Blog de stiri. Rau si bun in Romania ori despre romani.

sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Golania de la Palatul Victoria


Atitudinea principial corecta a guvernului in privinta majorarii salariilor profesorilor s-a transformat intr-o golanie inacceptabila. Pentru ca asta este de fapt jocul cu uite ordonanta, nu e ordonanta, joc care pare sa se apropie totusi de sfarsit. Sfarsitul lamentabil al unei povesti despre incoerenta, aroganta si lasitate.

Fata in fata cu legea aberanta a salarizarii dascalilor (aberanta nu pentru ca unii profesori n-ar merita salarii mult mai mari, ci din cauza lipsei criteriilor si a diferentelor), initial guvernul n-a avut nicio reactie.

Ba chiar doi ministri au votat-o cu voiosie. A trecut nestingherita prin comisii, prin Senat, apoi prin Camera, a venit votul pe articole si abia dupa ce a devenit fapt implinit, la Palatul Victoria a inceput vria.

Pe buna dreptate, o dreptate pe care executivul si-o subminase insa deja prin tunuri si pomeni de-abia facute publice. Cu atat mai mult ar fi avut trebuit sa aleaga calea demna si curajoasa de reabilitare prin asumarea raspunderii in Parlament pe inghetarea salariilor.

Sigur, riscul unei motiuni de cenzura exista, dar el era totusi foarte mic. Si chiar daca, printr-o minune, motiunea totusi trecea, ce gaura in cer sufereau liberalii? Dimpotriva, intrau in alegeri ca victime demne ale apararii cu orice pret a principiilor prin metode legale. Parte din conducerea PNL a fost, de altfel, adepta acestei cai.

Premierul insa n-a avut curaj. Curajul de a parasi functia si de a infrunta PSD. In cazul asumarii raspunderii, social democratii ar fi fost nevoiti sa iasa din echivoc si sa aleaga intre daramarea guvernului si renuntarea explicita la majorarea salariilor profesorilor.

Cum sa le spui dascalilor ca accepti inghetarea lefurilor, dar cum sa rastorni Guvernul pe care-l controlezi cand ordonanta privind colegiile uninominale n-a primit inca verdictul constitutional, deci data alegerilor este incerta?

Urmeaza rasturnarea Guvernului?

Daca se amana cumva alegerile, rasturnarea Guvernului prin motiunea de dupa asumarea raspunderii i-ar da lui Traian Basescu posibilitatea sa numeasca premierul care sa organizeze mai tarziu parlamentarele.

Imposibila alegere pentru PSD, asa ca l-a impins pe premier pe calea lasa si, iata, neconstitutionala, a ordonantei de urgenta pe care PSD o putea ataca fara a misca din loc Executivul si chiar fara a o abroga, cat timp in Parlament cvorumul este o raritate.

Actiunea Avocatului Poporului a pus Guvernul in situatia de a se trezi din nou cu majorarea in vigoare de la 1 octombrie. Si uite asa a aparut ordonanta facuta pe genunchi cu o zi inainte de judecatata de la CCR, care, spera Calin Popescu Tariceanu, abrogand-o pe prima ar fi lasat actiunea Avocatului Poporului fara obiect.

Zi si facut, cu maxima aroganta, chiar in ziua judecatii, guvernul trimitea un fax sfidator judecatorilor CCR anuntandu-i ca nu mai au ce judeca.

Dar cum, probabil, a lasat demersul pe mana ,,expertului" in ordonante golanesti, Tudor Chiuariu, premierul a ratat. Din prima ordonanta a fost abrogat doar un articol, asa ca judecatorii au avut ce judeca si au dat verdictul.

Mai rau, actiunea Avocatului Poporului viza afirmarea unui principiu: executivul este subordonat Parlamentului si, deci, nu-i poate anula vointa printr-o ordonanta. Acest principiu va rasturna probabil si a doua ordonanta si oricate va mai scoate executivul pe aceasta tema.

Marele decont

Emiterea celei de-a doua ordonante arata ca Executivul stia clar ca emisese un act neconstitutional, pentru ca altfel nu se obosea sa incerce abrogarea in extremis a acestuia. Si totusi l-a emis. Ba chiar a prerseverat cu o a doua orodonanata, tot neconstitutionala, doar pentru a castiga timp pana la alegeri.

Marele decont abia se arata insa la orizont. Curtea Constituitonala va discuta pe 18 noiembrie ordonanata privind delimitarea colegiilor electorale (alta posibila golanie).

Daca CCR va da cu ea de pamant, inevitabil, alegerile se vor amana, iar guvernul chiar va fi nevoit sa aleaga intre asumarea raspunderii si plata salariilor profesorilor. Criza deja a izbucnit violent in Romania unde, unul dupa altul, marile combinate isi trimit oamenii in somaj tehnic. Mare bucurie sa guvernezi la cheremul PSD in aceste conditii!

Cat despre masurile din planul pe patru ani, anuntate miercuri de premier de la Palatul Victoria intr-un discurs prin excelenta electoral, ele nu vor avea niciun efect in iarna cumplita ce vine. Este asadar foarte posibil ca actualul guvern sa plateasca cumplit de scump jocul cu constitutionalitatea sau, altfel spus, golaniile de prin ordonante.

Ioana Ene

vineri, 14 noiembrie 2008

Măi, uninominalelor! Lista candidaţilor pătaţi (Spot interzis de CNA)



Pentru că CNA ne-a cenzurat spotul, am înregistrat o nouă variantă. Acum cu 25% mai puţine prejudicii aduse candidaţilor la alegerile din 30 noiembrie

VIDEO AICI: http://catavencu.ro/mai_uninominalelor_lista_candidatilor_patati_spot_interzis_de_cna-4093.html

Deci, măi, uninominalule, măi, da’ ţie chiar nu ţi-e ruşine aşa, un pic?
Păi, după ce că ai turnat la Securitate mai ceva ca nea Nicu Văcă’ pînă la şase dimineaţa, după ce că ai furat (nu, nu, nu e o figură de stil, ai şi dosar la Poliţie şi Parchet – ei, dosar, ce dosar? DOSARE, nu dosar!), ai trecut prin enşpe partide - de nici nevastă-ta tu nu mai ştie de ce culoare politică să-ţi cumpere izmenele – şi te-ai îmbogăţit din funcţii publice (de nu mai ştiu nici amantele la care casă le duci în uichendu’ ăsta: la aia de la munte, la aia de la mare sau la ailaltă, de la Monte Carlo?), tu tot mai vii să ne ceri votul??
Măi, uninominalule, uite că noi nu vrem să ţi-l dăm, dacă eşti din ăla cum am zis mai sus.


Aşa că, măi dragă cititorule de Academia Caţavencu, dacă vrei să ştii ce candidat la Parlament vrea să fie uninominalu’ tău de companie pentru următorii patru ani, verifică-l înainte. Citeşte-ne suplimentul “Lista candidaţilor pătaţi” şi află că, în jumătatea de vest a ţării, sînt 136 de candidaţi care nu ar merita nici să fie administratori la blocul tău, darmite candidaţi.
Iar peste o săptămînă vei afla şi ce candidaţi pătaţi la deputăţie sînt în cealaltă jumătate, de est. Iar cu o săptămînă înainte de alegerile de pe 30 noiembrie vei şti, tot de la noi, ce senatori să NU votezi.

Marime text a A Trimite pe email Comenteaza


Versiune print Versiune PDF Trimite pe Yahoo Updates
13 Noi 2008 11:56 Spot interzis de CNA
Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis miercuri somarea postului Realitatea TV pentru intrarea în legalitate a spotului Academiei Caţavencu care încalcă dreptul la propria imagine şi informarea corectă.

Membrii CNA au decis că spotul ‘Lista candidaţilor pătaţi, miercuri, în Academia Caţavencu’, difuzat începând cu data de 10 noiembrie, în cadrul grupajelor de publicitate comercială, şi care face reclamă următorului număr al revistei umoristice, trebuie oprit imediat de la difuzare pentru că încalcă articolul 14 din Decizia 792/ 30 septembrie şi articolele 3 şi 29 din Legea audiovizualului.

La articolul 3, legea prevede că "răspunderea pentru conţinutul serviciilor de programe difuzate revine, în condiţiile legii, radiodifuzorului", iar la articolul 29 se arată că "publicitatea trebuie să nu afecteze dezvoltarea fizică, psihică sau morală a minorilor, să nu prejudicieze demnitatea umană, să nu includă nicio formă de discriminare pe motiv de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală". Articolul 39 prevede că "difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective".


SURSA: Catavencu.ro

1 Carmen Stanescu 09-Noi-2008 20:38
Portretul parlamentarului roman
Din ceafa parlamentarului roman ar iesi o oala de piftie, ca tot ne apropiem de sarbatorile de Craciun! Numai fonfii si flecarii, gagautii si gusatii, balbaiti, cu gura stramba, sunt stapanii astei natii!Stau ca paduchii, in fruntea tarii, insa soarta paduchilor este de a fi striviti, mai devreme, sau mai tarziu!E vina noastra ca ii mai lasam sa-si taraie vanturile la cel mai inalt nivel! Avem nevoie de oameni sinceri si curajosi, nu de canalii sforaitoare!


2 Nea Tudose 10-Noi-2008 16:49
NISTE UNINOMINALI...
ASTA-I CATAVENCU DE CARE MI-E DOR !!! PUNE-I CU BOTU' PE LABII, NENE IANCULE...


3 Spider Kid 10-Noi-2008 18:09
Felicitari
Super-creativ! Felicitari!


4 simplu cetatean 10-Noi-2008 21:26
Corecta ideea
Ramine de vazut citi vor apuca sa citeasca si citi vor tine cont de ea.Am avut si eu una trasnita: o stampila sau o karioka rosie cu care sa scriem Boycot. , dar la nesimtirea lor chiar si 2000000 buletine boicotate nu ar fi rezolvat nimic.


5 razvan ioan suteu 10-Noi-2008 23:51
va fi interesant!
Oare ce veti scrie acolo, va avea un impact? Mutrele absolventilor de "Stefan Gheorghiu" tot acolo vor fi , doar putin mai barbierite.


6 Mariuca Dumitru 11-Noi-2008 14:16
Multumim din inima bravilor ziaristi!
MULTUMIM ACADEMIEI CATAVENCU!
-pentru ca ne lumineaza mintile si ne dezvaluie realitatea
-pentru ca aleg intotdeauna adevarul
-pentru ca respecta si sunt constienti de inteligenta cititorilor si nu ii lasa sa decida singuri
-pentru ca isi sacrifica viitorul(si trecutul..) si ne invata pe cine sa votam

Ii rugam sa publice si "Lista celor patati" din mass-media ...am auzit ca ar fi cativa gen Paul Goma, Dan Culcer, Grigore Culian, Ioan Rosca,Valerian Stan....care "indeamna " poporul la revolta ...pai ce ne invata astia de afara ce sa facem la noi in tara?! .... Noi va avem pe dumneavoastra , stimati editori ,cei care ne-ati iubit mereu si nu v-ati tradat tara ...ati scris mereu pentru noi...ne-ati ajutat mereu sa aflam cine sunt « tradatorii, securistii,criminali,moralistii.. » ,si acum si inainte de 1989 ....
AJUTATI-NE SA GANDIM !!


7 Ionut Sandu 11-Noi-2008 16:46
Excelenta initiativa
Dar sper c-ati invatat din trecut domnilor cand ziarul era cumparata de la prima ora, nici un exemplar ne mai ajungand la taraba.

Eu cred ca o initiativa de a distribui gratuit acel supliment ar fi binevenita.

Astfel, in 2 saptamani eu plec iar la parinti, in Focsani. Daca imi puneti la dispozitie un numar de astfel de suplimente ma angajez sa le distribui in tot orasul, impreuna cu cei 2 frati ai mei.

Cred ca s-ar mai gasi voluntari si pentru alte zone si doar asa mai stavilim talharii care vor din nou la putere.


8 Lili Marlen 11-Noi-2008 19:06
Ciudat
Saptamina trecuta am gasit revista la al patrulea chiosc, ceea ce nu mi s-a intimplat de ani de zile.Sint curioasa daca nu cumpara tot tirajul.



10 Lili Marlen 12-Noi-2008 10:36
Am gasit revista...la al treilea chiosc
Am citit si lista, cam incompleta, lipsesc niste neveste de stabi, care se cer in parlament, desi posturile de conducere detinute de respectivele consoarte le asigura tot confortul.Multe nume de la universitatea locala, de valoare discutabila.


11 Radu Ioan Padurean 12-Noi-2008 14:13
Ciudat, dar adevarat.
Lili Marlen (11-Noi-2008 19:06)
Ciudat
Saptamina trecuta am gasit revista la al patrulea chiosc, ceea ce nu mi s-a intimplat de ani de zile.Sint curioasa daca nu cumpara tot tirajul..
Din pacate la Cluj vad ca exact asa s-a intamplat si anume s-a cumparat tot tirajul. Ce-i drept, nu am iesit nici eu la prima ora ci pe la pranz, dar la un al patrulea chiosc am aflat ca de fapt nu "a trecut" ci au fost vreo sase baieti harnici care au luat toate numerele si ca in cartier (Marasti) sigur nu se mai gaseste nicaieri. Recunosc ca nu ma asteptam la una ca asta, dar nu pot spune ca ma mira. Presupun ca e o consolare faptul ca lista va aparea si online, desi ma indoiesc ca va avea acelasi efect.


12 Andrei Tipa 12-Noi-2008 14:53
Bravo...Bravo....Bravo...
Se cumpara prin tara repede ziarele de niste indivizi atunci cand se scrie nazpa despre sefi... apropo cand veti vorbi despre zona Moldovei sper ca ati pregatit macar 3-4 numere...ca aici e ,,iadu"...


13 Victor Sebastian Duma 13-Noi-2008 11:54
candidati curati-murdari
Astept cu nerabdare sa vad lista candidatilor ,, indezirabili,, si aici, la Oradea.Ca de specimene securisto-kaghebisto-comuniste nu ducem lipsa nici aici....si de progeniturile lor, pe care vor sa ni le prezinte ca si ,,sperantele,, de mai bine ale comunitatilor locale...


14 Alexandru Chis 13-Noi-2008 17:24
Candidati... dalmatieni
Este foarte bine sa existe si o "instanta civica" menita a aduce la cunostinta celor interesati(sau numai a curiosilor care nu sunt - inca - decisi sa voteze pe 30 noiembrie), dar aceasta "instanta" nu trebuie sa dea si verdicte! A spune, citez: "... vei sti, tot de la noi, ce senatori SA NU VOTEZI" este deja... un verdict! Si, tare ma tem ca nu aveti aceasta calitate. Mai reflectati, atunci cind minuiti tastaura de la calculator.


15 Alexandru Chis 13-Noi-2008 17:31
Ajutor pentru @ MARIUCA
Mariuca Dumitru (11-Noi-2008 14:16)
Multumim din inima bravilor ziaristi!
MULTUMIM ACADEMIEI CATAVENCU!
-pentru ca ne lumineaza mintile si ne dezvaluie realitatea
-pentru ca aleg intotdeauna adevarul
-pentru ca respecta si sunt constienti de inteligenta cititorilor si nu ii lasa sa decida singuri
-pentru ca isi sacrifica viitorul(si trecutul..) si ne invata pe cine sa votam

Ii rugam sa publice si "Lista celor patati" din mass-media ...am auzit ca ar fi cativa gen Paul Goma, Dan Culcer, Grigore Culian, Ioan Rosca,Valerian Stan....care "indeamna " poporul la revolta ...pai ce ne invata astia de afara ce sa facem la noi in tara?! ....
Draga Mariuca Dumitru, este grav daca ceri ajutorul altora... sa gindesti! Din pacate, adevarul pe care-l graiesti este pe jumatate iertat dar ce ne facem cu ceilalti... 19.999.999 de romani? Vor fi ei "ajutati sa gindeasca" pe 30 noiembrie? Ce zici? Cui sa ceara acest popor ajutorul si... cui sa se inchine?!

Pasajul Băneasa, o lucrare ca-n filmele cu proşti


Pasajul Băneasa. Un nou proiect “creativ” al autorităţilor început prin mai 2008 şi devenit între timp, din cauza lucrărilor amânate din lună în lună, coşmarul şoferilor. La modul nici să mori, nici să trăieşti, lucrarea a umplut încă o dată de bani buzunarele autorităţilor şi a transformat traseul Arcul de Triumf – Băneasa într-un adevărat haos rutier. Şi unde mai pui că s-au început săpăturile fără a fi existat un proiect de execuţie bine gândit, mai ales că în zona respectivă nici nu se întocmise cadastrul, iar finalizarea lucrărilor depinde de bugetul pe 2009.

Ieşire importantă spre tot ce înseamnă zonele de munte şi spre localităţile celor “cu stare” – Corbeanca şi Snagov – lucrările la Pasajul Băneasa nu au adus doar zeci de ore pierdute în trafic, ci şi consecinţe economice dezastroase. Început ca un proiect pentru cetăţean şi în slujba lui (că doar acesta este motto-ul!), “celebrul” pasaj, acoperit de bani grei, îngrădeşte din cauza lucrărilor interminabile accesul spre rute importante, dar şi spre cele două aeroporturi internaţionale. Poate că nu întâmplător premierul Tăriceanu a renunţat la a mai face zilnic traseul Piaţa Victoriei – Ciofliceni, preferând să se mute o perioadă în casa din Plevnei, decât să mai “ia în piept”, chiar în coloană oficială fiind, traficul nebun de la ieşirea pe DN 1.
BAZINELE DE RETENŢIE, CHELTUIELI NEPREVĂZUTE
Unul dintre motivele pentru care se va întârzia această lucrare cu cel puţin şase luni este realizarea a două bazine de retenţie a apelor pluviale, ce se spune că va rezolva problema canalizării din Capitală pe timp de ploaie, potrivit Primăriei Capitalei. “Realizarea unor conducte cu diametrul de 2,4 metri şi cu o lungime de 250 de metri, fiecare costă circa 4 milioane de euro. Acestea vor fi amplasate la baza infrastructurii pasajului inferior. În urma discuţiilor cu primarul Sectorului 1 şi cu ministrul Transporturilor, aceşti bani vor fi alocaţi de la bugetul Primăriei Sectorului 1. Întreaga lucrare a bazinelor de retenţie este, ca să zic aşa, în curtea Primăriei Sectorului 1. Numai pentru organizarea licitaţiei, depunerea ofertelor, desemnarea câştigătorilor, contestarea licitaţiei etc., care nu depinde de noi, se vor întârzia lucrările cu circa patru sau cinci luni. Finalizarea lucrărilor la pasajul inferior se va face în funcţie de bugetul pe anul 2009, necunoscut la această dată”, ne-a declarat Marin Ionescu, director de investiţii al CNADNR. Lanţul slăbiciunilor intervine şi el în întârzierea lucrărilor. “Din cauza lucrărilor neprevăzute, apărute pe parcurs, se va întârzia, însă nu ştim cu cât, deoarece nu depinde de noi. Construcţia celor două bazine de retenţie a apelor pluviale, ce urmează a fi realizate cu bani de la Primăria Sectorului 1, va întârzia lucrarea propriu-zisă la pasaj, deoarece Compania de Drumuri trebuie să aştepte să termine lucrarea firma angajată de Primărie pentru această lucrare. Pasajul subteran este o lucrare uşoară, ce se poate face rapid, chiar de un inginer stagiar, deoarece nu îţi trebuie o pregătire foarte mare. Mai mult, dacă, Doamne fereşte!, ne apucăm să săpăm şi găsim trei cărămizi una peste alta, sunt obligat să chem arheologii. Dacă aceştia decid că acele cărămizi sunt din nu ştiu ce an şi sunt sit arheologic mai durează circa şase luni pentru rezolvarea acestei probleme. Birocraţia din România întârzie majoritatea lucrărilor”, ne-a explicat Marin Ionescu, director de investiţii al CNADNR. Acesta a mai spus că s-a întârziat foarte mult cu realizarea exproprierilor din zonă, care au durat mai bine de zece luni.

CONTRACTUL
Lucrările de construcţie la pasajul inferior Băneasa au început în luna mai 2008, termenul de finalizare fiind mai 2009. Obiectivul de investiţii este situat între Km 7+226 (după intersecţia DN 1 cu Strada Dobrogeanu Gherea) şi Km 8+485 (zona Aeroport Băneasa). Pasajul subteran va avea patru benzi (câte două benzi de sens), iar lateral câte două bretele cu câte două benzi de circulaţie pe sens la nivelul solului. Lucrarea este realizată de firma portugheză Lena, contractul fiind încheiat pe un an, respectiv mai 2008-mai 2009. Perioada de garanţie de bună execuţie a lucrărilor este, conform datelor contractuale, de 24 de luni de la data recepţiei la terminarea lucrărilor. Firma trebuie să realizeze lucrări de infrastructură drum şi pasaj, suprastructură drum şi pasaj, semnalizări şi marcaje rutiere, precum şi relocări reţele de utilităţi (gaze naturale, apă, canal etc.).

LUCRĂRILE
Pasajul subteran Băneasa implică forarea a 880 de coloane, care însumate reprezintă o lungime de 15 kilometri, 135.000 de metri cubi de săpătură mecanizată de pământ, 23.500 de metri cubi de beton şi 2.700 de tone de armătură oţel beton. De asemenea, necesită 60 de tone de tabliere metalice, 7.500 mc de umplutură balast, 4.000 mc balast stabilizat şi 14.000 de tone de mixtură asfaltică. În ceea ce priveşte relocarea reţelelor de utilităţi, cea mai consistentă este instalaţia de telecomunicaţii, ce însumează 42 de kilometri, urmând instalaţiile de alimentare cu energie electrică, ce au 33 de kilometri. De asemenea, mai trebuie relocate instalaţia de 1,4 km de alimentare cu apă, 1,8 km de canalizare ape menajere, 1,25 km instalaţii alimentare cu gaze, precum şi 4 kilometri de instalaţii iluminat public. Personalul de execuţie al firmei Lena, circa 100 de persoane, lucrează 11 ore zilnic, potrivit datelor furnizate de Compania de Drumuri. Aceştia lucrează pe timpul nopţii doar la activităţi silenţioase, care să nu deranjeze locuitorii din zonă. “Pe timp de noapte au fost derulate lucrări de terasamente şi aşternere strat de fundaţie pentru breteaua de circulaţie dreapta. Aceste lucrări ar fi fost realizate cu dificultate pe timpul zilei, din cauza traficului rutier foarte intens din acea zonă. Până în prezent au fost realizate 30% din totalul lucărilor la acest obiectiv”, a spus Marin Ionescu.

COSTURILE ŞI PENALITĂŢILE
Pasajul inferior de la Băneasa va costa cu peste 50% mai mult decât era prevăzut din cauza unor lucrări neprevăzute în proiectul iniţial. Astfel, la cele 9,4 milioane de euro s-au mai adăugat 1,3 milioane de euro pentru relocarea a 100 de kilometri de instalaţii şi cabluri, precum şi a stâlpilor de iluminat public, lucrări neprevăzute în proiect. Mai mult, s-a cerut de către Primăria Capitalei să se realizeze două bazine de retenţie a apelor pluviale, lucrare ce va costa 4 milioane de euro. “Am stabilit de comun acord cu primarul Capitalei şi cu ministrul Transporturilor ca banii pentru această lucrare să provină de la bugetul Primăriei Sectorului 1, deoarece pe raza acestui sector se află lucrarea”, a conchis Ionescu.

Datele contractuale stabilite prevăd aplicarea de penalităţi atât beneficiarului, dacă este cazul, cât şi antreprenorului general, pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor. Contractul privind aplicarea de penalităţi se referă la sancţiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor fiecărei părţi semnatare, deci şi a executantului lucrării, Lena Construcţii. “Au apărut diverse surprize faţă de proiectul iniţial, legate de utilităţi. Acestea nu puteau fi prevăzute la întocmirea proiectului de execuţie, din cauza lipsei cadastrului acestora în acea zonă. Modificările s-au reflectat în pierderi de pro-ductivitate. Totuşi, a fost introdus bazi-nul de retenţie a apelor pluviale în interiorul pasajului inferior la solicitarea proiectantului Primăriei Generale”, a precizat inginerul Armindo Silva, administratorul Lena Construcţii.

Date tehnice
Lungime pasaj: 1,2 Km
Lăţime pasaj: 28 m
Lungime tunel: 72 metri
Lăţime tunel: 16 metri
Înalţime tunel: 10 metri
Intrare pasaj: Podul Băneasa
Ieşire pasaj: Aeroportul Băneasa




Şi la Lena românaşul munceşte cu drag şi spor...
Din trafic se vede un şantier în lucru. Are toate indiciile: muncitori în uniformă, cu căciula-n cap şi lopata-n mână, utilaje zgomotoase, praf cât cuprinde, gropi de nu mai poţi trece, iar când dă ploaia bălţi puturoase şi noroi până la genunchi. Adică aşa cum ne-am obişnuit în Bucureşti, la tot pasul. Şi nelipsitele fluierături, strigăte de junglă şi remarci porno la adresa pietoanelor sau şoferiţelor care stabilesc fără urmă de-ndoială originea lucrătorilor, ca nu cumva să trăim cu impresia că-s tot din Portugalia, importaţi o dată cu firma executantă, Lena Engenharia E Construcoes. Iar “peisajul” are termenul prelungit cu cel puţin un an, deci vom avea suficient timp să-l contemplăm în toată splendoarea lui.

CONSTRUCTORI MIORITICI
Zi de vară până-n seară şi dis-de-dimineaţă, muncitorii români angajaţi de firma portugheză care execută pasajul subteran de la Băneasa au lucrat. Nici acum n-au stat, chiar dacă a venit iarna, iar ziua s-a micşorat. Utilajele se aud tot din zori până-n seară în casele locatarilor vecini cu viitorul pasaj. “Astă-vară ne trezeam când începeau să se audă utilajele, uneori şi pe la patru şi jumătate dimineaţa. Şi acum îi găsim la lucru seara, după nouă şi jumătate, când ne întoarcem acasă”, spune o locatară a blocului situat în imediata apropiere a lucrărilor. “Pe şantierul de la pasajul inferior lucrează 70 de persoane, dintre care 45 angajaţi direcţi şi 25 indirecţi. Programul de lucru al acestora este cel normal, de opt ore pe zi, iar în funcţie de planificarea săptămânală a lucrărilor activităţile sunt desfăşurate şi în program de noapte, din cauza condiţiilor specifice zonei, şi anume traficul foarte mare”, declară reprezentanţii firmei portugheze.

JOS PANTALONII...
“Băăă, ţi-aduci aminte de-aia care-a venit la tine... Ia uite, ne face poze. Stai aşa, să-mi dau pantalonii jos, să mă prinzi şi pe mine-n poză!” Băgat până la genunchi în câmpu' muncii săpat sub formă de groapă, unul dintre muncitorii care sapă zi de zi cu drag şi spor la viitorul pasaj subteran s-a simţit întrerupt din discuţia cu tovarăşii de breaslă şi s-a gândit să interacţioneze cu fotograful. Nu pentru că l-ar fi întrerupt din lucru. Lăsând la o parte povestirile din interiorul diverselor grupuri de muncitori, e interesant de calculat de câte lopeţi e nevoie pentru a săpa la pasajul ăsta. Mai ales dacă lucrătorii se strâng în formaţie de câte patru şi sapă toţi în acelaşi punct...





E greu tată! Patru oameni pentru un vraf de ciment, dar unde-s mulţi puterea creşte şi lenea cam sporeşte!
Junalul foto


Trei kilometri în trei sferturi de oră
Ieri, într-o zi normală din săptămână, am cronometrat în cât timp parcurgi cei trei kilometri, câţi sunt între Arcul de Triumf şi Podul Băneasa.

Ora 10:00
Distanţa de la Casa Presei până la Podul Băneasa a fost parcursă de reporterii Jurnalului Naţional în 37 de minute. La întoarcere: 15 minute. Pe ruta respectivă, aproximativ 1.600 de maşini.

Ora 12:00
Aceeaşi distanţă parcursă în 25 de minute. Drumul de întoarcere este mult mai lejer, în vreo 8 minute.

Ora 17:00
45 de minute chinuite în trafic, cu maşini bară la bără. La întoarcere, zicem noi, mult mai bine: 15 minute.

Ora 19:00
Deja “oficial” parcă ne merge mai bine, căci pe distanţa Casa Presei – Băneasa am făcut vreo 15 minute. La întoarcere ne-am cam chinuit prin trafic preţ de 43 de minute. Prin trafic mai zăreşti ici-colo câte o pată de culoare verde fosforescentă. Pardon, câte un poliţist!

VAI DE NOI!
Concluzia experimentului făcut de noi pe ruta în cauză a fost aceea că o distanţă care în mod normal s-ar parcurge în 5 minute ajunge, din cauza traficului, şi la 45 de minute. Astfel, din calculele noastre, în 60 de minute se înghesuie în trafic circa 3.200 de autovehicule, rezultând că în opt ore trec aproximativ 25 de mii de maşini prin dreptul pasajului, devenit între timp unul al “terorii”. Aşa că, pe lângă sfaturile poliţiştilor şi rutele ocolitoare existente, dacă staţi în zone precum Bucureştii Noi, Chitila sau Aviatorilor şi vreţi să ajungeţi la unul dintre aeroporturi, ar fi bine să plecaţi de acasă cu o oră şi jumătate în plus. Oare ce se întâmplă dacă stai în Berceni, în Drumul Taberei sau Militari? Nici nu am vrea să ne gândim! Pe DN 1 trec mai mult de 16.000 de vehicule fizice în 24 de ore, conform ultimului recensământ de circulaţie realizat în anul 2005. O nouă măsurătoare a traficului va fi realizată în 2010. “Recensământul de circulaţie se face din cinci în cinci ani. Astfel la ultimul recensământ din 2005, media zilnică anuală înregistrată la kilometrul 10+310 de pe DN 1 a fost de 69.281 de vehicule în 24 de ore, iar la kilometrul 14+270 s-au înregistrat 51.864 de vehicule fizice în 24 de ore”, a explicat Mariana Capră, director adjunct tehnic în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

SURSA: Jurnalul.info

1. Da de autobuz ati auzit? | de dumitru | 13/11/2008 22:26:08
De ce nu mergeti cu autobuzul?Intr-un autobuz incap pe scaune 30 de insi care inseamna 30 de masini mai putin pe strada.de ce nu mergeti taranilor cu autobuzul?



2. bai jepatule | de JACK | 13/11/2008 22:58:36
daca ai nevoie sa iesi din bucuresti tot cu autobuzul o faci?....bou cretin ce esti...taran infect, gandeste inainte sa scrii ceva....nu merg de placere cu autovehiculul prin bucuresti ci de nevoie sa ies din acest oras infect, infectat de astia ca tine ca actioneaza inainte sa gandeasca...vaca cu cabina ce esti...



3. pai deaia | de lui nea mitica de la 1 | 13/11/2008 23:46:45
nu mergem cu autobuzul,ca pute a transpiratie de la taranii ca matale care nu se spala cu anu.



4. Tarane!!! | de dumitru | 13/11/2008 23:49:01
In poza ai ditai 2 autobuzele mercedes care stau la semafor.Se poate iesi din Bucuresti si cu autobuzul sel putin pana in Otopeni, iar daca vrei sa mergi la munte misca-ti curul ala gras pana la gara si du-te cu trenul ca ajungi mai repede decat sa stai ca dobitocul blocat in trafic in BMW-ul personal.Mergi pe dreacu de nevoie cu masina prin Bucuresti...cand ai mers ultima oara cu tranvaiul sau cu autobuzul ca sunt linii peste tot ca la metrou poate zici ca nu ai statie in fata blocului...dar ai incercat cu o bicicleta ca in vest?



5. Cu tzaranu la oras | de Sorin | 14/11/2008 06:35:41
a venit tzaranu la bucale, de la coada vacii, de la balegar, si acum nu mai poate circula cu mijloacele de transport in comun, ca deh, pute, de la concetatenii lui din moldova.. nu mai suporta, la bucuresti este un domn, cine stie la bucale ca el manca ierburi de pe marginea santului si ca-si facea baie de craciun si de pasti? am masina bmw, merg cu ea peste tot, si la job, si la paine si, cand sunt foarte obosit, o urc si in casa, pe scari, incet, cu ambreiaj-frana! hai tzaranie, am scapat de mizerie si foamete, am ajuns la bucale si ma cert cu toti si-i fac tzarani, ca trebuie sa-mi ascund originea de mancator de balega. am bmw si nu ma dau jos din el, autobuzul imi trezeste repulsie, imi aduc aminte de RATA...



6. trasi la raspundere | de sorin | 14/11/2008 08:32:26
Ma bucur ca ati scris un articol bun legat de acest subiect. Ceea ce fac Primaria si Ministerul Transporturilor este realmente o bataie de joc; toate scuzele - ca nu era cadastru etc - sunt penibile si cineva trebuie treas la raspundere. Nu se poate veni cu o initiativa legislativa care sa usureze proedurile in cazul unor asemenea lucrari publice ce afecteaza atatia oameni? Va rog sa continuati sa scrieti despre toate santierele si traficul infernal din Capitala - acestea scot din noi cam tot ce e mai rau si ne si macina psihic. Va multumesc.



7. de podul grand isi aduce cineva aminte? | de bedeje | 14/11/2008 09:22:42
Au avut nevoie de 6 luni doar sa toarne covor asfaltic si sa vopseasca un pod nefiiind incurcati de nici o utilitate; credea cineva ca o ditamai graoapa e mai trebuie si asfaltata si acoprita si mutate si utiliatatile va fi gata in 12 luni? cele 880 de coloane sunt facute de un singur utilaj, mai este mult de sapat.



8. despre BMW | de Nelu de la oras | 14/11/2008 09:43:19
un autoturism personal (vezi BMW) ocupa cam 6 mp. prin urmare, un tzaran venit la oras cu tot cu burta lui transpirata ocupa 6 mp in drum spre piatza de zarzavaturi din comuna Otopeni. un autobuz Mercedes ocupa (cat sa ocupe?)... nu mai mult de 20 mp. asta pentru 60 de oameni (unii mai batrani, altii mai tarani, altii cu foarte mult bun simt). faceti singuri calculele. intrebare: manva-v-as, de ce cumparati masini daca stiti foarte bine ca n-aveti nici unde le parca si nici pe unde sa iesiti din oras? e vorba doar de simt practic aici versus snobism tzaranesc.

joi, 13 noiembrie 2008

Cladirea unde a fost incoronat Cuza la Bucuresti se degradeaza


Pe 23 ianuarie 1859, in luxosul hotel Concordia, una dintre cele mai vechi cladiri din Bucuresti, s-a hotarat numele viitorului domn al Principatelor Romane. Astazi, pe strada Smardan, fosta Germana, nr. 39, mai salasluiesc cinci familii, ingramadite in patru camere «single» si un apartament.

Nimic nu mai aminteste de grandoarea de altadata a Concordiei, in afara de o placa de marmura comemorativa fixata pe peretele crapat, din dreapta gangului de la intrare. E singura dovada ca acolo se afla un monument istoric, pentru ca nu gasesti acest loc pe nici o harta turistica a Bucurestiului. Daca sufla vantul, cade tencuiala de zici ca ninge cu mortar. La parter, pe stanga, chiar la strada, e o firma de turism. Pe dreapta, niste usi si geamuri de termopan arata ca vadul comercial functioneaza, in ciuda santierului ce se intinde in tot perimetrul centrului istoric. Cladirea nu are gaze, apa si curent, dar, cum intri, pe zidul drept, e agatat un aparat de aer conditionat, semn ca pe caldurile din vara cineva s-a racorit cu energie de furat. „Am umblat si noi sa cumparam camera in care stam. N-am putut, ca ne-au zis ca e monument istoric… Apoi a venit proprietarul si iar n-am putut”, se plange tanti Munteanu, una dintre locatarele din Smardan 39. „Pe atunci, prin 2000 si ceva, am primit toate familiile cate un plic precum ca este retrocedata casa uneia, Maria Luiza si nu mai stiu cum. Dar n-a vazut-o nimeni la fata. Acum avem contract de inchiriere pana in decembrie”, povesteste femeia. E circumspecta. „Vin in fiecare an, pe 24 ianuarie, cu Unirea, si filmeaza, si noi tot asa stam”, se zborseste brusc la vederea aparatului de fotografiat. Din curtea interioara, plina ochi cu resturi de mobila, cartoane, lemne, cateva navete de bere, iti gadila narile un miros de hoit.

Câteva camere au ars de la o lumânare uitata
Pe cel mai vechi chirias il cheama Vasile Maftei si sta de 25 de ani la Concordia. E 9.00 dimineata, dar trasneste ca un cazan de tuica. „Doamna din Canada a vandut casa acum vreo doi ani unui domn Miu. Atat stiu ca-l cheama”, explica mosul in timp ce incearca sa-l calmeze pe Bruno, un mioritic ciobanesc, care pofteste la glezne de ziaristi: „Rupe la tigani de numa’-numa’. Pacat de el!” Apoi, incepe sa lacrimeze. Acum cateva saptamani au luat foc vreo cateva camere, de la o lumanare uitata de o fosta profesoara de matematica care traia acolo. „O amarata. Au luat-o cu politia de aici”, o caineaza nea Maftei. „A venit si Negoita de la 3, cu un consilier. A zis ca ne rezolva intr-o luna. Ne-a rezolvat de tot…”, se bosumfla dintr-odata mosul. Recent, li s-a prabusit toata coloana de la grupul sanitar de pe hol. „Ne-am facut WC-uri in camere si am scos tevile pe afara sa le bagam la canal. Trebuie si noi sa ne facem nevoile… De-aia n-am mai platit chirie. Cand m-am mutat aici, era frumos: parchet, sobe… Am refuzat un apartament la bloc ca sa stau aici. Cine stia ca vine Revolutia. Cica pe 15 decembrie ne da directiva sa ne evacueze. Sa-i spuneti lui Oprescu, din partea lu’ Maftei «complimente», ca mi-a dat casa”, incepe batranul sa planga de-a binelea.

Nimeni nu stie cine e proprietarul de drept
Pe site-ul Primariei Capitalei, daca intri pe link-ul cu Legea 10 si tastezi Smardan 39, iti apare ca in 2002 cladirea i-a fost retrocedata unei anume Maria Luiza Giurchescu, cetatean strain. Aceasta a instrainat imobilul unui misterios domn Miu. De aici firul se rupe. Cladirea figureaza si pe lista monumentelor istorice din evidentele Ministerului Culturii. „Cunosc problema, e monument istoric, dar responsabilitatea apartine proprietarului. Singura atributie pe care o au autoritatile, inclusiv a Ministerului Culturii, ar fi amendarea proprietarului pentru ca nu intretine cladirea. Din cate stiu eu, nu s-a luat nici o masura. E responsabilitatea primariei de sector”, recunoaste secretarul general al Ministerului Culturii, Virgil Nitulescu. Primaria Capitalei a cheltuit, din 1999 pana in prezent, 42 milioane de euro pentru reabilitatea Centrului Istoric. „In prezent, se înregistreaza întârzieri la platile catre constructori, dar si probleme de legalitate pentru continuarea lucrarilor”, a declarat primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu.

De la hotel de lux la hazna
La hotelul Concordia a fost ales domn al Tarii Romanesti Alexandru Ioan Cuza, dupa ce fusese ales in Moldova. Aici s-a infaptuit Unirea Principatelor. Actorii dramei, intrigilor si conspiratiilor politice au fost, in acele zile decisive, Ion Bratianu, C.A. Rosetti, fratii Golescu, Barbu Stirbey si Gheorghe Bibescu. Lumea se strangea la Concordia, mai multi straini decat romani, pentru ca locul era foarte european. Se simteau mai putin sub influenta Istanbului si a Balcanilor, si mai mult in Occident. Treptat, locul a decazut si a fost uitat. A disparut, dar nu inainte de a gazdui politicieni care veneau de vizavi din Dealul Mitropoliei, de la Camera. Dar si pe C-tin Bacalbasa, autorul monografiei „Bucurestii de altadata”. C-tin Dobrogeanu Gherea, refugiat din Rusia, a deschis mai tarziu un restaurant, inainte de a fi rapit de OHRANA, politia secreta tarista, si trimis in exil in Siberia. Pe timpul lui Ceausescu, aici a functionat un restaurant, iar apoi, un bar de zi. Astazi, hotelul Concordia este o cloaca in paragina. Ignorat si uitat atat de proprietar, cat si de Primaria sectorului 3, Primaria Municipiului Bucuresti si Ministerul Culturii.

SURSA: Gardianul.ro

1.000.000 de euro – viaţa unui om călcat de Ferrari


*„Dacă în cazul Ciomu s-a dat o sentinţă definitivă prin care se acordă despăgubiri de 500.000 de euro, considerăm că viaţa unui om valorează cel puţin dublu”

Procesul în care este judecat doctorul Adrian Cocoană, timişoreanul care, în 19 august s-a urcat cu Ferrari-ul pe un trotuar din centrul Timişoarei, ucigând un tânăr şi rănind-o pe prietena acestuia, după care a fugit de la locul accidentului, a fost strămutat la Craiova. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cererea avocaţilor lui Cocoană, care au motivat cererea de mutare a procesului prin faptul că, în Timişoara, clientul nu poate avea parte de un proces echitabil din cauza presiunilor presei. De asemenea, a fost invocat faptul că tânăra rănită în accident este rudă cu vicepreşedinta Tribunalului Timiş.

Ieri, la Judecătoria Timişoara, ar fi trebuit să aibă loc primul termen al procesului. Înainte de a se discuta despre decizia de strămutare, avocatul familiei lui Lucian Reja, tânărul ucis în accident, a cerut recuzarea judecătoarei pe motiv că „aţi luat o măsură care pe noi, părţile, ne-a nemulţumit profund”, referindu-se la decizia de punere în libertate a lui Cocoană. Cererea de recuzare a fost respinsă, iar dosarul va pleca spre Craiova, urmând ca judecătoria să stabilească un termen în care, în primul rând, să se decidă dacă şoferul Ferrari-ului morţii rămâne în arest. De altfel, miza cererii de strămutare este legată, în special, de punerea în libertate a şoferului, acest lucru fiind imposibil de obţinut până acum la instanţele din Timişoara.

De-a lungul timpului, avocaţii apărării au venit cu tot felul de argumente pentru a-i îndupleca pe judcători să-l lase pe Cocoană liber – „Adrian Cocoană nu a avut parte până acum de un proces echitabil, pentru că este posesorul unui Ferrari”, sau „menţinerea în arest a acuzatului creează un sentiment de insecuritate pentru posesorii maşinilor de lux”.

Avocatul Florin Kovacs a anunţat că familia băiatului ucis în accident va solicita daune morale lui Cocoană de un milion de euro, pentru că „dacă pentru pierderea unui organ, în cazul Ciomu, s-a dat o sentinţă definitivă prin care se acordă despăgubiri de 500.000 de euro, considerăm că viaţa unui om valorează cel puţin dublu”. De asemenea, şoferul taxiului care a fost acroşat de Ferrari-ul morţii a anunţat că se va constitui şi el parte civilă, cerând daune morale de 100 de milioane de lei, plus încă 1,5 milioane lei, pentru fiecare zi în care nu poate să profeseze, deoarece maşina este blocată în curtea Poliţiei. Ieri, înainte de pronunţarea deciziei de strămutare, taximetriştii au înconjurat clădirea care adăposteşte Judecătoria Timişoara şi au claxonat îndelung în semn de protest.

SURSA: Gandul.info

Postat de Laurentiu la 12.11.2008 22:17

si pe langa asta, suspendarea dreptului pe viata de a mai conduce.....si chiar ma **** pe sentimentul de insecuritate al posesorilor de masini de lux...nu chiar toti sunt tarani, dar 80% cred se incadreaza in categorie (if-.....-bou)
Postat de eu la 12.11.2008 23:05

valoarea despagubirii este legata de victima si nu de platitor ... care oricum nu plateste nimic ca plateste rca-ul .... cred ca a luat valul pe multa lume ....
Postat de mihai la 12.11.2008 23:52

da, este exagerat. daca era o dacia 1310 nu cerea nimeni nimic. nu este posibil sa tii arestat un om atata, pentru un accident rutier. oricat de grav.
Postat de pongo la 13.11.2008 01:04

Mihai o sa-ti tragem un futay!
Postat de Zapacitu' la 13.11.2008 01:11

stati bai, ca nu inteleg... nu era saptamina trecuta un scandal prin ziare cum ca medicii au salarii mici, ca nu se descurca, etc.? de unde dracu' sa-ti iei un ferrari din citeva sute de lei? oare n-ar fi cazul ca fiscul sa investigheze daca s-a platit impozit pe venitul care a permis cumpararea de ferrari? indiferent ce credem despre spaga in spitale, putem totusi sa cadem de accord ca evaziunea fiscala e o infractiune.
Postat de pt mihaita la 13.11.2008 01:57

asta s-a urcat pe aia doi si a fugit ma. si pe urma greu l-au legat astia. la cati bani are poate sa o taie in brazilia si sa nu-i mai dea nimeni de urma. arestul este normal si necesar.
Postat de Hades la 13.11.2008 08:00

atata timp cat un ucigas se pretinde nedreptatit -asazisa justitie ar trebui ..? ce zice justitiarul nr.1? care ii indeamna pe ,,medici" sa ceara marirea salariilor. dar procurorul general?
Postat de SANDOKAN la 13.11.2008 08:32

un ferrari costa mai putin decat un apartament cu 3 camere in moghioros. exista pe ebay ferrari daytona cu 87500 euro. daca moare o matusa devin bogat. imi iau ferarri???
Postat de Ioana la 13.11.2008 08:59

ce de bani are asta de s-a urcat cu ferrari-ul pe un trotuar din centrul timi埯arei, ucig㢮d un t㢮䃲 埩 r䃮ind-o pe prietena acestuia, dup䃠care a fugit de la locul accidentului ! cat a platit impozit in ultimii ani ? si este doctor (adica are titlu stiintific?) sau este doar unul din miile de absolvent ide medicina pe a carui diploma scrie ca acesta nu este un titlu stiintific ?!
Postat de dodo la 13.11.2008 09:03

salariu de doctor ,saracul,si circula cu ferrarii!!! cum o fi casa doctorului,saracu,?salariu mic ,,castigu o,ho!!"
Postat de Cristian Ioan la 13.11.2008 10:48

libertate pentru cucon! daca madam paunescu a ucis trei oameni si nu a patit nimic, de ce soferul ferrariului sa fie mai fraier? si in fond, ce atita galagie pt un simplu accident rutier, cum asa de frumos zice dl mihai?
Postat de crissm0 la 13.11.2008 12:36

daca nu era victima ruda cu d-na de la tribunal, demult era tanarul nostru pe plaja in bahamas, fara nici o strapungere, la cati bani are ...pac-pac rezolva taticu, oricum scapa, dar doar mai simte si el aroma de mucegai din aresturi si poate isi ia si el un tico ...poate pe ala stie sa-l conduca ;))

Şoselele româneşti, mai proaste decât cele din Burundi


Infrastructura românească se află mult în urma celei din restul ţărilor Uniunii Europene. Mai mult, ţări africane ca Burundi, Tanzania sau Zambia au reţele de drumuri mai bune decât cele din România.

România ocupă locul 123 la capitolul calitate a drumurilor, într-un top realizat de Forumul Economic Mondial (FEM). Înainte României apar, pe lângă statele enumerate mai sus, ţări europene ca Albania şi Bulgaria şi statele asiatice Kârghistan şi Cambodgia.

România are în prezent doar 230 de kilometri de autostradă, dar are planuri mari pentru viitorul apropiat. În urmă cu câteva zile, ministrul Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, anunţa că, peste patru ani, România va avea peste 1000 de kilometri de autostradă.

În ultimii 18 ani, autorităţile române au construit 183 de kilometri de autostradă, ceea ce înseamnă o medie jalnică de aproximativ 10 kilometri pe an.

În prezent, se lucrează la trei căi rutiere foarte importante. Autostrada Bucureşti-Braşov are termen de finalizare anul 2012, iar cea dintre Braşov, Cluj şi Borş ar trebui să fie dată în folosinţă un an mai târziu, în 2013. Prima autostradă din vestul României, care va lega Aradul de Timişoara, ar trebui să fie gata în 2011, după cum a anunţat acelaşi Orban.

Anul viitor, România va primi fonduri postaderare în valoare de 930 de milioane de euro, bani destinaţi exclusiv transporturilor. Cea mai mare parte a acestor fonduri ar trebui să fie folosite pentru construcţia autostrăzii Cernavodă-Constanţa.

SURSA: EVZ.ro


Mda...
de Brainless(Vizitator), joi, 13 noiembrie 2008 - 12:34
"10 kilometri pe an"? hahahha mor de ras
Ne miscam cu viteza melcului.
La mine in sat anu asta s-au construit 9 km de autostrada.
Nu inteleg unde a disparut 1 km.
Il declar disparut.
Daca aveti informatie sau l-ati vazut ... va rog sa ma contactati.

930 milioane de euro
de ROMEO, joi, 13 noiembrie 2008 - 12:37
Pai ashtia nu ajung nici pe-o masea la cita foame au paturico-taricenistii nostri.Unde-i mai pui la socoteala si pe alde nastasici,hrebenici,etc.Astia ce fac,se apuca de furat pt.un mizilic,ceva?hahaha

baaaa Orbaneeeee...
de skydiver(Vizitator), joi, 13 noiembrie 2008 - 12:48
Logica imi inpune sa gandesc in felul urmator: daca in opshpce ani s-au construit in ritmul de 10 Km/an cum plm mea iti imaginezi tu ca vei avea 1000 km peste 3 sau 4 ani...?!?!? Astia cred ca au uitat [Citeste] de natie suntem! Pai sa-ti aduc aminte: suntem romani bah! Inafara de mici, nu stim sa facem nimic k lumea. La sulivara o sa fie terminate autostrazile astea. Poate fiul meu nenascut va conduce porshanu' pe ele, ca io nu cred ca apuc

Bine spus ...
de Andre, joi, 13 noiembrie 2008 - 13:24
... trist este ca am ramas chiar fara SPERANTE !! Se pare ca orice guvern vine de orice culoare ... rosie, portocalie, bleu etc ... tot NIMIKA o sa faca .... TRIST, chiar f f TRIST ! Hai la Romanika [Citeste] ... Romanistan suntem ... vai mama noastra .... Halal ....

Gresit
de robert D(Vizitator), joi, 13 noiembrie 2008 - 13:24
Eu cred ca o sa-i "multumesc" guvernului de kko care ne conduce (catre rapa) pentru modul in care atribuie contractele pentru autostrazi. Sunt numai firme tari mai nene, care in alte tari au dat tepe imense; si s-au gandit sa [Citeste] vina sa dea si la noi. Sa le uram BUN VENIT!

Normal
de Augustin Man, joi, 13 noiembrie 2008 - 12:55
Cind am plecat in delegatie in Ile Mauritius, am crezut ca voi gasi niste insule fericite, fara mare legatura cu civilizatia moderna. Cind colo, ce sa vezi? Insula principala este cam cit un judet. De pe aeroportul modern pleaca in [Citeste] fiecare seara 2 avioane cu destinatia Paris, iar serviciile Air Mauritius sint impecabile. Apoi aeroportul este la cam 40km de capitala Port Louis, distanta care se parcurge pe o autostrada perfecta (marcaje, licurici, protectie contra animalelor) in cam 20 de minute! Evident, este plin de alte autostrazi si drumuri moderne. Asa ca nici sa nu mai vorbim, mai mare rusinea!

miercuri, 12 noiembrie 2008

Recesiunea a intrat direct în fabrici


Criza declanşată iniţial într-o economie virtuală s-a propagat cu rapiditate în cea reală, provocând o serie de efecte în lanţ precum scăderea producţiei şi trimiterea angajaţilor în şomaj. Diminuarea surselor de finanţare a cauzat încetinirea activităţii în unele sectoare-cheie ale economiei naţionale, producându-se un efect de domino.

Dificultatea de a putea obţine un credit ipotecar a redus drastic numărul de tranzacţii pe piaţa imobiliară. Dezvoltatorii imobiliari la rândul lor nu mai au acces la finanţare, fiind obligaţi să renunţe la mare parte din proiecte. Pieţele de export au dispărut subit, producătorii nemaiavând cui să vândă.

În ultimele două luni, cererea de oţel la nivel global s-a redus drastic. Dacă în luna septembrie, oţelul se tranzacţiona la Bursa londoneză cu peste 1.200 dolari/tonă, în prezent cotaţia a scăzut la 250 dolari/tonă. Vânzările de autoturisme, o altă industrie vitală pentru economia mondială, s-au redus considerabil inclusiv în România.

Conducerea uzinei Dacia a anunţat că fabrica îşi va întrerupe producţia în perioada 20 noiembrie - 7 decembrie, din cauza scăderii cererii, măsură la care constructorul auto a mai apelat pentru alte patru zile, respectiv 30-31 octombrie şi 13-14 noiembrie.

Producţia scade la jumătate

Zone industriale care prosperau în acest an se confruntă cu flagelul şomajului. Din unităţile clujene, câteva mii de angajaţi riscă să-şi piardă locurile de muncă.

De la Combinatul Mechel Câmpia Turzii sunt trimişi în şomaj tehnic 200 de angajaţi, deşi compania prognozează un profit net de 30 milioane euro pentru acest an. La aceştia se adaugă 500 de disponibilizaţi de la Someşul Dej, Cesarom Turda, cu 160 persoane, Hidroconstrucţia cu 200 de constructori şi Tescano cu 105 salariaţi.

Cea mai mare fabrică de sticlă din ţară, Sticla Turda, nu mai are comenzi pentru a-şi continua activitatea, toţi cei 450 de angajaţi fiind înştiinţaţi că din luna ianuarie nu vor mai avea de muncă.

“Criza financiară va determina concedieri de personal şi la companii care lucrează în Moldova şi sudul ţării, fără a se limita la regiunea de vest”, a afirmat premierul Tăriceanu cu ocazia întâlnirii cu reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor, care s-a desfăşurat la Guvern şi a avut ca temă criza financiară şi efectele acesteia înregistrate în ultima perioadă la nivelul sistemului bancar şi al economiei în general.

De fapt, efectele au început să se vadă şi în sudul ţării, unde Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, controlat de stat, îşi va reduce cu 20% activitatea în luna noiembrie, până la 40% din capacitate din cauza “scăderii la mai mult de jumătate a cererii de produse petrochimice, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă“, se arată într-un comunicat al companiei transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.

Măsuri de urgenţă anticriză

Şeful Executivului a prezentat, ieri, un plan pentru sprijinirea economiei gândit pe parcursul a patru ani şi care prevede o serie de facilităţi fiscale. Firmele care vor angaja persoane intrate în şomaj de trei luni vor primi o mie de euro pentru fiecare post astfel ocupat, iar pentru investiţii de 100 milioane euro vor fi acordate ajutoare de stat de până la 50 milioane de euro.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse cu zece puncte procentuale, dividendele investite sau reinvestite în noi firme nu vor fi impozitate, iar pentru plata la timp a impozitelor va fi acordat, din ianuarie 2009, “un bonus fiscal” de 5% din valoarea acestora, a anunţat premierul Tăriceanu. Bonusul fiscal va fi acordat atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.
Și bancherii caută soluţii

Guvernul s-a întâlnit ieri cu membrii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) pentru a găsi soluţii de depăşire a blocajului actual de pe piaţa creditelor. Băncile au făcut o serie de sugestii tehnice şi globale “astfel încât economia românească să continue să funcţioneze la parametri cât se poate de buni”, susţine Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB. O posibilă soluţie este, potrivit lui Laszlo Diosi, preşedintele OTP Bank, subvenţionarea dobânzilor la creditele contractate de IMM-uri.

Corecţii şi pe Bursă

Bursa a scăzut şi ieri, cu 2,93%, pentru a doua şedinţă consecutiv, într-o piaţă volatilă şi dominată de ordine de vânzare. Corecţiile s-au resimţit cu precădere la acţiunile companiilor din sectorul energetic, care au pierdut în medie 3,88% din valorile consemnate în ziua anterioară. Traiectoria pieţei a fost în linie cu marile burse europene, care la momentul închiderii şedinţei de la Bucureşti erau în scădere cu până la 2,1%.

Oltchim

Producţia a fost redusă din această lună cu 20%, până la 40% din capacitate din cauza scăderii la mai mult de jumătate a cererii de produse petrochimice, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă.

Alro Slatina

Compania Vimetco a informat că va scădea cu 25% producţia de anul viitor a Alro şi va „reduce substanţial numărul de angajaţi din România“, pentru a creşte eficienţa în contextul deteriorării condiţiilor de piaţă.

CS Hunedoara

ArcelorMittal SA a anunţat că va opri producţia pentru circa două luni din cauza crizei economice. Cei 1.200 de angajaţi ai combinatului siderurgic vor fi trimişi prin rotaţie în concediu, în luna noiembrie.

Sidex Galaţi

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au declarat că vor reduce producţia, fără a face concedieri. Însă peste 300 de angajaţi ai unor societăţi gălăţene care au contracte cu ArcelorMittal Galaţi au fost disponibilizaţi.

Kraft Braşov

Producătorul de dulciuri Kraft Foods va închide până la finele anului viitor fabrica de ciocolată Poiana.
Decizia nu are legătură cu criza financiară. 440 de angajaţi vor fi disponibilizaţi.

Oţel Inox

Aproape 95% din cei 890 de angajaţi ai societăţii Oţel Inox Târgovişte sunt în şomaj tehnic, măsura fiind luată de lasfârşitul săptămânii trecute, pe fondul scăderii drastice a comenzilor.

InterAgro

InterAgro, unul dintre cele mai mari grupuri de firme din România, a oprit producţia a patru combinate de îngrăşăminte. De la 1 noiembrie sunt trimişi în şomaj circa 75% din cei 6.000 de angajaţi.

Azomureş

Combinatul Azomureş din Târgu Mureş va reduce la jumătate producţia, până la sfârşitul anului, din cauza scăderii cererii de îngrăşăminte chimice şi va disponibiliza 250 de salariaţi.

Tepro

La ArcelorMittal Tubular Products, fostă Tepro, jumătate din cei 650 de angajaţi sunt trimişi acasă, prin rotaţie, urmând să primească 75% din salariu, din cauza lipsei de comenzi existente la nivel mondial.

SURSA: Adevarul.ro

Dan
Recesiune
De ce parlamentul nu da o lege de salvare a acestor salariati care sunt disponibilizati. Pentru profesori a dat o marire de 50% in actuala situatie de criza mondiala. Din ce bani? Aceste persoane disponibilizate nu mai contribuie la buget; din contra, trebuie sustinuti de la buget. Prin asta nu se reduce baza de contribuabili? Imi pare rau, dar profesorii au fost si sunt manipulati. Trebuiau sa se gindeasca mai bine si sa nu se ia dupa liderii lor care au interese persoanele de rezolvat. Ei au dreptate cu cerintele lor, dar nu era acum momentul.

Mihai
Afaceri politice
Kraft Foods inchide fabrica. Bechtel la fel. Se cara cu sacii plini de subventii platite din banii publici.Gogomanul de ministru de finante nu vede si nu aude. Are asigurat un post de consilier. IN TEAPA.

bistriteanu
distrugatori d evieti
toate care se intampla in romania sunt datorate hotilor. sunt in functii inalte si fura. uitati-va la Verestoy, la Hrebenciuc, la Fenechiu, la mafiotiii acestia, care au dus aceasta tara de rapa. se concediaza akuma ca este un fenomen firesc. SA PROFITAM DE CRIZA SA DEVALIZAM TOT, PANA SI TEMELIILE, NUMAI ASTFEL PUTEM PUNE MANA PE PAMANTURILE DE SUB ACESTE INTREPRINDERI, MOARTE DEALTFEL.

luni, 10 noiembrie 2008

Acesti parlamentari care-si bat joc de romani


Teatru absurd in Palamentul Romaniei. Initiatorul unei legi, principal partid de opozitie altminteri, boicoteza motiunea de cenzura intiata tocmai ca sanctiune pentru nerespectarea legii respective.

Iniatiatorii motiunii nu sunt nici ei in stare sa se mobilizeze cu totii si se acuza reciproc in privinta absentilor, iar presedintele Camerei manevreaza procedura ca pe-un elastic pentru a forta o lipsa de cvorum. Ce fel de a face politica a fi aceasta?

PSD face spuma la gura, pasamite, in privinta actualei guvernari vinovata de toate cele si chiar mai multe, dar de fiecare data cand se pune problema debarcarii executivului face in asa fel incat sa-l salveze. Este a doua oara cand PSD respinge o motiune a PD-L, dupa ce a reusit performanta sa tranteasca chiar propria motiune.

Argumentul social democratilor cum ca admiterea motiunii de cenzura si caderea guvernului ar putea cumva, prin cine stie ce metode, nespecificate de altfel de juristii PSD, sa duca la amanarea alegerilor este ridicol. Este un argument incropit pe genunchi, menit sa fatuiasca, cat de cat, intelegerea deja indubitabila dintre PSD si PNL.

Fara argumente

Altfel, social democratii nu au niciun argument serios pentru ca, partid de opozitie si initiator al legii salarizarii dascalilor fiind, sa nu fi votat motiunea de azi.

Motiunea nu mai producea oricum efecte acum, cu mai putin de trei saptamani inainte de alegeri. Desigur, dar si asa fiind, un partid de opozitie ar fi trebuit sa fie dornic sa sanctioneze un derapaj al guvernului in functie chiar si cu o zi inainte de alegeri.

In plus, PSD a inceput sa vanture acum propria motiune, daca la Camera va fi tergiversat votul in privinta ordonantei de amanare a majorarii salariilor profesorilor.

Pai, o asemenea motiune nu va amana alegerile? Si apoi de ce sa introduci o motiune impotriva guvernului pentru manevrele din Camera Deputatilor? Din nou ridicol.

PSD tine guvernul Tariceanu pe perfuzii, poate pana pe 30 noiembrie, poate pana la o alta data , pentru ca scandalul softului, care se profileaza la orizont, ar putea provoca efecte extrem de grave. Si apoi, cine stie, oare nu tocmai asta mai trebuie sa faca acest guvern pentru PSD, sa incredinteze softul pentru alegeri unei anumite firme?

Si daca totusi motivele PSD tin de principii si moralitate, de ce nu au venit social democratii in bloc la sedinta pentru a vota impotriva motiunii? Si de ce nu au venit liberalii cu totii la sedinta pentru a respinge motiunea?

Faptul ca premierul nici macar nu s-a deranajat sa vina la Parlament, dovedeste fara echivoc intelegerea dintre social democrati si liberali.

Fuga de raspundere

Un vot pro sau contra este o optiune politica discutabila, insa fuga de raspundere este sfidatoare pentru electorat. Este inca o dovada de neseriozitate. La fel ca acel moment de luni din Senat, cand parlamentarii votau in privinta pauzei si credeau ca voteaza in privinta ordonantei privind salariile.

Neseriozitate la fel ca in cazul ordonatei insasi, pentru care saptamana trecuta nu s-a gasit timp in Senat si pentru care cine stie cand se va gasi timp la Camera, daca se va mai gasi timp.

Neseriozitate la fel ca in cazul prezentei dubioase in baza careia a fost declarata lipsa de cvorum. Rapid, cu listele de prezenta, spun unii parlamentari, inca neinchise. Repede, repede ca nu cumva, fatalitate, sa apara din greseala suficienti parlamentari pentru discutarea motiunii.

Neseriozitate ca in cazul deciziei guvernului de a majora salariile dascalilor in sistem regresiv cu maximum 28% de la 1 martie si 1 ianuarie.

Minunata initiativa de a da mai mult dascalilor cu salariile cele mai mici, adica tinerilor, dar cum sa mai fie tentanta ideea cand vine in locul unei majorari de 50% si tocmai la spartul targului?

De ce nu a venit premierul cu propunerea aceasta pe vremea cand legea PSD era inca in faza de proiect si nu o baga nimeni in seama pe la comisii sau cand votul se apropia amenintator sau macar inainte promulgare? Acum e tardiva si, intr-un fel, batjocoritoare: aveam o solutie, dar nu ne-am batut capul.

Neseriozitate sau iresponsabilitate? Sau nerusinare? Sau toate la un loc.

Si totusi acesti politicieni care fug de raspundere, care-si bat joc de oamenii i-au votat le platesc salariile, au marcat destinul Romaniei cel putin 4 ani. Unii dintre ei vor ramane in continuare in prima linie a puterii sau a opozitiei. Poate la vreme de criza, poate de recesiune. Sa ne ajute Dumnezeu!

SURSA: Ziare.com


www.khris.ro astazi, 07:15 Este sau nu Parlamentul Romaniei o adunatura de corupti?

Pentru unii dintre voi, aceasta intrebare ar putea parea retorica dar nu cred ca este bine sa ii introducem pe toti in aceeasi palarie. Atunci cand coruptul “de serviciu", Dl. Adrian Nastase, fuge cat poate de justitie iar Parlamentul pune piedica justitiei ce sa mai inteleaga omul de rand? Ca Parlamentul, aparandu-i pe corupti, se apara de fapt pe el insusi.

Este aceasta imagine o reflectare a realitatii? Desi poate pot parea naiv, eu cred ca nu. Parerea mea este ca sunt putini care fura mult (presa este plina de exemple asa ca nu am sa ii mai nominalizez si eu, nu pentru ca m-as teme de ceva ci pentru ca nu am alte dovezi in afara bunului simt), destui care fura putin (acestia cresc indeosebi pe langa cei mentionati mai sus - unii dintre ei fiind de perspectiva de altfel) dar cei mai multi sunt cinstiti in comparatie cu ceilalti. Acum, am sa va spun ce inseamna de fapt “cinstit".

Nu putem numi coruptie faptul ca, spre exemplu: Dl Paunescu isi permite sa doarma ca un... (arata tot comentariul) Pentru unii dintre voi, aceasta intrebare ar putea parea retorica dar nu cred ca este bine sa ii introducem pe toti in aceeasi palarie. Atunci cand coruptul “de serviciu", Dl. Adrian Nastase, fuge cat poate de justitie iar Parlamentul pune piedica justitiei ce sa mai inteleaga omul de rand? Ca Parlamentul, aparandu-i pe corupti, se apara de fapt pe el insusi.

Este aceasta imagine o reflectare a realitatii? Desi poate pot parea naiv, eu cred ca nu. Parerea mea este ca sunt putini care fura mult (presa este plina de exemple asa ca nu am sa ii mai nominalizez si eu, nu pentru ca m-as teme de ceva ci pentru ca nu am alte dovezi in afara bunului simt), destui care fura putin (acestia cresc indeosebi pe langa cei mentionati mai sus - unii dintre ei fiind de perspectiva de altfel) dar cei mai multi sunt cinstiti in comparatie cu ceilalti. Acum, am sa va spun ce inseamna de fapt “cinstit".

Nu putem numi coruptie faptul ca, spre exemplu: Dl Paunescu isi permite sa doarma ca un nesimtit in Parlament; ca multi dintre parlamentari sunt membrii in tot felul de Consilii de Administratie de unde castiga sume lunare echivalente cu salarul de parlamentar pe un an, fara sa aiba nici o problema de incompatibilitate; ca prezenta la Parlament (deci la lucru) este optionala iar un parlamentar semneaza condica pentru alti 10 colegi..


per_sing astazi, 07:30 Excelent D-na Ene - va multumim !

ASTA ESTE UN BREF TEXT PLIN DE ESENTZA : LA ADRESA PARALMENTARILOR (valabil si pentru cei din guvern =322)
"Neseriozitate sau iresponsabilitate? Sau nerusinare? Sau toate la un loc."


Sneezy astazi, 09:12 Khris,

Ii suspectez pe parlamentarii nostri actuali - si ma indoiesc ca se vor schimba esential "ingredientele" Parlamentului urmator - nu atat de coruptie, cat de impostura si incompetenta.

Nu coruptia este pacatul lor cel mai mare, cat traficul de influenta pe care-l exercita atat in beneficiul personal, cat si in cel al partidului care i-a propulsat in funtii de demnitar de stat.

Incalificabila este prestati lor din Legislativ, in special. Trasul la fit face parte dintr-o indolenta adanc inradacinata in fiinta lor, o nesimtire de lumpen - acel individ ce provine din mahalaua rurala si care acum paraziteaza urbanul - si aroganta de Tanase Scatiu.

Fara a face proces de intentie unuia sau altuia dintre partidele politice reprezentate in Parlament, metoda de promovare a candidatilor din interiorul acestor partide sufera de 18 ani de o boala ca pare fara leac: potentialul candidat umple hambarul partidului, proprietarul (ase citi liderul) avand painea si cutitul ascensiunii politice in... (arata tot comentariul) Ii suspectez pe parlamentarii nostri actuali - si ma indoiesc ca se vor schimba esential "ingredientele" Parlamentului urmator - nu atat de coruptie, cat de impostura si incompetenta.

Nu coruptia este pacatul lor cel mai mare, cat traficul de influenta pe care-l exercita atat in beneficiul personal, cat si in cel al partidului care i-a propulsat in funtii de demnitar de stat.

Incalificabila este prestati lor din Legislativ, in special. Trasul la fit face parte dintr-o indolenta adanc inradacinata in fiinta lor, o nesimtire de lumpen - acel individ ce provine din mahalaua rurala si care acum paraziteaza urbanul - si aroganta de Tanase Scatiu.

Fara a face proces de intentie unuia sau altuia dintre partidele politice reprezentate in Parlament, metoda de promovare a candidatilor din interiorul acestor partide sufera de 18 ani de o boala ca pare fara leac: potentialul candidat umple hambarul partidului, proprietarul (ase citi liderul) avand painea si cutitul ascensiunii politice in mana.

Acesti 18 ani "democratie originala", tarandu-ne prin "meandrele concretului" intr-o "sinergie a faptelor" ce a creat mai mult confuzie decat actiuni coerente de readucere a apelor tulburate de o tranzitie dinspre nicaieri spre niciunde in matca lor fireasca.

Pana cand "revolutia" nu va reverbera si la nivelul structurii umane a partidelor politice, retorta unde se distileaza viitorul politician de anvergura, serios, competent, responsabil si onest, compozitia Parlamentului va arata ca o pictura abstracta pentru care, in loc de pensula, s-a folosit o coada de magar.

PRIVATIZARE / Cercetarea, pe mâna samsarilor


Samsarii imobiliari, care vor achiziţiona Institutele de cercetare vândute de AVAS ca pe chioşcul de la colţul străzii, vor avea posibilitatea să le dărâme imediat după semnarea actelor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării recunoaşte cu seninătate că Memorandumul pentru înfiinţarea megainstitutului de cercetare a fost făcut în urma presiunilor investitorilor interesaţi de terenurile institutelor. 12 institute de cercetare din portofoliul AVAS vor fi vândute celui care va plăti mai mult.


În Nota de fundamentare ce vizează modificarea normelor se specifică: "Actul normativ facilitează accelera­rea privatizării societăţilor comerciale pentru care există un interes exprimat din partea unor investitori". De asemenea, se arată că "dacă activităţile respective sunt într-adevăr profitabile, investitorul poate găsi un alt sediu/locaţie unde să-şi desfăşoare în continuare activitatea de cercetare". Legislaţia modificată ur­mează a se aplica doar institutelor de cer­cetare din portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), la care instituţia deţine pachetul majoritar. "În portofoliul AVAS mai sunt 12 Institute care mai au urme de cercetare în ele. Exis­tă presiuni imobiliare foarte mari pen­tru cele 12 institute, însă trebuie avut în vedere faptul că în ţară sunt 290 de in­stitute de cercetare. Din vânzarea lor o parte din bani va merge către cerceta­re", ne-a explicat Anton Anton, ministrul Cer­cetării. Modificarea normelor metodologice de privatizare a Institutelor a fost amânat până după alegeri.

LEGE
Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, a iniţiat un Memorandum cu privire la mo­dificarea normelor de privatizare a institutelor de cercetare, avizat şi de Anton An­ton. Deşi conducerea AVAS susţine că modificarea legislaţiei este cerută de Co­misia Europeană şi priveşte eliminarea punctelor ce pot fi considerate ajutor de stat, în realitate modificarea este dorită de unele consorţii internaţionale. "Cu greu am scăpat de presiunile din partea AVAS, Guvern, SIE, SRI, însă în continuare AVAS nu renunţă, întrucât o companie multinaţională continuă să propună proiecte şi să promită tot felul de lucruri celor care îl ajută", a declarat Cătălin Nae.

PROIECT
După modificarea legislaţiei, unul din Instituitele din portofoliul AVAS urmează să fie transformat în Institut Naţional de Cercetare-Dezvoltare, unde vor fi comasaţi cercetători din mai multe domeniii. "Din cele 12 institute, INCAS-ul îl facem Institut Naţional de Cercetare- Dezvoltare, unde mutăm toţi cercetătorii din institutele scoase la vânzare", a explicat Anton Anton. Conducerea INCAS este de acord cu transformarea în Institut Naţional, însă nu ştie despre sosirea cercetătorilor din alte institute şi alte domenii de activitate la INCAS.

"Chestia cu alte institute la INCAS nu se discută. Este o invenţie, poate ge­nerată de celebrul «memorandum». INCAS este în prezent în situaţia de a fi cel mai mare institut de cercetare din ţară. Nu se pune problema de disponibilizări. Pro­iectul de H.G. de transformare INCAS în INCD este la Guvern. Din diverse motive şi interese nu a intrat în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta, ci a fost trimis la CES pentru avizare. În principiu, trebuie să intre în şedinţa viitoare. CES dacă nu dă avizul, se aplică procedura tacită", ne-a declarat Cătălin Nae, General Manager la INCAS.

MEMORANDUM
Potrivit memorandumului, institutele din portofoliul Autorităţii pentru Valo­rificarea Activelor Statului urmează a fi dizolvate sau evaluate în vederea privatizării. Autorităţile s-au gândit la toate, motiv pentru care au trasat noi directive pentru conducătorii institutelor pe care vor să le vândă prin licitaţie deschisă, transparentă şi necondiţionată. Astfel, conducătorii institutelor vor fi nevoiţi să spună un număr exact de cercetători cu care îşi pot desfăşura activitatea, perso­nalul excedentar fiind disponibilizat, precum şi spaţiul minim necesar desfăşurării activităţii.

Nucleele de cercetători vor fi comasaţi într-o locaţie care poate deveni un parc ştiinţific sau un Institut de cercetare interdisciplinar.


Concluziile actului
Potrivit Memorandumului, Institutul Naţional al Lemnului (INL), Radioactiv Mineral, CEPIEM şi ICTCM îndeplinesc condiţiile de dizolvare stabilite de lege. Astfel, "dacă consiliul de administraţie, respectiv directoratul, constată că, în urma unor pierderi, stabilite prin si­tuaţiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societăţii, de­terminat ca diferenţă între totalul ac­ti­velor şi totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de îndată adunarea generală extraordinară pentru a decide dacă societatea trebuie să fie dizolvată".

IPIU nu mai realizează activitate de cercetare-dezvoltare, iar IPROCHIM se află într-o stare avansată privind privatizarea. CASSTIL "are o şansă mare de privatizare prin lictaţie, întrucât evaluatorul a stabilit că acest institut are doar valoare imobiliară, iar activitatea pe care o desfăşoară «testarea jucăriilor» poate fi efectuată într-un spaţiu restrâns. Datorită raportului de evaluare, care s-a bazat pe metoda de evaluare patrimonială şi valoarea de lichidare a societăţii este mare". TERMOPROIECT Iaşi desfăşoară activitate de cercetare-dezvoltare în proporţie de 10%, iar ISCITPML, în proporţie de 40%, aceste societăţi nesolicitând atestarea în conformitate cu HG 551/2007. Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale "Elie Carfoli" (INCAS) va deveni Institut Naţional de Cercetare-Dezvoltare. EUROTEST a rea­lizat cercetare în proporţie de 30% din cifra de afaceri şi deţine echipamente şi instalaţii de tes­tare de interes naţional în medii de risc ridicat (elergetică nu­cleară, seismologie), care necesită men­ţinerea în func­ţi­une. INCDIE ICPE-CA a solicitat preluarea instalaţiilor de in­teres naţional. CEPROHART este un in­stitut care a rea­lizat un volum important de activitate de cercetare, circa 65% din cifra de afa­ceri a anului 2007. In­stitutul Naţional al sticlei, cel al lemnului, ICEM, INAR, ICTCM pot fi privatizate, după aplicarea unui proces de restructurare.


Opiniile cercetătorilor
"Noi chiar am avut Adunare Generală şi nu ni s-a spus nimic despre dizolvare sau restructurare. Noi chiar realizăm activitate de cercetare şi avem situaţii contabile foarte bune, avem chiar profit. Lucrăm numai cu statul şi avem şi profit. Ar fi foarte greu de dizolvat, mai ales că avem rezerve de Uraniu, însă nu imposibil. În ziua de azi totul este posibil. Baza de cercetare la noi sunt metalele rare şi radioactive. Noi suntem sezonieri, deoarece vara lucrăm şi iarna facem analize. Noi săpăm, nu facem muncă în laborator tot anul. Angajăm peste 100 de cercetători. Din discuţiile purtate cu cei de la AVAS am înţeles că vor să ne preia Compania Energetică, deoarece cercetările noastre pe asta se bazează mai mult", ne-a declarat Rodica Florescu, director economic al Radioactiv Mineral Măgurele.

INSTITUTUL NAŢIONAL AL LEMNULUI (INL)
"Noi realizăm activitate de cercetare. Nu avem cunoştinţă de dizolvare sau restructurare. Ce să ne mai facă. Din anul 2000 ne-au luat jumătate din suprafaţa de teren pentru a o da celor de la Poliţia Ilfov. Noi mai avem doar nişte drumuri de servitute şi laboratoarele, care sunt foarte vechi şi stau să cadă. Având în vedere construcţiile din zonă nu cred că cineva poate ridica aici o clădire deoarece spaţiul este foarte mic, motiv pentru care nu înţeleg interesul de a ne dizolva", ne-a explicat Alina Voicu, directorul INL.

INSTITUTUL DE CERCETARE DIN DOMENIUL EVALUĂRII BOLILOR PROFESIONALE (CEPIEM)
"Nu am auzit despre nici un Memorandum. Noi nu mai facem cercetare de circa patru ani. Nu mai putem obţine bani de la stat, deoarece avem datorii foarte mari. În prezent, avem laborator de apă, aer, sol şi realizăm analize fizico-chimice pentru societăţile care au nevoie de autorizaţii de funcţionare sau alte autorizaţii solicitate de mediu. Să aduni cercetătorii din diferite domenii într-un singur loc este absurd. Fiecare domeniu de cercetare necesită spaţiu, laboratoare proprii. Cum să aduni într-un singur loc cercetătorii din medicină, fizică, chimie, etc. Vor să facă NASA? Nu am imaginaţia destul de bogată pentru a vedea cum se poate realiza această mare adunare a cercetătorilor", ne-a explicat Elena Panait, directorul CEPIEM.

INTERESUL DIN SPATELE MODIFICĂRII LEGISLAŢIEI ESTE CEL IMOBILIAR.
"Nici un institut nu este la marginea Bucureştiului. Toate sunt prin centru sau prin zone destul de bune, vizate de diferiţi investitori. Suprafaţa terenului nostru este de 1.050 de metri pătraţi la Foişorul de foc. Amplasarea spune totul", ne-a spus Elena Panait. "Nu este imposibil să ne dizolve, deoarece interesele sunt foarte mari. Institutul nostru are în administrare o suprafaţă de teren de 26.000 de metri pătraţi", ne-a declarat Rodica Florescu. "Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială are o platformă de şapte hectare în Militari şi încă cinci hectare la Măneciu", a spus Cătălin Nae.

SURSA: Jurnalul.ro

DEZASTRU / Master Planul Deltei, eşec total


Elaborat în 2004, "Master Planul – suport de dezvoltare durabilă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării" a fost neglijat în totalitate de guvernanţi.

Potrivit acestui document, în Delta Dunării trebuiau investiţi circa 140 de milioane de euro, sumă ce ar ur­ma să fie direcţionată pentru fina­li­za­rea a cinci obiective cheie. Pe lista de prio­ri­tăţi se află: îm­bu­nătăţirea infrastructurii utilităţilor publice, transport şi comunicaţii; dezvol­tarea activităţilor economice tradiţionale alternative în vederea redu­cerii presiunii asupra resursei piscicole; sprijinirea conservării tradiţiilor locale; îmbunătăţirea monitoringului pentru ecosistemele Deltei Dunării şi recons­truc­ţia ecologică a anumitor zone din Rezervaţia Biosferei. Pe scurt, toate lo­ca­li­tăţile din Deltă ar fi trebuit să fie racordate la reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, populaţia locală ar avea ca principală ocupaţie turismul, şi nu pescuitul industrial, iar Delta Dunării ar fi refăcută din punct de vedere natural prin inundarea zonelor agricole neprofitabile.

DE CAMPANIE
Deşi Master Planul a fost conceput în urmă cu patru ani, nu a fost niciodată pus cu adevărat în practică, fiind folosit doar în campaniile de imagine ale diverselor instituţii publice, de la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile la Guvernul României, sau înainte de alegeri. Fiecare om politic, angajat al unei instituţii de mediu sau nu, a folosit, de multe ori cu succes, aceste planuri croite frumos pe hârtie pentru a creşte în sondajele de opinie. Au trecut patru ani, iar în Delta Dunării localnicii încă mai beau apă direct din Dunăre, nu există reţele de canalizare sau de colectare a deşeurilor. Cele mai multe localităţi sunt abandonate de autorităţile centrale, iar pescuitul a rămas singura activitate, având în vedere că nimeni nu îşi permite să pună bazele unei afaceri în turism, aşa cum este prevăzut în Master Plan.

TURISMUL, SCĂPAT DE SUB CONTROL
Unul dintre punctele "de atac" înscrise în Master Plan este "sprijinirea dezvoltării de activităţi tradiţionale alternative", pe listă fiind înscrise: turismul şi valorificarea resurselor locale, altele decât peştele, respectiv stuful, papura sau lemnul. Potrivit documentului realizat de INCDDD, "componenta va include un sistem de credite mici şi ieftine pentru locuitorii autohtoni (mici întreprinzători privaţi, asociaţii şi ferme mici)… Fermierii şi întreprinzătorii care vor face împrumuturi în cadrul acestui proiect vor beneficia de pregătire privind modul de utilizare a fondurilor. Pachetul de credite poate fi administrat de ARBDD." De la aceste idei extrem de generoase la ceea ce se întâmplă de fapt în Delta Dunării este însă o diferenţă enormă, iar populaţia locală contestă încă intenţia de interzicere a pescuitului industrial.

Un alt punct din documentul plătit şi aprobat de Ministerul Mediului se refe­rea la crearea unei mărci înregistrate a produselor şi serviciilor din Delta Dunării şi întocmirea documentaţiei în vederea înregistrării produselor brand în Registrul Naţional de Mărci. Mai mult, intenţia era ca produsele certificate în acest mod să fie exportate pe piaţa Uniunii Europene. Practic, în urma unei documentaţii nu foarte laborioase, absolut toate produsele ar fi putut fi comercia­lizate la preţuri mult mai mari decât cele actuale, având în vedere faptul că tot ce se produce aici este ecologic. Deşi ar fi fost foarte uşor de realizat, acest obiectiv înscris în Master Plan a fost ignorat de fostul guvernator, liberalul Paul Cononov.

Noul guvernator al Deltei, fostul ziarist Liviu Mihaiu, a declarat: "Sincer să fiu, câteva puncte din Master Planul pentru Delta Dunării mie nu-mi plac şi încerc să-l modific, astfel încât reconstrucţia ecologică să fie o prioritate".

"Recons­trucţia este trecută în Master Plan până în 2015, dar Adminis­traţia are o viteză a ei pe care eu nu o pot schimba fără să fac abuzuri în serviciu"
Liviu Mihaiu, noul guvernator al Deltei

SURSA: Jurnalul.ro

AZILUL MILIARDARILOR IMOBILIARI / Şapte bătrâni paravan pentru afaceri colosale


Nicolaide Dumitru – 97 de ani, Maria Nicolaescu – 70 de ani, Natalia Preda – 76 de ani, Ion Rusescu – 92 de ani, surorile Adriana Haram şi Luminiţa Petrescu – 60 de ani, Sonia Gesy Pavlovici – 85 de ani. Numele lor nu spune nimic. Averilor lor însă pot spune multe. Cei şapte bătrâni au primit de la statul român în ultimii ani 362 de hectare de teren în Bucureşti. Terenuri ce valorează acum sute de milioane de euro. Cum au ajuns de la statutul de pensionar la cel de moşier? Simplu, doar pe acte. Mafia imobiliară le-a dat de urmă, le-a folosit numele în dosarele de retrocedare, le-a luat terenurile şi nu le-a dat mai nimic. Au rămas doar cu pensiile şi cu regretul că au avut încredere în cine nu trebuie. Nu se ştie foarte multe despre ei, unii au şi decedat între timp, cum este cazul Soniei Gesy Pavlovici, cea care a primit de la Traian Băsescu, în perioada în care era primar general, mai multe proprietăţi printre care şi Parcul Duca, ajuns în proprietatea lui Codin Maticiuc, pe numele lui de scenă Poponeţ. Interesant este că femeia în 2001, atunci când i-a fost retrocedată averea, era bolnavă de alzheimer şi internată într-un azil din Franţa. Jurnalul Naţional vă prezintă povestea celor şapte bătrâni înşelaţi de băieţii deştepţi.

Şapte bătrâni, cu vârste între 60 şi 97 de ani, ar trebui să facă parte din Top 300, la capitolul tranzacţii imobiliare, ca fiind cei mai bogaţi oameni din România. În total au primit de la statul român 362 de hectare în Capitală. Nu vedeau în veci nici un petic de pământ dacă mafia imobiliară nu intra pe fir. Ei au fost doar paravan, şi-au vândut drepturile litigioase şi au rămas în final doar cu pensiile.

Nicolaide Dumitru, 97 de ani. La vârsta lui, te-ai aştepta să îl găseşti pe listele cu medicamentele compensate şi nu pe cele cu retrocedări de sute de mi­lioane de euro. Nu este o noutate pentru nimeni faptul că bătrânii României, cu pensiile lor mici, sunt clienţii nelipsiţi ai cozilor lunare la farmacii. Cu bani puţini şi cu nevoi multe, pensionarii noştri îşi duc zilele de azi pe mâine. Ei bine, pe Dumitru Nicolaide noi l-am găsit proprietar pe aproape 200 de hectare de teren. Atât de ge­neroase au fost autorităţile statului cu omul nostru, încât Di­recţia Naţională Anticorupţie (DNA) cercetează retrocedările făcute în numele lui. Totul a început cu o hotărâre semnată de fostul prefect al Bucureştiului Mioara Mantale. Atunci Nicolaide a primit în Nordul Bucureştiului 12 hectare de verdeaţă, mai exact în curtea Institutului de Cercetare-Dezvol­tare pentru Po­micultură Băneasa. Ulterior, el a mai fost ca­dorisit cu alte sute de hectare la Popeşti Leordeni. Iată care este pa­che­tul complet: în Bucureşti, Nicoliade a primit 12 hec­tare la Bă­neasa, închizând astfel lupta imobiliară din zonă. A mai primit în jur de 11 hectare la Laromet, renumita fabrică din Bucureştii Noi.

Ca afacerea să fie rotundă, petentul a mai luat încă vreo 150 de hectare la Po­peşti Leordeni, în curtea unui alt institut Agro­pol Popeşti-Leordeni. Alte 14 hectare i-au fost date la Mogoşoaia. Lista mai continuă cu încă 10 hectare ca măsură recompensatorie în Bu­cu­reşti, fără ca să fie trecut amplasamentul. Au urmat şi câteva imobile pe Strada Mihai Eminescu sau Ciprian Porum­bescu.

Jurnalul Naţional a relatat de-a lungul timpului toate miş­că­rile care au avut loc pe harta Bucureştiului în urma re­tro­cedă­rilor. Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a cerut la rându-i Corpului de Control o anchetă amănunţită în ceea ce priveşte restituirile de proprietate din curtea unităţilor de cercetare. "Verificările tematice realizate de consilierii Direcţiei Generale de Inspecţii Tehnice şi Control din cadrul MADR au vizat şi retrocedarea către Nicolaide Dumitru a suprafeţei de 12,5 hectare din terenul concesionat Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa de către Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Suprafaţa de 12,5 hectare nu a fost retrocedată compact, ea a fost împărţită în 12 loturi repartizate pe terenul concesionat de SCDP, loturi pe care se derulau programe naţionale de cerce­ta­re. În deciziile de scoatere definitivă din circuitul agricol s-a scris că terenurile în cauză sunt "teren arabil, clasa a III-a de calitate", fără să se precizeze că acestea erau ocupate cu livezi, conform proceselor-verbale de punere în posesie şi ale planurilor de amplasament şi delimitare a imobilului. ADS a diminuat în mod nejustificat suprafaţa pomicolă a SCDP Băneasa, suprafaţă in­clusă în diferite programe de cercetare. Nota de control a fost îna­intată Ministerului Internelor şi reformei Administrative, precum şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea demarării cercetărilor specifice legate de retrocedările realizate", se preci­zează în raportul corpului de Control trimis Jurnalului Naţional.

MARIA NICOLAESCU, 70 DE ANI.
Pensionara trăieşte în Constanţa şi, pentru o femeie de anii ei, pare foarte abilă. Numele ei este prezent în actele unor tranzacţii imobiliare. Una dintre ele este o adevărată moşie – 147 de hectare la Agropol Popeşti-Leordeni. Alături de un alt om de afaceri, "imobiliarul" Sorin Vişenescu, ea apare drept beneficiara suprafeţei evaluate la 30 de milioane de euro. Din câte se pare, afacerea Popeşti-Leordeni a căzut pentru moment, prin retragerea din ecuaţie a ADS-ului şi mai ales prin pericolul unui dosar în lucru al DNA în privinţa retrocedărilor numeroase din curtea institutelor de cercetare din Bucureşti. Numele femeii nu este însă străin de alte afaceri cu teren, asemănătoare cu cele descrise de Jurnalul Naţional. Singurul lucru care le diferenţiază sunt locaţiile. Astfel, Maria Nicolaescu a fost trecută în actele de vânzare-cumpărare ale unor suprafeţe generoase de pământ din Craiova sau Timişoara.

NATALIA PREDA, 76 DE ANI.
A primit 12 hectare tot în Băneasa. În aceeaşi hotărâre 916 din 26.01.2006 a Comisiei Municipiului Bucureşti pentru Aplicarea Fondului Funciar, prin care a trecut şi dosarul lui Nicolaide Du­mitru. De această dată, fostul prefect al Capitalei Mioara Mantale a avut grijă de un ieşean de-al ei, Viorel Nicoară, cel care pri­meşte jumătate din averea femeii de 76 de ani. Jurnalul Naţional a relatat cu lux de amănunte modul în care Natalia Preda a pri­mit de la autorităţile statului "o moşie" care valorează nici mai mult, nici mai puţin de 120 de milioane de euro. Terenul, aflat în curtea aceleiaşi staţiuni pomicole din nordul Bucureştiului, este tot o recompensare. Cum au stat ele, autorităţile, şi au văzut că terenul "original" se găseşte pe raza de zbor a Aeroportului Băneasa, s-au gândit că este cam greu să construieşti acolo şi, implicit, să obţii un profit. Astfel că au mutat "dosarul Preda" mai aproape de DN1, o zonă cu perspective frumoase.

CIUDĂŢENII
Spre deosebire de celelalte dosare, acesta este interesant şi din prizma ordinii semnării actelor. Astfel, la 26.01.2006, dosarul Natalia Preda trece de Comisia Municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar. Şapte luni mai târziu, la 17.08.2006, doamna Preda semnează contractul de mandat cu Nicoară Viorel. În aceeaşi zi este semnat şi antecontractul de vânzare-cumpărare de bun viitor: "Natalia Preda, în calitate de pomitentă-vânzătoare, se obligă să vândă pomitentului-cumpărător dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de 6 hectare, care face parte dintr-o suprafaţă totală de 12 hectare, pe care urmează să o primească în proprietate în baza articolului 5 din Hotărârea nr. 916/26.01.2006 a Comisiei Municipiului Bucureşti pentru Aplicarea Fondului Funciar". Precizările continuă astfel: "În cazul în care restituirea dreptului de proprietate se face pe numele doamnei Preda Natalia, aceasta rămâne în deplină proprietate şi exclusivă posesie asupra terenului de 6 hectare… iar domnul Nicoară Viorel va primi restul de teren în suprafaţă de 6 hectare". De obicei, în suveica afacerilor tipice cu teren, cum­pă­rătorul drepturilor litigioase este cel care îşi asumă riscul de a nu intra în posesia bunului licitat. În cazul femeii de 76 de ani, se poate spune că omul de afaceri a prins pe Dumnezeu de pi­cior. El va primi pur şi simplu de la proprietara de drept, în baza contractului semnat, o avere de invidiat – 6 hectare în Băneasa.

AFACERI DE BUCUREŞTI CU RĂDĂCINI ÎN IAŞI
În spatele acestor bătrâni se găsesc de fiecare dată adevăraţii câştigători. Natalia Preda "l-a ales" pe Nicoară Viorel. Acesta este administratorul a două societăţi din Iaşi: CAV SRL şi VOIEVOD SRL. Prima se găseşte în lichidare, iar cea de-a doua în reorganizare judiciară. Exact în perioada în care funcţia de prefect al Capitalei era ocupată de Mioara Mantale, omul de afaceri din Iaşi s-a gândit că trebuie să investească şi în imobiliare. El a încheiat acest antecontract de vânzare-cumpărare de bun viitor cu Natalia Preda, obiectul contractului reprezentându-l terenul de 12 hectare din Băneasa.

ION RUSESCU, 92 DE ANI
În urmă cu câteva zile, Jurnalul Naţional relata modul în care o altă retrocedare, girată de aceeaşi comisie Mantale, făcea feri­cit un bătrân de 92 de ani. Astfel, autorităţile i-au dat bărbatului, în urma unei cereri nedatate, 2.500 de metri pătraţi într-un parc de pe Aleea Ciceu din Sectorul 4 al Bucureştiului. Din cauza avân­tului autorităţilor, locatarii se luptă acum în instanţă pentru peticul de verdeaţă ameninţat cu ridicarea unui bloc de zece etaje. Avocatul locatarilor din Berceni a precizat de altfel că procedurile notariale cu un astfel de bătrân trebuie să respecte anumite prevederi. Astfel, la vârsta lui, omul ar fi trebuit să aducă un certificate de la Institutul de Medicină Legală prin care să se dovedească că este în deplinătatea facultăţilor mintale. Or, în acest caz, dar şi în cele de mai sus, ne întrebăm dacă au existat astfel de certificate. La fel ca şi în cazurile descrise, Rusescu se pierde între hârtii, pentru ca un om de afaceri "cu viziune", Că­păţână Marian-Jean, să preia frâiele afacerii şi implicit ale bani­lor.

ADRIANA HARAM ŞI LUMINIŢA PETRESCU, 60 DE ANI
O altă poveste, dar cu un final nefericit, a fost surprinsă de ziarul nostru în vara acestui an. Dacă despre ceilalţi pensionari de milioane de euro nu vă putem spune cu ce s-au ales în urma retrocedărilor, în cazul surorilor Adriana Haram şi Luminiţa Petrescu vă putem spune că au rămas şi fără pământ, şi fără bani. Cele două au semnat o procură prin care îl mandatau pe un individ să le recupereze două hectare de teren tot în Băneasa. Bărbatul care a preluat frâiele retrocedării s-a ales cu 4 milioane de euro, iar femeile au rămas cu regretele. Cele două surori au moştenit de la tatăl lor peste trei hectare de pământ în nodrul Bucureştiului.

În vârstă de 60 de ani şi fără să bănuiască averea de care se făceau vinovate, femeile s-au gândit că ar trebui să îşi recupereze pământul. Prima bucată de teren, de 1.150 metri pă­traţi, se găseşte pe malul Lacului Băneasa, cu o deshidere frumoasă spre luciul apei, iar cea de-a doua parcelă, de două hec­tare, se găseşte în interiorul Staţiunii de Cercetare Dezvolatere pentru Pomicultură Băneasa. În urmă cu patru ani, surorile au întocmit o cerere comună şi au depus actele necesare pentru re­tro­cedarea celor două parcele la Primăria Sectorului 1. La ceva timp după înregistrarea actelor, la uşă le bate un "om de bine", Maser Villy-Marian. După o întreagă poveste bazată pe câştig de încredere, Maser se alege cu toată bunăvoinţa autorităţilor. Bu­năvoinţă de care femeile nu aveau cum să beneficieze, fără un protector pe cinste.

Pe dosarul femeilor s-au dat lupte grele şi nume importante de pe piaţa imobiliară şi-au arătat interesul faţă de moştenirea acestora. Astfel, la un moment dat, Gigi Becali somează Primăria Sectorului 1 să nu le aprobe petentelor cererea de restituire a dreptului de proprietate, pe motiv că îi încalcă lui proprietatea. Becali a cumpărat drepturile litigioase pentru 27 de hectare la Staţiunea Pomicola. Până în acest moment se pare însă că nu a avut norocul să se vadă boier de Băneasa.

FINALUL UNEI AFACERI DUBIOASE
În martie 2008, terenul moştenitoarelor a fost împărţit în parcele şi vândut. Astfel, Moşteanu Lucian cumpără 5.000 de metri pătraţi în schimbul sumei "oficiale" de 2 milioane de euro. Alţi 10.000 de metri pătraţi sunt daţi în aceeaşi zi către Gică Alexandru, pentru 2.200.000 de euro. Urmează alte vânzări, alte parcelări, mai bine zis, promisiuni de vânzări care ar fi trebuit finalizate în luna iunie a acestui an. Cele 2 hectare din Băneasa au fost vândute de atâtea ori, încât sunt pe punctul de a-şi pierde urma. La finalul "afacerii Băneasa", mandatarul Villy a ajuns milionar. Adriana Haram şi Luminiţa Petrescu au rămas fără acte, fără pământ şi fără bani. Cele două surori vor să îl dea în judecată pe Maser Villy-Marian. Îşi mai doresc ca aceia care sunt puşi în situaţii similare să aibă grijă cu cine semnează procuri şi ce fac cu dreptul lor.

SONIA GESY PAVLOVICI, 85 DE ANI
O româncă stabilită în Franţa, bolnavă de Alzheimer, a fost internată în 1998 într-un sanatoriu, fiind luată în grijă de statul francez. Nimic senzaţional până aici. Însă averea bătrânei, atunci în vârstă de 85 de ani, a trezit interes în România. Femeia avea în proprietate mai multe imobile în zona Gării de Nord a Capitalei, inclusiv Parcul Duca, pe o suprafaţă de 3.600 de metri pătraţi, ajuns ulterior în posesia lui Poponeţ, pe numele lui Codin Maticiuc.

Sonia Gesy Pavlovici a ajuns sub tutela statului francez pentru simplu motiv că avea venituri mici şi nu putea să-şi plătească spitalizarea, cu alte cuvinte, averea ei a fost luată de francezi.

Ei bine, asta a fost teoretic, căci practic pe fir a intrat avocata Lucia Cherecheş, devenită peste noapte mandatara bătrânei. Până la a pune mâna pe întreaga avere n-a fost decât un pas.

În 2001, primarul general de atunci, Traian Băsescu, i-a retrocedat bătrânei, în timp ce aceasta era internată într-un sanato­riul din Franţa, Parcul Duca, ce reprezenta o parte din averea sa, ce teoretic trebuia să revină statului francez. Mai mult, din investigaţiile făcute în Franţa de oamenii din zonă dornici să salveze spaţiul verde, în 2001 Sonia Gesy Pavlovici era cetăţean francez, cetăţenia română redobândind-o mai târziu. La acest capitol multe lucruri au rămas şi acum neclare. Femeia a decedat în 2005, la vârsta de 93 de ani. Zvonurile cu privire la moartea bătrânei au apărut încă din 2001, când au fost demarate practic procesele de revendicare. "Cum a fost posibil să se retrocedeze atâtea imobile, inclusiv Parcul Duca, şi să se încheie şi contracte de vânzare-cumpărare, în baza unei copii de pe un act de identitate expirat în 1993, eliberat de autorităţile franceze, mai ales că Legea 119/1996 prevede ca actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, au puterea doveditoare în ţară numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române? Transcrierea actelor de stare civilă şi înscrierea menţiunilor primite din străinătate se efectuează cu aprobarea Ministerului de Interne", ne-a declarat Emilia Gheaţă, una dintre persoanele implicate în caz.

URME ŞTERSE REPEDE
Revenind la Parcul Duca, ce reprezintă o parte din averea doamnei Pavlovici, acesta a fost vândut de trei ori, probabil la baza acestei afaceri stând tocmai calitatea îndo­ielnică a actelor şi a persoanelor ce-l revendică. Cu un an înainte de deces, Sonia Gesy Pavlovici, bolnavă de Alzheimer, vinde Parcul Societăţii Proiect Bucureşti SA. Nouă luni mai târziu, terenul ajunge în posesia firmei Metropolis Real Estate Developers SRL, ce apar­ţine lui Codin Matiuc, cunoscut mai degrabă sub numele de Poponeţ. Scopul. Construirea unui ansamblu rezidenţial. Cu toate autorizaţiile în buzunar, SC Metropolis Real Estate De­ve­lopers SRL vinde trei luni mai târziu parcul Societăţii Financial Solution SRL, firmă ce s-a înfiinţat cu o lună înainte de a achizi­ţiona terenul cu nici mai mult, nici mai puţin de nouă milioane de euro, mai exact cu 2.500 de euro pe metro pătrat. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a decis să se alăture oa­menilor din zonă şi împreună să salveze parcul. Astfel, prin in­termediul juriştilor, autorizaţia de construcţie obţinută de Po­poneţ va fi atacată în instanţă de asociaţiile de locatari din vecinătate.

"Câţiva reprezentanţi ai oamenilor din zonă care au de suferit din cauza faptului că parcul lor riscă să se transforme în şantier au venit la mine şi mi-au prezentat documente care pun la în­doială modul în care au fost dobândite şi vândute pro­prietăţile doamnei Sonia Gesy Pavlovici. Din păcate, auto­rizaţia de construcţie nu mai poate fi atacată de noi pentru că nu ne mai în­ca­drăm în timp, motiv pentru care îi vom spri­jini pe aceşti oameni în demersul lor", ne-a declarat Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1.


Comisia Mantale, "ajutor social" pentru trei pensionari
Pe vremea când ocupa funcţia de Prefect al Capita­lei, Mioara Mantale a validat cele mai interesan­te dosare de retrocedare. Dosarele despre care vă vor­beşte Jurnalul Naţional au foarte multe similitu­dini: validează suprafeţe de teren valoroase pe nu­mele unor bătrâni trecuţi de 70 de ani. Nicolaide Du­mitru, Preda Natalia şi Ion Rusescu au primit prin Comisia Mantale teren în Nordul Bucureştiului sau parcuri în Berceni. Prin hotărârea 916 din 26.01.2006 a Comisiei Capitalei pentru Aplicarea Fondului Funciar, cei trei bă­trâni au fost bine­cuvântaţi cu o moşie de su­te de mi­lioane de euro. Dosarele girate cu atâta încre­de­re şi bu­nă­voinţă de autorităţi erau pe nu­me­le celor trei şi au băgat sute de milioane de euro în bu­zu­narele băieţilor deştepţi din imobilia­re. Jur­na­­lul Naţional relatează pe larg culisele ma­fiei imo­­bil­ia­re care a ales drept paravan bătrâni lipsiţi de apărare.

SURSA: Jurnalul.ro

1. Metoda Basescu | de V.Ruse | 10/11/2008 08:01:06
Metoda stergerii urmelor poate fi numita fara teama de a gresi "metoda Basescu", fiincă el a fost primul care a aplicat-o în Romania. Astfel,imediat dupa 1989 pe cand Basescu era secretar de stat, fratiorul lui Vopsea o nava în Japonia, dar de platit platea statul roman o reparatie capitala.A izbucnit scandalul in tara ,iar la intoarcerea navei se putea demonstra foarte usor ca nu fusese reparata capital. Dar,demonstratia nu s-a mai putut face fiindca la intoarcere nava s-a facut scrum in Malta. De-a lungul timpului Basescu a fost implicat in nenumarate scandaluri de coruptie, dar nu mai sunt urme,pentru ca au fost sterse. O dovada este distrugerea tuturor urmelor in ceea ce priveste retrocedarile de la PMB. Pariez ca daca DNA va cerceta aceasta situatie grava,dar nu va gasi nici un vinovat. Pentru ei marea coruptie consta in cateva Kg de caltabosi si nu sutele de Ha de parcuri. Romani,atat timp cat Romania va fi condusa de Basescu si banda lui nu aveti nici o şansă.



2. constatare | de florin staicu | 10/11/2008 09:09:29
Iata unul din motivele pentru care ar trebui reintrodusa pedeapsa cu moartea .



3. lehamite | de marga | 10/11/2008 09:41:38
Cat vom mai citi despre asemenea hotii, fara sa se intample nimic pentru a le face dreptate celor furati si a-i pedepsi pe hoti? Deja nu mai am nervi sa vad cate dezvaluiri se fac in presa si...degeaba...SANTEM, ASA CUM A SPUS ANA BLANDIANA, POPOR VEGETAL...SAUNTEM O PADURE CARE A FOST ODATA FALNICA IAR ACUM, LIANELE NE INABUSE.



4. Alo DNA,se aude? | de Antoaneta | 10/11/2008 09:51:23
Alo,DNA,se aude?Cind se vor lua masuri impotriva acestor,"baieti destepti" care au produs adevarate drame acolo unde au fost implicati;Casa de avocatura Chereches este renumita in domeniul retrocedarilor pentru modul in care actioneaza si inca mai face parte din baroul avocatilor desi activitatea lor infractionala ar recomanda sa fie in alta parte.Oare cine ii sustine pe acesti infractori?



5. AFACERI CU RETROCEDARI IN TRANSILVANIA PE ACTE FALSIFICATE IN UNGARIA | de ana pop | 10/11/2008 10:56:38
Daca am avea justitie ...ar trebui puricate toate asa zisele acte care au stat la baza retrocedarilor ..mafia din primarii cu baietii ,,destepti,, au falsificat acte in Ungaria (sunt recunoscuti ca buni falsificatori de acte) si au pus mana pe cladiri, terenuri,paduri de sute de mil eur...De ce a fost posibil asta?? Pentru ca nimeni nu s-a gandit (ma refer la Statul roman) sa faca expertiza grafolgica si sa verifice autenticitatea actelor ,,asa zishilor -MOSTENITORI ..!!! Suntem o tara de rahat...suntem asa de fraieri..numai gura e de noi..dar nu facem nimic..pe nimeni nu intereseaza nimic..decat buzunarul propriu...



6. Circ romanesc. | de cip. | 10/11/2008 12:09:39
Aplicati legea Voiculescu referitoare la casele nationalizate. Despagubiti fostii proprietari si toata lumea va fi fericita. Batranii nu vor mai fi zvarliti pe strazi in mijlocul iernii , ,,fostii'' isi vor primii banii si toata lumea va fi OK. Asta daca se doreste ; daca nu vor fi in continuare masa de manevra pentru acesti asa zisi politicieni. Din 4 in 4 ani se reia aceasta lege care nu o sa se mai termine niciodata ; doar daca comunismul va mai reiinvia in Romania. Doamne Fereste !



7. SUPERB DEMERS JURNALISTIC.... | de Pistruiatu' | 10/11/2008 12:19:25
Doamna Capatos...desi v-am scris un e-mail personal nu ati catadicsit sa imi raspundeti deoarece acolo v-am prezentata fara derpt de apel faptul ca nu va documentati inainte sa scrieti.Intrebare foarte importanta: aveti acte medicale si dovezi de la spitalele in care au fost internati batranii???...sau infloriti pentru a da o aura de extraordinar povestii???...DEZAMAGITOR...si foarte LAS...



8. e inceputul | de marga | 10/11/2008 12:39:11
daca si politistii sunt batuti pe strada , ba, mai mult, superiorii le fac la cererea civililor alcooltestul ....inseamna ca e inceputul unei anarhii ce chiar ca nu va putea fi potolita daca acum nu se iau masuri..



9. Hotiii!!! | de Anthi | 10/11/2008 12:41:04
Pe cind romanii de rind din tara asta muncesc, alde POPONET, BASEASCA cea mica, si alte odrasle, asa zisilor politicieni care se zbat chipurile pentru cetateni si pentru democratie nu mai fac fata tocind averi facute cu incalcarea legilor acestei tari, si culmea in continuare mai vor sa stea in inaltele functii, acum cind le trebuie votul fraierilor nu mai stiu cum sa promita marea cu sarea ca dehhh gradina lui Dumnezeu e mare si plina de fraieri!!! Astia ar trebui impuscati pe capete, pina cind poporul asta nu-si va face dreptate, si nu vor stirpi lipitorile astea care au distrus tara asta,lucrurile nu vor merge bine niciodata!!!