Blog de stiri. Rau si bun in Romania ori despre romani.

sâmbătă, 13 septembrie 2008

Ne place munca, dar ştim să ne ferim de ea


Românii au cel mai încărcat program de lucru săptămânal, cu două ore mai mult decât media europeană, însă pierd vremea pe internet. Pentru români, o zi petrecută la birou fără messenger şi pauze de ţigară pare să fie la fel de încântătoare ca o porţie dublă de spanac rece. În mod surprinzător, muncim peste media europeană mai mult cu o oră şi 42 de minute, chiar dacă suntem printre cei mai prost renumeraţi europeni. În schimb, un studiu efectuat de BestJobs, în perioada 29 august-1 septembrie, arată că 40% dintre angajaţii români utilizează messengerul la locul de muncă.

Astfel, descoperim că programul zilnic, de minimum opt ore de lucru, este „îndulcit“ cu tot soiul de activităţi cronofage de aproape jumătate dintre angajaţii români.

Angajaţii abuzează de resursele firmei

Specialiştii în resurse umane spun că tendinţa angajaţilor români este de a răpi din timpul efectiv de lucru pentru satisfacerea unor nevoi personale. Ne verificăm compulsiv căsuţa poştală personală, din sfert în sfert de oră, avem tabieturi în pauza de ceai, care ar stârni şi invidia unui englez, purtăm discuţii telefonice interminabile cu familia. În tot acest timp, şefii se întreabă dacă nu cumva personalul lor taie frunze la câini sau, dimpotrivă, munceşte peste program ca să facă impresie.

Specialistul în resurse umane George Butunoiu consideră că, în România, angajaţii tind să abuzeze nu numai de messenger, ci şi de restul resurselor firmei la care lucrează, precum telefon sau maşină.

„Ar trebui să existe un acord între angajat şi angajator privind utilizarea messengerului, care să fie folosit doar în anumite condiţii şi intervale de timp“, spune Butunoiu. El crede că, în România, productivitatea este mult mai mică decât în Europa. Recuperăm prin statul peste program, deşi este o metodă proastă, pentru că nu volumul de muncă este cel care contează, ci volumul afacerii.

Nu lucrăm ordonat

Despre angajaţii care rămân peste program, specialistul crede că aceştia se simt obligaţi să finalizeze proiectele neterminate.

„Faptul că se stă mai mult la serviciu este şi o consecinţă a lipsei procedurilor din România. Cea mai mare problemă a noastră este că nu ne-am obişnuit să lucrăm ordonat. Spre exemplu, în străinătate nu există să ajungi «la şi un sfert» sau să stai la cafeaua «de dimineaţă». Nu se compară orele lucrate în România cu cele lucrate în Germania, spre exemplu“, afirmă specialistul în resurse umane. Pe de altă parte, în urma experienţelor sale, un angajat care rămâne peste program în mod sistematic este o persoană care se sperie de timpul liber.

Specialiştii rămân peste program

Faptul că românii petrec la serviciu cu aproape două ore mai mult decât media europeană nu îi surprinde pe specialiştii din domeniul resurselor umane. Eduard Ezeanu, consilier în cariere, crede că depăşirea programului de 40 de ore de muncă pe săptămână se explică prin creşterea economiei, care suprasolicită forţa de muncă.

„Pe de altă parte, unii angajaţi stau la birou câte 12 ore pe zi pentru că lucrează în domenii precum cel juridic, creativ sau de audit financiar, unde se înregistrează o lipsă de profesionişti“, explică Eduard Ezeanu. Astfel, companiile preferă să îi „exploateze“ pe profesioniştii deja formaţi, în loc să investească în formarea noilor angajaţi. „În general, pentru un post pe anumite domenii, angajaţii ştiu că salariul primit implică şi 50 de ore muncite pe săptămână“, spune consilierul în cariere. Acesta avertizează însă că orice exagerare la locul de muncă nu face decât să ducă la o scădere a productivităţii angajatului, pe termen lung.

Unii fumează, alţii conversează on-line

În ceea ce priveşte modul de petrecere a timpului efectiv de lucru, Eduard Ezeanu spune că trebuie luate în calcul şi momentele necesare de relaxare. „Nu poţi munci constant opt, zece, douăsprezece ore. Oamenii se destind diferit. Unii ies la pauze de ţigară, alţii stau pe messenger de vorbă cu prietenii“, spune consilierul, care recunoaşte şi utilitatea acestui mijloc de comunicare. „Eu personal îl folosesc, pentru a sta de vorbă cu potenţiali clienţi sau cu colaboratorii.“

"Ar trebui să existe un acord între angajat şi angajator privind utilizarea messengerului, care să fie folosit doar în anumite condiţii şi intervale de timp.", George Butunoiu specialist în resurse umane

COMPARAŢIE

Românii şi bulgarii muncesc pe mărunţiş


Potrivit unui studiu realizat de Federaţia Angajatorilor Europeni referitor la salariile din mediul privat, un angajat român câştigă 2,2 euro pe oră, cu un euro mai mult decât vecinii lui de la sud de Dunăre, care primesc pentru o oră de muncă nici mai mult, nici mai puţin decât 1,2 euro.

Astfel, bulgarii încasează de 13 ori mai puţin decât un angajat din Marea Britanie şi de 19 ori mai puţin decât unul din Germania, având un salariu minim pe economie de 110 euro. Printre cel mai bine plătiţi angajaţi din noile state membre ale Uniunii Europene se numără slovenii, cu 6 euro pe oră, şi cehii, cu o medie de 5 euro pe oră.


RELAXARE. Angajaţii din România fac pauze lungi şi dese de ţigară şi cafea

"Nu poţi munci constant opt, zece, douăsprezece ore. Oamenii se destind diferit. Unii ies la pauze de ţigară, alţii stau pe messenger.", Eduard Ezeanu, consilier în carieră

ANGAJAŢII SE APĂRĂ

„Pauzele de ceai, şedinţe de departament“


Diana N. (25 de ani) este consilier profesional la Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament (CIPO) din Iaşi, unde petrece 8 ore pe zi. Despre messenger, Diana crede că acesta este doar un mijloc de comunicare folosit în interes de serviciu: „Stabilim detalii şi întâlniri sau trimitem rapid documente persoanelor cu care colaborăm des. În timp ce conversezi pe mess, poţi să faci şi alte lucruri“. La CIPO, pauzele de relaxare au loc chiar din iniţiativa şefei. „Pauzele de cafea şi ceai devin de multe ori şedinţe de departament“, spune Diana.

Printre motivaţiile unui angajat de a nu pierde timpul la locul de muncă, tânăra crede că se numără şi sentimentul de a se şti util. „Dacă i se dă impresia că nu este util, face altceva. Oricum, o doză mică de timp pierdut trebuie. Nu poţi lucra ca un robot. Chiar şi la ţigară, sunt sigură că te gândeşti cum să rezolvi o problemă“. În opinia Dianei, angajaţii care stau ore întregi peste program sunt cei care „preferă să stea la serviciu decât să ajungă acasă“.

„Propunem ştiri pe mess“

Despre utilitatea messengerului, cel mai bine ar putea vorbi Irina U. (23 de ani), editor de presă on-line pentru un site de ştiri. Petrece la birou 9 ore pe zi şi stă peste program doar dacă întârzie dimineaţa. La şase seara, Irina închide calculatorul şi se pregăteşte de plecare. „Sunt o persoană punctuală şi îmi place să respect programul de muncă“, spune tânăra. De fapt, încearcă să respecte mottoul redacţiei: „La zece minute, încă o ştire!“.

„Cei care stau peste program vor să-şi impresioneze şefii“

Pentru Irina, messengerul face parte din munca obişnuită a unui editor. „Redactorii comunică prin intermediul messengerului cu editorul coordonator. Noi găsim ştirile şi le propunem, cu titlu şi link, pe messenger. Suntem o redacţie numeroasă şi nu avem cum să vorbim toţi în acelaşi timp“, explică Irina. În ceea ce priveşte pauzele lungi şi dese, de ţigară şi cafea, acestea nu durează mai mult de zece minute, pentru că fiecare angajat şi le „administrează“ cum crede de cuviinţă. În viziunea Irinei, cei care stau peste program „fie vor să-şi impresioneze şefii, fie să termine o treabă nerezolvată, fie pur şi simplu să nu plece acasă, pentru că nu au la cine“.


AVANTAJE. Unii salariaţi se concentrează mai bine după un moment de respiro

PĂREREA ANGAJATORULUI

Interzicerea messengerului duce la revoltă


Unii angajatori nu sunt încântaţi de faptul că subalternii îşi pierd timpul pe messenger, aşa că au încercat să ia măsuri, fără succes însă. „Am încercat să le interzic angajaţilor să mai intre pe messenger. Am apelat la departamentul nostru de IT care le-a restricţionat accesul la acest program.

Din păcate, acest lucru nu a funcţionat. Din contră, a avut un efect negativ, şi asta pentru că există foarte multe programe gen messenger - prin care poţi să stai de vorbă cu amicii. Subordonaţii au început să facă acest lucru în secret. Nu am reuşit decât să le ridic nivelul de stres oamenilor. Deşi erau speriaţi de faptul că ar putea fi prinşi, nu au renunţat. Atunci am decis să se revină la vechiul obicei. Pentru că ştim cu toţii că ceea ce ne este interzis ne tentează şi mai mult“, spune Mihai Apostolache, directorul general al unei companii de imobiliare din Iaşi.


SURSA: EVZ.ro


Va inselati!
de Cucu de Belgia(Vizitator), sâmbătă, 13 septembrie 2008 - 22:26

Cat va inselati! Si in Occident se sta pe messanger! Mi s-a intamplat de atatea ori sa merg pe la diverse institutii si sa vad anagajatii, care in loc sa imi rezolve o problema administrativa, isi trimiteau mesaje de chat. Chiar colegii mei din birou folosesc acest tip de comunicare, zic ei, pentru imbunatatirea performanentelor profesionale. Din respect pentru mine si institutia in care lucrez eu nu fac asa ceva si sa stiti ca nimeni nu apreciaza asta, ba dimpotriva, sunt acuzat ca sunt prea "neamt"! Impresia mea este ca in Romania, perceptia despre ce este sau se intampla pe afara, ar trebui sa se schimbe! Cucu de Belgia

Belgia nu e occident
de Tractoristu', duminică, 14 septembrie 2008 - 01:41

E doar o tara mica, agrara, fara inmportanta si pute de socialism. In US se spune o data ceva : de miine nu se mai deschide usa a din spate. Si de miine nu s e mai deschide. De miine nu se mai deschide mesagerul si nu se mai deschide. Unde e socialism , desigur ca merge ! La mine la SMT scrie clar ca esti dat afara pe usa imediat, chiar daca esti oaspete si umbli cu telefon mobil. Telefonul mobil nu s-a inventat si nici mesageru' !

pe bune?
de cercle brugge(Vizitator), duminică, 14 septembrie 2008 - 02:27

locuiesc de 18 ani in belgia,intamplator lucrez in IT...spune-ne te rog ce intelegi tu prin "messanger".se pare ca faci confuzia intre chatul intranet (deci intern) cu yahoo thing ( de care nu a auzit nimeni pe aici ) ...iar acasa lumea foloseste windows live sau icq


Cel mai bine se feresc de munca...
de alex(Vizitator), sâmbătă, 13 septembrie 2008 - 22:50

...cei de la EVZ:)) Lucrez in acelasi complex de birouri din Pipera si si-au pus baietii/fetele cateva mese cu umbrelute afara si toata ziuae plin acolo....de udne si articolele gandite cu partea dorsala din ultimul timp...


Chestia ca sint platiti regeste
de Tractoristu', sâmbătă, 13 septembrie 2008 - 22:54

La cit muncesc , romanii sint platitzi regeste. La inceput mai angajam si eu cite un roman , adus de un prieten, la SMT. M-am lecuit si nu mai calca niciunul pe aici. Lucreaza toti in bataie de joc. E o boala nationala. Lucratul peste program este o necesitate cind s e fac proiecte noi, produse noi, unde nu potzi sa previi toate surprizele. Cei harnici se ofera voluntari. Ceilalti sint dati afara la prima scadere de comenzi. E asa de simplu !!!!!
Munca

de andrei(Vizitator), duminică, 14 septembrie 2008 - 00:26

Nu sunt de acord. Eu sunt angajat sa lucrez 8 ore. Daca vrei sa stau mai mult, plateste-mi orele sumplimentare. Suntem in Uniunea Europeana, nu in Filipine sau SUA. Drepturile angajatilor trebuie respectate.


Nu s-a incercat deloc
de Tractoristu', sâmbătă, 13 septembrie 2008 - 23:03

"Unii angajatori nu sunt incantati de faptul ca subalternii isi pierd timpul pe messenger, asa ca au incercat sa ia masuri, fara succes insa" ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Hahahaha ! Nu , mai prunelor ! Nu s- a incercat , ci doar s-a mimat incercarea ! De miine nu mai exista mesangeru , ca si cum nu s-a inventa. Punct ! Se discuta pe mesanger acasa la tine sau la mamica ta ! Cui nu-i place , sa ceara cele 14 minute pt a impacheta lucrurile personale si a da mina cu fostii colegi. Daca nu se inventa mesangeru si telefonul mobil , ce faceati ?

mda
de olivera rusu, duminică, 14 septembrie 2008 - 04:15

Se statea pe mIRC, mai pruna :)


¨Specialistii¨...
de Costa(Vizitator), sâmbătă, 13 septembrie 2008 - 23:14

.. in resurse umane... HA! Mai scutiti-ne va rog cu prezentele lor bi-saptamanale si cu parerile lor de ¨experti"... Experti in ce??? Au o titulatura pompoasa si atata! Stau cu curu intr-un birou si isi dau ei cu parerea cum muncesc altii in alte state. Au fost ei acolo? Au lucrate ei in acele (n 1) firme? Nu le-ar fi rusine acestor experti sa-si de-a cu parerea despre niste tari/domenii/firme din exterior despre care nu au nici cea mai vaga idee. Fiecare firma are propriul sistem de lucru, adesea valabil numai pentru ea. Ma indoiesc sincer ca domnii ¨experti¨ stau orele de munca (cate or fi ele) muncind sa li se scurga neuronii pe masa... Hai sa fim seriosi... materiale ieftine cu ¨experti¨ de 2 bani...

Munca
de victor(Vizitator), duminică, 14 septembrie 2008 - 04:07

Nu stiu cit de "TARE" se munceste in Romania, dar stiu bine cum se munceste aici in America. Nu toata lumea are acces la internet, comunicarea intre departamente se face prin intranet care este controlat. Bossul meu a dat afara 11 specialisti intr-o singura zi pt. ca au pasat intre ei pe intranet poze vu fete sexi.Sistemele de comunicare(computer, telefon) sint PROPRIETATEA COMPANIEI si pot fi folosite numai in interesul companiei. Nerespectarea acestei dispoziti duce la TERMINAREA celui vinovat. In Romania nu ati invatat inca asta, RAU.


Frumos in Romania!!!!
de popescu(Vizitator), sâmbătă, 13 septembrie 2008 - 23:48

Ar trebui pt angajatii din tara o luna de practica in Germania,apoi ar vedea cum se munceste eficient in absolut toate domeniile!!!


studiu???
de mihai(Vizitator), duminică, 14 septembrie 2008 - 00:05

despre ce fel de studiu best jobs e vorba? acela de pe site, care este de fapt un simplu sondaj de opinie online? cel unde trebuie sa bifezi cu DA sau NU, in cazul in care folosesti (sau nu) messengerul la lucru?? halal documentare, n-am ce zice. Foarte relevanta! hai sa ne gandim totusi si cat la suta dintre romanii care muncesc au acces la un calculator cu internet. iar BEST JOBS nu este un site pe care stau in mod majoritar oamenii care muncesc, ci dimpotriva, cei care isi cauta un job! poate 40% dintre ei sunt cei care utilizeaza messengerul... pacat de ditamai articolul, ca e scris cu "emotii de toamna"...


Munca
de andyv(Vizitator), duminică, 14 septembrie 2008 - 00:22

Un angajat nemultumit de conditiile de lucru nu va lucra prea productiv. Cele mai multe firme si-au dat seama de asta. Unele firme au chiar mese la biliard la birou. Cat timp iti faci treaba, nu va de ce ar fi neinregula sa mai dai cate-o bila din cand in cand:)


managerul e de vina
de Florin B(Vizitator), duminică, 14 septembrie 2008 - 00:50

Se face mare tam tam pe faza ca romanul nu e productiv, ca e lenes, si ca sta degeaba. insa fiecare amarat de angajat platit cu 1000 de ron ... are un sef care castiga 4000 de ron... iar problema este ca amandoi freaca menta. productivitatea este responsabilitatea sefului ...nu a subordonatului. daca nu avem productivitate nu e vina lui nea Nelu zidaru ... ci e vina sefului de santier care nu il pune la munca pe nea Nelu. Problema lipsei de productivitate... e la manageri ...nu la muncitorul de rand.


disciplina
de petru anicet(Vizitator), duminică, 14 septembrie 2008 - 01:13

Lucrez intr-o "multinationala" in care nimeni nu indrazneste astfel de extravagante, iar firma este foarte stricta in aceasta privinta.
Aici e vorba de comoditatea companiilor. Ma rog, de la caz la caz.


Frecatul mentei
de Ursul Bruno, duminică, 14 septembrie 2008 - 01:52

Eficienta muncii la romani este nici jumate fata de vestul Europei. Motivele sant incompetenta, nepregatirea profesionala, lipsa muncii independente si responsabile. Seful trebuie sa ia toate hotararile si fara el nu misca nimeni, explica neincrederea in munca subordonatilor, fiecare incerca sa fenteze cat poate de mult. Pretentii la salarii si alte drepturi cat cuprinde. Salarile platite in Romania sant mult prea mari fata de munca prestata si mai ales efectivitatea ei. Nu inseamna nimic daca stai mult timp la birou s-au alt loc de munca, nu inseamna ca muncesti mai mult.


SUA=la fel
de sorin, duminică, 14 septembrie 2008 - 02:04

Nu stiu, dar peste tot unde am lucrat in State este exact aceeasi situatie adica au toti un ,,chef de munca''exact ca si cei din Romania.Mai mult de atat, zilele lipsa si intarziatul la serviciu este si aici sport national si ceea ce ma surprinde cel mai mult este ca nimeni nu ii sanctioneaza cu nimic pe acesti indivizi neseriosi si chiar daca ii concediezi si aduci oameni noi, dupa o mica perioada de acomodare acestia procedeaza tot la fel sau chiar mai rau.Asta este mentalitatea in ziua de azi in toata lumea, nu numai in tara noastra.


Mentalitate
de marius(Vizitator), duminică, 14 septembrie 2008 - 03:03

Nici nu ma mira acest articol,tinand seama de mentalitatea( copilaroasa) a Romaniei.Incepand de la avocati,ingineri,manageri,medici,sportivi,copii de clasa a 4 -a,toata lumea sta pe "mess" . Cum ne asternem,asa dormim. Pe ce loc suntem in U.E,la nivel de trai?? Aloooo,gara??


tampenii
de mirce(Vizitator), duminică, 14 septembrie 2008 - 05:27

sunt inginer in state, fac peste 100 000 dolari anual, stau pe net, cel putin doua ore pe zi, o ora o dedic studiului, una stau la povesti cu colegii si patru muncesc. cine se lauda ca e mai productiv decat mine e fie prost, fie disperat, fie pustan nou angajat. ceea ce doresc sa spun e ca, cam toti fac aceeasi chesti in firma si suntem foarte competitivi pe piata, deci ma gandesc ca suntem si eficienti. nu ma indoiesc ca sunt destui sacali de patroni care si-ar dori ca angajatii lor sa sa munceasca pana cad sub birou, dar daca esti specialist, esti specialist, ca nu sunt strungar sa fac suta de piese pe ora. si chiar si aia au pauze si stiu ei cum sa faca sa le ramana si ceva timp liber. inca un articol scris de ceva frustrati. sunt curios daca gazetareii astia muncesc opt ore sau isi plimba k-ru prin oras toata ziu si apoi vin sa ne da noua lectii...

luni, 8 septembrie 2008

Interlopii, protejaţi de judecători


Deşi comit fapte pedepsite cu ani grei de puşcărie, zeci de infractori periculoşi continuă să se bucure de libertate cu acordul magistraţilor, fără niciun temei legal.

Tentativă de omor calificat, jaf, tâlhărie, sechestrare de persoane, tortură, şantaj, furturi în serie, proxenetism, vătămare corporală gravă, distrugere calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Toate aceste infracţiuni - pentru care procedura penală prevede arestarea preventivă, pe motiv că autorii reprezintă un pericol social odată ce le comit - figurează în „palmaresul“ multor lideri ai lumii interlope din toată ţara, care însă, cu voia judecătorilor, se bucură de libertate.

Articolul 148 din Codul de Procedură Penală prevede, la litera f, că măsura arestării preventive poate fi luată dacă „inculpatul a săvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi există probe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică“.

„Cu alte cuvinte, dacă îi poţi aplica o amendă pentru tulburarea ordinii publice, e greu de conceput cum poţi admite că o persoană acuzată de tentativă de omor calificat - infracţiune pedepsită cu minimum şapte ani şi jumătate de închisoare - nu reprezintă pericol social şi poate fi lăsată în libertate. Mă întreb, pe ce lege îşi poate baza un magistrat o astfel de decizie. Pentru că e clar: nu se bazează pe Codul Penal românesc. (...) E frustrant să lucrezi chiar şi ani buni la un caz, să strângi probe, să convingi martori să vină în instanţă, să fii sigur că-l vei vedea pe infractor după gratii şi să te trezeşti că judecă torul decide să-l pună în libertate pe motive care nu au nicio susţinere legală“, arată unul dintre judiciariştii cu state vechi în poliţie.

EVZ vă prezintă în continuare doar câteva situaţii în care deciziile adoptate de magistraţi sunt nu doar uluitoare, ci şi în contradicţie cu legea, după cum apreciază specialiştii.

CONSTANŢA

Grupările „Fraţii“ şi „Spaniolul“, protejate

Unii dintre cei care pot spune că s-au bucurat de o clemenţă excesivă din partea judecătorilor sunt membrii grupărilor de interlopi constănţeni „Fraţii“ şi „Spaniolul“, care, prin luptele de stradă purtate în ultimii patru ani, au „decapitat“ atât poliţia judeţeană, cât şi pe cea a municipiului Constanţa. Doar la începutul anului trecut, o parte dintre aceştia au fost puşi sub învinuire în două dosare penale, pentru infracţiuni care le-ar putea aduce până la 15 ani de puşcărie.

„E vorba, de fapt, despre două răfuieli, produse în stradă, în care magistraţii nu au dat nicio soluţie de mai bine de un an şi jumătate“, spun surse judiciare. Pe 16 februarie 2007, pe Strada Atelierelor, din municipiul Constanţa, Cristian Gheorghiu, zis „Cristel“, de 38 de ani - unul dintre liderii grupării „Fraţii“ -, a fost tăiat pe cap, pe spate şi pe mâini cu un cuţit de Lucian Călimărea, zis „Călin Nebunu’“ şi de Cristian Gherghişan, membri ai grupării rivale, „Spaniolul“. Cei doi i-au zdrobit apoi picioarele lui „Cristel“, i-au rupt o mână şi l-au abandonat într-o baltă de sânge.

„Dosarul în care Călimărea şi Gherghişan au fost acuzaţi de tentativă la omor calificat se află şi acum pe rolul Tribunalului Constanţa, iar magistraţii nu au început nici măcar audierile de fond. Între timp, cei doi se bucură în continuare de libertate“, spun surse judiciare. Potrivit acestora, nici victima, Cristel, nu este uşă de biserică. Pe 3 mai anul trecut, acesta şi alţi şapte membri ai grupării „Fraţii“ au fost trimişi în judecată, sub acuzaţiile de tentativă la omor calificat, tâlhărie, vătămare corporală, lovire, distrugere, ultraj şi tulburarea liniştii publice, în cazul celebrului scandal pe care l-au provocat în august 2006 la Hotelul Flora din Mamaia.

„Toţi sunt liberi, iar răfuielile în stradă continuă. Cât despre acest dosar, nici la mai bine de un an şi patru luni de când le-a parvenit, judecătorii nu au început procesul pe fond“, adaugă sursele citate.

CRAIOVA

Patru zile de arest, suficiente

„Aceşti nemernici au avut şi au legături cu poliţişti, în Parchet şi la instanţe. Dacă n-ar fi avut protecţie, n-ar fi ajuns atât de puternici!“. Aşa vorbea, în 2005, fostul şef al poliţiei doljene, comisarul Georgel Enescu, despre unii dintre liderii lumii interlope din Craiova: Gigi - Vadik Zavera, alias „Gigioc“, şi Enrico Constantinescu, patron al unei firme de pază din Craiova. Nu mai departe de luna trecută, „Gigioc“ şi unul dintre locotenenţii săi, Daniel Anca, zis „Fofana“, au fost „săltaţi“ de poliţişti, după ce au provocat un scandal într-un club din Craiova, au bătut un bărbat şi i-au luat portofelul cu 800 de euro. Iniţial, magistraţii au decis să emită pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 15 zile, sub acuzaţiile de tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri şi distrugere.

„S-au răzgândit însă repede şi i-au pus în libertate după numai patru zile de arest. Motivul: nu reprezintă pericol social. Ca să nu mai vorbim despre faptul că pedeapsa minimă pentru tâlhăria săvârşită într-un loc public este de 5 ani de închisoare“, arată surse judiciare. Nu este pentru prima dată când „Gigioc“ - un infractor cu antecedente penale - scapă basma curată, în ultimii ani. În februarie anul acesta, el şi Enrico Constantinescu au fost achitaţi de magistraţii craioveni într-un dosar în care cei doi erau acuzaţi de lovire şi alte violenţe, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice, după ce au provocat un adevărat „război“ armat pe străzile Craiovei.

Motivul invocat de magistraţi: „Faptele de care inculpaţii au fost acuzaţi nu există“. „Scandalul cu bâte, săbii şi sticle a avut loc pe stradă, în faţa discotecilor Angel’s şi Medieval, în faţa a sute de martori“, punctează anchetatorii.

MARAMUREŞ

Tentativa de omor calificat, pedepsită cu zile de... libertate


„Pentru interlopii din Borşa (judeţul Maramureş) ar fi o mare surpriză să se trezească după gratii chiar şi atunci când sunt acuzaţi de tentativă de omor calificat. Gruparea condusă de familia Mihali face legea în oraş. Chiar luna trecută, unul dintre lideri, Nicoară Mihali, a fost pus în libertate de magistraţi, după ce el şi câţiva complici au tras mai multe focuri de armă şi au lovit cu pietre o maşină a poliţiei. Câteva minute mai târziu, un alt membru al grupării a lovit cu un camion Tatra o maşină a Serviciului Poliţiei de Intervenţie Rapidă, trimis să aplaneze conflictul.

Cinci poliţişti au fost răniţi, dar interlopii au fost puşi în libertate, pe motiv că nu reprezintă pericol social. La scurt timp după ce a fost eliberat, Nicoară şi-a împuşcat un rival în centrul oraşului şi, încercând să fugă de la faţa locului, a lovit cu maşina o tânără de 18 ani. Instanţele nu sunt îngăduitoare doar cu interlopii maramureşeni. Pe 20 august, fostul vicecampion naţional la box Arthur David, împreună cu Teodor Man şi un amic al său, au fost reţinuţi de procurori, după ce au bătut cu bestialitate doi tineri, pe o stradă din centrul oraşului Baia Mare. Deşi acuzaţi de tentativă de omor calificat, judecătorii au decis că cei doi pot fi cercetaţi în libertate.

„Poate că doar în opinia noastră tentativa de omor este o infracţiune gravă, pentru că nu este prima dată când ne confruntăm cu o astfel de decizie. În iunie anul trecut, Petru Baranyi, în vârstă de 65 de ani, l-a înjunghiat pe secretarul unei asociaţii composesorale, de cinci ori în spate, cu un briceag, chiar pe holurile Direcţiei Silvice Baia Mare, sub ochii a zeci de martori. Urmarea: judecă torii au stabilit că Baranyi poate fi cercetat în libertate. Este liber şi acum“, au adăugat sursele citate.

BUCUREŞTI

„Naşii“ bancomatelor, lăsaţi să fure


„Şi în Capitală, prin deciziile lor, instanţele dau, de multe ori, «lovituri grele» anchetelor poliţiei şi Parchetului. Cel mai «recent» caz a fost cel al lui Vasile Fierbântu, mai cunoscut drept Sile Pietroi, şi al locotenenţilor acestuia, care au ajuns cu greu în arest, după ce, iniţial, magistratul Marilena Popa, de la Tribunalul Bucureşti, a considerat că faptele comise de aceştia - tentativă de omor calificat, lovire, distrugere şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni - nu justifică arestarea preventivă“, spun aceleaşi surse.

O altă lovitură dată judiciariş tilor bucureşteni, în iunie anul acesta, a fost eliberarea membrilor celei mai temute grupări de spărgători care „a operat“ vreodată în România, cea condusă de Gheorghe Cosma, alias „Mafiotu’“.

Aceştia au fost acuzaţi că, în doar trei luni, au jefuit sediile a zeci de reprezentanţe auto, firme recunoscute şi bănci. Atacau aproape zilnic, iar paznicii care au avut ghinionul să fie surprinşi la locul de muncă au fost legaţi şi bătuţi fără milă. După o anchetă care a durat luni în şir şi în care au fost implicaţi sute de poliţişti, membrii grupării au scăpat de după gratii, după 30 de zile, din vina unui judecător care a provocat un viciu de procedură. Şi au continuat seria „loviturilor“. „«Modelul» decizional al judecătorilor bucureşteni este urmat şi de colegii din Ilfov“, susţin anchetatorii.

În aprilie anul acesta, patru membri ai clanului „Perianu“, din comuna Popeşti-Leordeni - reţinuţi după ce în locuinţa liderului, Crişan Perianu, a fost descoperit un adevărat arsenal de război (un pistol mitralieră, o armă Uzi, un pistol cu glonţ, două cu gaz şi muniţie) - au fost puşi în libertate. Motivul: magistraţii judecătoriei Cornetu au apreciat că aceştia nu mai reprezintă un pericol social după 30 de zile petrecute în arest.

PROMISIUNI

Aruncarea după gratii a interlopilor periculoşi, la nivel de intenţie


Pe 29 august, la scurt timp după uciderea interlopului craiovean Mihai Pârvu, cunoscut drept „Caiac“, ministrul internelor, Cristian David, anunţa înfiinţarea unei unităţi speciale, formate din procurori şi poliţişti, care să colaboreze eficient şi cu Garda Financiară, în încercarea de a destructura grupările „de crimă organizată“. Iniţiativa lui David - care susţinea că, de anchetele acestei structuri de elită, vor fi vizaţi inclusiv poliţişti despre care vor exista informaţii că au legături cu infractorii - a fost susţinută public, la acea dată, şi de premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

„Războiul“ declarat de responsabilii cu siguranţa publică - ce au admis chiar faptul că grupările interlope care au ajuns să facă legea în marile oraşe din ţară au fost tolerate şi ajutate să crească de poliţişti, magistraţi şi politicieni locali - nu a depăşit încă stadiul unei promisiuni de moment.

Judiciarist în Inspectoratul General al Poliţiei: "E greu de conceput cum poţi admite că o persoană acuzată de tentativă de omor calificat nu reprezintă pericol social şi poate fi lăsată în libertate."


SURSA: EVZ.ro


problema sunt magistratii
de unique, luni, 8 septembrie 2008 - 22:29

pt. ei nu exista pedepse, au imunitate in fata legii insa nu si a banului. In mod normal, justitiarii ar trebui sa fie pedepsiti in mod dublu atunci cand calca pe bec. S-au plans de salarii, de conditii improprii de munca. Acum un stagiar poate depasi 3000 de RON pe luna, iar modul de lucru nu ar pune prea mari probleme nici unei lauze. Nesimtirea si lacomia sunt la ele acasa in lipsa constiintei. Un judecator care da o aberatie de verdict, considerand ca un criminal nu reprezinta un pericol social, merita bagat in aceiasi celula cu acesta. Mai mult, un judecator las nu are ce cauta in justitie. Exista inca bosorogi carora le tremura pantalonii atunci cand apare un tiganoi brazdat pe fata in sala. Lasitatea e la fel de periculoasa ca si lacomia.

Cand, cum si de ce isi apara Timisoara culorile


In ultimele zile suporterii echipei de fotbal Politehnica Timisoara (acum numita oficial F.C. Timisoara) au protestat pe strazile orasului impotriva deciziei Comitetului Executiv al FRF de joi, 4 septembrie, prin care se hotara punerea in aplicare a deciziei FIFA de penalizare cu sase puncte a echipei FC Timisoara pentru neexecutarea punctului 3 din hotararea TAS, pronuntata la 25 aprilie 2008, in cazul palmaresului gruparii. Punctul trei al hotararii Tribunalului sportiv de la Lausanne se refera la schimbarea culorilor clubului de catre FC Timisoara, astfel incat acestea sa nu mai includa culoarea violet.

FC Timisoara, gruparea din Liga I, condusa de Marian Iancu si Poli Timisoara, clubul patronat de omul de afaceri italian Claudio Zambon, care activeaza acum in Liga a IV-a, isi disputa de mai mult timp palmaresul si insemnele Politehnicii Timisoara, club fondat in 1921. Demonstratiile de joi si duminica au adunat mii de suporteri in strada.

De cel putin 16 ani nu s-au mai organizat, in Timisoara, demonstratii de asemenea anvergura. Si este pentru prima oara din decembrie 1989 cand fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru imprastierea demonstrantilor. Cum s-a ajuns aici si ce inseamna sa fi suporter “Poli”?

Demonstranti imprastiati cu gaze lacrimogene

Suporterii FC Timisoara protestasera si joi seara, timp de aproximativ patru ore, in centrul Timisoarei, in Piata Operei, unde au scandat mesaje impotriva FRF si impotriva lui Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, dupa ce au blocat intersectia cu DN6.

Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a incerca dispersarea suporterilor. In timpul manifestatiei, demonstrantii au ripostat aruncand cu pietre in fortele de ordine, unul dintre jandarmi fiind ranit la cap si dus la spital. Duminica seara, o noua demonstratie in Piata Operei. De data aceasta, autorizata.

Suporteri cu “sange violet”

Marius Ghilezan este unul dintre cei care au scris carti despre “fenomenul viola”, despre galeria si suporterii “polisti”, de-a lungul anilor. La lansarea uneia din carti, acum cativa ani, Marius Ghilezan afirma ca prin venele lui curge sange violet (aluzie la culorile “Poli” la care acum, prin decizia FRF, clubul nu mai are dreptul).

Aceleasi cuvinte le repeta, in Piata Operei din Timisoara, duminica 7 septembrie, unul dintre suporterii participanti la miting. Nici nu e de mirare, fiindca in anii comunismului a face parte din galeria “Poli” insemna a face disidenta. Pe stadion, nu de putine ori, lozincile scandate puteau avea o tenta voalat anticomunista. Acelasi Marius Ghilezan povesteste in cartea sa cum, cu ani in urma, pentru a merge la un meci al lui “Poli”, la Belgrad, a trecut ilegal, noaptea, granita in Iugoslavia si apoi, in acelasi mod, s-a intors in tara.

Galeria “Comando Viola”

Suporter violet
Foto: Hotnews


Scandarile si lozincile galeriei reprezinta, de multe ori, puncte de vedere comune care nu sunt legate neaparat de fotbal, dar pe care, in tensiunea momentului, pare mai usor sa le exprimi.

Intre cele doua manifestatii de strada ale suporterilor si a galeriei care se numeste “Comando Viola”, sambata s-a desfasurat meciul amical cu OFKB Belgrad (1-1). S-a scandat “Poli suntem noi!”, “Politehnica-i a noastra/nu-i o marfa-n mana voastra!” dar si “Kosovo e Serbia!”. Galeria sarba a intors “complimentul” agitand pancarta pe care scria in engleza “Pentru UEFA conteaza banii!”.

Suporterii timisoreni au primit mesaje de solidaritate si de la alte galerii ale unor echipe de fotbal din tara - UTA (eterna rivala a Timisoarei) si Rapid. Protestele sunt sustinute si de oficialii din administratia locala, administratie care sustine si financiar echipa. Adrian Orza, viceprimarul Timisoarei, a participat la mitingul din Piata Operei si a declarat ca “vom lupta” pentru a se face dreptate Timisoarei si “drumul nostru va merge mai departe”.

Autobuze violet

Consiliul local a vopsit chiar autobuzele regiei de transport in comun in alb-violet. Violetul a devenit, incet-incet, culoarea oficiala a orasului si nu doar a echipei de fotbal. Nu toate galeriile echipelor de fotbal din tara sustin, insa, protestul timisorenilor si asta pentru ca, de multe ori revolta impotriva federatiei de fotbal si a presedintelui ei Mircea Sandu s-a transformat intr-o revola impotriva “centrului”, a Bucurestului si a “miticilor”.

“Poli” a fost acuzata, de-a lungul timpului, de astfel de atitudini discriminiatorii, dar replica oficialilor de la club a fost ca astfel de acuze sunt absurde de vreme ce la acea ora echipa era formata majoritar din bucuresteni, adusi de patronul Marian Iancu de la AEK Bucuresti (fost Fulgerul Bragadiru). In 2004, insa, la un meci cu Dinamo, se putea citi in tribune pe o pancarta “Independenta face diferenta”. Un an mai tarziu, in 2005, Cristian Topescu inmana galeriei “Poli” premiul “fair-play” al revistei “Pro Sport”.

”La Timisoara si cerul este violet”

Suporterii cer clubului sa nu respecte hotararea FRF. La meciul amical cu Belgradul s-a scandat ”La Craiova, in alb-violet / Cu Politehnica pe piept!”, facandu-se aluzie la culorile si sigla sub care va juca echipa la primul meci oficial care urmeaza, cel cu Universitatea Craiova.

Sanctiunea care ar putea fi aplicata Romaniei de catre FIFA ar fi excluderea Romaniei din federatie, ceea ce ar insemna ca echipele de club romanesti nu vor mai putea participa la cupele europene, iar nationala Romaniei la meciurile oficiale din cadrul competitiilor internationale. Cu toate acestea, Marian Iancu, sustinut in strada de mii de timisoreni, declara “Noi nu suntem nebuni! Oamenii din Timisoara nu sunt nebuni! Stiu ca avem dreptate! Noi vom actiona in judecata FIFA si vom sesiza tribunalul de la Lausanne ca a fost dezonorat si FRF va da socoteala! FRF va fi dezafiliata si echipele romanesti nu vor mai juca in Europa, la fel cum nici nationala Romaniei nu o va mai face! Aceasta situatie ma lasa rece”.

Marian Iancu a mai declarat ca va reveni la culorile alb-violet si la denumirea echipei chiar de astazi (luni-n.r.). Exista si alte informatii, neconfirmate inca de purtatorul de cuvant al clubului, Levente Balint, conform carora Marian Iancu ar ceda conducerea clubului lui Ovidiu Tender. Intre timp protestele vor continua. De ce? “Pentru ca la Timisoara si cerul este violet!”- a dat raspunsul un suporter pe un forum de discutii on-line.


SURSA: HotNews


arabu [anonim]
Dl. Florian Mihalcea, sunteti un Bucurestean frustrat, caruia nu-i pasa de adevar. Simt asa o invidie fata de curajul si mandria oamenilor din Banat si Ardeal... Daca era dupa voi, bucurestenii presedintele Romaniei poate era inca Valentin Ceasescu....



Intrebare (Luni, 8 septembrie 2008, 18:48)

Cosmin [anonim]
Eu nu inteleg o chestie...De ce nu au voie sa joace cu alb violet,de ce sunt obligati sa schimbe culorile?Pana la urma mai sunt atatea echipe de fotbal in lumea asta care au aceleasi culori(alb-violet)...De ce aceasta echipa este obligata sa aiba altele?De ce nu se poate sa fie o noua echipa-FC Timisoara-care sa isi aleaga tot culorile alb-violet?




trist (Luni, 8 septembrie 2008, 19:30)

scipi [anonim]


Diferenta (Luni, 8 septembrie 2008, 20:05)
alex [anonim] i-a raspuns lui scipi
a lupta pentru o IDEE si un IDEAL e mult mai nobil decat a protesta impotriva unui criminal. de ala trebuie sa se ocupe Parchetul, nu sa fie linsat.
Si da, sunt diferiti, pentru ca sunt mai verticali decat restul romanilor. Oameni drepti sunt peste tot in Romania, dar observ cu tristete ca procentajul acestora este mult mai mic in alte zone ...

p.s. sunt moldovean si n-am nici un fel de legatura cu Timisoara

p.s. 2 Timisorenii sa stie ca si la meciul de la Botosani de sambata :
singura pancarda afisata de galeria locala a fost "Dreptate pentru Timisoara"
baietii din galeria Ploiestiului au scandat in mod repetat mesaje de sustinere pentru Timisoara

Senatorii au eliminat taxa auto


Ca urmare a votului de astăzi din plen, senatorii au decis anularea taxei auto/de poluare şi restituirea banilor către cetăţeni. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 50/2008, referitoare la taxa de poluare, a fost respinsă cu 59 de voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" şi două abţineri. Prin respingerea acestei Ordonanţe, se elimină atât taxa de poluare, introdusă la 1 iulie 2008, cât şi vechea taxă de înmatriculare, introdusă pe baza Codului Fiscal şi care a funcţionat din 2007 până în primul semestru al anului 2008. Potrivit proiectului adoptat azi de Senat, sumele încasate până acum din cele două taxe vor fi restituite integral, de la bugetul de stat, indexarea acestora făcându-se în conformitate cu rata inflaţiei.

Într-un amendament al aceluiaşi proiect se prevede ca rambursarea să se facă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii de modificare a OUG 50/2008.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul PD-L Dan Cârlan şi a avut susţinerea senatorilor PRM, în timp ce liberalii au calificat-o drept "neconstituţională".

PSD, prin vocea senatorului Ştefan Viorel şi PC, reprezentat de Sabin Cutaş, s-au pronunţat în favoarea adoptării raportului comisiei.

Pentru ca modificările la OUG 50/2008 să intre în vigoare, trebuie ca acestea să treacă şi de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

Guvernul a aprobat în luna aprilie o nouă variantă a taxei auto calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe. Taxa auto a stârnit numeroase controverse în rândul politicienilor şi al societăţii civile, stârnind şi nemulţumirea oficialilor europeni.


SURSA: EVZ.ro


Somn usor-vise placfute
de Dan Eduard, luni, 8 septembrie 2008 - 19:22

Voi chiar credeti? e La misto
Raspunde
legi facute la mishto!
de artware, luni, 8 septembrie 2008 - 19:31

... avand in vedere ca originalul chitantei a ramas la politie, altfel nu puteai inmatricula masina, cum se dau banii inapoi?
Raspunde
vin alegerile...
de unique, luni, 8 septembrie 2008 - 19:38

una din masurile civilizate calcata in picioare de dragul multimii... Liber la toparlani si nesimtiti: tot romanu` sa aiba masina sa se faleasca ! N-are cu ce sa-si faca o casa, da` are masina ! Adevarul e ca da prost de tot sa spui ca mergi pe jos, sau preferi metroul ! Orice rabla e buna pt. a-ti ridica prestigiul....
Raspunde
frica alegerilor
de Ed, luni, 8 septembrie 2008 - 19:42

de aia au votat senatorii... pana acum nu mai puteau ei de grija alegatorilor !!!
Raspunde
visati, fratilor, visati...
de andrei nicolae, luni, 8 septembrie 2008 - 19:53

De cand exista parlament, nu a aparut ABSOLUT nicio lege in favoarea oamenilor obisnuiti. Nu vad de ce ar aparea acum! Atata timp cat burtosii din parlament nu profita gras de pe urma unei astfel de legi...visati, fratilor, visati.
Raspunde
Vreau masina ....
de Mao Pao, luni, 8 septembrie 2008 - 20:20

Vreau masina taricene sa te fugaresc cu ea...