Blog de stiri. Rau si bun in Romania ori despre romani.

sâmbătă, 20 septembrie 2008

Oprescu a premiat 30 de personalităţi


Cu prilejul evenimentului "Zilele Bucureştiului", edilul Bucureştiului a oferit 30 de diplome de excelenţă unor personalităţi ale vieţii artistice, socio-culturale şi sportive care au participat la dezvoltarea comunităţii. Printre cei care au primit diplomele de excelenţă se află actorii Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Florin Piersic şi Maia Morgenstern. Diploma acordată marelui actor Ştefan Iordache va fi ridicată de soţia sa, Mihaela Iordache, în cursul săptămânii viitoare. Edilul şef a oferit diplome şi regizorilor Cristian Mungiu şi Sergiu Nicolăescu, violonistului Alexandru Tomescu, scriitorilor Dinu Săraru, Silvia Iulia-Kerim, sculptorului Marcel Guguianu, pictorului Ion Săliăşteanu, preşedintele de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici, cântăreţelor Angela Similea şi Corina Chiriac, precum şi balerinei Ileana Iliescu.


La aceeaşi festivitate au fost premiaţi sportivii Elisabeta Polihroniade, Alina Dumitru, Sandra Izbaşa, Viorica Susanu, Georgeta Andrunache, precum şi jurnalistul Cristian Ţopescu.

Dintre personalităţile medicale au primit diplome profesorul Ion Lascăr, profesorul Alexandru Pesamosca, profesorul Ionel Sinescu. De asemenea, au fost premiaţi rectorii Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Emilian Barbu Popescu, Ioan Haiduc, preşedintele Academiei

Române, academician doctor Eugen Simion, Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Băncilor din România.

"În primul rând, este o reuniune de familie acestă întâlnire cu dumneavoastră, cel puţin eu aşa o simt. Este o onoare şi o plăcere să văd reunite la un loc atâtea personalităţi. Vreau să vă reamintesc că sunteţi adevărate simboluri şi modele pentru comunitatea noastră. Gestul pe care îl fac astăzi nu este unul formal, nu este gestul primarului general, ci a instituţiei pe care o reprezint, el este punerea pe hârtie a ceea ce ar trebui să simţim cu toţii, toată dragostea şi consideraţia", a spus Sorin Oprescu, citat de Agerpres.

Prin acest demers, edilul şef al Capitalei a vrut să arate recunoştinţa pentru meritele deosebite ale personalităţilor, pentru talentul şi munca depusă de-a lungul anilor.

SURSA: EVZ.ro

NU POT SA CRED CA...
de DEDITEL DIN VITEL, sâmbătă, 20 septembrie 2008 - 16:58

...ANGELA SIMILEA A FOST PREZENTA sub acelasi acoperis cu Corina Chiriac. Noroc ca nu au trebuit sa si cinte...ceva decit sa zioca multumesc. In rest...lasa ca a vorbit Florin Piersic...si cind deschide el gura ...uitat-te la ceas...

joi, 18 septembrie 2008

EXCLUSIV / Rechizitoriul Deltei


La patru ani după ce guvernanţii au promis redimensionarea economică şi ecologică a Deltei Dunării, starea celei mai valoroase Rezervaţii a Biosferei din Europa este dezastruoasă. Braconajul sufocă Delta, pescuitul electric şi cel cu dinamită fiind un lucru comun în Rezervaţie. Peştele, din ce în ce mai puţin, nu mai este suficient nici pentru păsări, multe dintre ele monumente ale naturii, care în lipsa hranei se refugiază în partea ucraineană a Deltei. În Rezervaţie se vînează cu nesimţire, iar autorităţile, în ciuda recomandărilor europene, nu fac nimic pentru remedierea situaţiei. Nici o localitate din Deltă nu are groapă de gunoi şi staţie de epurare a apelor reziduale. Procesul de reconstrucţie ecologică, premiat de convenţiile internaţionale de mediu, a fost stopat, deoarece lupta pentru pămînturile Deltei este foarte mare. Responsabil de acest haos, guvernatorul liberal Paul Cononov (venit în funcţie în 2005 de la o firmă de salubritate din Tulcea, cu datorii la stat) a fost numit ieri consilier personal pe probleme de mediu al prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, deşi are mai multe dosare penale. Ruşine, Tăriceanu! Halal prim-ministru, halal guvernare!


Delta Dunării, sub stăpînirea haosului
Acum, cînd prin media se vorbeşte aproape la unison despre "măreţele realizări" ale guvernării 2004-2008, iar noi vedem la fiecare pas prăpastia dintre vorbe şi fapte, încercăm să prezentăm un exemplu a ceea ce s-a promis şi nu s-a făcut într-o zonă de o valoare excepţională – Delta Dunării.

Programul de guvernare al Alianţei "Dreptate – Adevăr", 2004, face cîteva referiri la Delta Dunării, în cadrul capitolului 18 – "Politica privind protecţia mediului înconjurător":
– "Asigurarea unui management performant la nivelul cerinţelor UE şi al convenţiilor la care România este parte, a reţelei naţionale de arii protejate;
– finalizarea cadastrului tuturor ariilor protejate şi utilizarea acestor date în inventarierea siturilor Natura 2000 în România;
– protecţia ecosistemului Dunăre – Delta Dunării – zona teritorială a Mării Negre, prin crearea unei infrastructuri la nivelul cerinţelor UE privind folosirea ecosistemelor, monitorizarea riguroasă a surselor de poluare şi măsuri pentru diminuarea acestora;
– redimensionarea ecologică şi economică a Deltei Dunării, în scopul protecţiei pe termen lung a acestui ecosistem şi a dezvoltării economice şi sociale în conformitate cu Convenţia Internaţională a Deltei Dunării".

Responsabili pentru respectarea acestor angajamente au fost:
1. Sulfina Barbu, ministru al Mediului şi Gospodăririi Apelor, 2005 – 2007, PD (PD-L)
2. Atilla Korodi, ministru al Mediului şi Dezvoltării Durabile, 2007 – 2008, UDMR
3. Paul Cononov, guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, 2005 – 2008, PNL.


Infringement împotriva României
S-a promis: "Asigurarea unui management performant, la nivelul cerinţelor UE şi al convenţiilor la care România este parte, a reţelei naţionale de arii protejate".

România s-a angajat ca pînă la 1.01.2007 să fie înfiinţată Agenţia Naţională pentru Arii Protejate, instituţie ce ar fi trebuit să coordoneze managementul ariilor naturale protejate şi să administreze folosirea fondurilor europene destinate finanţării proiectelor pentru îmbunătăţirea stării ecologice a ariilor naturale protejate din România. În pofida angajamentelor luate, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, nici sub conducerea Sulfinei Barbu, nici sub cea a lui Atilla Korodi nu a înfiinţat această agenţie. Astfel, Comisia Europeană a declanşat în noiembrie 2007 procedura de "infringement" pentru nerespectarea angajamentelor asumate, iar ieri a trimis un ultim avertisment.

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Atilla Korodi (UDMR)


Peşte pentru piaţa neagrăÎn 2005, cu un entuziasm demn de o cauză mai bună, Ministerul Mediului şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării "dau la pace" cu concesionarii care "sugeau sîngele pescarilor" şi desfiinţează "de comun acord" unele contracte de concesiune a valorificării resurselor piscicole din RBDD.

Uralele concesionarilor din 2005 care îşi puteau continua activitatea fără a mai plăti milioane de euro anual la bugetul de stat nu s-au stins nici în 2008, cînd pescarii se plîng că sînt obligaţi să predea peştele la aceleaşi cherhanale, ce aparţin tot foştilor concesionari care le dau preţuri de nimic, aşa că mai bine vînd peştele pe primitoarea piaţă neagră. Nici în glumă nu se mai vorbeşte de repopulări cu specii de peşte ameninţate, de paza resurselor piscicole, de îmbunătăţirea habitatelor de reproducere naturală a peştilor...

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Paul Cononov (PNL)


Managementul deşeurilor, inexistent
Management performant în Delta Dunării la nivelul cerinţelor UE? Ce glumă bună! Să ne ocupăm de problema managementului deşeurilor pe teritoriul RBDD.

Pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării există 21 de localităţi cu o populaţie de aproximativ 15.000 de locuitori. În perioada sezonului estival se mai adaugă circa 100.000 de turişti. Cantităţile de deşeuri generate sînt, în fiecare an, de ordinul miilor de tone. Cu toate acestea, nici o localitate de pe teritoriul RBDD nu dispune de o groapă de gunoi autorizată în conformitate cu prevederile UE (nu-i aşa?!!). Nici o localitate nu are staţie de epurare a apelor reziduale şi doar cîteva au instalaţii de apă potabilă. În aceste condiţii, nici un fel de directivă sau reglementare a Uniunii Europene în domeniul managementului deşeurilor nu e aplicată pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)


Construcţii neautorizate
Premierul Tăriceanu a comandat realizarea unui Cod Arhitectonic al Rezervaţiei. S-a promis să nu se mai elibereze retroactiv autorizaţii de construcţie.

După mai bine de 3 ani de guvernare, guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, constata cu surprindere că există foarte multe construcţii neautorizate pe teritoriul Rezervaţiei. Prin 2005, toată suflarea susţinătoare a guvernatorului ARBDD aprecia laudativ că acesta a elaborat un Regulament privind condiţiile de urbanism ce vor fi impuse construcţiilor de pe teritoriul RBDD. După 3 ani, cu oarecare jenă, guvernatorul ARBDD
constată că acest regulament nu poate fi aplicat decît în sens de "recomandare" deoarece nu cuprinde şi elementele de sancţionare a celor care nu ţin seama de el.

Vinovaţi: Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)


Curse nebuneşti cu bărci rapide
S-a promis oprirea şi pedepsirea celor care circulă cu viteze nebuneşti în bărci cu motoare puternice pe lacurile şi canalele, gîrlele şi ghiolurile Deltei Dunării.

De o bună bucată de vreme, atît localnicii, cît şi turiştii care vizitează Delta Dunării se plîng de înmulţirea fără precedent a ambarcaţiunilor rapide, al căror impact negativ asupra Deltei este devastator. Hotărît să "pună piciorul în prag" la această problemă, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile emite, sub ilustra semnătură a Sulfinei Barbu, la 30.01.2007, Ordinul nr. 111 privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul RBDD. Surpriza celor care vizitează Delta în luna septembrie 2008 (după 1 an şi jumătate de la apariţia ordinului sus-menţionat) este că numărul ambarcaţiunilor de viteză s-a mărit şi nici una din regulile menţionate în Ordinul 111 nu se respectă. Ştiţi de ce? Pentru că nu au fost prevăzute sancţiuni în cuprinsul aceluiaşi ordin. Vorbim de management performant?

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)


300.000 de euro fără facturi
S-a promis gestionarea mai bună şi mai transparentă a banului public (fie de la buget, fie provenind din fonduri europene). Banii s-au deturnat într-o veselie.

Dar un management nu poate fi denumit "performant" fără a descrie cum au fost folosiţi banii (ATENŢIE, publici!) de către ordonatorul secundar de credite – Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, prin semnătura lui Paul Cononov, şi cum a fost controlată cheltuirea acestor fonduri de către ordonatorul principal de credite – Ministerul Mediului. Iar în acest domeniu avem din nou surprize: un control al Curţii de Conturi Tulcea în decembrie 2007 scoate la iveală ilegalităţi majore săvîrşite de conducerea ARBDD – plata în 2006 a 1.014.230 lei către diverse firme, fără să existe facturi, plata în 2006 a 44.243 lei către angajaţi ai săi fără să existe baza legală, neînregistrarea în evidenţa contabilă a veniturilor şi cheltuielilor efectuate din bugetul fondurilor externe nerambursabile (program PHARE) etc.

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)


Licitaţia pentru cadastru, mînărităS-au promis: finalizarea cadastrului tuturor ariilor protejate şi utilizarea acestor date în inventarierea siturilor Natura 2000 în România.

Paul Cononov a luat taurul de coarne şi a purces în iarna 2007 să organizeze licitaţia pentru efectuarea lucrărilor de cadastru. Ghinionul lui a fost că directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (unul dintre participanţii perdanţi ai licitaţiei pentru lucrările de cadastru) a contestat licitaţia cîştigată, culmea!, de o firmă din Miercurea-Ciuc – Topo Service SA, condusă de un important membru UDMR. Astfel, Curtea de Apel Constanţa, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, constată că în timpul licitaţiei s-au comis ilegalităţi şi anulează întreaga procedură, spre disperarea guvernatorului ARBDD, care nu a putut să dea o bagatelă de 3 milioane de euro firmei amintite. Prin urmare, unul dintre cele mai importante şi necesare proiecte la care s-a angajat Alianţa DA – realizarea cadastrului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a rămas "în coadă de peşte" şi nu sînt speranţe că se va relua în acest mandat.

Vinovaţi: Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)


Braconaj fără limite. Dispar păsările!
"Să redăm Delta pescarilor!" – sloganul din alegerile din 2004 în Delta Dunării. La mai puţin de 3 ani distanţă, premierul Tăriceanu propune, în iunie 2007, oprirea totală a pescuitului în Delta Dunării din cauza epuizării stocurilor de peşte. Ce s-a întîmplat în acest timp?

Prin atribuţiile conferite de Legea nr. 82/1993 privind înfiinţarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, ARBDD administra resursele naturale ale Rezervaţiei, precum şi terenurile domeniu public de interes naţional din perimetrul Rezervaţiei. Prin Legea nr. 113/2005, administrarea resurselor piscicole este transferată de la ARBDD (subordonată Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile), teoretic instituţie de protejare a resurselor naturale, la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (instituţie subordonată Ministerului Agriculturii), instituţie implicată în exploatarea resurselor piscicole. Asta s-a făcut cu încălcarea recomandărilor Consiliului Europei din 2000, ce sublinia necesitatea administrării unitare de ARBDD a resurselor naturale din rezervaţie. Rezultatul "managementului performant" a resurselor piscicole: braconajul a explodat, devenind un fapt ce nu mai miră pe nimeni, pescuitul electric poate fi observat şi ziua în amiaza mare, locuitorii Deltei se plîng că nu mai este peşte, braconierii au ajuns să se lupte între ei pentru supremaţia asupra unor zone unde deocamdată mai este peşte, autorităţile dau din umeri, justiţia consideră că pescuitul ilegal nu reprezintă "pericol public" şi braconierii scapă cu o amendă, populaţiile de păsări care se hrănesc cu peşte au început să părăsească Delta Dunării. Pentru calmarea spiritelor în acest haos total, autorităţile (i)responsabile promit locuitorilor Deltei sute de milioane de euro de la Uniunea Europeană, bani din care 2 ani nimeni nu a văzut nici un cent.

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Paul Cononov (PNL)


Amenajarea plajelor virgine
S-au promis: protecţia ecosistemului Dunăre – Delta Dunării – zona teritorială a Mării Negre, prin crearea unei infrastructuri la nivelul cerinţelor UE privind folosirea ecosistemelor, monitorizarea riguroasă a surselor de poluare şi măsuri pentru diminuarea acestora.

Infrastructură... privind folosirea ecosistemelor." Această formulare este o înşiruire fără noimă de termeni, iar cel care a inclus-o în Programul de guvernare 2004-2008 trăieşte şi acum cu speranţa că nu îl va întreba nimeni ce a vrut să zică. Oricum, nu a fost realizată nici un fel de infrastructură. Dacă prin sus-menţionata infrastructură s-a dorit să se înţeleagă amenajarea plajei de la Corbu, atunci s-ar putea ca aceasta să fie singura promisiune îndeplinită.

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)


Redimensionarea economică şi ecologică
S-a promis: redimensionarea ecologică şi economică a Deltei Dunării, în scopul protecţiei pe termen lung a acestui ecosistem şi a dezvoltării economice şi sociale în conformitate cu Convenţia Internaţională a Deltei Dunării.

Nu ascundem faptul că, probabil, sîntem printre puţinii care am citit Master Planul Deltei Dunării", finalizat în 2007 de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, dar început în 2004. Cu nostalgie privim în urmă la declaraţiile Sulfinei Barbu din 2005, care spunea că ARBDD nu are la acea vreme nici un Plan de management, iar Master Planul (plătit tot de Sulfina Barbu) include la cap. 4.2. Planul de management al ARBDD pe perioada... 2002-2006. La fel de adevărat este faptul că nu a existat şi nu există nici o Convenţie Internaţională a Deltei Dunării, aşa că este greu să ne conformăm acesteia.
Redimensionarea ecologică şi economică a Deltei Dunării este o noţiune total abstractă şi căreia specialiştii nu îi cunosc înţelesul, iar Master Planul este departe de a recomanda aşa ceva.
O fi însemnînd lucrări cu excavatoarele pe plaja de la Sulina sau ATV-uri pentru turişti sau case de vacanţă în acelaşi loc în care primarul Sulinei, Aurel Dimitriu, fost PSD, actual PD-L, încurajează de vreo 5 ani pe toţi cei care vor să vină cu proiecte acolo (fie că sînt aeroporturi, turbine eoliene sau staţiuni turistice)?
O fi însemnînd construirea de drumuri şi de locaţii turistice pe Grindul Lupilor (zonă strict protejată) sau intabularea unor suprafeţe de teren pe plaja grindului Chituc (zonă strict protejată) pentru "băieţii deştepţi" de la Constanţa?
Or fi fiind lozincile privind reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării din care în 3 ani nu s-a realizat nimic şi se continuă veşnicele discuţii între ARBDD şi Consiliul Judeţean Tulcea, ce îşi apără cu îndîrjire "sponsorii", indiferent de culoarea politică a conducerii?

SURSA: Jurnalul National.ro


Un articol... | scris de Un simplu pescar amator | 18/09/2008 21:45:43
..la obiect si scris cu pasiune..Rusine si din partea mea pentru netrebnicii afaceristi care distrug Delta...


Bravo D-le Ziarist | scris de Victor-ie Ceausescu | 19/09/2008 08:15:11
Asemenea articole ne dorim sa citim.Bine argumentate si cu numele celor vinovati.Eventual si ceva mai multe poze.Combaterea jafului si nepasarii se face insa numai cu legi bine definite si o aplicare exemplara.Cine are insa interes sa lupte pt asta?

Hoţii din România au furat 4 miliarde de euro, poliţia a recuperat 10%


În cifra de afaceri a hoţilor intră 1.800 maşini furate, 10.000 de locuinţe sparte şi 50.000 de infracţiuni de natură economico-financiară


Deşi procentul recuperărilor e extrem de mic, poliţia a soluţionat peste 280.000 din cele 330.000 de infracţiuni



Hoţii şi tâlharii din România au furat, în 2007, conform datelor oficiale ale IGP, 14 miliarde de RON, adică vreo 4 miliarde de euro. Din cele peste 14 miliarde RON, mai puţin de un miliard a fost recuperat, adică mai puţin de zece la sută din prejudiciile provocate victimelor. Este vorba despre furturi, tâlhării, dar mai ales despre infracţiuni economico-financiare, unde sumele de bani puse în joc sunt mult mai mari decât la criminalitatea judiciară. Anul trecut au fost constatate 330.000 de infracţiuni, dintre care au fost soluţionate peste 280.000. Prejudiciul total cauzat în urma comiterii respectivelor infracţiuni depăşeşte suma de 14 miliarde de RON. Cele mai multe fapte penale sunt furturile – 44.000. Aici intră la socoteală circa 10.000 de locuinţe sparte, dar şi peste 1800 de maşini furate. Mai sunt, apoi, aproape 2500 de tâlhării. Infracţiunile de natură economico-financiară – puţin peste 50.000, au lăsat găuri mult mai mari în buzunarele sau conturile victimelor.

Din cele 14 miliarde de RON câştigate de infractori în 2007, nici măcar un miliard nu s-a mai recuperat. Deşi, iată, poliţiştii au soluţionat 280 de mii din cele 330 de mii de infracţiuni constatate, recuperarea prejudiciului este încă departe de un raport asemănător cu cel al soluţionărilor. Şi asta în condiţiile în care peste 30.000 de infractori au fost, totuşi, prinşi în flagrant, ceea ce presupune şi recuperarea integrală a prejudiciului.


Aşa se face că păgubitul rămâne în România cu buza umflată, în timp ce indicatorii Poliţiei arată soluţionări pe bandă rulantă. Ceea ce se întâmplă în realitate ţine de mecanismele sistemului judiciar.
Odată prins, infractorul, indiferent dacă este hoţ, tâlhar sau mafiot cu guler alb, nu are nici un interes să restituie părţii vătămate paguba. Doar la stabilirea pedepsei, judecătorul poate ţine cont de acest aspect.
După condamnare, ceea ce în România nu mai înseamnă demult mare lucru pentru un borfaş cu experienţă, recuperarea prejudiciului nu mai interesează pe nimeni. Doar partea vătămată, care a apucat să se răcorească la proces văzându-l pe hoţ în cătuşe, continuă să viseze la bunurile sau banii dispăruţi fără urmă.
Culmea este că, de cele mai multe ori, vinovatul nici nu îşi execută toată pedeapsa. Legislaţia penală îi permite infractorului să obţină eliberarea condiţionată fără ca cineva să îl mai întrebe dacă are de gând să repare prejudiciul creat păgubitului.
Este suficient să se poarte frumos în penitenciar, să scrie poezii, să iasă la muncă şi, după ce ispăşeşte două treimi din pedeapsă, bineînţeles se simte îndreptăţit să ceară eliberarea înainte de termen.

SURSA: Gandul.info


Postat de nomenclaturistu la 18.09.2008 21:49

ashea tata, hotzia face romania. cu mic cu mare. daca guvizii au furat atita, sa se calculeze cat am luat noi, rechinii! hai, hai la platit impozite!


Postat de contabila lu' peste la 19.09.2008 02:04

la baniii asta sa se adauge ce au furat basescu,videanu,berceanu, etc ..gasca pedelista la jilava huooooooooo !


Postat de @mihai la 19.09.2008 06:51

in aceasta suma nu intra ce au furat politicienii, numai nastase cu mitre si voiculescu depaseste cu mult ceau furat acei gainari marunti la care se refera raportul politiei, ce sa mai vorbim de cat fura tariceanu patriciu si gasca lor....


Postat de mailat la 19.09.2008 08:33

n-am auzit sa fii spanzurat pe nici unul. asa ca, va puteti astepta la anul la performante si mai mari.


Postat de Crivatul la 19.09.2008 09:09

dar hotii de la fni cit au furat si cit s-a recuperat?

Noua organizare teritoriala a Tinutului Secuiesc, pe site-ul Primariei Sfântu Gheorghe


Primaria Sfântu Gheorghe a afisat pe site-ul institutiei proiectul de hotarâre initiat de fractiunea Partidului Civic Maghiar (PCM), privind organizarea referendumului local in vederea consultarii cetatenilor din municipiul Sfântu Gheorghe, in ceea ce priveste modificarea limitelor teritoriale ale judetului Covasna, conform initiativei legislative „Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc”. Cei interesati pot citi pe site-ul primariei chiar si proiectul Statutului Tinutului Secuiesc. Cetatenii sunt invitati sa se documenteze si sa isi exprime parerea in legatura cu acest subiect pâna in data de 25 septembrie, prin e-mail sau la sediul primariei, la compartimentul Relatii cu Publicul.

Noua consilieri ai PCM, Bálint József, Bújdosó Albert Zsolt, Bereczki Kinga, Ferencz Csaba, Gazda Zoltán, Kovács István, Kónya Ádám, Nemes Tibor, Pethö István, au semnat in comun un proiect de hotarâre in vederea organizarii unui referendum in cadrul caruia cetatenii municipiului Sfântu Gheorghe sa fie consultati in legatura cu modificarea limitelor teritoriale ale judetului Covasna si infiintarea unei noi unitati administrativ-teritoriale cu denumirea „Tinutul Secuiesc” („Szekelyfold”). Potrivit vicepresedintelui PCM Covasna, Gazda Zoltan, au cazut de comun acord si cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, care i-a asigurat de sprijinul lui in ceea ce priveste organizarea referendumului. Mai mult decât atât, Primaria municipiului Sfântu-Gheorghe a supus dezbaterii publice initiativa fractiunii PCM din cadrul Consiliului Local, referitoare la elaborarea proiectului de hotarâre privind organizarea referendumului local pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Proiectul de hotarâre prevede organizarea unui referendum in data de 30 noiembrie 2008 pentru a consulta cetatenii cu domiciliul stabil in municipiul Sfântu Gheorghe, in vederea modificarii delimitarii teritoriale a judetului Covasna conform initiativei legislative „Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc”. Potrivit proiectului, cu ocazia referendumului, cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU la intrebarea „sunteti de acord cu modificarea delimitarii teritoriale a judetului Covasna conform initiativei legislative «Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc», in vederea infiintarii unitatii administrativ teritoriale autonome Tinutul Secuiesc si cu apartenenta municipiului Sfântu Gheorghe la aceasta unitate administrativ teritoriala?” Proiectul va fi supus analizei, avizarii si adoptarii Consiliului Local in cadrul sedintei din luna octombrie. Pâna atunci, in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratie publica, Primaria Sfântu Gheorghe a afisat pe site-ul sau proiectul privind referendumul oficial al autonomiei. Cetatenii sunt invitati sa se documenteze si sa isi depuna sugestiile si observatiile pâna la data de 25 septembrie. Pâna la aceasta data, si Prefectura judetului Covasna se poate pronunta cu privire la legalitatea sau ilegalitatea acesteia. In cazul in care legalitatea proiectului nu este atacata, acesta va fi trecut prin comisiile de specialitate, iar daca ajunge in consiliu, ar putea trece cu o majoritate simpla a voturilor consilierilor locali. Din cei 21, noua sunt ai PCM, opt ai UDMR, trei ai Aliantei Românesti si un independent. Gazda Zoltan a declarat pentru “Gardianul” ca primarii comunelor din judetul Covasna, dar si din judetul Mures au primit scrisori oficiale, trimise de conducerea PCM sau Consiliul National Secuiesc (CNS), care contineau expunerea de motive, proiectul de hotarâre privind organizarea referendumului precum si proiectul Statutului Tinutului Secuiesc, cu rugamintea ca sa sprijine referendumul din data de 30 noiembrie. Gazda Zoltan are si un mesaj pentru cetatenii de etnie româna din aceasta regiune. „Pe cetatenii de etnie româna ii rog frumos ca sa se documenteze, sa citeasca proiectul Statutului sau macar capitolul care se refera la ei, pentru a se convinge ca drepturile lor nu vor fi stirbite. As dori sa mai adaug ca ma mir ca pâna acum nu au facut nici un pas pentru a obtine autonomia culturala. Consider ca si ei ar trebui sa lupte pentru a obtine acest drept al lor, in timp ce noi luptam pentru autonomia teritoriala. In acest fel, lupta noastra s-ar intregi” a declarat, pentru “Gardianul”, Gazda Zoltan. Conducerea CNS a anuntat, recent, la Sfântu Gheorghe ca le va solicita in scris consiliilor locale din Covasna, Harghita si Mures sa organizeze referendumuri oficiale in data de 30 noiembrie, in aceeasi zi in care au fost programate si alegerile parlamentare. Presedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat atunci ca va fi inaintat Parlamentului României Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc ca si initiativa legislativa cetateneasca, iar potrivit legii, organizarea unui referendum in aceasta situatie este obligatorie. De asemenea, Izsak Balazs a solicitat, printr-o scrisoare deschisa, si ajutorul liderilor celor doua partide maghiare, respectiv Marko Bela si Szasz Jeno, in ceea ce priveste organizarea referendumului. In opinia conducerii CNS, autonomia teritoriala reprezinta singura cale pentru dezvoltarea si pastrarea identitatii maghiarilor majoritari in aceasta zona. Din acest motiv, CNS a organizat anul trecut un referendum intern neoficial, cu urna mobila, in localitatile din judetele Covasna, Harghita si Mures, iar din cei in jur de 600.000 de maghiari cu drept de vot care traiesc in aceasta regiune, au raspuns peste 200.000 de persoane, din care 99,3% au raspuns favorabil autonomiei.

Statul… secuilor, cu limba, presedinte si institutii proprii

Potrivit proiectului statutului, Tinutul Secuiesc „autonomia Tinutului Secuiesc (Szekelyfold – Terra Siculorum) nu lezeaza nici integritatea teritoriala a României, nici suveranitatea nationala (…).” Statutul prevede ca Tinutului Secuiesc ar deveni o regiune autonoma cu personalitate juridica in cadrul României, cu dreptul de adoptarea si exercitarea unei politici proprii regiunii. Teritorul regiunii autonome ar cuprinde actualele judete Covasna si Harghita, precum si scaunul istoric Mures, care apartine judetului Mures. Proiectul promite ca autonomia regiunii nu ar afecta integritatea teritoriala si suveranitatea statului român, dar si egalitatea deplina pentru toti cetateni. „In conformitate cu prezentul Statut de autonomie si in concordanta cu legile statului, autonomia Tinutului Secuiesc se refera la toti cetatenii români cu domiciliul stabil intr-una din localitatile Tinutului Secuiesc”, se arata in document. Proiectul prevede ca, in Tinutul Secuiesc, limba maghiara va avea acelasi statut ca si limba oficiala a statului, iar functionarii publici vor trebui sa cunoasca, pe lânga limba oficiala a statului, si limba maghiara. „Ocuparea acestor functii se face prin concurs, in conditiile stabilite in statutul functionarilor publici. Este interzisa orice forma de discriminare pe baza de origine etnica religioasa sau de domiciliu”, se mai arata in statut. Potrivit documentului, regiunea ar fi reprezentata de presedintele Tinutului Secuiesc, ales de catre cetatenii Tinutului Secuiesc, prin alegeri libere si generale, prin vot secret si direct pentru o perioada de patru ani, si nici o persoana nu poate indeplini functia de presedinte pe o perioada mai mare de doua mandate. De asemenea, presedintele Tinutului Secuiesc ar trebui sa depuna juramântul: „Jur pe onoarea mea ca voi indeplini, cât voi putea de bine, functia care mi s-a incredintat, voi reprezenta si ocroti interesele populatiei Tinutului Secuiesc, voi respecta legile tarii si deciziile autoritatilor regiunii, Constitutia României. Asa sa ma ajute Dumnezeu!” Statutul prevede si faptul ca presedintele Tinutului Secuiesc va dispune de imunitate acordata demnitarilor. Potrivit proiectului, Consiliul Scaunal (CS) este organul deliberativ de autoadministrare al Scaunului. Numarul consilierilor alesi in CS este de 33 sau câte un consilier pentru fiecare 3.000 de locuitori ai Scaunului. CS poate adopta hotarâri cu privire la controlul asupra activitatii politiei locale, asupra colaborarii cu aceasta institutie, cu privire la numirea, demiterea personalului, la infiintarea politiei proprii, in conformitate cu reglementarile in vigoare. In termen de cel putin trei ani, fiecare membru al corpului politienesc trebuie sa cunoasca limba maghiara si limba româna, iar ofiterii de politie cel putin o limba de circulatie internationala. Documentul prevede, de asemenea, ca structura corpului politienesc trebuie sa reflecte proportionalitatea nationala a regiunii pe care o deserveste. Potrivit Statutului, prefectul, numit de Guvern, ar veghea asupra respectarii legalitatii in regiune. In cazul unor divergente intre regiune si Guvern, acesta ar avea competenta de mediere.
Potrivit proiectului, cetatenii Tinutului Secuiesc au dreptul de a invata in limba materna in institutii de invatamânt de stat si particulare, la toate nivelurile, tipurile, formele si de specialitate ale invatamântului. Persoanele fizice, organizatiile si societatile au dreptul de a infiinta institutii de invatamânt particular in limba materna a comunitatilor, iar cultele religioase au dreptul la invatamânt confesional in limba enoriasilor. Invatamântul de stat si confesional in limba materna este finantat de la bugetul de stat si in mod proportional de la bugetul autoritatilor administratiilor publice locale, iar invatamântul particular este sprijinit de stat.

Prefectul decide asupra corectitudinii referendumului

Senatorul Peter Eckstein-Kovacs a declarat, ieri, ca orice actiune de acest gen trebuie suspusa aprobarii Prefecturii. “Aceasta filtreaza aceste cazuri”, a precizat parlamentarul. “Actiunile de tip autonomist trebuie aprobate la nivel national, nu local”, a precizat Eckstein. “Exista o cazuistica foarte elaborata pe aceasta tema”, a conchis Peter Eckstein-Kovac.

Actiunea iredentistilor este ilegala

La randul lui, liderul PRM, Lucian Bolcas, a declarat pentru “Gardianul” ca actiunea Consiliului Local din Sfantu Georghe este ilegala. El a precizat ca o reimpartire administrativa a Romaniei se poate face doar la nivel national, si nu la nivel local. Bolcas a sustinut ca, daca PRM va ajunge la putere, va stopa actiunile iredentiste ale radicalilor maghiari.

Ultimul cuvânt il are Bucurestiul

Punctul de vedere al Prefectului de Covasna, Ghyorghy Ervin, este clar: “Nu am citit aceste proiecte, dar procedurile privind referendumul sunt foarte complexe. Ultimul cuvânt in aceasta privinta il va avea Bucurestiul. Trebuie respectata o intreaga suma de criterii. Daca nu sunt respectate legile României, voi fi nevoit sa trimit aceasta initiativa in instanta. Eu sunt reprezentantul Guvernului in teritoriu si voi respecta legile României”.

PSD cere retragerea proiectului privind referendumul pentru autonomie

Conducerea PSD Covasna solicita Primariei Sfântu Gheorghe sa scoata din dezbatere publica proiectul de hotarâre initiat de Partidul Civic Maghiar (PCM) privind organizarea unui referendum pentru autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc. Presedintele PSD Covasna, Horia Grama, a declarat pentru “Gardianul” ca acest subiect a mai fost pus pe tapet si s-a constatat ilegalitatea acestei initiative. Potrivit lui Grama, si acest proiect este ilegal deoarece pune in discutie integritatea teritoriala a României, incalcând astfel Constitutia tarii, potrivit careia România este stat national, unitar si indivizibil. „Nici un referendum nu poate pune in discutie crearea unei regiuni cu statut autonom. Pentru asta ar trebui mai intâi schimbata Constitutia României”, a declarat Horia Grama, fost prefect al judetului Covasna intre anii 2004-2008. Liderul PSD e de parere ca institutiile abilitate ale statului ar trebui sa se autosesizeze in legatura cu initiatorii acestui proiect de hotarâre care incalca ordinea constitutionala din tara noastra. Horia Grama a mai afirmat ca „nu sunt jurist, dar consider ca este ilegal si faptul ca vor sa organizeze acest referendum chiar in data de 30 noiembrie, data la care vor avea loc alegerile in România”. Constitutia României prevede ca nu pot fi supuse revizuirii, deci nu pot face obiectul unui referendum, caracterul national, unitar si indivizibil al statului român, integritatea teritoriala, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala a statului.

Expunere de motive

Proiect de hotarâre privind organizarea referendumului local în vederea consultarii cetatenilor din
Mun. Sf. gheorghe privind modificarea limitelor teritoriale ale judetului Covasna, conform initiativei legislative


Statutul de autonomie al tinutului Secuiesc

Statutul de autonomie al tinutului Secuiesc. Anexa Nr.1


Kovacs Anna
SURSA: Gardianul.ro


Attila
2008-09-19 1:00:14
"O ce veste....
..minuunată" ..pentru Vadim ,Bolcaş,et***p.Vin alegerile şi acum ....dăi drumu'.... la apărarea patriei.Dacă n-am fii noi?!!!!!!!!...ce aţi face dragi cetăţeni?


Annacska
Dragassagom, de ce nu dai linkul sa se documenteze oamenii:? tubiczam...........

Bărbatul român: familistul care îşi trimite femeia la cratiţă


Într-o lume modernă, în care bărbaţii tineri europeni întârzie să se maturizeze, cei din ţara noastră conduc în topul conservatorilor.

Vă doriţi un bărbat familist, dar care să vă pună să creşteţi singură copiii şi să vă trimită la cratiţă? Alegeţi un român. Vreţi poate un egocentric, care se iubeşte mai mult pe sine, prietenii şi jobul? Atunci este de preferat să vă orientaţi către un neamţ, olandez sau spaniol. Visaţi la un bărbat care să fie sufletul petrecerilor, relaxat, care vrea să se căsătorească, dar abia peste 10 ani? Un turc, un spaniol sau un polonez reprezintă atunci răspunsul.

Pe bărbatul modern, care să vă considere egala lui şi care doreşte să se implice activ în creşterea propriilor copii îl găsiţi mai ales în Franţa, în Suedia sau în Norvegia. Sintetizând, femeile din Europa trebuie să aleagă între un pachet de muşchi, un portofel gros sau o inimă bună. Bărbaţii cu vârste între 25 şi 39 de ani îşi creează modelele proprii de masculinitate, care se potrivesc timpurilor moderne, iar vieţile lor sunt din ce în ce mai complexe, potrivit celui mai amplu studiu cu privire la bărbaţii tineri, făcut public ieri de Discovery Networks EMEA. Peste 12.000 de bărbaţi din 15 ţări, dintre care 1.083 de români, au fost implicaţi în studiu.

Vor copii, dar nu doresc să-i crească

Bărbaţii români sunt cei mai conservatori dintre europeni, familiş ti şi dornici să-şi susţină financiar casa. Studiul arată că şapte din zece români se încadrează în tipologia „Bărbatul tradiţionalist, tată de familie“. Acesta reprezintă cel mai numeros grup, care acoperă 72% dintre tinerii din ţara noastră. România este urmată de Turcia - 29% , Italia - 28%, Polonia - 25% şi de Marea Britanie - 24%.

În acelaşi timp, tinerii români sunt şi cei mai stresaţi şi apăsaţi de obligaţiile pe care le impune societatea modernă. Bărbaţii care se încadrează în această categorie în România îşi doresc o familie şi copii, dar nu vor neapărat să se implice în creşterea lor. Doar 46% dintre respondenţi sunt de părere că „este mai important ca tatăl să ofere sprijin emoţional copiilor, decât sprijin financiar“.

Implicarea maximă în casă: schimbarea unui bec

„Bărbatul tradiţionalist, tată de familie“ ţine la obiceiuri şi tradiţ ii atunci când vine vorba despre rolul de părinte şi de partener. Se simte responsabil pentru familia lui. El consideră că este de datoria sa să aibă grijă de rudele apropiate, astfel încât de multe ori îşi concentrează atenţia asupra acestora. Este, de asemenea, foarte tradiţionalist când vine vorba despre rolul femeii în societate: după părerea sa, femeile nu ar trebui să se ducă la serviciu, ci ar trebui să-şi dedice viaţa familiei şi creşterii copiilor.

Acest tip de bărbat este foarte mândru de rolul său de cap de familie şi nu simte nevoia să se implice în activităţile casnice de zi cu zi. În opinia sa, curăţenia şi bucătăria sunt strict responsabilitatea femeilor. Acest tip de bărbat nu va refuza însă niciodată femeia atunci când îl va ruga să repare ceva prin casă, să schimbe becurile sau să bată cuie.

„Tradiţionalistul“ vrea însă să aibă şi o reputaţie profesională foarte bună. Pentru a-şi putea menţine locul de muncă, el renunţă de multe ori la vacanţe, lucrează mai mult de zece ore pe zi şi chiar în weekend. Pentru el nu este suficient să fie bun în ceea ce face. El vrea să fie perfect. Egoul acestui bărbat reprezintă o altă sursă de stres.

Pentru că îl forţează în mod constant să se perfecţioneze şi să stabilească obiective personale din ce în ce mai ambiţioase. Ţara noastră are cei mai puţini reprezentanţi pe segmentul „bărbatul modern, interesat de toate“ dintre toate ţările incluse în studiu. Doar 12% dintre români aparţin acestui segment. Cei mai mulţi reprezentanţi se găsesc în Suedia şi Franţa (Suedia - 57%, Franţa - 42%), urmate de Norvegia - 44%, Polonia - 48% şi Rusia - 36%.

TIPOLOGII

Femeile de azi au curajul să critice în pat


Studiul Discovery a pus în lumină şi o serie de teme comune tinerilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 39 de ani. Astfel, bărbaţii tineri întârzie să se maturizeze şi decid să se însoare cât mai târziu. Ei trec adesea mult peste 30 de ani înainte de a cumpăra o casă sau de a face un copil. Statutul de tată este atât de important pentru ei, încât amână decizia de a avea un copil până târziu, mai exact până în momentul în care sunt pregătiţi din punct de vedere financiar şi emoţional. Din ce în ce mai mulţi manageri realizaţi părăsesc camerele de consiliu, pentru ca mai apoi să meargă să doarmă în paturile supraetajate din casele părinţilor.

Pe de altă parte, femeile vor bărbaţi puternici şi dominanţi, care să fie în acelaşi timp sensibili şi deschişi. Astăzi fiecare aspect al unei relaţii trebuie discutat, inclusiv cel referitor la sex. Pentru unii bărbaţi egalitatea în dormitor îi face mai conştienţi de performanţele lor, din moment ce femeilor le este tot mai puţin frică să ceară mai mult, să se plângă, ba chiar să critice în pat. Bărbaţii tineri din România sunt în topul trei al tuturor ţărilor în ceea ce priveşte importanţa egalităţii într-o relaţie. Mai mult decât atât, cu excepţia Italiei, mai mult de jumătate dintre bărbaţii tineri din Europa au recunoscut că sunt conştienţi că nu au grijă de sănătatea lor atât cât ar trebui. Deşi se îngrijorează mai mult pentru sănătatea lor nu înseamnă neapărat că vor bea mai puţin.

STRES

Nemţii - egocentrici, turcii - neimplicaţi


Experţii Discovery Channel i-au clasificat pe bărbaţi în patru tipologii: bărbatul tradiţionalist, tată de familie; bărbatul modern, interesat de toate; bărbatul egocentric şi bărbatul neimplicat şi relaxat.

> „Bărbatul tradiţionalist, tată de familie“ (în medie 26%) este familist, tradiţionalist şi are o perspectivă conservatoare asupra rolului lui în familie şi în societate. Cel mai reprezentativ segment este în ţara noastră (72%).

> „Bărbatul modern, interesat de toate“ (în medie 34%) are o viziune modernă asupra rolului sexelor, fiind capabil să jongleze cu numeroase angajamente. Suedia este în topul clasamentului (57%), urmată de Franţa (42%). În România, acest segment reprezintă 12%.

> „Bărbatul egocentric“ (în medie 26%) pune propria persoană mai presus de relaţiile în care este implicat. El este de părere că nu e încă pregătit să aibă o familie. Se concentrează pe sine şi pe numeroş ii săi prieteni şi cunoştinţe. Munca este importantă pentru el şi depune eforturi foarte mari pentru a menţine un echilibru între timpul petrecut la serviciu şi timpul liber. Germania ocupă primul loc în acest sens (48%), urmată de Olanda (43%). În România, acest segment reprezintă 5%.

> „Bărbatul neimplicat, concentrat pe nevoile lui“ (în medie 14%) trăieşte numai pentru ziua de azi şi nu vrea să-şi asume angajamente sau responsabilităţi serioase. În România, acest segment reprezintă 11%.


SURSA: EVZ.ro


inamicul nr. 1 pt. feministe...
de unique, joi, 18 septembrie 2008 - 22:42
cratita ! Intruchiparea necuratului, cu 2 toarte si un capac ! :))))))) Femeia moderna nu are nevoie de cratita, o uraste pt. ca numai simpla apropiere ii da peste cap toate conceptele si sfaturile binevoitoare din revistele de profil. Superioritatea [Citeste] fata de barbat se pierde in aburul unei mancari gustoase. Femeia fatala se transforma intr-o biata gospodina. Vampa distrugatoae de inimi, incepe sa lacrimeze la vederea unei cepe. Nu trimitem femeile la cratita, ele isi accepta existenta. Toate frustrarile unei vieti neimplinite, se revarsa in bucatarie. Cratita este pretextul neputintei. :))))) O femeie adevarata stie unde sa puna atat semnul egal,cat si semnele plus si minus. Feminismul omoara adevarata personalitate, impunand un surogat de femeie, croita dupa un tipar comun. Predomina fantasma in orice femeie ca poate fi sexy si rea. Ca acesta este modul prin care poate domina un barbat. :))) In realitate exista doar teama de cratita. Si de viata in acelasi timp.


profil tipic romanesc
de Dr.Barbie, joi, 18 septembrie 2008 - 22:55
ce burta de neam prost apare la fiecare din aia de imping carucioarele din poze!
gospodar tipic "ciorba


Regurgitarile unei femei frustrate
de Bitterice, joi, 18 septembrie 2008 - 23:11
Articol scris de o femeie... oare de ce feministele nu inteleg ca nu pot si nu vor putea , prin natura lor sa fie superioare barbatilor.Simplu, pt ca sunt proaste. Un cuvant exact pt a descrie aceasta turma de femei [Citeste] din ce in ce mai mare si infometata de "emancipare". Dragi bovine, ma iertati, am vrut sa spun proaste, lezez imaginea saracelor animale, nu abdomenul plat si falusul lung aduce fericirea pe termen lung.

esti adevarat ?
de Vis, vineri, 19 septembrie 2008 - 02:12
Chiar mai exista stupizi ca tine pe lumea asta ? Se pae ca esti super frustrat, poate iti schimbi preferintele si o sa incerci sa-i iubesti pe barbati !!! ti-ar sta mult mai bine. Pentru o femeie esti mult pea depasit, [Citeste] tocmai de asta se nasc si feministele pe lumea asta, din cauza unor stupizi ca tine !!! N-ai inteles nimic. Ar fi trebuie sa-ti dovedesti superioritatea, insa e departe ... rau de tot . Pacat de prosti ca tine pe lumea asta. Ca traiti degeaba. pacat.

esti murdar
de kimi, vineri, 19 septembrie 2008 - 02:36
jalnic specimen,demn de mila.. mi-e scarba ca faci parte din aceeasi specie cu mine.

Femei
de Susu, vineri, 19 septembrie 2008 - 07:18
Oare toti barbatii din familia ta s-au reprodus singuri de te crezi asa destept?!?
Cand barbatii vor fi capabili sa se descurce singuri fara o femeie atunci sa mai vorbesti gunoiule!


Poate ne explica Eugenia ...
de Radu Pop, joi, 18 septembrie 2008 - 23:51
... ce inseamna "femeile vor barbati puternici si dominanti, care sa fie in acelasi timp sensibili si deschisi" ... ori asta, ori articolul e pentru uz intern, lamentari si figuri de stil ... caz in care am inteles totul :)

Calin Popescu Tariceanu traieste intr-o realitate paralela


Premierul Calin Popescu Tariceanu a incercat sa ne convinga ca avem cel mai eficient guvern cu putinta si ca evolutia Romaniei pare desprinsa dintr-un vis frumos (sau, ma rog, dintr-un basm al ministrului Adomnitei).

Potrivit bilantului guvernarii din 2005 incoace, cresterea economica este cea mai mare din Europa si ne apropiem de nivelul record de 9%, PIB-ul creste ca un Fat Frumos, veniturile bugetare la fel.

Valoarea punctului de pensie s-a dublat, pensia medie a ajuns la 565 lei, salariului net lunar la 1.260 lei, iar Romania a devenit "un model" al luptei impotriva coruptiei (sic!).

Una peste alta, spune Calin Popescu Tariceanu, Guvernul si-a indeplinit 95% dintre angajamentele din programul de guvernare.

Care guvern? Care program? Care sunt neimplinirile de 5%? Cateva intrebari tulbura enervant vraja acestui bilant mirific.

Marile realizari

Nimeni nu poate nega ca economia Romaniei a crescut, la fel nivelul de trai al unei bune parti din populatie. Atat doar ca meritul nu este doar al actualului cabinet, ba chiar el are cele mai putine motive de lauda.

Sa nu uitam ca din 2005 incepand, vreme de un an si jumatate, din cabinetul Tariceanu a facut parte si PD, dar si unii ministri liberali care acum sunt la PD-L.

Despre ei, nicio vorba in acest bilant. Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Monica Macovei si Ionut Popescu au avut totusi unele rezultate remarcabile, daca ne gandim macar ca trei dintre ei au reusit sa elimine steguletele rosii care ne barau aderarea la UE.

O parte dintre acesti ministri au fost inlocuiti de figuri jalnice, de exemplu Decebal Traian Remes si Tudor Chiuariu.

Apoi, mult cantata crestere economica nu a inceput in 2005, ci pe vremea guvernului Isarescu, care a reusit sa opreasca declinul economic.

Este adevarat, ultimii ani au marcat o crestere mult mai accentuata si asta datorita cotei unice de impozitare. Aceasta nu a fost introdusa insa de cabinetul liberal, ci de cabinetul D.A., conform programului de guvernare D.A..

Ministrul de Finante care a initiat-o se numeste Ionut Popescu, pentru meritele sale a fost evacuat din cabinet si este acum membru PD-L.

Ma intreb insa, daca PNL ar fi guvernat de la inceput dupa regulile PSD, adica exact cum se intampla de cand PD a fost dat afara din Executiv, am mai fi avut cota unica?

Cu siguranta nu, pentru ca social democratii s-au opus mereu si vehement acestui sistem de impozitare. Si-atunci ce crestere economica am mai fi avut?

Se lauda premierul si cu inflatia. Media inflatiei in intervalul 2005-2008 este de circa 7%, fata de 20,8% in perioada 2001-2004, scrie in raportul sau.

Ceea ce nu scrie ca media ar fi fost mult mai buna daca in ultima perioada inflatia nu a fi crescut spectaculos din cauza subordonarii guvernului fata de PSD.

Puseul inflationist a inghitit o mare parte din cresterile de venituri cu care se lauda Calin Popescu Tariceanu. Situatia ar fi fost chiar mai rea fara masurile monetare dure si nepopulare impuse de Mugur Isarescu.

Sunt cel putin doua motive pentru care putem spune ca acest guvern are meritele cele mai mici pentru succesele din ultimii 4 ani.

Cresterea nivelului de trai, indubitabila desigur, este inegala. Se traieste mai bine in marile orase si a inceput formarea clasei de mijloc (evolutii extrem de importante de altfel), dar in sate si zonele defavorizate nu se simte mare lucru.

5% sub tacere

Ne spune premierul ca Romania a devenit "un model" al luptei impotriva coruptiei, prin infiintarea Agentiei Nationale de Integritate si reforma sistemului.

Un model pentru cine si potrivit cui? Poate cel mult pentru Bantustan, pentru ca potrivit Comisiei Europene suntem foarte departe de asa ceva, atat de departe incat afirmatia premierului este ori o autoironie, ori un mesaj dintr-o lume paralela.

O fi fost Romania un model de reforma pe vremea cand Monica Macovei lupta cu sistemul, dar, dupa evacuarea ei, Tudor Chiuariu a reusit sa obtina un raport pe Justitie dezastruos.

Suntem atat de exemplari incat ramanem monitorizati si cu atat mai exemplari cu cat luam toate masurile procoruptie posibile.

Mai degraba, daca ar fi avut un strop de decenta, premierul ar fi inclus justitia in cele 5% nerealizari, adica la capitolul "tacere", pentru ca despre nereusite, cat de neinsemnate, premierul n-a suflat o vorba.

Care sa fie ele? In afara de Justitie sa mai fie oare transporturile? Cei 5 kilometri din autostrada Bucuresti- Brasov- Bors or fi vreun succes? Sau autostrada Bucuresti-Cernavoda in loc de Bucuresti-Constanta o fi de lauda?

Sau sa ne plimbam impreuna spre Giurgiu pe un drum national care pana la jumatate arata ca dupa bombardament? Si exemplele sunt cu mult mai multe, cu mult peste 5%.

Initial, transporturile au fost pastorite de PD care poarta fara indoiala o parte din raspundere. Dar cum sa vorbeasca de ea, fara sa vorbim si despre meritele reprezentantilor acestui partid? PD nici n-a existat.

Cat despre Educatie, tot un domeniu impartit intre partide de-a lungul celor 4 ani si ratat atat de PD cat si de PNL, nici cel mai indulgent raportor nu ar putea sa o includa altundeva decat la esecuri.

Nu e important atat felul in care arata scolile, cat scaderea galopanta a calitatii invatamantului, vizibila cu ochiul liber si evidentiata de studii internationale.

Se mai lauda premierul cu sustinerea cercetarii. Care cercetare?, intreba cercetatorii mereu la limita supravieturii si din timp in timp in strada.

Cei mai valorosi pun, de altfel, aceasta intrebare din strainatate. Alt domeniu in care premierul traieste intr-o realitate paralela.

El este insa cu siguranta ancorat foarte bine intr-o anume realitate. Si-a prezentat bilantul pe 4 ani la numai o zi dupa ce, la ceas de seara, sub presiunea PSD, pasamite, a acceptat sa mareasca pensiile si le-a mai aruncat si profesorilor, tot din marinimia PSD, 9 procente. Ca altfel, va manca motiune pe paine!

Aiurea! Balet electoral. PSD nu depunea motiunea nici mort, ca doar nu era sa piarda asa pozitie privilegiata ca acum: si la putere, si in opozitie.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu s-a dat santajat pentru cei care mai inteleg ceva din efectele inflationiste ale pomenilor decise, in timp ce, stie el bine, poporul va socoti ca primeste bani mai multi de la actualul Guvern care iata ce realizari minunate are.

Calin Popescu Tariceanu e foarte bine ancorat in realitatea electoralelor si a pactului de viitoare guvernare cu PSD.

Sursa: ZIARE.com


Am mai spus-o si o repet !
Ghilotina

Pe cei plecati afara , peste 4 mil. romani , care au alte necesitati au dobandit o alta parere despre cum ar trebui s fie tara , guvernul asta nesimtit de mana cu 322 tradatori au facut o lege care practic anuleaza voturile celor de afara !
Ar trebui ca toti romanii sa-si lase serviciile , interesele , sa vina in Romania si sa voteze . Imposibil , nimeni nu face asta ! In felul asta , alegerile sunt masluite din start .
Putin le pasa lor ca romanii or sa-si ia traista in bat si or sa ramana definitiv in strainataturi , le-a reusit planul de import al fortei de munca din Chine , Thailanda , etc !
Nu ati votat ce trebuia cand trebuia , acum la revedere !

Nu degeaba
Strategu ideolog

Nu degeaba se spunem ca avem 2 Romanii. Una se numeste ROMANIA iar cealalta RROMANIA. Intr-una sun bogatii in cealalta saraci. Avem infractori (intangibili) si pagubiti (de un sistem ticalosit). Uni TRAIESC BINE cu o leafa mica sau o pensie iar ceilalti nu le ajunge pomana si mai incaseaza si o diurna (fie de informator sau locuinta de servici...) trebuie sa ai tupeu. Altfel esti trecut pe LINIA MORTI VESNICE


REALITATEA ESTE CA MINTE CU SENINATATE , AVAND PE CINE
PSD + PNL + PC = PCR + SECU

Realitatea in care traieste aceasta pacoste este aceea faurita de minunatul nostru popor . Romanul a ramas incremenit in vremurile cand traia in extaz cu gura cascata la scamatoriile saltimbancilor care colindau balciurile . Pana sa-si revina la drama adevarata a traiului , romanasul mai prindea un iarmaroc si, tot asa, trecea viata . Ca si pe vremuri , cetatenii nostri se ametesc din patru in patru ani cu scamatoriile numite alegeri alimentand vesnic sarlatanii cu puterea legitima de a practica in voie , arta numita prestidigitatie infipti in toate resursele tarii si subminand decisiv viitorul natiei . Asta este realitatea in care se lafaieste si acest saltimbanc pe care un fel de poet ( dupa parerea lui ) proletar imbogatit ca orice burghez leninist , il caracterizeaza ca fiind un rafinat intelectual european . Atat de rafinat si intelectual , incat niste baieti cu gulere albe la gaturi mai des negre si mai rar rozalii , spala cu el pe jos .

miercuri, 17 septembrie 2008

Alice in Tara Nesimtirii Eterne


Un caz emblematic pentru Romania de azi, tara nesimtirii eterne: cazul Alice Draghici. Langa ea putem aseza alti sinecuristi foarte activi in spatiul public: Liviu Mihaiu, Petre Roman sau Mihaela Radulescu. Ce au ei in comun? Ce-i leaga? Nu-i leaga nimeni desi unele cazuri sunt de Parchet. Dar au ceva in comun: amesteca interesele personale cu functii publice sau bani publici. Sunt cel putin cazuri de coruptie morala. Unele revoltatoare, altele la limita indulgentei. Ii mai uneste ceva: pe ei, cea mai mare parte a presei ii trateaza cu manusi sau pur si simplu ii ignora.

Alice in satul fara caini. Avocata medicului Bradisteanu este un fel de judecator si avocat in acelasi timp. Ca membru in Consiliului National de Integritate, Alice Draghici controleaza si evalueaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate. Ca avocata, il apara pe Serban Bradisteanu de o ancheta efectuata de institutia pe care ea insasi o cotroleaza, ANI. Incaseaza bani publici si onorarii private ca sa apere aceleasi cauze, dar de pe pozitii diferite. Pare perfect absurd, dar se intampla.

ANI a solicitat instantei sa-i confiste medicului Bradisteanu averea nejustificata, calculata la 3, 5 milioane de euro. Un inspector o acuza pe Alice Draghici ca, in calitate de membru CNI, a facut presiuni asupra sa pentru oprirea anchetei. De aici plonjam din absurd in ireal.

In mod stupefiant, avocata recunoasta senin, citata de Ziua, ca asa este: “Deci acesta a fost motivul deplasarii mele la ANI: sa le cer sa aplice acest text de lege, care este banal si pentru un student la Drept in anul I: penalul tine in loc civilul! N-au facut nicio verificare, pentru ca n-au avut nici timp si nici rabdare, ei trebuiau sa demonstreze ca au avut presiunile lui Alice Draghici si sa trimita dosarul in instanta! Eu am considerat ca suntem colegi si ca n-are cum sa-i supere un lucru pe care l-am facut deschis, public, si cu totala buna-credinta!”

In ce calitate s-a deplasat la ANI? In calitate de membra CNI care vegheaza la buna functionare a Agentiei de Integritate sau in calitate de avocat al medicului Bradisteanu? S-o credem cand ne spune ca membrul CNI Alice Draghici murea de grija Agentiei, nu cumva instituia sa greseasca stupid in primul sau caz instrumentat care, al naibii coicidenta, este si clientul avocatei Draghici?

Legea CNI o salveaza: nu prevede situatia de mai sus in mod explicit ca fiind in conflict de interese. Culmea culmilor este ca CNI are printre atributii si verificarea conflictelor de interese.

Insa nu vad de ce nu s-ar aplica, in cazul Alice, o lege valabila pentru toti: Codul Penal. Avocata, propusa de Partidul Conservator in Consiliul National de Integritate, ocupa o functie publica. Prin urmare, poate fi suspectata ca se foloseste de ea pentru o obtine avantaje in folos personal si in interesul clientului ei. Din toate datele de pana acum, cazul Alice Draghici miroase a trafic de influenta si abuz in serviciu.

Liviu Mihaiu si pestele cel mare. Dincolo de ce a scris deja Evenimentul Zilei despre viitorul Guvernator al Deltei nu stiu ce mai poate fi adaugat. Poate o tusa care lipseste din comentariul mult prea bland al Ioanei Lupea. “Piticu”, cum ii spun colegii lui Mihaiu, isi arata statura sa de jurnalist: foarte mica. Alaturi de el, alti cativa din trustul Realitatea reusesc performante uluitoare: sa fie simultan ONG-isti finantati masiv de Guvern si jurnalisti. Adica semnezi cu o mana contracte cu ministerul mediului, si cu alta scrii editoriale despre Guvern. Cu aer de profesionist impartial, Mihaiu realiza si emisiuni la postul public de televiziune. Astazi, impartialitatea lui, desigur, il face Guvernator.

Mihaiu a reusit performanta de a fi si jurnalist aparent onorabil si vanator de functii publice intr-un domeniu in care are interese de afaceri: Delta Dunarii. De-a lungul timpului, o parte din Catavenci si-au inselat proprii cititori servind interese particulare in timp ce jucau cu maxim tupeu rol de judecatori publici si paznici ai moralitatii. Au intins prea tare coarda. Toate interesele lor private, care se intersecteaza cu bani publici, ar trebui expuse public.

Petrica, esti cel mai bun. Petre Roman, vorba lui Traian Basescu, e cel mai bun. A reusit si el frumoasa performanta de a indeplini doua misiuni aflate intr-un conflict perfect. Este candidatul PNL in colegiul romanilor aflati la munca prin Europa si ocupa concomitent functia de Inalt reprezentant al Guvernului pentru romanii din strainatate.

Premierul Tariceanu l-a numit la Cancelarie la scurt timp dupa ce PNL l-a facut candidat. Pe bani publici, candidatul Roman le va putea dovedi romanilor din Europa ca e cel mai bun. Veti spune ca e un simplu proces de intentie, ca vom afla in campanie daca Petre Roman se va folosi de functia publica.

Problema e mult mai simpla: nu vom putea determina niciodata cu precizie daca Petre Roman se plimba prin Europa, pe bani publici, in campanie electorala sau in misiune guvernamentala. Va fi intr-un conflict de interese continuu. Guvernul putea evita situatia numind in functie, la fel ca in cazul Guvernatorului Deltei, pe cineva fara un interes evident.

Mihaela, ne lasi? O pseudo-vedeta care ne invita sa ne lasam de fumat pe banii ministerului sanatatii intr-o campanie gandita de firma sotului sau pe care tocmai il lasa si care pare facuta special sa o lase cu gura cascata de invidie pe Andreea Marin. Cazul nu merita nici un rand in plus, doar o intrebare: cand ne vor lasa toate personajele de mai sus?

SURSA: HotNews.ro


insuportabila coniventa

Alina
Excelent comentariu.. Sa nu-l uitam si pe domnul Bucurenci, care recent a imbracat armura de oengist verde, fiind nelipsit la toate actiunile organizate de ministerul Mediului. Desi la capitolul eficienta sufera dramatic, Dl Korodi are un talent extraordinar de a-si apropia aceste ong-uri, care altminteri ar trebui sa-l critice.
As mai sublinia o boala a mediului ong, obsedat de "awareness". O pofta nesatioasa de bani publici sau europeni pentru vesnicele proiecte de "constientizare" facute de pe-o zi pe alta, de cel mai prost platit angajat din cadrul ong-ului


curajul in tara nesimtirii

Andreea
citind articolul imi aminteam de replica lui Herder: "fara entuziasm nu poate exista nimic cu adevarat maret si bun pe pamant...cei condamnati pentru prea mult entuziasm au facut cele mai mari servicii rasei umane". curatirea morala a romaniei este in sarcina noastra, a fiecaruia. identificarea si valorizarea modelelor autentice, asa cum este cazul dului Tapalaga, la fel precum si eliminarea pseudo-modelelor merita gratulate. felicitari pentru articol! macar de-ar deschide ochii mai larg spiritului romanesc latent, de-a dreptul haios cand vine vorba despre jurnalisti, batjocoritor, dispretuit si persecutat cand vine vorba despre politicieni.


trocul vantu-tariceanu partea a doua

claudiopolis
Se pare ca Vantu nu se multumeste cu cele 8% din petrom, asa ca Tariceanu i-a oferit si Delta Dunarii pe tava. Rezultatul se vede privind realitatea-tv

Tăriceanu susţine că românii sunt din ce în ce mai bogaţi


Premierul a prezentat, astăzi, un raport de guvernare privind rezultatele înregistrate în timpul mandatului. În acest context, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că România este ţara cu cea mai mare creştere a PIB-ului din Europa şi că a atins cele trei obiective propuse la începutul guvernării: integrarea europeană, creştere economică şi bunăstare. Susţinut de toţi miniştrii actualului guvern, premierul a ţinut să precizeze în deschiderea conferinţei de prezentare a Raportului privind îndeplinirea angajamentelor programului de Guvernare asumat în 2004 că, din cele 930 de angajamente au fost realizate peste 95%.


Unul dintre rezultatele "notabile" menţionate de Tăriceanu este tendinţa accelerată de creştere economică. Deşi au fost înregistrate inundaţii şi secetă, creşterea economică medie în perioada 2005-2007 a fost de 6%, iar în activităţile neagricole creşterea medie a fost de 7,8%. În primul semestru 2008, creşterea PIB a fost de 8,8% - record absolut după 1990, potrivit datelor prezentate de premier.

"Economia României are şanse de creştere cu circa 9% în 2008, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, şi suntem ţara cu cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut din Europa. Datorită creşterii economice, veniturile bugetului general consolidat pentru 2008 sunt apropiate de nivelul întregului PIB al României din anul 2003", a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.

Produsul intern brut pe cap de locuitor este estimat pentru finalul acestui an la 6.500 euro/locuitor, faţă de 1.250 euro în 1996, 1.800 euro în 2000 şi 2.800 în 2004. Creşterea PIB este estimată pentru 2008 la 140 miliarde euro, comparativ cu 60,8 miliarde euro în 2004.

Investiţii în educaţie

El a mai susţinut că Guvernul a investit în educaţie în anul 2007 cât s-a investit în acest domeniu din 1990 până în 2005. În urmă cu doi ani, numărul institutiilor de învăţământ preuniversitar care au beneficiat de fonduri a fost de 6.111 unităţi, reprezentând 25,4% din numărul total, iar în 2007 au fost înregistrate 10.961 unităţi beneficiare, ceea ce reprezintă aproape jumătate dintre unităţile de învăţământ.

Reforma sistemului de sănătate

Tăriceanu a vorbit şi despre începerea unei "reforme profunde" a sistemului de sănătate, pentru îmbunătăţirea utilizării fondurilor în spitale şi ameliorarea calităţii actului medical, în paralel cu reorientarea serviciilor medicale către ambulator prin încurajarea dezvoltării medicinei de familie şi a îngrijirilor la domiciliu. Serviciile de urgenţă au fost dotate cu 1.520 de ambulanţe noi, iar camerele de urgenţă au primit aparatură nouă în valoare de 167,7 milioane euro, cheltuielile totale pentru sănătate ridicându-se în 2008 la 20 miliarde lei.

Creşterea nivelului de trai

Tăriceanu a evidenţiat că Executivul a făcut eforturi pentru creşterea nivelului de trai al populaţiei prin creşterile salariale care au intrat în buzunarul fiecărui angajat, însă a amintit şi de dublarea pensiilor atât cele din sistemul public, cât şi a agricultorilor şi cea a salariului minim garantat.

Astfel au fost punctate dublarea valorii punctului de pensie şi asigurarea unei pensii medii de 565 lei, creşterea salariului mediu brut la circa 1.700 lei şi a salariului net lunar la 1.260 lei, construcţia anuală cu până la 60.000 locuinţe şi recalcularea pensiilor pentru 3,5 milioane dosare.

Raportul realizat de Guvern intitulat generic "Integrare europeană - creştere economică, bunăstare" are 600 de pagini şi a fost alcătuit în baza unei evaluări foarte serioase şi riguroase care, de asemenea, însumează mii de pagini, a menţionat premierul. "Nu există niciun domeniu fără schimbări fundamentale", a afirmat el, adăugând că obiectivele din titlul raportului au fost atinse.


Moţiunile, "simple exerciţii de demagogie"

Călin Popescu Tăriceanu nu a rezistat tentaţiei de a da o replică partidelor care în ultimele două săptămâni au depus în Parlamentul României o serie de moţiuni simple, care criticau măsurile luate de Executiv în câteva dintre domeniile esenţiale. El a vorbit despre aceste moţiuni ca despre "simple exerciţii de demagogie".
Potrivit premierului, problemele menţionate în moţiuni au fost deja rezolvate de Guvern, ceea ce dovedeşte că iniţiatorii lor ori nu au citit documentele oficiale din ultima perioadă, ori au vrut să producă agitaţie. În acest sens, şeful guvernului a precizat că le va trimită celor din PSD şi PD-L câte un exemplar din documentul raportului de 600 de pagini pentru a lua la cunoştinţă rezultatele guvernării Tăriceanu.


BILANŢ PE SCURT

>Dublarea pensiilor şi mărirea lor, din nou, de la 1 octombrie
>Tendinţă de creştere economică
>PIB-ul a înregistrat 8,8%, cea mai mare creştere după 1990
>Nu există localităţi în România în care să nu se fi modernizat o şcoală
>Reforma sistemului de sănătate
>95% dintre cele 930 de angajamente asumate de Guvern au fost realizate


SURSA: EVZ.ro

-auzi, nemernikul bolshevik! De-aia fug romanii unde vad cu ochii, ca sint bogatzi!
de John Smith, miercuri, 17 septembrie 2008 - 12:21
Cita nerushinare la acest sovietik! El shi cu banda lui, cei 322 de monshtri parlamentari sint, intr-adevar, din ce in ce mai bogatzi dupa principiul : NU LASA PE MAINE CEEA CE POTZI FURA AZI!

Sunt mai bogati ca avem capsunari peste granita
de vasilica(Vizitator), miercuri, 17 septembrie 2008 - 12:34
Daca n-ar fi fost 4 milioane de romani sa munceasca afara , sclavi pe la altii, economia ar fi fost vai de capul ei !

chiar asa
de Judas, miercuri, 17 septembrie 2008 - 12:23
ma uit pe fereastra si vad un card de caini cu covrigi in coada, si rauri de lapte si miere clipocind pe vadul strazii. ma bate gandul sa ma infrupt si io, dar cand ma uit mai bine nu sunt [Citeste] decat rauri de jeg prin coclaurile ulitei, si maidanejii mai ca m-ar sfasia daca doar m-as uita la coada lor. cand motocicleanu vorbeste la modul general doar de dragul de a se auzi, nu face altceva decat sa imi smulga un zambet malitzios. ii doresc sa traiasca la fel de bine ca marea majoritate a celor de destinele carora isi bate joc. aferim

da si nu
de cLeM, miercuri, 17 septembrie 2008 - 12:29
crestere economica, intr-adevar... dar bunastare??? n-as prea crede. pana la bunastare mai avem inca 20 de ani!

Mare adevar graiesti!
de MegaJGD(Vizitator), miercuri, 17 septembrie 2008 - 12:41
Da Taricene...Romania e plina de oameni bogati si fericiti. Nu-i lua in seama pe cei 10 milioane care spera sa emigreze ori celalalte 10 care au facut-o deja. Nu ducem lipsa de nimic aici, pe mioriticele plaiuri. Singura noastra durere [Citeste] este cand vedem la TV ori in presa politicieni saraci ori ca in tarisoara asta nu se fura chiar deloc. E rusinos sa fim in topuri la bunastare, lipsa infractionalitatii, protectie sociala, infrastructura...numai de bine. Eu am impresia ca surogatul asta de premier traieste in alta tara de-si permite sa sustina asa monstruozitati. Da-o dracului de campanie electorala.


Spaga pentru campanie
de Reality Check(Vizitator), miercuri, 17 septembrie 2008 - 12:53
Mda... la ce ne putem astepta de la un spagar precum Tariceanu? Acum e momentul sa faca si ei niste spagi uriase, acum cand vin alegerile. Ce se intampla la Ministerul Sanatatii e deja strigator la cer: contractele pentru constructia [Citeste] spitalelor de urgenta se dau numai firmelor care cotizeaza serios. Astfel, firme care nu sunt eligibile au ajuns sa semneze contracte de sute de milioane de EURO... Asta este, noi i-am ales...


PROTECTIE
de stelu, miercuri, 17 septembrie 2008 - 12:55
Daca avem un pib de 140 fata de 39 cat stiam eu prin anii de dupa revolutie,asta e bine. Cineva a postat inaintea mea si spune de cei 4 milioane care muncesc afara.Are dreptate,asa s-a facut pib-ul asta.Ceea ce ar fi [Citeste] fost bine,era o politica de mentinere a banilor in cadrul Romaniai.Romanul face greu valuta,cu multa truda si cumpara masini second de afara,electronice de afara,mancareeeee de afara,etc...asa ca foarte mult se scurge spre exterior,nu se reinvesteste in ro.Aici ramane TVA,atat. Trebuie relansata productia de bunuri de consum,conpetitiva si legi de protectie a economiei nationale,asa cum au toate tarile din europa.Fiecare pentru el dle.Tariceanu,nu ii mai credeti pe straini.Eu sant de ceva timp afara si spun ca astia nu vin in romania decat daca au de profitat pentru tarile lor.Fiti si voi ca ei.


ce tara suntem noi mister?
alex [anonim]

dle tariceanu, de ce nu spuneti si urmatoarele:

SUNTEM TARA CU...:

- ... inflatia cea mai ridicata din Europa
- ... rata de abandon scolar cea mai ridicata din Europa
- ... cel mai scazuta calitate a invatamantului din Europa
- ... cei mai multi asistati social din Europa (11 mil. asistati din 22 mil total)
- ... cei mai multi bolnavi pe patul de spital din Europa (2-3 bolnavi pe pat)
- ... cele mai scazute salarii din Europa
- ... cea mai ridicata coruptie din Europa
- ... cu cei mai multi tradatori in parlament, guvern din Europa
- ... cei mai multi smecheri din Europa
- ... cei mai incompetenti ministri, parlamentari din Europa
- ... cele mai putine autostrazi din Europa
- ... cele mai putine fonduri europene absorbite din Europa
- ... un guvern care detine cel mai scazut procent de guvernare (18%) din Europa, dar care se mentine pe scaun prin cardasia perversa cu un partid de stanga plin de criptocomunisti care au secat tara mea frumoasa!

Fir-ati voi de nesimtiti!!!
Va veni a doua REVOLUTIE tradatorilor!!! Nici Ceausescu nu credea ca va fi dat jos de pe tron!

Astept ziua in care vi se vor citi sentintele in boxa acuzatilor!!

Iarta-l Doamne,ca nu stie ce vorbeste!
de Dora Profa, miercuri, 17 septembrie 2008 - 13:50
Prin aceste declaratii,Tariceanul isi bate joc in continuare de prostii de romani.Cu cele mai mici salarii din UE,prostii de romani platesc cele mai mari preturi la gazul natural, electricictate,alimente,medicamente,telefonie fixa si mobila, produse electronice,telefonie fixa si mobila.Preturile la alimente de la Munchen,lViena,Budapesta,Paris,Madrid,Roma [Citeste] sunt mai ieftine,iar produsele alimentare au o calitate net superioara. Cresterea economica este doar in capul lui Traiceanul,aflat si el la ciolan din 1990.Educat la scoala securitatii de catre tatal Amedeo Lazarescu,Tariceanul mai vrea la guvernare,mai vrea sa fiu prim ministru.Asistenta medicala,desi a inghitit sume considerabile este in continuare mizerabila,spitale cu dotari ca in secolul al XiX-lea.Scolile sunt in paragina,dar acest mare nesimtit,Tariceanul,continua sa apara pe sticla si sa-i minta pe prostii de romani.

Din pacate...
de donisroi(Vizitator), miercuri, 17 septembrie 2008 - 13:59
Ai dreptate

Tariceanu
de Andrei, miercuri, 17 septembrie 2008 - 14:08
In ce tara traieste acest om? Poate a confundat alta tara cu Romania si de astea nu prea poatea fi vazut pe la Parlament.