Blog de stiri. Rau si bun in Romania ori despre romani.

marți, 9 decembrie 2008

Cocaină gratis pentru copii


Patru minori erau folosiţi de fratele lui Fane Spoitoru pentru extinderea cercului de clienţi. Una dintre reţelele de narcotraficanţi care se aproviziona de la fratele lui Fane Spoitoru, Ion Migdal, oferea gratuit cocaină şi ecstasy pentru patru minori.

Migdal a jucat în filmul „Băieţi buni” difuzat de Pro TV. Procurorii DIICOT care au instrumentat dosarul au descoperit că trei fete şi un băiat cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani au primit cocaină gratuit de la dealeri pentru a asigura „confidenţialitate şi siguranţă acestora, pentru a nu fi depistaţi de către organele abilitate de lege ori de către membrii familiei”.

Fidelizarea minorilor

Motivul principal pentru care gruparea infracţională condusă de Migdal oferea gratuit droguri minorilor era „fidelizarea” acestora şi extinderea cercului de clienţi. „Inculpaţii Marian Dragomir, zis «Puică», «Bebe Cămătaru», Gheorghe Niculae, zis «Tudor», Remus Dincă, zis «Pădure Mic», Emilian Mamele, zis «Bebe Cantemir», Marian Ion, zis «Martin», şi Tudor Niculae, zis «Bure», în mod repetat (...) au vândut, intermediat vânzarea ori oferit gratis diferite cantităţi de droguri de mare risc, respectiv cocaină şi comprimate ecstasy, învinuiţilor şi inculpaţilor Nicoleta Rădoncea, Beatrice Ştefan, Marius Dumitru şi Florenţa Ciuraru, zisă «Cici», şi altor persoane”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Din această grupare, formată din 16 persoane, făcea parte şi fiul interlopului Sile Cămătaru, Albert Florian Balint, zis „Bebe Cămătaru”, arestat pentru trafic de droguri. Bebe Cămătaru a fost prins în urmă cu doi ani când vindea droguri, în centrul Capitalei, unui ofiţer sub acoperire.

Ancheta a ajuns la Migdal, după ce acesta l-a cooptat în echipa lui pe Cristinel Mandragiu, unul dintre dealerii fiului lui Sile Cămătaru, Bebe Cămătaru.

Bani de la procurori pentru droguri

Pentru prinderea lui Migdal, ofiţerii sub acoperire au primit un mandat care le permitea cumpărarea autorizată de heroină.

Un investigator sub acoperire şi colaboratul acestuia s-au prefăcut că vor să cumpere două kilograme de heroină de la Migdal, în schimbul a 50.000 de euro.

„Trebuie arătat că s-a impus cumpărarea unor cantităţi mari de heroină de la cei în cauză, deoarece era cunoscut faptul că inculpatul Migdal nu vindea decât cantităţi de droguri de ordinul kilogramelor la fiecare tranzacţie încheiată”, se arată în rechizitoriu.

De altfel, cel care i-a introdus pe procurori în afacere, colaboratorul “Radu Ion”, a declarat că Migdal se ocupă de mai mulţi ani cu vânzarea de heroină.

“Afacere” profitabilă

Anchetatorii au arătat că Migdal avea un profit impresionant din traficul de droguri. Ei au dat ca exemplu cele 2,5 kilograme pentru care s-a făcut flagrantul şi care, dacă ar fi fost vândute en detail, ar fi „valorat” 50.000 de doze de heroină injectabilă. Vândută la un preţ mediu de 20 de lei/doză, profitul era de un milion de lei, aproximativ 280.000 de euro.

Aliatul Cămătarilor

Migdal se folosea de patru copii, trei fete şi un băiat, pentru a vinde stupefiante, avându-l ca aliat pe Bebe Cămătaru, fiul lui Sile Cămătaru, arestat pentru trafic de droguri.

Minorii, cei mai vulnerabili în faţa drogurilor

Copiii sunt cea mai vulnerabilă categorie din rândul consumatorilor de droguri. În primul rând, din motive comerciale, ei reprezintă pentru dealeri un segment ţintă: sunt cel mai uşor de atras în capcana dependenţei şi, odată ajunşi consumatori, devin clienţi de lungă durată.

Potrivit statisticilor, circa 70 la sută dintre cei care îşi tratează adicţia de heroină au început să consume narcotice când erau liceeni şi au ajuns să ceară ajutor instituţional după cel puţin cinci ani de dependenţă.

Pe de altă parte, dependenţa se instalează mult mai repede în cazul copiilor, iar efectele drogurilor asupra organismului în formare al unui copil este devastator.

Tratarea dependenţei fizice este mult mai periculoasă, existând riscul unor reacţii imprevizibile în cazul copiilor. Mai mare este şi riscul unei supradoze, în ceea ce îi priveşte pe aceştia.

Specialiştii vorbesc şi despre efecte sociale mult mai grave în cazul minorilor dependenţi. De obicei, dependenţa de droguri duce la abandon şcolar, ceea ce face mai greu de integrat social un tânăr care scapă de adicţie.

Statisticile mai arată că drogurile sunt legate direct de creşterea infracţionalităţii juvenile înregistrate în ultimii ani, mai ales în Bucureşti.

„Actor liber-profesionist“

Migdale este necăsătorit, are un copil minor, este recidivist şi are profesia declarată de „actor liber- profesionist”. Conform anchetatorilor, el “a avut o atitudine total nesinceră, nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care este cercetat”.

Procurorii susţin că Migdale este cunoscut ca un membru marcant al lumii interlope din România şi pentru prinderea lui a fost nevoie de folosirea unor investigatori sub acoperire, efectuarea de cumpărări de droguri, precum şi de interceptarea convorbirilor telefonice şi realizarea de înregistrări audio şi video.

SURSA: Adevarul.ro

Niciun comentariu: