca cei din Kiszombor.Numai ca regatenii ne-au cam fraierit atunci si ne fura pe unde pot deatunci.In schimb primim nationalism de gasca, cumca [Citeste] ungurii vor sa ne fure etc.Apropo, cine fura pe cine???

aligatoru de aur si realitatea romaneasca
de ardelean(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:20
Eu nu stiu din ce zona esti si nici nu ma intereseaza in mod deosebit. Am sa-ti spun in cateva cuvinte povestea unui sat la 60 de km de Timisoara. Zabrani(svabii-i ziceau Gutenbrunn). Satul ala avea de toate,brutarie,camin cultural cu [Citeste] sala de dans si cinematograf,biblioteca,gradinita, bazin de inot,scoala,pompieri voluntari,popicarie,laptarie,orezarie,helestee cu pesti,o cooperativa bogata,case frumos zugravite,strazi impecabile,chiar si ulicioarele neasfaltate erau cu piatra batatorite,dispensar medical si dentist,coafor,fotograf,posta,magazine diferite. Prin anii 80 a inceput exodul nemtilor din Zabrani,acum nu stiu daca mai traiesc 2-3 acolo. Eu am revazut satul acum 2 ani si m-a umplut plansul cum arata azi. Satele au fost populate cu oameni care au distrus totul,case,gradini,infrastructura. Asta este. Si NU SUNT LOCALNICI, dar au acte romanesti.

Pt. aligator
de Timisorean emigrat(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:34
Domnule aligator, satele din Banat sunt locuite in proportie de 85% de cei emigrati din Regat in ultii 30 de ani; banateni neaosi in satele banatene sunt batrinii. Asta iti arata itr-adevar ce s-a intimplat in Banat odata cu invazia regatenilor.

Casele romanesti
de Cash(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 03:57
Mai fratilor,in Est sau in Vest casele arata cam asa.Unele mai bine in Vest si altele,mai rau in Vest.Dar de ce ati sarit toti ca arsi:realitatea este cea aratata in articol...La numarul de carciumi pe cap de locuitor ii batem [Citeste] pe unguri de departe,nu mai vorbim mai departe... Am fost,dupa mai bine de 7 ani,intr-un sat de langa Bucuresti,mai pe seara.Nu pot sa va descriu socul:am fost sa cautam pe cineva prin 2-3 asa zise carciumi:niste cocioabe,pline de fum,unde se beau niste bauturi ordinare...l-am intrebat pe amicul meu ce se intampla cu ele ziu.La fel de pline.Case nevaruite de zeci de ani...Drumuri pline de gropi...L-am intrebat de ce nu aduc o caruta de pitris sa puna in gropi.Raspuns:daca nu ne plateste nimeni? Fratilor,asta a facut comunismul din noi:ne-a distrus orice urma a simtului de propritate colectiva.

Casele romanesti 2
de Cash(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 04:11
Nu facem ninmic pentru drumul comunal,care trece prin fata casei ca nu ne plateste nimeni...Stam la carciuma tot timpul liber pentreu ca,daca muncim la acsa sau la drum,rad vecinii de noi ca suntem prosti si muncim pe gratis.Nu conteaza ca [Citeste] muncim pentru noi...Cand au fost inundatiile,lumea statea la carciuma si se uita la soldati cum muncesc.Asta ne-au stricat comunistii:creierul...Nu conteaza,prea mult ca,casele din Est arata mai rau decat cele din Vest.Asta este o mandrie prost inteleasa.Parerea mea este ca,toti care traiesc in strainatate,unde vad cum este sa traiesti civilizat trebuie sa inceapa o campanie impotiva puturoseniei si inactivitatii din Romania...Nu e vorba de bani aici caci,o mana de var sau o caruta de pietris nu costa mare lucru...Oamenilor trebuie sa le fie explicat cum este afara precum si ca vor duce o viata mai buna daca lasa tuica(o parte din timp)si pun mana pe lopata...

ma simt obligat sa le raspund la marii patrioti romani!
de tiberiu(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 04:47
pai,mai fratilor si cumnatilor,de aici porneste toata tevatura,ca de la unguri vine invatatura!daca nu ati stiut,incerc sa va repet..austro-ungaria a fost de mult pe terenul banatean ..daca era si acum, eram si mai departe decat valachia,pt ca exact asta combateti [Citeste] voi,cei din restul tarii,ura fata de unguri,se muta pana si la romanii din banat pt ca ei sunt mai gospodari ca cei din oltenia ,moldova si regatul la un loc.repet de mii de ori asta pana are sa va intre in cap.atat timp cat aveti casele acoperite cu tabla sunteti departe de banateni!ca de gospodarie nu mai vreau sa va spun nici sa tiati un porc de craciun nu stiti,ca al vostru pute a peste ca il lasati sa manance la margine de mlastina de la dunare!

Miticilor ! Uitati umagini Unguresti.
de Ioan(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 05:21
Cautati pe Google astfel click p in stanga sus pe ,,imagini,,.Tipariti la cautari asa: nandu.hu. Veti primi imagini din acel micut orasel NANDU.rulati imaginile pana la ultimul rane de poze .Dati click pe prima din stanga jos. apoi rulati imaginile. [Citeste] Comparati ce vedeti cu ce cunoasteti voi din orice localitate din Romania si.....e doar un gbiet orasel de stepa din Hotrobagy,judet de pastori. Cine incearca,sunt sigur ca va saova acele imagini la ,,favorite,, (bookmarks)

vorbim degeaba
de alx(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:47
Prietene Aligator, eu sunt bucurestean din tata-n fiu dar vad insa ca tu spui prostii. Este diferenta mare intre satele din Banat si Ardeal si de satele din sudul sau estul Romaniei. Nici pe mine nu ma unge la inima [Citeste] cand banatenii si ardelenii ne fac pe toti, nejustificat, mitici insa asta nu inseamna ca nu vad anumite lucruri. Mai multa ponderatie nu strica nimanui!

Raspunde lanoi e o treab de traco-geto-daci ortodoxiti ....
de maradona(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 22:58
...la ei e o treaba de huni-barbari , catolicizati si modelati dupa modelul si cultura vestica . Asta e un fapt si nu e o exgerare .Si aia din vest ca si noi astia din est au tot doi ochi [Citeste] , doua urechi , zece degete etc ...nu sint extraterestrii , numai ca .....uitati-va prin jur si o sa va da-ti seama singuri . Ce naiba ca doar au spus-o si din marii nostrii carturari si nu cu ura ci din dragoste de adevar si de trezire .

ptr emanuel
de cip(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:56

Nu ti-e rusine mah?! pai sunt eu de vina ca tu esti nesimtit si nu iti tunzi iarba din fata casei?...Nu te las eu sa-ti vopsesti casa?! Nesimtitule ce esti

Raspunde de ce mintiti
de cosmin(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:07
nu mai tot exagerati atata....care gropi..ca drumul este facut de 2 ani....iar Kisombor nu arata chiar asa bine......a venit un mitic sa faca reportaj in vest.....mai bine comparati Giurgiu cu Ruse

Mai istetule!
de anna(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:27
Sunt din Timisoara si autorul art.are dreptate.Mi-e rusine de satele ntr. prin comparatie cu ale lor.Sunt mai saraci decit noi, dar de 1000 de ori mai gospodari ,mai civilizati.Case mici ,curate,fara pruni in fata,cu plante ornamentale, ingrijite,sosele curate. Chiar Timisoara [Citeste] e diferita ,pina si in Mako e mai curat ,mai frumos,pastrind desigur proportiile.

Comparatie Giurgiu Ruse??
de Giurgiuvean(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:12
Bineinteles ca nu exista comparatie. Giurgiu e de -5-6 ori mai mic decat Ruse dar infinit mai curat, chiar daca mai sarac si nu atat de pompos ca Ruse. In ruse inca mai vezi trolee si autobuze din anii 70, [Citeste] in timp ce transportul intre Giurgiu si localitatile dimprejur se face cu autobuze moderne. Nu mai vorbiti daca nu stiti !

Nu minte nimeni,tu esti orb de nationalism
de aradean(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:30
si anume de cel mai ieftin. Autorul are perfecta dreptate. Si nu numai Cenad. Mergeti la Nadlac sau la Turnu si veti vedea diferenta dintre ei si noi. E mare. Nu vorbim ca-n satele lor se facea curatenie si se [Citeste] ingrijeau florile si iarba din vremea lui Kadar si mai dinainte. La noi asa a fost mereu, dezinteres, ce nu-i proprietate sa se inece in mizerie. La case sunt si la noi progrese,fara dubiu,dar infrastructura si mentalitatea " sa faca statul" ne omoara. Penibil este daca trebuie sa mergi la WC. Intre Deva si Nadlac(traseul meu obisnuit)nu gasesti in afara benzinariilor nici un WC public.Nici in orase. La benzinarie este dezinteres mare pentru instalatiile sanitare si igiena. Se spune, n-are cine sa-l curete sau degeaba l-am curatat ieri ca azi tot murdar este. In Ungaria sunt privatizate si se plateste o taxa, de aia-s mai curate.

Draga Aradean
de Cash(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 04:22
de perfect acord cu tine cu o exceptie:nu cred ca WC sunt mai curate in Ungaria pt. ca se plateste o taxa...In America,toate WC sunt absolut curate si nu se plateste nici-o taxa...Este vorba de conceptie...In america,pe langa concurenta,inveti un [Citeste] lucru:daca tot faci o treaba,de ce sa n-o faci bine...Daca am reusi,cu totii,sa-i invatam pe conationalii nostri treaba sata,ar fi mult mai bine...In Romania mai este o mare racila:organele de control nu-si fac datoria si iau si spaga...Ia sa vedem,daca ar inchide benzinaria sau carciuma daca nu este curat WC-ul(pentru o saptamana)sa vezi cum s-ar apuca de treaba...Aici,in America,pentru ca au gasit urme de salmonela pe 2 preparate dupa ce un client s-a intoxicat,au inchis restaurantul3(trei)luni si i-au obligat sa faca curatenie generala(vopsit,zugravit,etc)...

Raspunde mai la vest
de Europiu(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:13
Ce e consemnat in articol e trist, dar adevarat, cum probabil multi au putut sa vada. Si, slava Domnului, comparatia s-a facut aproape de granita. Si inca imi spunea - acum cativa ani - un prieten din Budapesta ca maghiarii de [Citeste] prin partile estice si sudice ale tarii ("aia de pe langa voi si sarbi") sunt considerati mai "inapoiati". Fara doar si poate e asa, dar, macar din punctul asta de vedere, ne aliniem si noi lor. Hehehehe...

oameni vechi/oameni noi
de banater(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:29
Autorul articolului are perfecta dreptate, nu exagereaza cu nimic, dar sa nu uitam ca in toate satele de la Timisoara pana la Cenad majoritatea locuitorilor este formata din moldoveni imigranti. Satele svabesti, (Sandra, Biled, Periam,) sau cele unguresti (Cenad, Beba [Citeste] Veche) madre odinioara au ajuns niste ruine, acolo unde vechii autohtoni traiau in prosperitate, noii locuitori mor de foame cu cate 10 copii si ard parchetul in soba din lipsa de lemne (de gaz ce sa mai vorbim). Singura dovada a unei civilizatii prospere, apusa acum sunt bisericile catolice din satele repective care troneaza maiestuos in centrele acestor sate.

Raspunde Sate moarte
de Viorel(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:23
Cum sa arate bine? Nemtii au plecat si in locul lor au venit te miri ce vinituri. Uneori zici ca ar fi coborat direct din copac!

Asa este!
de ardelean(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:34
Da sa treci Carpatii pe Valea Jiului si sa te perinzi prin Oltenia si Muntenia...sa vezi acolo sate si gospodarii de oameni sarmani. Oare primariile din Romania dorm? Localnicii nu vad si ei in ce mizerie se balacesc zilnic?

Raspunde Astia am fost, astia suntem...
de Jigodie(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:23
noi romanii nu pricepem un lucru simplu, si anume ca nu suntem buricu pamantului, nu stim sa facem de toate, nu suntem cei mai buni, nu am fost cei mai viteji, nu suntem demni. Dimpotriva...suntem lasi, plangaciosi, hoti, lipsiti de respect [Citeste] ori cultura, ai dracului de lenesi, preocupati mereu de raul nu de binele altuia. Cea mai mare bucurie ca natiune ne-o provoaca moartea caprei vecinului. Daca luam la puricat istoria, asa cum e ea in adevarul ei, nu ce au cantat niste alde Paunesti ai altor vremuri vom afla ca nimeni nu dadea doi bani pe noi. Nici azi nu da nimeni. Am fost fufe politice, am iesit si intrat in razboaie, am fost umiliti si am plecat capul, acum...facem la fel. Asta e tot ce stim. Da, ungurii sunt ingrijiti, nemtii, italienii, francezii...toti sunt. Polonezii au reconstruit varsovia de la 0 dupa WW2. Noi nu curatam o buruiana...suntem prea mandri. hahahaaaaa

Pt. Jigodie
de cash(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 04:29
Bravo,ai pus punctul pe J.Dar,adaug eu,daca nu eram fufe politice poate nu rezistam aici,pe pamanturile asta,la rascruce de vanturi si drumuri,cu atatea navaliri peste noi si pastrandu-ne ca popor.Parerea mea este ca,acum,cand lucrurile astea s-au limpezit,cand nu mai avem frica [Citeste] privind granitele si traim in comunitatea NATO este timpul sa ne schimbam si noi si...eu cred ca putem daca,cei care vad ce trebuie sa facem nu sunt indolenti si incearca sa le spuna celorlaiti si,de ce nu,si sa faca...Succes.

selfexplanatory..
de zorrzo(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 05:25
...Da Domne...esti macar sincer...esti..o...JIGO**E

pt cash
de IQ100(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 06:24
mai bine nu rezistam asa....

true
de alx(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:51
Ai dreptate J. Insa ma bucura ca macar incepem sa ne dam seama, poate cine stie ... odata si-odata .. facem un efort sa ne schimbam.

Raspunde mai bine comparati ghetoul arad cu szeget
de constanteanu(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:24
:))))))).Incet incet presa "mitica" de la Bucuresti nu mai pupa in f..und vestul "civilizat" si "autonom" al Romaniei.Cind intri in Romania pe la Nadlac si ajungi in Arad,fereasca Sfantul sa intri noaptea,ai senzatia ca ajungi intr-un ghetou! Strazi neasfaltate de [Citeste] zeci de ani,sau daca sunt au zeci de petice,blocuri mai triste ca in arad nu am vazut nici in Vaslui,hoteluri mai jalnice-si ei vor all inclusive pe litoral:)))))))))-nici in somalia nu gasesti.T..igani la toate casele de schimb valutar,un spital untrajegos- am avut nevoie din pacate.Ce mai! Jegul jegurilor! ia faceti acesta comparatie-arad- szeget.Si dupa luati putin si "mica Viena" t..iganeasca- Timisoara-TEmesvarum-Socares!

Sigur ai fost pe unde trebuie?
de Marius(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:54
Vezi ca gresesti numele orasului...e vorba de Szeged si nu Szeget

Ma, om mai nesimtit ca tine rara am vazut...
de aradean(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:42
Chiar daca sunt de acord cu tine ca diferenta intre Szeged si Arad(chiar dintre Mako si Arad) este imensa nu pot sa ma abtin in a te intreba,cata ura ai acumulat in tine impotriva ardelenilor si banatenilor? De ce fratele [Citeste] meu? Te crezi tu si constantimea ta ceva mai deosebit? Sau esti frustrat ca va conduce un smecheras care si-a bagat banii si terenurile in buzunarele familiei si ale prietenilor? Pai ma baiatule, in zona aia dintre Dunare si Marea Neagra am vazut saracia cea mai crunta. In Constanta sunt cartiere in care mi-e frica sa merg ziua, darmite noaptea. Ia zi, cum se ineaca Constanta la ploaie vara? Sau cum arata salba de statiuni spre Vama Veche? Sau cum plutesc rahatii,pungile si cocenii de porumb pe malul marii. Cum arata faleza de la Eforie cu treptele pline de rahatii,urina si prezervtive? s.a.m.d.

Mai constantene
de Banatan(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:44
Dai in gropi din nou; autorul compara satul unguresc cu cel romanesc; ceeace autorul omita sa spuna este faptul ca satul romanesc nu mai este populat de banateni ci de imigranti din Regat , din tara ta. Nu-ti fa iluzii [Citeste] constante, daca ar face comparatia intre satul Cenat depopulat de banateni cu satele regatene impresia ar fi extrem de positiva pentru satul banatean, chiae si asa depopolat de banateni si repopulat cu imigranti regateni. Din pacate, noi banatenii ramasi pe aici trebuie sa platim gresala bunicilor si strabunicilor nostri care si-au plecat urechea la minciuna regateana.

Pt aradean! Zi si ceva nume de cartiere!
de constanteanu (Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:54
Vorbesti cam prost romaneste.Din cele 3 milioane de turisti care au trecut in vara asta prin Constanta,tu esti singurul caruia i-a fost frica sa treaca prin nu stiu ce cartier.Ce sa-i faci.Aradul fiind ca un sat ,te inteleg!Constanta se ineaca [Citeste] cind ploua torential,foarte rar dealtfel.Cam orice oras mai mare nu face fata.Imi aduc aminte de New Orleans din SUA -stii unde e?-Vino acum sa vedem daca plutesc rahati in mare! Nu cumva isi fac nevoile taranii din ardeal care sunt obisnuiti sa-si faca nevoile in porumb?Statiunile din sudul litoralului sunt gestionate de javre din banato-ardeal ca :SIF Transilvania,Unita Timisoara,Fratii Chimici Micula,Nicolae din Brasov etc etc.Mamaia care apartine de Cta e prea tare pt tine!Mai citeste! Apropo,mai exista haznaua aia de strand din Arad pin de t..igani.Am fost odata de curiozitate!

Pt banatean- esti tipic,adica prost!
de constanteanu(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 02:11
Ai creierul aburit de nationalism.Bunicii tai au dorit sa scape de sclavie.Daca mai traiesc vorbeste serios cu ei.Vrei sa-ti trimit carti cu ce s-a intimplat in satele Ip si Treznea?Asta ca este mai aproape de noi.Vrei sa stii de ce [Citeste] s-a rasculat Iancu?Sau Closca?Sau Horia?Ai auzit vreodata de ei?-Pt tine,In Dobrogea, nu a fost nevoie de un Iancu.Aici a fost intotdeauna armonie intre minoritati si romani si crede-ma ca sunt multe! Vrei sa stii citi dobrogeni au murit pt a elibera Oradea?Sau Careul?Crezi ca nu vroiau sa traiasca?Dar bunicii tai stateau si asteptau sa fie eliberati.Sa poata si ei sa aiba biserici,scoli pentru parintii tai,si libertate pt jigo**i ca tine.Altfel erai inca iobag acum!

airezi din nou constantene
de Banatan(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 02:50
Nici Banatu si nici Ardealul nu au fost eliberate de armatele romanesti, ci au fost in fapt cucerite. Domnule turc de Kuntenge, eu stiu istoria Banatului si Ardealului si mai stiu de la strabuncii mei modul si standardul de viata in [Citeste] timpul Imperiului. Ce stii tu este propaganda nascocita in malstinile dambovitene. Pai este si normal ca satele unguresti sa fie mai civilizate decit cele romanesti, chiar cele banatene si ardelene, pentru ca ele nu au avut de suferit jaful si conducerea damboviteana. Tocmai pentru a reveni in rindul civilizatiei din care am fost zmulsi in Nenorocita zi de 1 Dec 1918, noi vrem Autonomia, noi vrem sa ne conduncem singuri si sa revenim la Civilizatia Mama. Intelegi constantene. Voi tineti-va 'civilizatia' voastra ca noi vrem sa o recistigam pe a noastra.

Constanteanului
de Mihaela(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 03:00
delirezi din nou din cauza mirosului de peste stricat.
Nu stiam ca pelagra produce halucinatii, dar la tine si asta este una din cauzele ratacirii mintale.

La nivelul tau nu are rost sa cobor...
de aradean(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 03:03
dar am sa-ti raspund ca in jurul stadionului Farul si chiar in centrul orasului la mica distanta de Cazino si de portul Tomis misuna tiganii si aurolacii. Chiar nu stiai de ce ajung fecalele in mare? Pai din cauza faptului [Citeste] ca nu v-a facut Mazare o statie de epurare a apei reziduale. 3 milioane de turisti? Ai halucinatii probabil,nici macar capacitatea hoteliera nu aveti pentru turisti adevarati. In Mamaia merg fitosii din toata tara sa se dea cu trocaleturile pe bulevard si sa umple cluburile si discotecile de ifose si figuri. Ia zi mai bine cati turisti straini s-au pierdut prin nisipurile pline de chistoace de tigari,alge moarte si ambalaje alimentare? Esti smecher constantene,zici tu, dar nu suficient de smecher. Bucura-te cu toti dobrogenii tai de conditiile din spitale si de prin stranduri sau mai stiu eu ce oaze de cultura si civilizatie. Pana si Ovidiu blestema tarmul unde era exilat...stia el de ce.

@constanteanu' Nulitate
de Arad(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 06:24
Mey Nulitate cu valente de zero infint, ce'a receptionat neuronu' tau singuratic da la nervu optic da mitic bleg ratacit prin lumea civilizata ?!?! Ce'ai vazut tati pa strandu dan Arad da ti s'o belit retina in halu asta ?! N'ai [Citeste] avut bani da "Space" si ai tras da'o bere la Belei, right ? Spune tati, ca nu'i rusine....doar ni's in plina criza economica !!!!! Aradu' ii cu zece clase pasta saraciea aia ta da sat cu plaja...numa cocalari 100% se regasesc in peisaju da akolo....da ce crezi k oamenii cu minte sa duc la bulgari ?!? A ?! Ba miticule, ba...sa nu te prind pan' Arad k te fac rau da tat !!!Sa moara tata, daca nu!!!

Raspunde da si nu
de dany(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:31
E si nu e chiar asa. Nu e mare diferenta intre un sat din Romania si din Ungaria la arhitectura caselor, ori la curatenie... Nu exista padure fara uscaturi. Nu toate casele sunt darapanate la noi, asa cum nici la [Citeste] ei nu sunt toate bine intretinute. Aceste lucruri tin de mentalitate. Insa in ceea ce priveste utilitatile, suntem inapoiati, asta este clar. Ca sa nu mai vorbim de autostrada... Cand insa ajungi in Austria, nu iti mai vine sa te intorci!!!!!!!

DIFERENTE
de du marin(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 04:01
Articolul este scris sa mai dezmorteasca inertia tipica: las` ca merge si asa. Chiar daca ptr. unii articolul este subiectiv ,eu consider ca este bun si ce bine ar fi daca toata lumea ar face ceva bun ptr. frumusetea locului [Citeste] unde traieste.. Oamenii trebuie ajutati cu credite si casa sa o faca dupa modele arhitecturale tipice si zonale

Raspunde imi plce mult
de leon(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:33
gazonul din spatele lui Szep Istvan, in fata casei lui de la adresa Regi Maro ucza, nr. 17 KISZOMBOR. De asemenea imi place si casa lui, frumo vopsita in galben si acoperisul rosu.

Raspunde civilizatie...
de DINU BILEGAN(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:47
Din pacate ,cei care au construit aceste case si sate :sasii si svabii au plecat demult.Noi ,romanii ,care am convietuit cu ei ne aducem aminte cu nostalgie de :disciplina , munca , respectul fata de autoritate ,religie , cu adevarat [Citeste] SPIRIT DE OBSTE.Cei care am trecut prin Ungaria,AUSTRIA,GERMANIA si nu am invatat nimic din ce am vazut ,am fost degeaba.Cine sa ne mai conduca ? Cine sa ne oblige sa respectam legile ? ...Va felicit pentru articol . Dinu. Bistrita.

Raspunde Asa este...
de jeakdejeak, luni, 8 decembrie 2008 - 23:52
din pacate!Te revoliti cand intri in tara si vezi ca oamenii nostri,gospodarii oraselor si comunelor mai marii primariilor in frunte cu cel ales de oameni,nu fac nimic pentru locul unde traiesc.Pai asta-i treaba primarului sa puna putorile la treaba si [Citeste] pe cei care locuiesc acolo.Ati auzit de civilizare fortata?Asta-i trebuie romanului ...ca de buna vorba nu face nimeni nimic.Tot citesc pe forum cum blameaza unii zona Moldovei.Pai sa avem iertare domnilor...mergeti prin Moldova ..inspre Bucovina si veti vedea ca vestul tarii are mult de recuperat!

Raspunde balariile lui istvan bacsi
de terente(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:57
Din poza publicata reiese faptul ca Istvan bacsi a reglat masina de tuns gazonul un pic cam sus, altfel nu se explica "iarba" din spatele lui si a cainelui care are cam in jur de un metru inaltimea...mai mare dragu' sa pasesti pe asa gazon...Isten Hozott!

Eroare
de Ioan(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 04:44
Un comentariu anterior cred ca l-am plasat gresit de aceia revin la normal cu acesta. Rqspund astfel lui Terente (vizitator). D.le terente ! Se vede ca nu sunteti obisnuit cu ordinea. In spatele luiIstvan si a cainelui sunt plante ormamentale [Citeste] care formeaza un gard viu.Ele suhjnt ijnca tinere . Vor fi tunse si bine aranjate ca si cele din parcuri. D.ta se vede ca obsergvi si recunosti iarba si scaieti de pe la noi. Deci faci Eroare.

Raspunde pune/ti paie pe foc
de 1 DECEMBRIE(Vizitator), luni, 8 decembrie 2008 - 23:57
EVZ ce e cu mizeria asta de articol? Va asigur eu ca diferentele nu sunt atat de mari. Probil vreti doar sa starniti dispute inutile pe forum si sa cresteti xenofibia in tara asta. Ma scarbeste articolul asta si autorul [Citeste] care se vrea a fi cetatean roman. Rusine !!! Romania e un stat UNITAR si SUVERAN. UDMR cerseste participarea la guvernare.

Domnule !
de Ioan(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 04:31
Neobisnuit cu plantele ornamentale,d.ta le confunzi cu iarba romaneasca. Vezi ce ai postat Te-ai facut de ras si-ti pare rau daca ti se spune,,MITICA,,

mai omule-pt 1 dec
de IQ100(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 06:26
pe ce lume traiesti?ai iesit din casa altundeva decat la coada de pensionari? ai vorbit cu oameni mai tineri de 50 ani?ai citit si altceva decat propaganda defunctului PCR?

Raspunde Simte dferenta....
de Istvan(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:01
Nu imi plac asemenea comparatii, dar ! asta e adevarul!! Din pacate Romania e o tara obosita, si profita unii smecheri...din pacate poporul nu stie ce inseamna curatenia, nu stie ce inseamna sa nu arunci pe jos, nu stie ce este [Citeste] curatenia.. din pacate nu avem oameni care sa educe, oameni la care sa le pese de tara lor, sunt prea preocupati de politica lor interna, cand mai au timp oare sa se ocupe de ceea ce trebuie cu adevarat.Asa e padure fara uscaturi nu exista, insa la noi se poate spune ca fara uscaturi poate exista padure, hai sa dam foc la uscatura si sa lasam sa creasca verdeata. Vreau sa avem o tara frumoasa si curata, din pacate nu cred ca o sa fie asa cum trebuie niciodata, dar trebuie sa ne luptam si sunt convins ca o sa reusim, dar oare cand ??? As vrea sa facem un forum al celor care ne pasa !

Istvane
de leon(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:13
poate ca intr-adevar Ungaria este curata. vreau insa sa iti spun ca vara aceasta am fost si in harghita, si la mare. In localitatile din Harghita nu era mai multa curatenie decat in localitatile de la sud de Carpati. In [Citeste] schimb la Costinesti am vazut un grup de turisti, vorbitori de limba maghiara, care nu au avut niucio retinere in a arunca ambalajele de la dulciuri sau cutiile de bere pe strada. Erau in jur de 15 oameni, foarte galagiosi, de la varsta de 3-4 ani pana la circa 40 de ani. Si maghiarii au lipsuri la capitolul civilizatie.

Romania vs Restu' Lumii
de BB(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 02:55
E un articol umilitor si deja nu ma mai mir ca in EVZ apar astfel de articole. Doamna Georgeta, nu banatenii sau ardelenii sint vinovati pentru saracia in care sint nevoiti sa traiasca. Poate ar trebui sa va dea de [Citeste] gindit de ce articolul dumneavoastra a atras atitea interventii mizerabile ale unor cititori din vechiul regat romanesc.

Sigur ca in Harghita nu este curat ca si in Ungaria
de Marioara(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 03:02
Si nici nu poate sa fie, ca doar avem conducere de la Bucharistan. Ce tu stiai ca pestele de la cap se impute? Unde pune Bucharistanul piciorul si iarba se usuca.

pt Istvan
de IQ100(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 06:32
pai vezi mai omule, vrei sa faci un bine ....pt ca ai nick-ul Istvan; sunt bucurestean , si roman ca neam; s-a pus la mine la bloc o banca; vin tinerii elevi si studenti seara la o vorba, o cola, [Citeste] o samanta, o tigara; le-am pus galeata de gunoi; gunoiul e pe jos; am pus a doua galeata, idem; le zic , ei dada, desigur, a treia zi la fel. Asa se simt ei bine, sa arunce pe jos.NU ii poti educa, mai ales de la 14-15 ani in sus. Ramane sa fi TU (eu ) educat . Mie nu mi-e rusine sa matur sau sa duc gunoiul. Lor le e, ei au buba la cap.

Raspunde hai sa fim seriosi...
de bogdan(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:08
intr-o dimineata de sfarsit de iunie, acum vreo 15-16 ani, ma intorceam acasa cu masina cumparata din germania. lucrasem cu contract de munca impreuna cu alti romani, printre care si un inginer bucurestean de loc din sangeorz bai, vorbitor de [Citeste] limba maghiara, roman get beget, oricum, nu am nici o problema cu romanii-unguri sau ungurii-romani, nici vorba. alta era vorba. am mers de la frankfurt intr-una, iar la budapesta ne-am saturat, era dimineata, parca vad, de cola si de ness... i-am zis colegului meu: "bai, opreste sa luam niste apa.". a oprit la marginea budapestei, in dreptul unei casa si a cerut sa umple o sticla cu apa. tipul de la poarta, un tip in varsta, s-a uitat la numarul masinii, era un numar provizoriu, german, si a zis: "2 marci"... si-am dat. asa ca treburi de-astea cu romani, unguri, nemti, italieni sau mai stiu eu ce, am vazut multe, nu tine. articolul e penal de-a dreptul. sa va fie rusine, ziaristi de trei parale !

Raspunde sa nu
de bogdan(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:16
sa nu se inteleaga ca am ceva cu ungurii de aici sau din ungaria, nici vorba, Doamne fereste ! sau cu oricine altcineva.

Raspunde Doar Pentru Admin!!
de istvan(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:17
Salut, As vrea sa ma implic mai mult in schimbare, as vrea sa facem cu Evz o campanie de curatenie in Bucuresti, o campanie in care sa facem lumea sa se mandreasca ca au facut ceva, sunt satul de ceea [Citeste] ce vad in jurul meu, cum se arunca pe jos, pachete de tigari , mucuri etc .. eu cred ca daca face o campanie puternic mediatizata oameni o sa iasa sa faca curat si incet incet se schimba mentalitatea si data viitoare cand arunca un copil pe jos o sa apara cineva mereu care sa il atentioneze sa nu mari arunce pe jos .. asa se poate schimba , in rest nu avem in cine sa punem baza ... scrie un reply pe e-mailul meu si chiar as vrea sa ma implic cu adevarat. Merci.

campanie degeaba
de make21, marţi, 9 decembrie 2008 - 00:41
La mitici educatie???In tigania numit bucuresti s-ar face educatie numai dc s-ar pune camere din 2 in 2 metri.Oras mai jegos ca bucurestiu nu exista in tara asta, e plin orasul de rahat de caine si asta nu se datoreaza [Citeste] in majoritate dalmatienilor ci locuitorilor orasului care isi scot javrele ca sa i si faca nevoile pe strada.Daca si pe calea dorobanti e plin de rahat de caine in ferentari oare cum o fi?? Cat despre mentalitatea de a nu arunca hartiile pe strada sau chistoacele asta nu se poate schimba decat cu amenzi mici si multe.Pai eu de ficare data ii atrag atentia colegului cand arunca un chistoc sa nu mai arunce si degeaba, degeaba ca pana la urmatoare tigara uita!! Cu oameni din astia sa reconstruiesti Romania???

Romani!
de Alina(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 03:46
Frumos gestul tau si cred ca merita luat in considerare.Pentru cei care blameaza bucurestenii,trebuie sa le spun ca in Bucuresti traiesc oameni de peste tot.Am avut colegi de facultate din Ardeal,Moldova,care s-au stabilit in Bucuresti.Nu pot sa inteleg polemica si [Citeste] ura asta a ardelenilor impotriva sudistilor.In fond,am avut ocazia sa cunosc niste ardeleni destul de bine si credeti-ma ca nu sunnt foarte diferiti de ceilalti romani.Ceea ce am observat este ca ei au o parere foarte buna despre ei insisi, si sunt laudarosi din cale afara.Ca sa nu mai amintesc de injuraturi.....!In fine,oameni buni si rai ,educati si needucati sunt peste tot.Mai bine lasam galceava si facem ceva pentru tara asta!

Mai make21
de Cash(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 04:49
In ferentari nu e rahat de caine ca aia nu au bani de caini.Doar cainii vagabonzi pe strada da' aia te musca... Nu stiu ce naiba aveti cu Bucuresti-ul ca,inainte de revolutie va bateati sa intrati in el si nu puteati...Bucuresti-ul [Citeste] a avut si el zilele bune de civilizatie,dar,pe vremea comunistilor au fost adusi tot felul de oameni,din toata tara:banateni,olteni,ardeleni,etc,la munca.Daca in satele lor aveau parintii,preotul,rudele aici,peste ce au dat?Peste secretarul de partid sau UTC care ia invatat cu bautura,cu tigarile,cu injuraturile caci ei asta stiau mai bine...Si daca,in localitatea lui il "stia" lumea ,aici nu-l cunostea nimeni si a prins toate lucrurile rele...Si asta zeci de ani...Si acum cei ca tine vin si dau cu noroi...Hai mai bine sa punem umarul cu totii sa schimbam ceva...Nu e mai bine?

Raspunde puteam sa pariez
de roger(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:21
ca tot amaratii de moldoveni sunt de vina.ba fratilor,e clar moldovenii nu au treaba cu civilizatia,dar mai lasati-o dracului odata cu blamarea lor mereu chiar si atunci cand nu au nicio vina.sunteti voi ardelenii niste lichele nene,cum nu sunt altii.doar [Citeste] gura e de voi.cum e ceva de bine iesiti voi in fata,cum e ceva de rau ii bagati in fata pe olteni,pe moldoveni,pe bucuresteni.vai de capul vostru,curve ca voi nu am intalnit niciodata.si eu chiar am inatlnit oameni cam din toate colturile lumii.

Da Dle roger
de Maria(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:49
Moldovenii si oltenii sunt acum mai mult de trei sferturi din locuitorii satelor banatene, si ei se comporta ca la Moldova; in cei priveste Bucurestiul, el a carat si cara inca totul din Banat precum o putere cotropitoare.

Maria,Maria
de Cash(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 04:58
Ce cara Bucuresti-ul din Banat pana "nu mai poate"/Carnati,porci(parca si Comtim-ul s-a inchis,nu?)bautura,...Inainte de revolutie,banateni de-ai tai se bateau pentru un buletin de Bucuresti.de ce nu au adus cu ei civilizatia si se complac in anturajul tiganilor?Cati au "emigrat"inapoi,in Banat? Nu [Citeste] mai fi asa de rea,ca nu ai dreptatea...Hai mai bine sa incercam sa gasim solutii pentru indreptare!Si nu uita ca,totusi,toti suntem romani...Si daca in moldova este mai multa mizerie decat la tine in sat,este si vina ta...In loc sa arunci cu noroi,cauta sa faci ceva...La aratat cu degetul toata lumea se pricepe...

Raspunde miticilor
de emanuel(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:24
Daca Tarnsilvania si Banatul nu ajungeau sub tutela romaneasca dupa 1918 fiti sigur ca si la Cenad lucrurile stateau altcumva.Dar miticii ne-au fraierit cu alipirea de tara mama,si nefura pe unde pot deatunci incolo.Autonomia ar fi singurul lucru bun care s-ar putea intampla,ruperea de balcanism si apropierea de civilizatie.Amin.

zau asa
de roger(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:37
de aia nu va tundeti voi iarba,nu va lasa miticii.doar gura e de voi.ce scuze penibile ai mai gasit si tu mai slavule.

muahaha
de mitic mikidutza(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:43
cam mult stati pe forum - ia treceti la taiat iarba - caci literatura, muzica si poezia se scriu in Valahia si in Moldova - unde casele frumoase au flori si trandafiri - nu iarba seaca - doar nu vreti [Citeste] sa vedeti rafinament in Ardeal unde toti nu vorbesc decit de bani si alte conformisme - Franceza vorbita cu acccent ardelenesc - birrrrr

da,da
de andreea(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:47
'alipirea' asta afurisita,mama ei.. ea va tine de manute sa nu faceti curat in ograda si sa va puneti wc-uri in casa. si miticii toti s-au pus zid intre voi si matura din 1918 si pana acum,mama lor de sabotori! hai,ca esti ridicol coane,intelegi sarcasmul,da?

@emanuelle
de ofuscatu(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:52
ce treaba are bucurestiul cu faptul ca oamenii de acolo nu sunt civilizati....poate printre ei si de etnie maghiara. bun articol. sper ca se vor civiliza si romanii odata si odata. oricum lumea a devenit plina. nu mai avem loc. ne [Citeste] enerveaza orice oricine. o sa vina vremuri grele cu conflicte care vor regla lucrurile. ...

Emanuel are dreptate suta la suta.
de Uica Pali(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:52
Roger, esti cam strain de Banat, Ardeal si de realitatile noastre. Stii dumneata cine sunt cei care louiesc acum satele banatene ? Stii dumneta din ce provincie romaneasca provin ei ? Dece crezi dumneta ca satele banatene au ajuns in [Citeste] paragina ? Dece crezi dumneta ca banatenii emigrati care vin in Banat pling cind vad in ce stare a ajuns mindrul Banat ?

Andreea
de Andrii(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:56
Esti oropsita de soarta; asa cum or fi ele satele banatene comparate cu cele unguresti si austriece, de un lucru poti fi sigura, si anume ca ele arata mult mai bine decit cele regatene. Cel putin in satele banatene se pot [Citeste] vedea urmele culturii si civilizatie germana; cel putin satele banatene sunt martorul tacut al Marelui Dezatru abatut asupra Banatului in blestematul an 1918.

Bai ofuscatule
de Echilibratu(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:59
Acei sateni despre care relateaza autorul articolului sunt mitici care traiesc in Banat; ce ai fi vrut dumneta ? Sa se civilizeze peste noapte, in special cind cei mai multi banateni au fugit de napasta damboviteana ?

Pt Andri
de joy division(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 07:49
ia incearca sa vizitezi mataluta satele muscelenesau cele bucovinene sa vezi matele diferenta

Raspunde Ai citit bine?
de Anna(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:40
SE referea la curatenie, civilizatie,la cu totul alte trasaturi de caracter.Asta nu inseamna ca n-au si ei uscaturile lor,iar de noi ce sa mai zic?La ei la "cora ", de ex. iti baga casiera marfa in plase si o sortteaza [Citeste] inainte,sunt amabili,saritori:cind am fost prima data la cumparaturi n-am avut fisa pt. carucior si mi-a dat un batrin de vreo 70 de ani o fisa cadou, zimbind amabil.Nu valoarea conteaza, gestul.Nu le mai cautati nod in papura.

@anna esti penibila
de ofuscatu(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:54
Si mie mi s-a intamplat acelasi lucru l;a Kauflandu din Tei , Bucuresti. Ba mai mult eu cand termin de incarcat cumparaturile cedez caruciorul ... crezi ca putem generaliza...nu suntem salbatici mai ...

Ofuscatule
de Monica(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 02:01
Ce uiti tu sa spui este faptul ca la tine experienta a fost inversa, adica batrinul ti-a luat moneda.

Raspunde Comparatie de civilizatie
de Arnaut Alexandru(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 00:41
Fratilor Sa nu comparam cele doua sate dela granita Daca mergi cu masina dela Ankara pana la Londra si mergi pe drumuri natinale prin sate si orase vesi cu ochi tai cum din ce in ce e mai frumos parca urci treptele civilizatiei. Sa [Citeste] comparam WC-urile din Gara din Budapesta si Gara de Nord din Bucuresti. Daca te duci azi la WC in Gara de Nord din Bucu- resti stai pe vine pe placa de fonta montata de acum 100 de ani . Si te uiti intre picioare daca escrimentul tau cade in gaura, dar totusi esti feri- cit ca te-ai usurat si ca nu te-a vazut nimeni caci cabinele au usii. Mai rau este la Ruse in Bulgaria este aceiasi pla- de fonta dar cabinele nu au usii Salutari din Berlin dela Sandu

Raspunde Viitorul suna bine,,,,
de stvan(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:09
Ce conteaza , moldovean, oltean, ardelean, ungur, **** .. neamt... eu sunt Ungur si traiesc in Bucuresti de mai mult de 10 ani, vin din Sighisoara.... As vrea sa ne schimbam gandirea, in primul rand fiecare gandirea lui dupa ... a [Citeste] altora .. eu sunt pregatit si mai sunt si altii ... hai sa dam mana cu mana, si eu am inima romana si as vrea sa nu imi fie jena din cand in cand ...de multe ori cand am fost in vest am preferat sa zic ca sun Ungur .. nu mi-a cazut bine .. dar mi-a mers un pik mai bine ... si as vrea sa nu imi fie jena ca sunt Roman, Hai sa facem o campanie, hai sa incercam... ( mailul meu e : tzo2003@yahoo.com ) Istvan.

Felicitari!
de Alina(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 03:52
Felicitari,domnule!Primeste toata admiratia mea.Daca toti am gandi ca dumneata,Romania ar arata altfel.

Raspunde Comunitati distruse...
de Dacicus(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 01:34
Un sat nu poate sa arate frumos daca comunitatea nu e unita si interesata in acest sens. Oamenii sunt dezbinati, daca exista interactiune intre vecini se rezuma la iarba mai verde din ograda de vis/a/vis sau la gandul (fericit pentru [Citeste] multi), "sa moara capra vecinului". La unguri nu e asa, ei sunt mult mai uniti decat romanii. Dovada ca desi sunt un popor mic, au reusit sa isi pastreze limba si traditiile. Ba mai mult, sa le impuna prin forta si altora. Jignesti un ungur, vor sari 5 sa il apere. Bravo lor. La noi, daca un "rom" bate un roman pe strada ziua in amiaza mare, nimeni nu intervine. Noi ne dam dupa cum bate vantul, inca de pe vremea lui Burebista ne omoram unii pe altii si ne dam de bunavoie SLUGA LA STRAINI... Exemplu cel mai clar aici pe forum, unde fiecare sustine ca daca e banatean, bucurestean sau asa, e mai "presus" decat ceilalti....

Raspunde ardelenii cauta vinovat :-)
de moldoveanu(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 02:00
nu vedeti barna din ochiul vostru da' o vedeti pe cea a moldovenilor ... despre care nici nu era vorba in articol. Da' asa sunteti voi ardelenii (unii doar) traiti cu impresii ... si atat. PS mergerti voi in Bucovina si [Citeste] sa vedeti ciar daca nu sunt bogati (ca nu au deunde) e mai curat ca in Ardeal ... mergeti si vedeti cu ochii vostrii; ca voi numai din filme vorbiti

Da mai moldovene... dar ce nu stii tu ..
de Vasa(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 02:42
este faptul ca moldovenii sunt aproape o majoritate absoluta in satele banaten, ei si oltenii. Cine crezi ca a distrus satele banatene mai rau ca roiurile de lacuste, daca nu moldoveni veniti in Banat ?

bucovina
de soso(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 06:25
bucovina nu este din moldova si ai dreptate cele mai frumoase sate sunt in bucovina

Allooo
de vlad(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:07
Bai ametitule Moldova e una singura...ce vrei sa spui ca Suceava nu e in Bucovina?...

Raspunde fratilor
de luciano(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 02:12
fratilor nu va mai certati...eu sunt ardelean dar asta nu inseamna ca sunt mandru de tot ce e aici...In Romania tzaranul isi pune gunoiul in poarta..sa-l scoata mai repede...nu avem civilizatie si gata..si plus nu este cine sa-i invete pe [Citeste] oameni..autoritatile locale ar trebui sa-i oblige pe cetateni sa-si renoveze casa la strada..sa intrtina zona verde si curatenia..ba chiar sa-i ajute material..dar la noi administratia locala este inexistenta..nu fac decat sa fure padurile si sa imparta pamanturi..mi-ar fi rusine sa fiu primar la tara si sa nu fac nimic in sensul asta..dar bunul simt lipseste din Romania..asa ca...mai avem vreo 200 de ani..si apoi mai vorbim...totul se reduce la civilizatie..dar repet NU AVEM ADIMNISTRATIE LOCALA..becurile nu ard noaptea..biciclistii umbla fara nici o semnalizare..ungurii sunt mai saraci ca noi..dar mai la vest..

Raspunde Fals, totalmente fals.
de Vasalie Oprean(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 02:57
Autorul nu stie ce scrie; casele in Banat nu sunt facute din caramida uscata la soare, adica vaiuga, ci din caramida arsa sau din pamint batut. Pentru cei care nu stiu, pamintul batut este una din noile metode verzi de [Citeste] construire a caselor. O casa de pamint batut devine, in decursul anilor,tot atit de rezistenta ca si betonul. Bietii mitici, confunda vaiuga cu chirpiciul lor, si zidul de pamint batut cu caramida arsa la soare; de multe ori imi este chiar mila de mitici si m-as amuza tare de tot, daca nu am fi sub ocupatia miticilor. Eu unul m-as uni cu ungurii, cu sirbi, numai sa scapam de jugul impovarator al miticilor.

ardealul si moldova
de ana(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 03:39
fratilor eu sint din bucovina,dar pina inamerica nu am stiut ca romani asa se uresc.pacat ca nu se intelege ca nu locul sfinteste omul ci omul sfinteste locul.intrun fel leprele sau dus pe casele parasite de nemti si leau distrus,in [Citeste] loc sa profite de ocazie sa se ridice.si inca ceva un gospodar nu a plecat din satul sau localitatea lui in ardeal doar leprele sau dus si se pretind si aici mari banateni dar au accent oltenesc sau moldo.omul sfinteste locul

Succes!
de Alina(o mitica)(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 03:55
Eu,una,va doresc din tot sufletul mult succes,daca asta doriti cu adevarat!

vrabia malai....
de paul(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:40
da' ei vor sa se uneasca cu tine? nu prea cred

Raspunde REVOLUTIE
de PABLO(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 04:09
HAI SA NE RUPEM DE ROMANIA ODATA , BANATUL INDEPENDENT!!!!!!!!

ce mai asteptati
de alexandru(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 05:00
Hai repede, ca ne-am saturat sa va intretinem timp de 90 de ani, puturosilor. Pana sa veniti voi pe capul nostru eram Belgia orientului-spunea Bismark.

beglia orientului
de joy division(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 05:57
In Belgia exista 2 natii flamanzii(vorbitori de nerlandeza sau olandeza) si valonii vorbitori de franceza.Cand bismark s-a referit la transilvania ca la belgia estului s-a gandit la sasi si maghiari;romanii intrau probabil pentru el la categoria "ciobanesti belgieni" Asta e prostia [Citeste] voastra ca nu intelegeti ca acel sat arata prost din cauza locuitorilor nu pentru ca e in Romania sau in Tanzania.Si daca ardelenii si banatenii nu inteleg ca "civilizatie" este numai la ei ii invit sa viziteze satele muscelene mai ales cel ce nu au fost colectivizate.credeti-ma sunt foarte bogate si curate

Raspunde Getutooooo
de Avar Amu(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 05:22
Te-ai dus prea departe ca sa faci un articolas de doi baniTu locuiesti cumva in Timisoara?Daca da,atunci apuca-te si pune in pagina un articol despre intrarea in oras dinspre Sannicolau-Mare.Poti sa faci un articol amplu. Tu vezi aschia din ochiul altuia dar nu vezi barna din ochiul tau

Raspunde Sate civilizate
de eugen(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 05:53
Buna ziua, Asa sint 98% din satele RO., iar locuitorii lor, in proportie de 99% la orele 07.59 sint pe jumatate beti si injura autoritatile ca nu fac nimic sa ii ajute. In plus, ca sa nu oboseasca nu se [Citeste] spala (jegul tine de cald), nu isi fac curatenie in fata casei si din nou beau. Iar spre seara, obositi de efortul depus peste zi, beau din nou si adorm, tot fara a se spala, nu inainte de a-si face nevoile, civilizat, in spatele casei.

ai uitat ceva
de IQ100(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 06:20
daca le vine vre-o idee, isi bat nevasta si isi "rezolva" fica (mama, bunica)

mare dreptate
de monik(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 06:29
dle eugen, mare dreptate aveti ! sunt din partea de sud a Romaniei si asa e si la noi...m-a amuzat articolul stiind cat adevar e in el...foarte trist ca noi nu vom fi niciodata ca "cei care ne fura ardealul"...o [Citeste] tara de betzivi si de lenesi...la mine in sat e la fel, chiar mai rau...toti sunt beti inca de dimineatza si merg doar la "vie" sa munceasca...principalul furnizor de "licoare magica"...in rest, nespalati, fara dinti in gura si dusmanosi nevoie mare...nu se va schimba nimik

Raspunde banatul nemtilor
de miko(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 06:16
Desi sunt ungur din Banat si nu mai traiesc in Romania din 1978 as vrea sa adaug un comentar la articolul Dumneavoastra. Satele si orasele din Banat pana la sfarsitul anilor '70 au aratat mult mai bine decat orice sat [Citeste] sau oras din Ungaria. Germanii, ungurii, romanii si sarbii din banat au avut acceasi sens de responsabilitate civica si economica cu gospodarii private modeste dar foarte curate si profitabile. Orasele au fost in "tip -top" shape si fiecare conlocuitor s-a inteles cu celalalt fara exceptie de nationalitate. Mi se pare ca odata cu plecarea Germanilor toate gospodariile svabe vacante au fost inundate de populatia din regat si moldova care nu a avut o radacina sau interes in istoria si cultura Banatului. Datorita dezinteresului si "real estate"-ului ieftin aceste gospodarii sanatoase au devenit un cosmar social si caracterul Banatului asa cum eu l-am cunoscut a disparut.

Raspunde bucuresti
de coco(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 06:43
rusine bucurestenilor

Raspunde Asta e realitatea...
de gath(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 07:51
Asta e realitatea. degeaba ne zburlim aiurea. civilizatia se vede imediat cind iesi din romania. sintem o natie de tarani dezradacinati si nivelati de comunisti. nu avem nimic sfint, nu facem nimic sa ne fie mai bine. nu exista diferenta [Citeste] intre muntenia si banat. banatenii nu sint mai harnici sau mai ordonati sau mai civilizati decit muntenii.prefera in schimb sa dea vina pe "mitici" pentru nefericirea si impotenta lor. orase mari banatene, care dupa pretentii ar fi modele de civilizatie nu sint decit niste cloace ca si bucurestiul, constanta, iasi. pentru cei care cred ca autonomia i-ar propulsa automat in rind cu ungurii as da autonomie 2 ani sa demonstreze ce pot. rezultatul ar fi ca ar veni in genunchi la bucuresti cu mina intinsa. de ce? pentru ca nu sint mai buni decit restul romanilor.nu sint mai harnici. ci doar mai plingaciosi... apropo.... Sint bucurestean get beget.

Raspunde bagati-va mintile in cap...
de belami4you(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:15
diferenta intre romani si unguri sta in istorie si religie, dupa aia in sate si apucaturi..
Daca nu-i taiau gatul pe la spate lui Mihai Viteazul aveau romanii stat unitar de la 1600 si taranii romani erau cei mai tari din Europa ... adevarul e mai la adincime...

Raspunde Romani puturosi si nesimtiti
de travis(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:44
Stau in Mangalia si ma duc lunar in Bulgaria.Cum treci granita,vezi iarba peste tot,cimpuri cultivate,perdele de copaci,iar la noi scaieti ,peturi,betivani intinsi pe marginea drumului.Simbata ,duminica nu vezi pe nimeni pe strazi,stau in case,unde or sta ei,se odihnesc,distreaza.la noi manele,tarani [Citeste] peste tot cu masini care se plimba aiurea in tramvai,vagaboande de 2 lei.Si bulgarii sint saraci,dar muncitori.Noi sintem prosti si fuduli(merg mina in mina),nesimtiti.Asta-i poporul roman frate!

Raspunde diferenta de nuanta
de Munteanu DANUT(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:53
Buna ziua ! Ca si om care a locuit mai pe oriunde prin ROMANIA, inclusiv prin MOLDOVA, sau MUNTENIA, pot doar sa va atrag atentia ca in articol se vorbeste despre UNGURI si ROMANI, nu despre ardeleni si regateni. Deci, [Citeste] pot sa va spun ca e totuna daca traiesti in ARDEAL sau in BUCURESTI, in MOLDOVA, sau in OLTENIA, in articol se vorbeste de o delimitare NU PE BAZA DE LIMBA VORBITA, ci de cetatenie : UNGURI versus ROMANI. Insa aceste cazuri au o antiteza mult mai puternica : aduceti-va aminte de reportajul de la PRO TV cu scoala de la TURNU, si cea de la BATANYIA, sau haideti in BIHOR sa vedeti diferenta intre satele populate cu ROMANI si cele populate cu UNGURI. Ca acum au inceput sa migreze ROMANII cu bani in acele sate, asta e, dar ei respecta legile statului MAGHIAR, asta nu precizeaza ferm articolul. La noi, ca la noi, la ei, asa cum ne-am dori si noi, dar suntem prea mandri ca sa recunoastem !

Raspunde Vorbiti prostii cu totii
de Tira Misu(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:55
Inca in urma cu 40-50 de ani, chiar si in Germania mergea lumea la WC in curte. Si nici ei nu aveau apa in casa. Abia prin anii '60 au inceput sa se modernizeze. Am vazut si in Germania sate [Citeste] care aratau ca in Romania, ce-i drept rar de tot. Asa cum la noi, in Moldova, am vazut sate cu care te poti mindri. Mergeti in D la Wolfsburg, oars infiintat la 1 iulie 1938 si veti vedea aceleasi cartiere de blocuri pe care le stiti din RO.

Raspunde Vorbiti prostii cu totii (2)
de Tira Misu(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:55
Diferente sint si intre D si CH, de exemplu. Am umblat prin sate (zona Appenzell si St. Gallen) in care nu as vrea sa locuiesc. Prin zona garii am vazut si la ei hirtii si pungi aruncate, mucuri de tigara [Citeste] mai peste tot. Iar daca pleci din D in concediu in I, parca ai intrat in lumea a III-a. Daca te opresti pe autostrada la o benzinarie, ti-e si scirba sa mergi la toaleta. Sint mai mult ca sigur ca lucrurile se vor schimba si in RO, aveti doar rabdare. Generatiile care nu stiu sau nu au interesul sa se mai schimbe vor trece. Oamenii mai tineri au vazut cum e in alte tari si au puterea si vointa sa faca la fel. Sint convins ca romanii au pornit pe un drum de pe care nu mai pot fi intorsi. Doar rabdare, multa rabdare!

Raspunde hai lasati-o ca nu e chiar asa
de romanu(Vizitator), marţi, 9 decembrie 2008 - 08:56
Am fost in Ungaria, si intradevar e ceva mai frumos si mai ingrijit, da nu e diferenta de la cer la pamant cum se sugereaza in articol. Au si ei drumurile lor peticite, mai au si ceva gropi (asta vara [Citeste] am facut aprox 1h sa ies din Szeged pt. ca reparau gropile). Preturile la diverse lucruri nu sunt chiar asa de mici cum zic toti, si caini nu au covrigi sub coada

Niciun comentariu: