Blog de stiri. Rau si bun in Romania ori despre romani.

vineri, 3 octombrie 2008

Guvernul pomenilor electorale boceşte pe buza prăpastiei


„Noi, liberalii, avem o viziune, avem obiective realiste pentru a ajuta România să devină a şaptea putere economică a Europei”, a declarat Tăriceanu la prezentarea programului de guvernare al partidului


„O astfel de măsură (creşterea salariilor n.r.) ar avea ca efect creşterea fără precedent a inflaţiei... ceea ce ar duce România într-o stare de instabilitate economică”, a declarat ieri Varujan Vosganian


Executivul a declanşat o avalanşă a creşterilor salariilor şi pensiilor pe care acum nu o mai poate gestiona. Adunate, pomenile electorale promovate de Guvern şi Parlament aduc România în faţa unei prăpăstii financiare. Ieri, după ce colegii săi de partid, liberalii, au susţinut în Parlament creşterea cu 50% a salariilor dascălilor, ministrul Vosganian a ieşit pentru a ne explica dezastrul economic spre care se îndreaptă România dacă „dărnicia” nu se opreşte. Vosganian încearcă acum să negocieze cu sindicatele o lege deja votată, lovindu-se, firesc, de refuzul acestora, care nu vor să renunţe la un drept câştigat. În plus, calculul celor 300.000 de voturi câştigate de la profesori se dovedeşte a fi păgubos.

„Avem 1,5 milioane de angajaţi posibili alegători”, ameninţă funcţionarii publici, care cer şi ei 50% în plus la leafă, pe raţionamentul „nouă de ce să nu ne dea?”. Guvernul, pus în faţa unei avalanşe de solicitări similare, cere acum intervenţia CSAT-ului, a Curţii Constituţionale şi a Băncii Naţionale, pentru că suntem la un pas de „instabilitate economică”, e în pericol statutul României de ţară membră a UE, iar ţinta trecerii la euro nu mai stă în picioare.

Vorbind în nume personal, directorul BNR Eugen Rădulescu a rezumat, pentru „Gândul”, rezultatele acestei politici de acordare a „atenţiilor” înainte de alegeri: „Trebuie înţeles un lucru: se pot dubla, se pot tripla salariile, dar nu se va dubla sau tripla nivelul de trai”.



ANALIZĂ Constatări economice tardive

Vosganian ne arată buzunarele goale ale ţării

Guvernul a dat, Parlamentul a plusat: rezultatul-catastrofic


„Se pot dubla, se pot tripla salariile, dar nu se va dubla sau tripla nivelul de trai“

După primele creşteri, atitudinea Guvernului a fost „se poate”, premierul Tăriceanu lăudând creşterea record a economiei româneşti. Şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, explica la primele creşteri că are de unde să ia bani. Acum a întors-o. Iată cum descrie Vosganian acum viitorul României în urma creşterilor de salarii şi de pensii de până acum: „O astfel de măsură ar avea ca efect creşterea fără precedent a inflaţiei, accentuarea deficitului de cont curent şi un deficit bugetar uriaş, ceea ce ar duce România într-o stare de instabilitate economică, care va fi agravată de situaţia internaţională. Este cu atât mai neobişnuită o astfel de decizie cu cât toate ţările din Europa şi Statele Unite iau în aceste momente măsuri de precauţie pentru a se proteja de efectele crizei financiare”.

Ministrul de Finanţe a adăugat că majorarea cu 50% a salariilor profesorilor va antrena revendicări din partea tuturor sindicatelor ai căror angajaţi sunt plătiţi de stat, ceea ce ar putea duce deficitul bugetar la 7%, cu 4% mai mult peste pragul pe care Uniunea Europeană ne-a avertizat să nu îl trecem. Acest procent, 7%, aplicat deficitului bugetar poate echivala, fără exagerări, cu prăbuşirea economiei României. „Un deficit bugetar de 7% ar duce aproape instantaneu la un deficit extern de 18%, nu de 14% cât sperăm să fie la sfârşitul anului. Cursul o va lua razna. Am putea vedea leul nu la 3,8 lei/euro cât îl avem acum, ci la patru sau la 4,5 lei/euro. Creşterile salariale vor pune presiune pe inflaţie, care ar putea atinge cote foarte mari. Trebuie înţeles un lucru: se pot dubla, se pot tripla salariile, dar nu se va dubla sau tripla nivelul de trai”, ne-a declarat Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), care a precizat că aceasta este părerea lui de specialist şi că nu reprezintă poziţia oficială a BNR.

La acestea se adaugă, evident, şi pornirea procedurii de depăşire a deficitului bugetar stabilit de România cu Uniunea Europeană, de 3%, ceea ce va accentua şi mai mult celelalte efecte pentru că România nu va mai fi credibilă din punct de vedere al dezvoltării economiei. Rădulescu a dat ca exemplu ceea ce se poate întâmpla în cazul vecinilor unguri. „Acum trei-patru ani partidul aflat la conducere a votat creşterea salariilor din administraţie cu 50%. Ce a urmat este evident, ţinând cont că de atunci sunt practic în recesiune”, a explicat el. (V.R.)

Consecinţe:

• Leul ar putea ajunge până la 4-4,5 lei/euro sau mai sus


• Inflaţia va creşte la niveluri record


• Deficitul comercial va depăşi 18% (acum este 14%)


• UE ne va sancţiona pentru că depăşim un deficit de 3%


• România va rata adoptarea euro în 2014


• Investitorii ar putea anula proiectele anunţate


• Dobânzile la creditele externe vor creşte


• Agenţiile de rating vor califica economia drept vulnerabilă


• Creditele în lei se vor scumpi



Rezultat Banii duşi dintr-o parte în alta

Salariile blochează investiţiile în şcoli

Creşterea de 50% opreşte contractele de reabilitare semnate de minister


Două zile a ţinut fericirea cadrelor didactice. Ministrul Vosganian spune că nu are de unde să dea măririle prevăzute în lege cerând intervenţia CSAT-ului, a Curţii Constituţionale şi a Băncii Naţionale. Pentru a fi convingător, Vosganian a prezentat actualele salarii medii ale profesorilor, spunând că un universitar câştigă între 5.500 şi 8.800 lei, iar un conferenţiar între 2.700 şi 3.400 lei, în timp ce un dascăl din preuniversitar ar fi ridicat, în septembrie 2008, un salariu mediu de 1.970 lei.

Pentru a da o imagine a catastrofei financiare ce s-ar abate peste România, Vosganian a prezentat salariile brute, cu toate sporurile şi sumele provenite din fondurile extrabugetare, din granturile de cercetare, din fondurile publice. Prim-ministrul Tăriceanu a fost mai temperat, vorbind despre o majorare diferenţiată a salariilor, care i s-ar părea „mai logică” decât cea propusă de Parlament „cu prea puţină logică în spate şi prea mult populism”. Premierul a cerut sindicatelor din Educaţie să vină la negocieri, fiindcă „o majorare cu 50% nu este sustenabilă din punct de vedere economic”.

Dascălii nu vor să negocieze o lege votată

La unison, cele 4 federaţii au declarat că sub nici un motiv nu vor accepta o asemenea umilire a dascălilor. Aurel Cornea, liderul celei mai mari federaţii, FSLI, ne-a declarat: „Nimeni nu are dreptul să negocieze legea (n.m. – de majorare a salariilor), nici partidele politice, nici prim-ministrul”.

Surse financiare ne-au precizat că punerea în aplicare a legii votate de Cameră, începând cu 1 octombrie (pentru 2 luni), va avea drept consecinţă blocarea oricărei investiţii şi a contractelor care sunt deja semnate şi se află în derulare.

Pentru 2009, salariile majorate cu 50% ar putea fi suportate de acordarea a 6% din PIB, dar ar bloca de asemenea investiţiile. Practic, toţi banii pentru investiţii ar trebui să meargă la salarii, iar continuarea investiţiilor ar presupune acordarea unui procent în plus din PIB Educaţiei. (M.M. Vergu)

În plină criză, studenţii i-au smuls lui Adomniţei burse cu 30% mai mari

După ce au ameninţat cu greva generală, studenţii l-au convins pe ministrul Adomniţei să le mărească bursele, anul viitor, cu 30%, de trei ori mai mult decât planificase iniţial MECT. În urma negocierilor, ce au durat cinci ore, liderii a două federaţii studenţeşti (UNSR şi ANOSR) şi ministrul au căzut la pace, semnând un protocol în urma căruia au câştigat o creştere cu 15% a burselor, începând cu 1 ianuarie 2009, urmând ca la 1 octombrie 2009 acestea să fie indexate cu încă 15%. Nemulţumit de discuţiile pe care le-a purtat la minister, preşedintele USR, George Păduraru, a părăsit sala, acuzându-l pe Adomniţei de incompetenţă şi aroganţă:

„A primit ordin de la Tăriceanu să nu cedeze. E un incompetent care a dat dovadă de maximă aroganţă faţă de studenţi”. USR şi UNSR au cerut iniţial dublarea valorii burselor, care ar fi trebuit să ajungă, în opinia lor, la nivelul salariului minim pe economie, un fond special pentru construcţia şi reabilitarea campusurilor, ierarhizarea universităţilor şi asigurarea pentru studenţii din toate centrele universitare a reducerii pentru transportul în comun. (R. Florea)



Presiune Ameninţând cu 1,5 milioane de voturi

„Nouă de ce să nu ne dea?“, strigă funcţionarii publici


Sindicatele din administraţia publică cer şi ele creşterea salariilor cu 50%, ba chiar ameninţă cu grevă dacă nu o vor primi. De unde vor veni banii este o problemă pentru care liderii sindicali consideră că nici nu ar trebui să-şi piardă timpul, în condiţiile în care politicienii au început să arunce cu bani.

„Dacă decizia de majorare a salariilor profesorilor ar fi fost una fundamentată economic, aş fi stat la discuţii. Dar a fost o decizie pur politică: să le dăm bani să-i facem fericiţi în prag de alegeri. Păi, atunci, nouă de ce să nu ne dea? Declară administraţia publică sector de interes naţional pentru că avem 1,5 milioane de angajaţi posibili alegători dacă se vor duce la vot. Iar dacă politicienii au mărit salariile profesorilor şi nu le vor mări şi pe ale noastre, îi anunţ că, pentru 300.000 de voturi, ale profesorilor, o să piardă de 5 ori mai mult”, a explicat Vasile Marica, preşedintele Alianţei Sed Lex, cea mai mare structură sindicală din sectorul public. Este posibil ca revolta celor din administraţie să fie doar începutul revendicărilor din sectorul bugetar şi din întreprinderile de stat. Cine n-ar vrea o mărire de leafă? (Caterina Nicolae)



Reacţie Sesizând Curtea Constituţională

Executivul atacă pensiile mărite de Parlament


Pe motiv că nu are bani, Guvernul a atacat la Curtea Constituţională o lege votată în Parlament care prevedea majorări substanţiale de pensii pentru cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă. Legea ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2009 şi, prin prevederile ei, punea în umbră majorările pe care le-a acordat Guvernul aceloraşi categorii de pensionari prin ordonanţa care a intrat în vigoare de la 1 octombrie. Se ştie că pentru fiecare an lucrat în grupa I se adaugă la vechimea pentru pensie un spor de 6 luni, iar pentru fiecare an lucrat în grupa a II-a – de 3 luni. Ordonanţa Guvernului prevede că cei care au lucrat în grupa I vor primi o jumătate de punct de pensie pentru fiecare an de spor, indiferent de punctajul avut, iar pentru cei care au lucrat în grupa a II-a – un sfert de punct pentru fiecare an de spor.

Legea adoptată de Parlament este mult mai generoasă: acordă 50% din punctajul avut pentru fiecare an lucrat în grupa I şi 25% din punctaj pentru fiecare an lucrat în grupa a II-a. Faţă de ordonanţă, aplicarea legii cere un efort bugetar estimat la minimum 500 de milioane de euro pe an. Şi pentru că alegerile bat la uşă, cele două acte normative capătă greutate, deoarece în grupa I şi a II-a de muncă se încadrează circa 1.800.000 de pensionari.

„Înverşunarea cu care Guvernul contestă legea votată de Parlament vine din raţiuni politice. PNL-iştii sunt supăraţi că au făcut şi alţii ceva bun pentru pensionari. Şi ceva într-adevăr bun, o recunoaştere a anilor munciţi în condiţii grele, nu ca ordonanţa dată de Guvern care este un nimic”, afirmă Gheorghe Barbu, deputat PD-L, iniţiatorul legii. Barbu spune că legea pe care a iniţiat-o prevede limpede sursa de venituri pentru majorarea pensiilor: transferuri de la bugetul de stat la bugetul fondului public de pensii. (Caterina Nicolae)



Ministrul Muncii calculează

Conform Marianei Câmpeanu, noul ministru al Muncii, recalcularea pensiilor pentru grupele I şi a II-a de muncă costă 250 de milioane de euro, în varianta propusă de guvern prin ordonanţă, şi 800 de milioane de euro, în varianta legii adoptate de Parlament. În plus, este imposibil, spune ministrul, ca, în interval de 3 luni, pensiile a 1.800.000 de oameni să fie recalculate de două ori. (Caterina Nicolae)

Pensionarii derutaţi

Vestea că guvernul a contestat la Curtea Constituţională o lege privind majorarea pensiilor se pare că a băgat spaima în bătrâni. Puţini au înţeles despre care act normativ este vorba, iar noul ministru al muncii a fost asaltat de telefoane. „Pensionarii sunt disperaţi că nu li se mai acordă nimic. Vă rog frumos, indiferent ce comentarii faceţi după aceea, daţi ca ştire că de la 1 octombrie valoarea punctului de pensie creşte cu 20% şi, totodată, va începe recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă”, a fost apelul adresat ieri seară de Mariana Câmpeanu, noul ministru al muncii, ziariştilor. (Caterina Nicolae)

SURSA: Gandul.info

NO COMMENT - consider asta ca fiind una dintre multele stiri care nu au nevoie de comentarii. Gestul mizer al guvernului spune tot.

Ultimul sa stinga lumina!


Economia Romaniei a luat-o la vale, a ramas fara frane, iar soferul, cu mainile ridicate de volan, urla in gura mare dupa ajutor.

Cam asa ar putea fi rezumata, pe scurt, iesirea de joi a ministrului Varujan Vosganian, dupa intalnirea cu sindicatele functionarilor publici care l-au informat ca ori primesc si ei, ca profesorii, lefuri cu 50 la suta mai mari, ori de saptamana viitoare intra in greva generala si blocheaza inclusiv trezoreria.

Pamantiu si vizibil speriat, ministrul Vosganian a recunoscut, pentru prima data, ceea ce ziaristii au tot spus: majorarile de venituri, culminand cu iresponsabilul cadou facut profesorilor, arunca in aer deficitul bugetar al Romaniei care ar ajunge astfel la 7%.

Consecintele sunt inevitabile si dezastruoase: inflatie tot mai mare, cursul de schimb in picaj, dupa cum deja se intampla, credite tot mai scumpe, finantari tot mai dificile, crestere economica periclitata.

In plus, daca deficitul bugetului consolidat va ajunge la 7%, Guvernul va incalca Tratatul de aderare, programul de convergenta si Tratatul de la Maastricht, ceea ce ar pune in discutie chiar statutul Romaniei de tara membra a UE.

Comisia Europeana ne-a avertizat ca, potrivit prognozelor ei, intocmite, atentie!, inainte de nebunia pomenilor electorale, Romania este in mare pericol sa scape caii.

Si, intr-adevar, i-a scapat, dar chiar mai rau decat se asteptau economistii de la Bruxelles.

Ajutor!

Acum, ministrul Finantelor cere interventia Curtii de Conturi, a CSAT, a BNR. Lipseste doar apelul la Divinitate! Cineva trebuie sa salveze Romania aruncata la marginea prapastiei de iresponsabilitatea politicienilor sai.

Multa nerusinare transpare insa din acest apel disperat al guvernului.

Ajutorul BNR? Pai, ce face BNR de la inceputul anului decat sa avertizeze ca politica salariala trebuie bine controlata? Ce altceva decat sa stranga surubul creditelor, adunand inapoi tot ce Guvernul imprastie aiurea in consum?

In primavara, Mugur Isarescu a descalecat la Palatul Victoria si a obtinut promisiunea ca Executivul va menitne o linie decenta. Cu promisiunea a ramas!

Ajutorul Curtii Constitutionale? Si ce sa faca judecatorii CCR, sa anuleze o lege pe care toti deputatii, inclusiv cei liberali, adica ai Guvernului acum disperat, au votat-o cu voiosie, in frunte cu ineptul ministru al Educatiei?

Ajutor CSAT? Adica sa constate CSAT ca policienii romani pericliteaza securitatea nationala si sa corecteze imbecilitatile Parlamentului?

Secretariatul General al Guvernului a anuntat ca presedintele Traian Basescu trebuie informat asupra punerii in pericol a economiei. Adica trebuie informat cumva ca a avut dreptate si, eventual, rugat sa opreasca sau macar sa mai intarzie legea, pentru ca e singurul care o mai poate face in acest moment? Si sa-l roage cine, premierul Tariceanu care n-a miscat un deget sa preintampine dezastrul?

Legea privind salariile profesorilor nu a aparut deodata, nu a picat din cer in capul unui guvern inocent. Ea a trecut prin toate etapele parlamentare si a fost votata saptamana trecuta pe articole. De ce nu a putut premierul-sef de partid sa-si determine macar proprii parlamentari sa voteze impotriva ei?

Din aceleasi motive pentru care in ultima vreme au fost facute trei rectificari bugetare fiind impartiti bani cu generozitate. Din acelasi motiv pentru care marirea pensiilor a fost devansata, iar plafoanele la medicamente eliminate.

Pentru ca e an electoral. Care va sa zica presedintele PNL e in campanie, iar premierul se plange ca trage ponoasele? Era la mintea cocosului ca odata pornit bulgarele pomenilor electroale el nu mai poate fi oprit

In plus, Guvernul achita si nota de plata pentru felul in care s-a agatat cu unghiile si cu dintii de putere. Liberalii au guvernat sub talpa PSD caruia i-au satisfacut toate capriciile populiste de stanga, de neimaginat pentru un partid de dreapta.

N-ar fi fost mai onorabil pentru cabinetul Tariceanu sa demisioneze inainte de a deveni partidul care a aruncat Romania in criza? Cu siguranta, insa a fost mai profitabil sa se agate de paiul intins de PSD pentru actuala guvernare si pentru una viitoare. Daca e cuminte. Si a fost. Sa vedem cu ce-o guverna la iarna daca cumva PRM va avea castig de cauza in instanta.

La fel de grav este ca niciun partid nu a avut puterea sa se opuna, macar simbolic, prostiilor populiste. PSD le-a initiat, UDMR le-a agreat, iar PD-L le-a votat si el pierzand ocazia unei distantari reale de dezastru. Putin curaj s-ar fi putut transforma intr-un capital electoral cu mult mai mare.

Vorba unui coleg de breasla, politicienii se comporta de parca dupa 30 noiembrie nu ar mai veni nimeni la guvernare. De parca dupa alegeri ar veni potopul. Si culmea, e foarte posibil sa vina.

Ioana Ene



SURSA: Ziare.com


gino
raspunde: astazi, 09:20 AVEM CE MERITAM -TARA DE MAMALIGARI,FRICOSI,INCONSTIENTI

-din 1989 toti care au fost la putere sau gandit numai sa-si umple buzunarele(indiferent de partid)ia durut in mana de voi MAMALIGARILOR
-AU VANDUT tot ce a ce ee in tara,fabrici, uzine....
-AU distrus 3 sferturi din padure
-AU distrus 3 sferturi din parcuri.
-REALIZARI
-Guvernele au construit 180 de km de autostrada in 20 ani
-0 km cale ferata
-0 AEROPOARTE
-0 centale electrice nucleare
-----DATORI
-MILIARDE de Euros din VINDEREA Economiei fabrici,uzine,cladiri
- MILIARDE de Euros ajutoare UE
-MILIRDE de Euros care le-am inprumutat.
-Miliarde de Euros trimise de "capsumari"
-NU INCLUD BUGETELE STATULUI-
-DE TOATE aceste intrari de bani peste cativa ani nu o sa mai beneficiem-"economia deja vanduta,ajutoare UE pe terminare,interzicere de a se inprumuta"si o sa trebuiasca sa TRAIM DOAR cu BUGETUL .
- DACA cu toate acete Intrri de BANI nu am facut NIMIC,AUtostrada,infrastructura,centrale electrice,cai ferate,spitale,aeroporturi,porturi,
DACA cu TOATE aceste intrari de bani nu am facut NIMIC CE SA FACM DOAR CU BUGETUL si in PLUS TREBUIE sa RAMBURSAM DATORIILE,CREDITELE??????????

Antonescu
astazi, 11:08 Corect bine zis

tara de mamaligari, fiecare nu vede decat propiul interes, si atat, nu se gandeste nimeni la generatiile viitoare, generatii ale copiilor si nepotilor nostri.Important este sa le fie bine lor.Cand le-am spus pensionarilor ca au aplaudat 25 de ani si nu au fost in stare sa faca ceea ce-au facut cehii si ungurii, m-au injurat au sarit la gatul meu, mi-au injurat neamurile defuncte.Sunt aceeasi cu care ma luptam in anii '90, aceeasi care aplaudau minerii cand noi studentii de atunci luam bataie.Am spus atunci si o spun si-acum, ati stat si v-ati ascuns pe sub calorifere la Revolutie, iar dupa ce-a trecut momentul ati iesit cu pretentiile voastre de atotstiitori.Ati impus regimul Iliescu timp de 18 ani si acum se vede ceea ce-am ajuns.O sa se mareasca salariile o sa se dea drumul la inflatie si tot voi veti suferi.Sunteti niste lasi, nu mamaligari, va meritati soarta...


Ce-a urmarit Iliescu?

Ca Iliescu si masonii lui au dat in 89 Romania pe mana Masoneriei americane, asta este clar.
Dar ce nu se poate intelege, este ce intentii pe termen mediu si lung a avut individul. Sute de romani executati de Mafia Masoneriei, fara judecata sau drept la aparare. Asta este tot ce ne-a adus acest criminal, "sarac si cinstit", pentru care orice pedeapsa ar fi prea mica.

SA-I DAM CEZARULUI , CE-I A CEZARULUI !

1-Este cel mai bun pianist dintre ministri si cel mai slab ministru dintre pianisti .....2-La fel si poet ......3-La fel si manipulant de la Bragadiru . Dar care o mai fi situatia in conflictul guzganului armean cu spionul Liviu Turcu ? S-a jurat ca-l face pulbere pe bietul spion si ca prin farmecul din basm , s-a asternut linistea .


M-AM RĂZGINDIT iată si T E X T U L pentru GUVERNUL SCHIZOFRENIC

EXECUŢIE PUBLICĂ PE CALEA VICTORIEI
Adaugat la 03.10.2008 07:22:46

Primul Ministru Slăbiceanu Răzgindeanu după ce a dat cu tesla in ouăle parlamentarilor a rămas lipsit de vigoare si stors de ulimile puteri n-a mai apucat să-si dea demisia pentru că a fost pus de parlamentari in frunte cu ADOMNIŢEI să alerge GOL pe Calea Victoriei(in ECONOMIE) dar si aici a avut ghinioniliescu pentru că a fost surprins de un politai a lui David cu leafa mărită care nu l-a recunoscut de sef si care l-a amendat pentru EXHIBIŢIONÍSM de aici a plecat glont la GUZGANIAN să facă rost de gologani ca să plătească amenda aici insă a asistat la o scenă de groază acesta incoltit de PROTECŢIA CONSUMATORULUI si SOMAT SĂ PLĂTEASCĂ kilometrii de conducte construiti pe BANII CONSUMATORILOR pentru că acesta i-a OBLIGAT apoi să DONEZE ACESTE INVESTIŢII unei companii particulare numită DISTRIGAZ care in nesimtirea ei a majorat TARIFUL la GAZE si apoi a amenintat in repetate rinduri...


EXECUŢIE PUBLICĂ PE CALEA VICTORIEI
Adaugat la 03.10.2008 07:22:46

Primul Ministru Slăbiceanu Răzgindeanu după ce a dat cu tesla in ouăle parlamentarilor a rămas lipsit de vigoare si stors de ulimile puteri n-a mai apucat să-si dea demisia pentru că a fost pus de parlamentari in frunte cu ADOMNIŢEI să alerge GOL pe Calea Victoriei(in ECONOMIE) dar si aici a avut ghinioniliescu pentru că a fost surprins de un politai a lui David cu leafa mărită care nu l-a recunoscut de sef si care l-a amendat pentru EXHIBIŢIONÍSM de aici a plecat glont la GUZGANIAN să facă rost de gologani ca să plătească amenda aici insă a asistat la o scenă de groază acesta incoltit de PROTECŢIA CONSUMATORULUI si SOMAT SĂ PLĂTEASCĂ kilometrii de conducte construiti pe BANII CONSUMATORILOR pentru că acesta i-a OBLIGAT apoi să DONEZE ACESTE INVESTIŢII unei companii particulare numită DISTRIGAZ care in nesimtirea ei a majorat TARIFUL la GAZE si apoi a amenintat in repetate rinduri consumatorii că vor fi DEBRANSAŢI dacă nu vor plătii cu20% MAI SCUMP gazele pentru că DISTRIGAZ a cheltuit cu INVESTIŢIA adică cu acea constructie plătită de consumator si DONATĂ DISTRIGAZ la ordinul armeanului si asttfel in plin ABSURDISTAN armeanul era in costum national si cu ochiul juvătului in jurul de gitului si cu berea din reclamă in mină zimbind TIMP la Răzgindeanu in ochii căruia MURISE SPERANŢA

miercuri, 1 octombrie 2008

MENIUL TOAMNEI - Cârciuma "La Tăriceanu, pomană curată"


Oferte gastronomice astronomice în sezonul electoral de toamnă, meniu variat, prospături, colesterol şi albumină. Nu pregetaţi! Cârciuma "La Tăriceanu, pomană curată" şi-a deschis porţile larg. Foarte larg. Pentru largi categorii de actuali, foşti sau viitori oameni ai muncii, de la oraşe şi de la sate. Veniţi cu mic, cu mare, se dă pomană, dar vedeţi că are program redus, cică după 30 luna viitoare o să se închidă, apucaţi cât mai e, calde-bune, băieţi! Luaţi cu două mâini, că are balta peşte, patronul zice că are de unde, da’ vedeţi să nu vi se aplece de la iarnă încolo. Că pică greu la buget tot potolul ăsta anunţat pe nepusă-masă. Cu fidelitate relativă, spicuim din meniul cârciumii "La Tăriceanu, pomană curată", ca să vă stimulăm puţin secreţiile, că nu vă întâlniţi cu aşa pomană mai devreme de patru ani: răcituri ajutor întreţinere, salată de varză suplimentare pensii, colivă leafă popi, ciorbă profesori, şpriţ poliţai, mici pentru cei mici, prăjitură diplomat diplomaţi etc., aveţi alături meniul complet, poftă bună, hâc! Nota de plată? Să vorbim la anu’ despre asta, că e subiect indigest, să vedem cine-o face bugetul, dacă o avea din ce-l mai face, ale lui să fie şi migrena şi scârba de după. Dar până atunci, urmaţi-mi sfatul: Secretaţi, băieţi, secretaţi!




--------------------------------------------------------------------------------

Guvernul Tăriceanu, ajutat şi de parlamentari, inclusiv cei ai PNL, nu se mai opreşte din pomeni, ajungând la o factură de aproape 4 miliarde de euro. Ultima a venit de la ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care, spre disperarea farmaciştilor, a decis să elimine plafonul la medicamente compensate. Lista pomenilor continuă cu alte măsuri aflate în dezbaterea Parlamentului.
Potrivit unei analize realizate de Jurnalul Naţional, majorările de salarii, creşterile punctului de pensie, ajutoarele de încălzire pentru populaţie, subvenţiile pentru termocentrale ce produc energie la randamente slabe şi despăgubirile pentru Dacii acordate în avans se ridică la peste 3,3 miliarde de euro.

Suma include şi majorarea salariilor profesorilor cu 50% decisă marţi de Camera Deputaţilor. Decizie înfierată ieri cu mânie proletară de premierul Tăriceanu, care, culmea, a acuzat Parlamentul de populism! Acelaşi Parlament din care fac parte şi deputaţii PNL. A fost un vot în unanimitate. Nici un vot împotrivă, nici măcar o abţinere din partea liberalilor. Însuşi ministrul Educaţiei, liberal şi el, a votat pentru. Ieri însă şi el s-a grăbit să înfiereze decizia Parlamentului sperând cu această ocazie să nu mai fie din nou ministru.

Că Tăriceanu nu ştie sau se face că nu ştie, că a fost vorba de indisciplină din partea deputaţilor PNL, rămâne de văzut la dezbaterea unor proiecte de lege, aflate pe ordinea de zi a plenului Parlamentului, prin care se pregătesc noi tranşe de pomeni.



Din nou, măriri de salarii
Astfel, la Senat s-au aflat marţi pe ordinea de zi două ordonanţe de urgenţă care vizează măriri salariale. Salarii şi sporuri mărite pentru o parte a consilierilor din ministere sau recalcularea punctajului mediu anual pentru persoanele care au desfăşurat activitate în fostele grupe I sau /şi II de muncă. Din cauza lipsei de cvorum în şedinţa de marţi, ordonanţele respective nu au primit însă votul, ele fiind amânate pentru şedinţa de luni. Prima ordonanţă discutată a fost OUG 81/2008, care modifica şi completa OUG 10/2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salariat potrivit OUG 24/2000. Conform ordonanţei de urgenţă, după cum precizează Comisia de muncă sesizată în fond care a dat raport favorabil acestui proiect de lege, salariul de bază al consilierului pentru afaceri europene s-a stabilit între limitele 2.103 - 3.232 lei. Şi dacă despre salarii legea spune că nu reprezintă o mărire, nu acelaşi lucru se poate spune despre sporuri, care nu mai sunt limitate. “La acest salariu se adaugă sporuri şi alte elemente salariale fără ca acestea să se mai limiteze la nivelul secretarului general din ministere, aşa cum prevedea legislaţia anterioară”, se arată în raportul comisiei de specialitate.

Cea de a doua ordonanţă a fost OUG 100/2008 pentru completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. Concret, ordonanţa prevedea recalcularea punctajului mediu anual pentru persoanele care au desfăşurat activitate în fostele grupe I sau /şi II de muncă. Senatul este prima cameră sesizată. Efortul financiar pentru aplicarea acestei măsuri în anul 2008 va fi de aproximativ 30,4 milioane lei. De prima etapă a acestei măsuri vor beneficia 1,7 milioane de pensionari. Impactul financiar al aplicării prevederilor acestui proiect de act normativ pentru 2009 este estimat chiar de Executiv la aproape 573 milioane de lei, la un curs de schimb de 3,45 lei/euro. Deşi sunt ordonanţe de urgenţă şi îşi produc deja efectele, acestea trebuie adoptate de Parlament. Ori în Parlament acestea pot suferi modificări prin depunerea unor amendamente de către deputaţi şi senatori, aşa cum s-a întâmplat în cazul majorării cu 50% a salariilor profesorilor.



Salarii mari şi pentru vip
Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor se mai află două ordonanţe ale Guvernului care prevăd alte măriri salariale începând cu 1 octombrie. Actele normative au fost adoptate de Senat şi au raport de adoptare de la comisiile de muncă şi juridică din Cameră. Este vorba despre ordonanţa de urgenţă care priveşte creşteri salariale pentru anul 2008 pentru controlorii financiari din cadrul Curţii de Conturi. Aceştia au beneficiat de o mărire de salariu cu 2% începând cu 1 aprilie, iar de ieri mai beneficiază de o mărire cu 2,2%. Conform ordonanţei, controlorii financiari primesc pentru activitatea desfăşurată neîntrerupt o majorare a indemnizaţiei între 10% şi 30%. Pentru analiza şi reexaminarea rapoartelor asupra conturilor ordonatorilor principali de credit consilierii mai au dreptul, pe lângă indemnizaţia de bază, la o sumă de până la 25% din salariul personalului de specialitate. Cea de-a doua ordonanţă prevede mărirea, de ieri, a salariilor judecătorilor şi procurorilor şi altor categorii din sistemul justiţiei. Astfel, procurorii şi judecătorii au mai primit 2%, iar personalul auxiliar din cadrul instanţelor şi al parchetelor, 4,5%.



Pentru profesori
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege iniţiat de PRM care prevede ca, la pensionare, personalul didactic să beneficieze de o indemnizaţie egală cu şapte câştiguri lunare brute. Proiectul urmează să plece la Senat care este Cameră decizională. Actul normativ nu stabileşte de câţi bani este nevoie de la buget pentru aplicarea lui şi nici sursele de finanţare. Cum nici unul dintre iniţiatori nu ne-a putut lămuri, am făcut un calcul estimativ al efortului bugetar. Astfel, luând în calcul că într-un an se pensionează în medie 8.700 de cadre didactice care au avut înainte de pensionare un salariu de 2.600 RON, rezultă că Guvernul ar trebui să aloce de la buget pentru aplicarea acestei legi peste 160 milioane RON, aproximativ 43 milioane de euro.

Gabriela Antoniu


Şi pentru preoţi
O mărire a salariilor preoţilor ca şi în cazul profesorilor, aşa cum promitea ministrul Vosganian, ar însemna un efort bugetar lunar în cel mai bun caz de numai 6,5 milioane lei. Spunem în cel mai bun caz pentru că suma este calculată luând în considerare salariul mediu al unui preot, de 750 lei. Ori, în realitate există cel puţin jumătate din numărul total de preoţi de 14.513 care au salarii peste această sumă. În calcul am ţinut cont şi de faptul că statul plăteşte numai 40% din salariul unui preot, restul fiind acoperit din fondurile proprii ale bisericilor. Ca atare, pentru cei 14.513 preoţi cărora statul le plăteşte 40% din salariu, şi pornind de la salariul mediu de 750 lei, rezultă că, pentru o lună, de la buget se plătesc actualmente 4.353.900 lei către salariile prelaţilor. Mărirea salariilor preoţilor cu 50%, ar însemna prin urmare un efort bugetar de minimum 6.530.850 lei. Dacă măsura anunţată de Vosganian s-ar aplica de la 1 octombrie, ar rezulta că până la sfârşitul anului efortul bugetar minim ar fi de aproape 20 milioane lei.

Aniela Nine


De la Nicolăescu: compensate fără număr
Taman în plină campanie de pomeni electorale, Guvernul şi-a făcut timp şi a găsit de cuviinţă să elimine şi plafoanele din farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate. Măsura a fost luată ieri de Executiv şi este valabilă tot de ieri, astfel încât, de acum încolo, românii vor putea să îşi ia reţete compensate în orice zi, la orice oră şi de la orice farmacie.

De la Palatul Victoria, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a ţinut ieri să ne asigure că nu este vorba de o măsură electorală, eliminarea plafoanelor fiind o intenţie anunţată încă din luna mai, ce urma să fie introdusă atunci când sistemul este pregătit. “Acum sistemul este pregătit”, a decretat Nicolăescu, întrebându-se retoric: “Ce trebuie să facă Guvernul? Să-şi ia concediu dacă este an electoral?”.

Ca să stăm liniştiţi, ministrul ne-a mai explicat că desfiinţarea plafoanelor nu va afecta bugetul pe 2008 pentru că primele reţete vor fi decontate începând cu 15 ianuarie 2009, iar fondurile necesare aplicării măsurii (care presupune o majorare de circa 3% a sumelor alocate cu această destinaţie) vor fi asigurate din bugetul pe anul viitor.

Convins că nu vor exista probleme de finanţare, Nicolăescu s-a declarat surprins că unii dintre farmacişti, care cunosc sistemul de decontare, “alarmează populaţia că nu vor mai exista fonduri”.

“Eu înţeleg că este campanie electorală, trebuie să luăm nişte măsuri, dar în limita bunului simţ. în condiţiile în care nu mai există plafon şi se vor elibera medicamente, nu se poate întâmpla decât un lucru: farmaciile nu-şi vor primi banii, pentru că nu există nicăieri sumă nelimitată”, a fost replica vicepreşedintelui Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu.

Lavinia Dimancea



“Este o atitudine a Parlamentului de un superpopulism cum nu am mai văzut de mult, se apropie alegerile. I-aş întreba pe parlamentari dacă au stat mult şi s-au gândit când au luat această decizie”
Călin Popescu Tăriceanu


La cât se ridică pomenile electorale

Păgubiţii Dacia – CEC 760,625 milioane de lei

Subvenţie CET-uri 1.430 milioane de lei

Ajutoare încălzire pentru populaţie 1.456 milioane de lei

Despăgubiri FNI 214,7 milioane de lei

Majorările fondurilor de salarii 600 milioane de lei

la marile companii şi regii de stat

Majorări devansate de pensii 1.370 milioane de lei

Pensii agricultori şi alte prestaţii sociale 1.056 milioane de lei

Drepturi salariale la Ministerul Justiţiei 714 milioane de lei

Drepturi salariale câştigate 142,6 milioane de lei

în instanţe la Ministrul Public

Drepturi salariale şi servicii MAE 85,8 milioane de lei

Pensii şi salarii pentru poliţişti 1.447 milioane de lei

Majorare salariu minim de la 500 la 540 lei 63,7 milioane de lei

Majorare salarii profesori cu 50% 4.440 milioane de lei

Majorare salarii preoţi 20 milioane de lei

Recalcularea pensiilor din grupa I sau II de muncă 30,4 milioane de lei

Subvenţie Regia de Activităţi Nucleare 376 milioane de lei

Despăgubiri la Transgaz în loc de Fondul Proprietatea 49,6 milioane de lei

Ridicarea plafonului de medicamente compensate nelimitat

Total 14.255 milioane de lei = 3,85 miliarde de euro


Sursa: Jurnalul National


1. haos artificial | scris de adina popescu | 02/10/2008 01:30:30
tariceanu creeaza cea mai mare diversiune din romania ,au vazut ca pnl nu va ajunge sa conduca un nou guvern si in disperare de cauza incearca sa creeze un haos national pt. a cere instaurarea unei noi formatiuni statale numita monarhie.

2. Cetatenii platesc gaurile negre | scris de O PENSIONARA DIN BUCURESTI | 02/10/2008 08:31:23
Cetatenii, fara sa fie intrebati, platesc de 15 ani gaurile negre BANCOREX, BANCA RELIGIILOR, FNI-CEC, plus imprumutrile garantate de guvernele ce s-au perindat, si nerambursate de clientelea politica. Banii au fost recuperati de la populatie, iar hotii miliardari de carton cu gulere albe se inghesuie sa le dam votul. Asa ca, este echitabil sa suporte banditii astia majorari de venituri ale pensionarilor si salariatilor, pe munca lor. Unde este greseala ?!