Blog de stiri. Rau si bun in Romania ori despre romani.

vineri, 28 noiembrie 2008

Jumatatea plina a uninominalului


Cine spera ca votul uninominal de anul acesta sa aduca o reforma politica vizibila din 1 decembrie, daca nu chiar din momentul anuntarii candidaturilor, este, probabil, crunt dezamagit.

Oferta de candidati cuprinde trei categorii: fie figuri arhicunoscute si uzate, fie anonimi lansati prea tarziu pentru a avea vreo sansa sa convinga un electorat deja cronic neincrezator, fie artisti si sportivi fara nicio competenta care sa-i recomande pentru forul legislativ.

Viitorul Parlament nu are cum sa fie cu nimic mai bun, asa ca ramane de vazut doar ce proportie va avea fiecare categorie.

Din acest punct de vedere, singurele sperante de mai bine vin de la anonimii dintre care s-ar putea selecta cativa parlamentari valorosi care sa se adauge celor cativa politicieni consacrati cu adevarat valorosi.

Si totusi acest vot uninominal, asa prost gandit si mutant cum e el, va marca un important inceput de reforma care se va vedea probabil abia in viitorul Parlament. Reforma din partide.

Candidatii sunt in fibrilatii pentru ca pentru prima data sunt personal fata in fata cu electoratul si trec printr-o evaluare individuala. Pana acum, umbrela listei le dadea acestor oameni confortul responsabilitatii colective si in fata electroatului, si in fata partidului.

Candidau in grup, raspundeau in grup. Acum insa, fiecare dintre candidat va purta in spinare si pe frunte propriul procent.

Putinii care vor reusi sa depaseasca 50% vor avea o cu totul alta imagine si putere in partid. Pe masura scaderii procentelor si importanta in partid se va diminua pana la dizolvare. Cel mai interesant va fi in cazul liderilor de partid.

Liderii de partid

Mircea Geoana a fugit el mancand norii tocmai catre Dabuleni, dar pare sa fi fugit cu folos pentru ca un recent sondaj CCSB ii atribuie o victorie cu aproximativ 60% din voturi, ceea ce ii va consolida, cu siguranta pozitia.

In schimb, in PNL, Calin Popescu Tariceanu pare sa fi fugit degeaba in Ilfov. Nu numai ca nu are nicio sansa sa obtina peste 50% din voturi, ci risca sa cada pe locul al doilea dupa destul de stearsa, altminteri, contracandidata de la PSD.

Foarte neplacut, cu atat mai mult cu cat liderul grupului advers, Ludovic Orban se pregateste pentru o victorie la scor in colegiul sau. Aripa Tariceanu are si ea insa cel putin un reprezentant foarte bine plasat - Bogdan Olteanu - 64%. Se anunta lupte dure, corp la corp intre liberali.

Cu un umil loc al doilea si intrat, eventual, prin redistribuire in Parlament, Calin Popescu nu mai poate emite pretentii nu numai la sefia guvernului, ci si la cea a partidului.

In PD-L, liderii partidului care candideaza par sa stea destul de bine prin sondaje, insa sunt destule nume care se clatina serios, cum ar fi Anca Constantinescu - "ciocu-mic".

In schimb, se pare ca unele nume vor avea o ascensiune uluitoare - Silviu Prigoana ar putea castiga in colegiul sau cu un scor record - 81%.

Jocul influentei se duce si la nivelul primarilor. Spre exemplu, multe din procentele lui Prigoana ar putea veni de la Liviu Negoita in sectorul caruia candideaza, iar in spatele scorului Oanei Mizil, care l-a depasit pe Gigi Becali in Zabrauti, sta, cu siguranta, Marian Vanghelie.

Asadar, desi la nivelul reprezentarii parlamentare, votul de duminica nu va aduce cine stie ce reforma, la nivelul partidelor el va produce probabil seisme cu numeroase replici in timp.

Inceperea reformei macar la acest nivel reprezinta o jumatate plina foarte importanta a unui pahar electoral cam gol. Curatenia prin partide este o premisa esentiala a reformei politice. Macar pentru asta si tot merita mers la vot.

Ioana Ene
SURSA: Ziare.com



www.khris.ro astazi, 12:35 Pozitie rezervata Intrebare

Daca majoritatea politicienilor cu sanse de a fi alesi nu sunt buni, iar majoritatea celor buni nu au sanse, ce facem? Stam acasa sau il votam pe cei buni, chiar daca nu au sanse de a fi alesi?

Nu ma intrebati care sunt cei buni, puneti voi mana si cautati, fiecare in colegiul in care voteaza.


Jerome
astazi, 12:45 Felicitari dna. Ene

Un articol extrem de serios, unde se vede clar ca autoarea se fereste de orice tendinta spre un partid sau altul, tot ce isi doreste ( si reuseste) este sa faca o radiografie clara ( si zic eu obiectiva ) a momentului.


Victor Pitigoi astazi, 13:30 NU ADUCE ANUL CE ADUCE UNINOMINALUL

• Perspectiva dlui Tariceanu de a pierde in Ilfov deschide brusc o perspectiva nesperata:
• PNL are mai multe tangente cu PD-L decat cu PSD. Singura piedica pentru apropierea celor parti este prezenta dlui Tariceanu, neagreata de PD-L.
• Odata picat in alegeri, dl. Tariceanu trebuie sa-si asume esecul si sa se retraga.
• Daca n-o face, apare sigur an Orban, un Crin Antonescu sau un altul, care-i taie macaroana, cat ai zice peste.
• Odata aruncat dl. Tariceanu peste bord, nimic nu impiedica repunerea in functiune a aliante D.A, care, de altfel, nici nu a fost radiata la tribunal.
• PNL cu PD-L fac, impreuna o majoritate covarsitoare, capabila sa taie calea hibridului PSD-PC.
• O asemenea varianta l-ar incanta si pe presedinte.
• Iar dl. Geoana, care a mai fost perdant, se va obisnui cu ideea, ca, oricum, n-are incotro.

un patriot
raspunde: astazi, 13:47 hai la lupta cea mare

rob,cu rob sa ne unim.frati romani sa imbracam hainele de sarbatoare si sa iesim la vot,sa aratam in lume ca-n aste maini mai curge un sange de roman.e timpul sa ne facem auziti in toata lumea.suntem mandrii ca suntem romanii.astazi(duminica)copiii nostri vor vedea ca ne pasa de viitorul lor.sa mergem la vot si sa votam stabilitate,prosperitate si speranta.hai noroc!dorele,mai adu un rand!


Dez astazi, 13:54 PNL ne-a facut cadou la 18 ani de la revolutie ; comunistii corupti

Acesti comunisti isi datoreaza existenta pe liste PNL-ului - care a fost la putere DAR NU A VRUT SA ADOPTE LEGEA LUSTRATIEI.

Viorel Hrebenciuc

Miki Spaga

Adrian Nastase

Dan Voiculescu - PSD+PC

Serban Nicolae - PSD+PC

Ioan Chelaru PSD+PC

Doru Ioan Taracila PSD+PC

Eugen Nicolicea - PSD+PC

CEI MAI MULTI LUSTRABILI

● PSD+PC, partidul cu CEI MAI MULTI lustrabili
Toti lustrabili au primit DE LA PNL “liber in politica"
Primii 100 de lustrabili
EVZ, 27 Aprilie 2006
Mihail Bumbes, Mihai Burcea
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/614999/Primii-100-de-lustrabili/

sex pistols
raspunde: astazi, 12:46 STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!

STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI... (arata tot comentariul) STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!STIMA NOASTRA SI MINDRIA NASTASE & ILIESCU & PATRICIU DIN ROMANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dez astazi, 14:00 Motivul pentru care PSD indeamna la absenta: FIECARE ABSENT = UN VOT IN PLUS PT. PSD+PNL+PC

La 18 ani de la revolutie, PSD si PNL au reusit sa fie votati de idioti, si ei sa aiba exact mijloacele inteligente de a-i indeparta pe destepti de la vot.

*** CEI MAI MULTI BOGATI votati de ***CEI MAI MULTI ABSENTI

Clasamentul bijuteriilor si colectiilor de arta
Deputatii Romaniei detin bijuterii si colectii de arta in valoare totala de aproximativ 5,1 milioane de euro, dupa cum urmeaza:

1 Partidul Social Democrat – 2.811.176 Euro

2 Partidul Romania Mare – 650.000 Euro

3 Partidul Democrat – 635.800 Euro

4 Partidul National Liberal – 342.883 Euro

5 Partidul Conservator – 248.300 Euro

6 Deputatii independenti – 205.278 Euro

7 UDMR – 97.333 Euro

8 Grupul Minoritatilor Nationale – 53.944 Euro

PARLAMENTARII DECLARA 1 MILIARD $. RESTUL?

http://www.gardianul.ro/2006/01/31/dezvaluiri-c11/parlamentarii_declara_1_miliard_restul_-s73397.html

Cristache
raspunde: astazi, 13:28 VOTATI

PE ORICARE CANDIDAT CARE NU A MAI FOST IN PARLAMENT SAU IN ALTE STRUCTURI DE STAT. DATI O SANSA ROMANIEI


Radu Nicolae astazi, 13:14 Pozitie rezervata UNINOMINALUL PUR DORIT DE PRESEDINTE SI REFUZAT DE PARLAMENT,ERA SOLUTIA PENTRU POLITICA ROMANIEI!

...Dar cine sa il doreasca ,daca un procent de circa 70% din clasa ...conducatoare reprezinta vechiul...aluat si mentalitatea fosila bolsevica?
Acest semiuninominal,este foarte posibil sa scada si mai accentuat calitatea si activitatea parlamentului,prin pastrarea vechilor neispraviti,intrarea altora la...jocul hazardului si completarea lor cu ...artisti,vedete care vor avea aceeasi ...participare in legislativ ca si in profesie-actori!!
DOAMNE AI MILA DE ROMANIA!

spune-tinumele
raspunde: astazi, 13:33 SPUNE-TINUMELE ADEVARAT

tov bin, spune-ne cum faci de scrii pe forum inainte de a apare pe site articolul la care faci referire. si cum se face ca esti sustinatorul lui base. si mai spune cum este cu puricii de sub prosop. te rog cam de mult acest lucru!


Dez astazi, 14:03 VIOLENTA SI LEHAMITEA PROMOVATE DE PSD+PNL+PC

Violenta, lehamitea si controlul opiniei publice construite acum de PSD+PNL+PC se vor intoarce impotriva noastra.
Cand tinta acestor partide nu va mai fi PDL (cum era PNTCD pana in 2000) - noi toti vom deveni tinta lor, cum am fost intre 2001-2004.
pentru ca in vremuri de criza TELEVIZIUNILE vor trebui sa-si apere stapanii de populatia care i-a adus la putere prin “absenta" la vot.
Se va produce din nou implozia din 2001-2004 dar efectele ei vor fi de data asta imposibil de batut cu vreun mijloce oarecare ca in 2004, pur si simplu pt. ca acum TOATE mijloacele apartin/sau (ca net-ul) sunt controlate de PSD+PNL+PC.

Pil
spune: astazi, 12:20 Ia auzi aici!

"Rondelul unui neam ce moare"

In tara lui Base pirat
Cu ban necinstit adunat
Tot hotul se vrea a€śuni-nominalizat"
In Camera sau in Senat
Sa fure si ce i-a scapat
Ca-i tara lui Base pirat!

In tara lui Base pirat
Meritul-i zero, a€śpilanu-i" bazat
Nu conteaza cat si ce scoala-i urmat
Examenu-i demult aranjat
Si postul de nuli ocupat
Ca-i tara lui Base pirat!

In tara lui Base pirat
Nimic n-a ramas nefurat
Batjocorit, umilit , devastat
Tot omul se vrea emigrat
Sau macar o vreme plecat
Din tara lui Base pirat!

Si-i greu, tot mai greu sa-i suporti
Sa-i vezi cum pozeaza netoti
In sfinti si viteji patrioti
Cand ei sunt o gasca de hoti
La furata€¦
In tara lui Base pirata€¦

Din tara lui Base pirat
Pana si Dumnezeu a emigrat
Credinta-i o vorba, parohia mezat
Justitia-i stramba, politia ***
Armata decor si mercenariat
In tara lui Base pirata€¦

In tara lui Base pirat
N-ai cum sa fii educat
Caci scoala e zero barata€¦

DECĂDEREA DIN IADUL COPIILOR PE PĂMÂNT / Ţara lui "eu te-am făcut, eu te omor!"


În februarie 2008, un băieţel de 7 ani a murit în Spitalul din Vaslui. De subnutriţie. DGASPC-ul i-a luat pe ceilalţi fraţi ai lui din familie. Mai ales că asupra uneia dintre fetiţe existase o tentativă de incest. La aproape un an de la moartea copilului, părinţii nu au fost decăzuţi din drepturile părinteşti. La Do­rohoi, în martie 2008, un băieţel de 9 ani a fost lovit de tată cu pumnii peste faţă, dat cu capul de mobilă şi crestat cu lama pe spate şi pe burtă. Apoi, agresorul a presărat peste răni sare de bucătărie. Nu a fost decăzut din drepturile părinteşti. În iunie 2008, un băieţel de 7 ani din Iaşi a ajuns la spital cu po­li­trau­ma­tism facial şi fractură de claviculă. Ve­cinii abia reuşiseră să-l scoată din picioarele tatălui său. Care nu a fost nici acum de­că­zut din drepturile părinteşti. Tot în iunie 2008, la Iaşi, o fe­tiţă de 8 ani a fost internată, după ce tatăl ei a bătut-o cu lanţul. Ma­ma era cea care o ţinea sub lanţul so­ţu­lui. Nici ea, nici tor­ţio­na­rul nu au fost decăzuţi din drepturi. Ro­mânia este ţara care încurajează violenţa asupra minorilor. Deşi legislaţia îi apără pe copii de pă­rin­ţii agresori, prin dec­ă­de­rea acestora din drepturile pă­rin­teşti, au­torităţile locale se mulţumesc cu rolul de spectator pasiv. Devenind astfel complici cu bestiile care-şi nenorocesc copiii...

Nu de puţine ori intră în atenţia mass-media cazuri, unele de o ferocitate înspăimântătoare, în care victimele sunt copiii, iar agresorii, chiar părinţii lor. Copii bătuţi, legaţi, abuzaţi, torturaţi, mutilaţi, neglijaţi sau exploataţi de propriii părinţi. Mai toate ştirile au acelaşi final. Fie că e transmis de reporter sau de reprezentantul unei autorităţi, anunţul cade greu, ca o sentinţă pe viaţă. Dă impresia că vinovaţii vor fi pedepsiţi, iar copilul, măcar de acum încolo, va avea o viaţă liniştită: “Părinţii riscă să fie decăzuţi din drepturile părinteşti”.

Ce se întâmplă mai departe cu copiii ai căror părinţi “au riscat”, la un moment dat, să fie decăzuţi din drepturile părinteşti? Ce se întâmplă cu părinţii lor, au fost sau nu decăzuţi din drepturi? Şi ce înseamnă acest concept, care sunt efectele “decăderii”? Am încercat să aflăm răspunsurile la aceste întrebări investigând cazurile mediatizate ale unor copii care au fost la un pas de moarte, din cauza abuzurilor părinţilor sau a neglijenţei acestora.

CE SPUNE LEGEA
Conform art. 109 din Codul Familiei, “dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului este primejduită prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, prin purtarea abuzivă sau prin neglijenţa gravă în îndeplinirea îndatoririlor părinteşti ori dacă educarea, învăţătura sau pregătirea profesională a copilului nu se face în spirit de devotament faţă de România, instanţa judecătorească, la cererea autorităţii tutelare, va pronunţa decăderea părintelui din drepturile părinteşti”. Iar art. 36 din Legea 272/2004 prevede, la lit. c), că “Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului este obligată să sesizeze instanţa judecătorească în situaţia în care consideră că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru decăderea, totală sau parţială, a părinţilor ori a unuia dintre ei din exerciţiul drepturilor părinteşti”.

Cazurile copiilor care au suferit un abuz din partea părinţilor, care sunt maltrataţi ori neglijaţi până la înfometare sunt raportate de serviciul local de asistenţă socială a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din judeţul respectiv. Aici vin sesizări şi din partea Poliţiei sau a spitalului unde aceştia ajung arşi, tăiaţi, plini de râie şi păduchi, cu traumatisme craniene sau fracturi. După ancheta socială la faţa locului, copiii sunt luaţi din familie cu acordul părinţilor sau, când aceştia nu vor, pe baza unei ordonanţe prezidenţiale. O astfel de ordonanţă are ca efect suspendarea temporară a drepturilor părinteşti. Imediat după instituirea măsurii de protecţie, DGASPC are obligaţia, conform Legii 272/2004, să întocmească planul individualizat de protecţie, adică “documentul prin care se realizează planificarea serviciilor, prestaţiilor şi a măsurilor de protecţie specială a copilului (...), în vederea integrării copilului care a fost separat de familia sa într-un mediu familial stabil permanent, în cel mai scurt timp posibil”. Partea referitoare la “integrarea copilului într-un mediu familial stabil permanent în cel mai scurt timp” nu se întâmplă chiar aşa, din cauza aceleiaşi legi care, ceva mai jos – la art. 54 – menţionează că “la stabilirea obiectivelor planului individualizat de protecţie se acordă prioritate reintegrării copilului în familie sau, dacă aceasta nu este posibilă, plasamentului copilului în familia extinsă”. Proces ce poate dura ani buni, timp pe care copilul, dacă e norocos, îl poate petrece la un singur asistent maternal, dacă nu – la mai mulţi. Sau poate trece, printr-o combinaţie deloc stabilă, de la un asistent maternal în centru, apoi la alt asistent maternal... şi tot aşa. Cât despre “decăderea din drepturile părinteşti”...

16 COPII ŞI OPT DECESE
Un caz similar, cu efecte mult mai grave însă, s-a petrecut şi în Constanţa, comuna Rasova, într-o familie în care de ani buni mor copii. Cel mai probabil, din cauza neglijenţei şi a sărăciei. Din cei 16 copii născuţi de Marena Guţă până în iunie 2007, opt (fete) au murit până să împlinească 2 ani. Acest fapt s-a constatat abia anul trecut, pe 21 iunie 2007, când Poliţia din comună a fost sesizată de decesul ultimului nou-născut (de atunci) al familiei – o fetiţă de 11 luni. Familia Guţă a avut odată casa ei, dar, nefiind întreţinută, s-a dărâmat. Când lucrătorii DGASPC Constanţa au ajuns la faţa locului au găsit familia locuind într-o cameră insalubră dintr-o fostă IAS. Doi copii, o fetiţă de aproape 5 ani şi un băieţel de 6, erau închişi acolo, murdari, bâzâiţi de muşte, semidezbrăcaţi, pe ciment. Mama a povestit că i-a murit fetiţa în urmă cu câteva zile, că un băiat de 7 ani e plecat de-acasă şi că fraţii lor mai mari sunt plecaţi în lume. Şi nici nu mai ştie cum îi cheamă. Cei doi copii găsiţi acasă au fost luaţi de lucrătorii direcţiei şi internaţi în spital. La momentul respectiv, presa era informată că Poliţia a demarat o anchetă şi în acest caz. Care e finalitatea? Adjunctul şefului de post de la Poliţia Rasova ne-a spus că “încă se mai aşteaptă rezultatele de la Mina Minovici”. Deşi purtătorul de cuvânt al IJP Constanţa ne-a declarat că “n-au fost suspiciuni cu privire la comiterea unei infracţiuni, deoarece, la examinare, cadavrul nu prezenta urme de violenţă”. La acel moment, Marena Guţă era din nou însărcinată.

Singura fetiţă, care a reuşit să treacă de pragul critic de vârstă şi să rămână în viaţă a fost plasată la un centru de servicii pentru copii cu dizabilităţi. Copilul are un retard sever, la 5 ani, vârsta ei de dezvoltare e de 10 luni. “Fetiţa manifesta tulburare de ataşament cu sechele de neglijare şi a fost încadrată în grad grav de handicap. Băieţelul, dus şi el la un centru de plasament, avea o întârziere în dezvoltarea cognitivă, dar şi în dezvoltarea fizică, având statura unui copil de 4-5 ani. Avea un vocabular sărac, tendinţă de izolare şi era timorat”, explică purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanţa, Roxana Onea. “Acum merge la grădiniţă, a început să colaboreze şi să comunice, este mai încrezător în forţele proprii. Nu întreabă de familie.” De altfel, nici familia nu s-a interesat de cei doi copii până acum. În schimb, numărul de naşteri din familia Guţă a mai crescut. Părinţii nu au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, nici măcar faţă de cei doi copii pe care statul i-a luat în grijă. Acum, soţii Guţă au în grijă un alt băieţel de 10 luni şi pe băiatul de 8 ani, cel despre care anul trecut nici nu ştiau pe unde umblă.

UCIS PRIN ÎNFOMETARE
Un alt caz cutremurător este cel al lui Grigore Marcu şi al fraţilor săi din comuna Pungeşti, Vaslui. La 6 februarie 2008, Grigore Marcu a murit în Reanimarea Spitalului de Urgenţă Vaslui, unde fusese adus cu Salvarea, cu o zi înainte. Valeriu Lupu, şeful Secţiei Pediatrie, declara atunci unui cotidian central că băieţelul “avea 7 ani, dar arăta de parcă avea 5. Suferea şi de o afecţiune rară, sindromul Barter. Copilul era aproape distrus, lipsa alimentaţiei sau alimentaţia foarte slabă l-a adus în acest hal”. Cu toate acestea, DGASPC Vaslui susţine acum că “Grigore nu a murit de foame”, chiar dacă din, relatarea ulterioară, reiese că toţi copiii din familie erau foarte prost hrăniţi, la evaluarea medicală constatându-se “numeroase tulburări datorate carenţelor alimentare”. Grigore făcea parte dintr-o familie cu cinci copii. Mama, cu afecţiuni psihiatrice, tatăl abuzând de alcool şi apoi de copii şi de nevastă. După moartea lui Grigore, familia a intrat într-un program de monitorizare al DGASPC, ce avea ca scop menţinerea copiilor în familie. Conform reprezentanţilor instituţiei, “în aceeaşi perioadă, familia a beneficiat din partea Direcţiei de Muncă şi Solidaritate Socială Vaslui de un sprijin material în cuantum de 1.000 de lei, ce a constat în produse alimentare şi nealimentare (butelie cu aragaz, inclusiv ceas şi furtun, pături, prosoape, încălţăminte pentru ei şi copii, detergenţi etc.). În cursul vizitelor ulterioare, produsele nealimentare nu au mai fost identificate, ba, mai mult, copiii erau tot în picioarele goale, hainele cu care erau îmbrăcaţi erau murdare, iar aragazul şi butelia nu mai existau”. O dată cu începerea culesului viei, bătăile s-au înteţit în familia Marcu şi mizeria s-a accentuat. “Având în vedere motivele ce au condus la instituirea măsurilor de protecţie pentru doi dintre copiii familiei (măsurile au fost instituite înaintea decesului băieţelului de 7 ani) – tentativă de incest (nedovedită însă), afirmaţiile unuia dintre copii din care reiese că una dintre fetiţe este «preferata lui tata, cu ea se joacă cel mai mult şi pe ea o alintă cel mai des» – ceea ce ridică suspiciuni asupra tatălui şi în acest sens, decesul celor doi copii ai familiei în condiţii suspecte (primul copil a decedat în 1989 – n.r.), dorinţele copiilor manifestate verbal de a părăsi mediul familial, precum şi cele prezentate anterior, conchidem că viaţa şi securitatea copiilor sunt periclitate în familia naturală, motiv pentru care am solicitat emiterea unei ordonanţe preşedinţiale de plasare în regim de urgenţă a celor patru copii”, se încheie informarea DGASPC Vaslui pe acest caz. Cu toate acestea însă, nici pentru aceşti părinţi nu s-a pornit acţiunea de decădere din drepturile părinteşti.

SINGURI ACASĂ, ÎN FRIG ŞI FĂRĂ MĂNCARE
La jumătatea lui ianuarie 2008, mass-media prezenta un alt caz, în care viaţa unor copii fusese pusă în pericol de mama lor. Mariana Roşu din satul Sărbătoarea, comuna Bucovăţ (Dolj), a plecat de acasă lăsându-şi singuri cinci copii cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani, în miez de iarnă, fără încălzire şi fără mâncare. Copiii, mânaţi de foame şi de frig, au început să cerşească prin vecini. Vecinii, văzând că zilele trec, copiii se îmbolnăvesc şi mama lor nu se întoarce, au anunţat Poliţia. “În urma investigaţiilor efectuate la data de 15.01.2008, s-a constatat că este în interesul superior al copiilor să fie plasaţi în regim de urgenţă la Centrul de Urgenţă pentru Copilul Abuzat”, spune DGASPC Dolj. Ulterior, pentru copilul de 2 ani s-a dispus plasamentul la Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi 0-2 ani. Până în aprilie, mama şi-a vizitat periodic copiii la centrul în care erau plasaţi şi a solicitat reintegrarea lor în familie, însă nu s-a prezentat la termenul stabilit de instanţă. Apoi, nu a mai ţinut legătura cu copiii. În iunie, copiii au fost daţi în asistenţă maternală, iar în iulie 2008, în urma unei anchete sociale, s-a aflat că mama a plecat la muncă în străinătate şi nu a mai luat legătura cu nimeni. Tot conform DGASPC Dolj, pentru mamă nu s-a propus decăderea din drepturile părinteşti, deoarece, la acea dată, era cercetată de Poliţia Bucovăţ pentru rele tratamente aplicate minorului. Nu s-a început urmărirea penală, pentru că la dosar nu existau suficiente probe…

TĂIAT CU LAMA ŞI DAT CU SARE
Deşi pare o poveste scoasă la lumină din vreo temniţă a Evului întunecat, e o corecţie cât se poate de reală din lumea modernă, asimilată de un tată din Dorohoi procesului de educaţie a fiului său de 9 ani. “A fost lovit cu pumnii peste faţă, a fost dat cu capul de un corp de mobilier şi a fost crestat cu lama pe spate şi apoi în zona toraco-abdominală. După care tatăl a presărat peste rănile produse prin tăiere sare de bucătărie”, relata, la 14 martie 2008, Manuela Irimie, purtătorul de cuvânt al IJP Botoşani.

Mai mult decât atât, presa a prezentat atunci declaraţiile vecinilor, care ba spuneau că Văcariu Sergiu-Daniel (tatăl copilului – n.r.) îl ţinea nemâncat pe băiat, ba că au văzut cum îl băga cu capul în iazul din marginea satului. Faptul că tatăl îl agresa constant pe băiat a fost confirmat şi de medicii legişti, care au găsit pe corpul copilului urmele unor leziuni mai vechi. Copilul a mai declarat poliţiştilor că după ce-a fost bătut, tăiat şi dat cu sare, tatăl l-a încuiat într-un dulap, lăsându-l flămând. Mama copilului a apărut şi ea într-un reportaj tv, articulând greoi că “e un copil cu probleme, trebuia dus, normal, la o şcoală specială”. Pentru băiat s-a dispus imediat plasamentul în regim de urgenţă. Ulterior, el a fost plasat la Complexul de apartamente Dorohoi. “Conform evaluării psihologice, copilul exprima puţine afecte pozitive, iar ataşamentul dezorganizat faţă de părinţi se exprima prin comportamentul de respingere a imaginii paterne şi prin învinovăţirea mamei că nu l-a apărat atunci când a fost abuzat fizic de tată”, spune DGASPC Botoşani. “Copilul nu menţine legătura cu mama sau cu membrii familiei extinse, părinţii manifestând o atitudine de respingere a copilului, etichetându-l ca fiind «greu de stăpânit». Copilul a fost inclus în programul de consiliere din cadrul unităţii rezidenţiale unde se află, în scopul depăşirii situaţiei traumatizante prin care a trecut”. Prin aceeaşi adresă, prin care ni s-a adus la cunoştinţă starea actuală a copilului, am fost informaţi şi că tatăl nu a fost decăzut din drepturile părinteşti.

CĂLCAT ÎN PICIOARE, BĂTUTĂ CU LANŢUL
În iunie 2008, alte două cazuri de o cruzime greu de imaginat atrăgeau atenţia mass-media. Ambele din judeţul Iaşi. Un băieţel de 7 ani din Drăgăneşti a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi cu politraumatism facial, fractură de claviculă şi o contuzie la ureche, după ce vecinii abia au reuşit să-l scoată din picioarele tatălui său. Conform declaraţiilor făcute atunci, cazul lui Cosmin era monitorizat de asistentul social al Primăriei încă din luna februarie 2008, însă asta nu a împiedicat dezlănţuirea bestiei. “În familia respectivă sunt trei copii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani”, declară acum Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi. “Copilul în cauză provenea dintr-o relaţie anterioară a tatălui agresor. În prezent, el se află în plasament la asistent maternal. Mama lui locuieşte în alt sat şi nu menţine legătura cu copilul. Ceilalţi doi copii au rămas în familie şi se află în grija mamei lor, actuala concubină a tatălui agresor. Poliţia din comună instrumentează în prezent cazul pentru rele tratamente aplicate minorului.”

Tot în iunie 2008, Petronela, o fetiţă de 8 ani din Bivolari, a ajuns la spital după ce tatăl ei a disciplinat-o cu un lanţ. Fetiţa avea o contuzie toraco-abdominală şi o contuzie de braţ şi antebraţ stâng. Însă ca şi cum brutalitatea corecţiei tatălui nu era suficientă, episodul torturării copilului a fost desăvârşit de mama ei, care o ţinea sub lanţul tatălui. La momentul respectiv, familia Petronelei trăia doar din alocaţiile celor patru copii. După ce s-a repus pe picioare, Petronela a fost reîncredinţată familiei, deoarece “acela a fost un episod singular”, explică Tiberiu Bantaş. “Copilul a fost consiliat şi monitorizat de psihologii DGASPC, iar tatăl este consiliat şi monitorizat permanent de psiholog şi asistent social. Poliţia din comună instrumentează cazul, pentru rele tratamente aplicate minorului.”

În ambele cazuri, în iunie 2008, purtătorul de cuvânt al DGASPC declara presei următoarele: “În urma anchetei se poate ajunge şi până la decăderea din drepturile părinteşti, dar până atunci se impune o măsură de protecţie”. “Se poate ajunge”, însă nici măcar nu se încearcă. Nici până în ziua de azi, DGASPC Iaşi nu a pornit în instanţă acţiunea de decădere din drepturi a părinţilor abuzatori. Ni s-a spus că Poliţia instrumentează cazurile pentru rele tratamente aplicate minorului. Dar acţiunea Poliţiei nu degrevează DGASPC de obligaţiile ce-i revin.

A DAT CU EL DE PĂMĂNT. DE CĂTEVA ORI...
Ianuarie 2008, Plugari, Iaşi. Vasile Luca, renumit în sat pentru scandalurile pe care le făcea în urma beţiilor zilnice, a ajuns acasă şi a început, ca de obicei, cearta. Nevasta, îngrozită de iminenţa pumnilor şi a picioarelor ce aveau să curgă asupra ei şi a copiilor, i-a luat degrabă şi a fugit să se adăpostească prin vecini. A uitat însă de copilaşul de 1 an şi 10 luni care dormea în pătuţ. Cel mic s-a trezit şi a început să plângă. Beţivul a găsit pe cine

să-şi verse furia: l-a luat din pătuţ şi l-a trântit de câteva ori de podea. Copilul a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu fractură occipitală, traumatism cranio-cerebral şi fractură de claviculă stângă. După cum declara Diana Cârstoiu, purtătorul de cuvânt din acea perioadă al DGASPC Iaşi, cazul a intrat imediat în atenţia direcţiei. Tatăl a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Socola, riscând “decăderea din drepturile părinteşti, dacă se va dovedi că are discernământ sau, dacă nu, arestul pentru rele tratamente aplicate minorului”.

În familia Luca, printre scandaluri şi bătăi, creşteau alţi cinci copii, cu vârste între 2 şi 13 ani. Au trecut de atunci nouă luni. În prezent, băieţelul maltratat se află în plasament la un asistent maternal. Pentru ceilalţi fraţi s-au dispus de asemenea măsuri de protecţie, în asistenţă maternală sau în centre de plasament, după cum ne-a informat actualul purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi, Tiberiu Bantaş.

“Mama copiilor a plecat să-şi îmbunătăţească statutul socio-economic la muncă în Italia, dar menţine legătura cu copiii şi doreşte să-i ia.” Până când mama va reuşi să se ridice, dacă nu se va răzgândi între timp, copiii vor rămâne în sistem, care pe unde. Tatăl se află internat în Spitalul Universitar de Psihiatrie Socola şi totuşi pe numele lui “Poliţia din Plugari a deschis dosar penal pentru vătămare corporală şi rele tratamente aplicate minorului”, după cum ne-a declarat Tiberiu Bantaş. Însă acţiunea de decădere din drepturile părinteşti nu a fost declanşată.

Rareori se solicită instanţelor decăderea cuiva din drepturile părinteşti. Legea are valoare de simbol, astfel că direcţiile ori se mulţumesc cu ordonanţa prezidenţială, care are ca efect suspendarea temporară a drepturilor părinteşti, ori lasă sancţionarea părinţilor în sfera penalului. Astfel, cade doar în sarcina Poliţiei şi a Parchetului să adune probe şi să pună sub acuzare un părinte care intră sub incidenţa art. 306 Cod Penal: “Rele tratamente aplicate minorului”. Însă cele două acţiuni, cea penală şi cea civilă, nu se exclud una pe cealaltă. N-o spunem noi din auzite, o susţine însuşi procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi, în “Recursul în interesul legii” nr. 1088/246 trimis preşedintelui înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la data de 5 martie 2008...

CE SE ÎNTĂMPLĂ LA EI
În străinătate, dacă un părinte este decăzut din drepturi, pentru a fi repus, trebuie să urmeze nişte cursuri şi un program de consiliere. Şi, de obicei, decăderea este însoţită şi de o pedeapsă penală, de o amendă.


“La stabilirea obiectivelor planului individualizat de protecţie se acordă prioritate reintegrării copilului în familie sau, dacă aceasta nu este posibilă, plasamentului copilului în familia extinsă”.

“Dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului este primejduită (...), instanţa judecătorească, la cererea autorităţii tutelare, va pronunţa decăderea părintelui din drepturile părinteşti.”





Ba da, ba nu...
Secretarul de stat al ANPDC, Mariela Neagu, consideră că în astfel de cazuri este necesară decăderea părintelui din drepturile părinteşti. “Exemplele enumerate constituie motive pentru propunerea de decădere din drepturi a părinţilor. Efectul unei astfel de decizii a instanţei judecătoreşti asupra copilului este benefic, întrucât el este îndepărtat de abuzator. Pentru părinte, decăderea din drepturi este o sancţiune. Trebuie menţionat însă faptul că, şi în acest caz, se menţine obligaţia de întreţinere.” Lucrătorii din sistem cred însă altceva... “Decăderea din drepturile părinteşti nu ajută la nimic. Doar că-l scuteşti pe părinte de o obligaţie”, crede Roxana Onea, purtător de cuvânt al DGASPC Constanţa. “Sancţiunile împotriva părinţilor sunt foarte slabe”, susţine şi Ionel Brătianu, directorul Centrului de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat şi exploatat Vaslui. “E o sancţiune civilă, iar părintele îşi păstrează dreptul de a-şi da consimţământul pentru adopţia copilului. Părinţii sunt revoltaţi în primele săptămâni, aşa, mai mult din orgoliu, după care le trece, mulţi dintre ei devenind total dezinteresaţi de soarta copilului.”


Drama unor copii, în cifre

Am cerut informaţii de la şapte DGASPC-uri din ţară. Din 2005 şi până în prezent, în Vaslui, din 170 de propuşi, 121 de părinţi au fost decăzuţi total din exerciţiul drepturilor părinteşti, 41 nu au fost decăzuţi, iar opt au fost decăzuţi din drepturi doar parţial. Un părinte a fost sancţionat (cf. 306 din Codul Penal) pentru cerşetorie, iar alţi doi pentru maltratare. La polul opus se situează Constanţa, unde, în acelaşi interval de timp, au fost promovate doar două astfel de acţiuni. Care au fost respinse de instanţă. În judeţul Botoşani au fost luaţi din familii, din cauza abuzurilor şi neglijenţei, 146 de copii. Doar doi părinţi “au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, fiind condamnaţi la pedepse privative de libertate”, deci ca urmare a unei sancţiuni penale, şi nu la solicitarea DGAGSPC. În Iaşi s-au înregistrat 289 de cazuri de abuz asupra copilului. Doar în şapte dintre ele s-a declanşat acţiunea de decădere din drepturile părinteşti, patru au fost finalizate, iar celelalte trei sunt încă în lucru. Şi în judul Alba, cifra e simbolică: două decăderi din drepturi. La nivel naţional, există statistici doar pe anii 2007 şi 2008. Astfel, conform datelor ANPDC, în anul 2007 au fost 8.888 cazuri de abuz petrecute în familie (fizic, emoţional, sexual, neglijare, exploatare prin muncă, exploatare sexuală, exploatare pentru comiterea de infracţiuni). Din total, doar 107 decăderi din drepturile părinteşti; 44 pentru ambii părinţi. Pe primul semestru al lui 2008, la 5.303 abuzuri sunt 87 de decăderi din drepturile părinteşti; 49 pentru ambii părinţi.

SURSA: Jurnalul.ro

1. Dilema reala ... | de Rami-Mihail CHREIH | 27/11/2008 23:38:53
In opinia mea pentru aceste bestii (ca oameni nu se pot numi) decaderea din drepturile parintesti este o pedeapsa mult prea usoara (revolta ma duce pana la contemplarea sustenierii torturii pentru acesti indivizi). Dilema consta insa in faptul ca ei sunt chiar iubiti de cele mai multe ori de copiii lor (sau chiar idolatrizati din cauza imaginii de fota pe care o impun) si drama reala pentru copil e despartirea de parinte (individ care nu merita un asemenea devotament/atasament). De asemenea, institutiile statului ar trebui penalizate ata pentru nerespectarea legislatiei in vigoare, cat si pentru (mult mai grav) imoralitatea de care dau dovada prin refuzul acordarii protectiei celor care au cea mai mare nevoie de ea. Institutiile statului isi arata, de fapt, futilitatea in acest domeniu, nerespectand insusi scopul pentru care exista.



2. Impotriva drepturilor omului sau nu | de Lidia | 28/11/2008 03:04:18
Castrarea femeilor care fac zeci de copii si i chinuie in halul asta ar fi cea mai buna solutie! E inuman sa nasti 16 copii in conditiile in care mori de foame si ti mor copiii pe capete....e inuman sa dai voie unui om sa nasca ca un animal in calduri!!!



3. Incredibil!! Ce rusine!! | de krampus | 28/11/2008 05:11:32
Este incredibil lipsa de promptitudine, de profesionalism si de simt civic a autoritatilor si a celor responsabili. Cum poti sa nu actionezi cand vezi ca vieti sunt distruse din cauza ca tu nu faci nimic. Din pacate suntem inca in faza de tara in care doar se vorbeste, cadrul juridic nu functioneaza si se pare ca doar publicand un abuz poti urni lucrurile din loc. Sper ca cei responsabili de neglijenta din partea statului sa fie trasi la raspundere in caz ca nu actioneaza.



4. de ce nu face nimeni nimik? | de VALENTINA | 28/11/2008 08:32:55
De-a dreptul socant,sincer,traim intr-o tara a promisiunilor in care toti promit si nimeni nu face nimik.E de neconceput cum legile sunt neluata in seama de catre cei care ii pedepsesc pe aceste brute care isi maltrateaza copii.Nu pot fi numiti parinti,titlul de parinte este mult prea iertator pt acesti oameni.Ne mai miram de ce avem criminali in serie,si obsedati,pai astia sunt rezultatul matratarilor si abuzurilor din copilarie,sunt copii torturati ajunsi la maturitate care nu stiu sa faca altceva decat sa se razbune pe societatea care i-a crescut.Sincer pentru brutele astea imi pare rau a in Romania nu exista pedeaspsa cu scaunul electric,fiindca asta merita.Orice lege este prea blanda pentru ei.FACETI CEVA STIMATI DEPUTATI SI PARLAMETARI SI PENTRU ACESTI COPII DACA CHIAR VRETI SA VA VOTEZE CINEVA.



5. Nu am cuvinte!! | de Melisa | 28/11/2008 09:13:34
Nici n-am putut citi articolul pana la capat...m-am simtit ca ultimul om de pe pamant...sa stiu in ce tara traiesc. Pur si simplu nu mai am incredere in nimeni si nimic din Romania...parca nici n-ar fi o tara democratica. Incredibil....Rusine!!! Rusine in special celor de la Protectia Copilului



6. Mi-e sila de tara in care traiesc | de Fabian | 28/11/2008 10:15:17
Da, mi-e sila de aceasta tara care nu face nimic pentru cei lipsiti de aparare!Rusine justitiei,rusine Parlamentului, rusine Guvernului! Si mai vreti sa merg la vot?!

joi, 27 noiembrie 2008

Deţinuţii din 12 penitenciare au pus la cale Prison break, etapa pe ţară


Fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru, împreună cu alţi 37 de acoliţi de la penitenciarele Jilava, Rahova şi spital Jilava, au fost transferaţi

Organizatorii revoltelor din celelalte 9 penitenciare au fost doar izolaţi


Comunicând prin intermediul telefoanelor mobile deţinute ilegal, câteva zeci de interlopi închişi în 12 penitenciare au planificat o revoltă generalizată, urmărind obţinerea de graţieri sau amnistieri colective după alegerile de duminică. Informaţia vine chiar de la Ioan Băla, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Pretextul revoltei a fost servit pe tavă de un ordin al ministrului Justiţiei, intrat în vigoare la începutul lunii şi care le interzice deţinuţilor să mai primească pachete cu alimente şi ţigări de la vizitatori. Repetiţia revoltei generalizate s-a produs sâmbătă, când 200 de deţinuţi de la penitenciarul Jilava au protestat zgomotos, cerând anularea ordinului mi­nis­terial.

Represaliile nu au întârziat: 39 de deţinuţi de la penitenciarele Jilava, Rahova şi spital Jilava, între care şi fraţii Balint (Sile şi Nuţu Cămătaru), au fost transferaţi la închisori din Timişoara, Craiova, Mărgineni şi alte localităţi. Zeci de deţinuţi din alte 9 penitenciare au fost izolaţi, aflându-se sub supraveghere severă. În dimineaţa zilei de ieri, la Jilava, Rahova, Poarta Albă, Mărgineni şi Brăila, celulele deţinuţilor au fost percheziţionate de gardieni asistaţi de jandarmi. Ce s-a confiscat: 113 telefoane mobile, 226 de arme albe, o instalaţie improvizată de producere a alcoolului (la Jilava) şi 140 de litri de alcool. La un control recent (9 octombrie), la cei aproximativ 1.400 de deţinuţi din Jilava au fost găsite 25 de telefoane mobile, 19 bile de heroină, arme albe şi instalaţii artizanale pentru culturism. În celula lui Nuţu Cămătaru s-a găsit o cartelă SIM.

Protestele de sărbători

Băla susţine că deţinuţii orchestrează proteste cu prilejul diverselor sărbători (Crăciun, An Nou, Paşti) sau în preajma alegerilor parlamentare sau chiar locale, sperând că vor obţine graţieri sau amnistii din partea celor care se instalează la putere. „Ce se întâmplă acum nu este o noutate absolută. Eram în alertă, am obţinut informaţii şi am acţionat preventiv”, spune directorul ANP.

Surse judiciare au declarat agenţiei Mediafax că fraţii Căm­ătaru ar fi iniţiatorii preconizatei revolte programate pentru luna decembrie. Vasile şi Ion Balint au fost condamnaţi, la începutul lunii martie, pentru sechestrarea de persoane, înşelăciune şi proxenetism.

Sile Cămătaru, mutat discipli­nar pentru a treia oară la penitenciarul Craiova, a intrat în greva foamei. El a încercat să obţină astfel, fără succes, clemenţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, la termenul de marţi, în dosarul în care este acuzat, alături de fratele său şi de alte 33 de persoane, de infracţiuni cu violenţă. Instanţa a respins cererea de amânare formulată de avocatul lui Balint, oferindu-i condamnatului posibilitatea să ceară medicamente sau hrană.

Motivul invocat de protestatarii de sâmbătă nu îşi are obiectul, susţine conducerea ANP, ordinul ministrului de interzicere a coletelor cu alimente şi ţigări fiind o aliniere la legislaţia europeană în domeniu şi destinat a preîntâmpina traficul de droguri (care erau ascunse în alimentele din colete). „Chiar dacă nu mai pot primi aceste colete de la vizitatori, deţinuţii pot cumpăra cam tot ce legea le permite să deţină, de la chioşcurile penitenciarelor. Mai mult, dacă oferta chioşcurilor nu îi satisface şi au banii potriviţi, pot comanda ce doresc - de pildă, o anumită marcă de ciocolată sau chiar un televizor”, precizează Dana Cenuşă, ofiţer de presă ANP.

Percheziţia de la Poarta Albă, cu gardieni din vecini

Deţinuţii de la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa au fost percheziţionaţi ieri de gardieni şi jandarmi, care au descoperit 108 obiecte interzise în închisoare: telefoane mobile, cu acumulatori şi încărcătoare, cuţite artizanale, ţevi metalice, un joc video şi o cutie pentru canabis. La efectuarea percheziţiei au luat parte şi gardieni de la penitenciarele din Slobozia şi Tulcea. La Poarta Albă sunt încarcerate 700 persoane, cele mai disciplinate fiind în secţia exterioară de la Valu lui Traian.

Un singur incident a fost raportat ieri, dar în afara penitenciarului. Un deţinut a reclamat că a fost agresat de escorta care îl ducea la Curtea de Apel Constanţa, unde contestase sentinţa de 5 ani pentru furt calificat şi tâlhărie. Conducerea închisorii a precizat că supraveghetorii au fost nevoiţi să intervină pentru temperarea deţinutului ce nu a respectat conduita în astfel de deplasări. El se împotrivise la intrarea în încăperea specială folosită în instanţă ca antecameră pentru persoanele private de libertate.

SURSA: Gandul.info


Postat de Hip la 27.11.2008 21:40
acum o sugeti, panaramelor.

Postat de Ceausescu la 27.11.2008 21:42
si apoi la canal. o sa-mi ridicati o piramida cat aia a lui keops, apoi va arunc in dunare cu sile pietroi de gat!!!!!!!!!! am zis!

Postat de un om la 27.11.2008 21:54
ar trebui sa nu aiba acces la nimic cei pedepsiti pentru fapte de violenta de orice tip

Postat de balaurul la 27.11.2008 22:13
113 telefoane? dar cum au ajuns acolo? poate era oferta de la orange. auzi: face camataru greva foamei... sper sa o duca pana la capat sa vedem un interlop care miroase gladiolele de la radacina oricum sunt prea multi

Postat de corto la 27.11.2008 22:20
prison break inseamna pe romaneste "evadare". unde e evadarea?

Postat de jamaila la 27.11.2008 23:04
n-am inteles niciodata, de ce ii tot cauta pentru celulare si nu pun o statie de bruiaj a semnalului numai pe zona respectiva? ar fi si mai ieftin, si mai eficient!

Postat de sima la 27.11.2008 23:37
jegurile astea nu merita niciun drept.trebuie eliminati prin munca grea si mancare putina.

Postat de Coruptia la 28.11.2008 00:06
din cauza coruptiei se ajunge la asa ceva! la ce dreaq ne asteptam,sa respecte regulile in parnaie?

Postat de carlos isi ia calu la 28.11.2008 00:38
ar trebui exterminati prin munca si foame acesti nemernici,nu facuta publicitate!

Postat de desradacinatul la 28.11.2008 02:47
timpurile acestea sunt foarte interesante.in libertate "traiesc"in foame si frig o multime de copii nevinovati si batrani.in "puscarie"acesti asa zisi oameni,au sansa sa duca o viata cat de cat civilizata:caldura ,mancare,ingrijire medicala,televizor.este strigator la cer.dumnealor ar trebui pusi la munca si functie de bunurile produse sa primeasca.despre coruptia celor ce-i pazesc,s-au spus multe,nu destul.

Postat de scoateti pdl din pag la 28.11.2008 06:57
scoateti jegosii aia de pdl din pagina. si din viata politica. **** la liberali, pdl, png. niste hoti pe fatza.

Postat de Hip la 28.11.2008 07:47
ce-ai, tati, ai baut iar prea mult? in tot cazul, ia-ti comunistii, leaga-ti-i de gat si sari in dunare, sa scapam de mai multi prosti.

Postat de maria la 28.11.2008 07:57
in viata sunt teroristii populatiei,in puscarie sunt teroristii personalului ce-i supravegheaza..sriga ca nu li se respecta drepturile dar ei n-au respectat niciodata drepturile oamenilor.cer intelegere, drepturi.cite drepturi ale noastre au respectat?ne este frica sa traim cu asemenea nemernici.

Postat de emil la 28.11.2008 08:12
140 l alcool...si eu le fac cadou la gunoaiele astea 5 milioane pe luna ca sa se relaxeze in puscarie. unde pot semna sa nu mai primeasca niciun puscarias de mancare daca nu munceste pentru contravaloarea mesei?

Postat de leontina la 28.11.2008 08:42
daca vreti dreptate in tara, inchideti pe veci aceste gunoaie ale societatii

Postat de Oarecare la 28.11.2008 09:39
prea multe drepturi, strica. corect ! dece trebuie sa munceasca unii, ca sa intretina asemenea specimene?

Pădurea din hârtie prinde rădăcini în toată ţara


Un proiect privind plantarea de puieţi folosind banii proveniţi din reciclarea hârtiei se dovedeşte un mare succes. Claudia Cătană a transformat deja aproape 350 de tone de maculatură în mii de copaci adevăraţi.

După eşecuri repetate în demersul de a accesa fonduri pentru a pune pe picioare un proiect gândit de ani de zile, Claudia Cătană „a plantat” „Copacul” fără nicio resursă.

Aduna maculatură de la oamenii din Bucureşti şi o căra la centrele de colectare cu un Matiz al prietenei sale sau cu un Fiat pus la dispoziţie după cinci după-masa de asociaţia neguvernamentală la care lucra de opt ani de zile.

Îşi pusese în gând ca din banii obţinuţi din colectare să cumpere puieţi şi să-i planteze prin parcuri sau în zonele defrişate ale ţării.

„De fapt, asta înseamnă «Copacul de hârtie». Colectez hârtie şi carton de la diverse companii sau de la oamenii obişnuiţi, le duc la centrele de colectare, iau bani pe ele şi cu aceştia cumpăr copăcei pe care îi plantez împreună cu voluntarii acolo unde este nevoie de ei”, a spus Claudia Cătană, iniţiatoarea proiectului.

Au pornit la drum doar cu o maşină

Totul a început în aprilie anul trecut, iar succesul de care “Copacul” s-a bucurat a depăşit orice aşteptare. Numărul companiilor care sunau pentru a le fi preluată hârtia nefolositoare creştea de la o zi la alta, astfel că, numai după câteva luni, Claudia împreună cu ceilalţi trei membri iniţiali ai proiectului – prietena ei şi doi voluntari – nu mai reuşeau să facă faţă solicitărilor.

Matizul devenise aproape inutil, având în vedere cantitatea de hârtie pe care erau nevoiţi să o adune zilnic.

„La un moment dat, celebritatea era mai mare decât noi şi toată lumea vroia să ne dea hârtie, iar noi nu reuşeam să ajungem să o luăm”, ne-a povestit Claudia.

„Unii ne sugerau chiar s-o lăsăm baltă, dacă nu suntem în stare să facem lucrurile cum trebuie. Noi am plecat la drum convinşi că nu vom avea succes”, a adăugat ea.

Într-un an şi jumătate însă, “Copacul” a prins rădăcini. Li s-au alăturat sponsori care le-au pus la dispoziţie maşini cu capacitate mare şi care le-au ajutat să extindă proiectul la nivelul altor oraşe din ţară.

Deşi a început în Bucureşti, “Copacul de Hârtie” există acum şi în Cluj, Craiova, Constanţa şi mai nou, în Timişoara. Acum, peste 650 de companii şi zeci de persoane fizice donează hârtie “Copacului”, numai în Bucureşti.

Zece kilogramede hârtie, un puiet

„Copacul de Hârtie „s-a prins” atât de bine pentru că e o idee simplă, atât de simplă încât mă întreb cum de nu s-a gândit altcineva înainte să facă acest lucru”, spunea Claudia.

Ea ne-a povestit că, odată cu lansarea proiectului, şi-a dat seama că oamenii vor să recicleze, trebuie doar să li se asigure un minimum de infrastructură, astfel încât să nu le solicite mari eforturi.

„Eu credeam că vom fi nevoiţi să batem la uşa companiilor şi că ne vom ruga de ele să recicleze. Surpriza a fost că, de când am început, eu nu am trimis nicio solicitare de intrare în proiect.

Toate companiile au apelat ele însele la noi”, mai spune Claudia. Acum, şoferii „Copacului” preiau de la companii minimum 50 de kilograme. “La început nu pusesem nicio limită şi au existat situaţii în care am fost chemaţi pentru patru plicuri”, a mai zis ea.

De atunci, au adunat aproape 350 de tone de hârtie şi carton, iar cu banii câştigaţi din colectare, Claudia a cumpărat pomi, iar voluntarii “Copacului” – mii, înscrişi pe site – au plantat copaci în patru parcuri din Capitală, iar în toamnă au împădurit o zonă defrişată de lângă Haţeg, la Râul de Mori. În Bucureşti, kilogramul de hârtie poate ajunge şi la 24 de bani, în Craiova însă, acesta nu depăşeşte 6 bani.

Claudia are de gând să-şi canalizeze resursele plantând copaci la munte, şi nu în centrele urbane. „Anul trecut am plantat 1.000 de puieţi în oraş, dar cu aceiaşi bani puteam planta 10.000, la munte. Copăceii de oraş costă mai mult pentru că sunt mai mari”, a mai spus ea. Cu zece kilograme de hârtie, Claudia cumpără un puiet pentru plantat în zonele montane.

Verde Cafe, sediul “Copacului”

“Copacul” nu a avut până de curând un sediu, iar oamenii care voiau să-i cunoască pe cei care le „reciclau hârtia” nu prea aveau cum să o facă.

Claudia ştia că nu are resurse să închirieze un loc, aşa că a început să se gândească la o posibilitate de achiziţionare a unui spaţiu care să se autofinanţeze. A apărut astfel Verde Cafe, o cafenea călduroasă care, pe ritmuri de rock alternativ, găzduieşte conferinţe de mediu şi primeşte laolaltă oamenii interesati de ''copacel''.

Reciclarea salvează copacii

Pentru fabricarea unei tone de hârtie se folosesc aproximativ trei tone de copaci, adică sunt tăiaţi în jur de 20 de arbori.
Pentru a obţine o tonă de hârtie de ziar sunt tăiaţi 12 copaci.
Prin reciclarea unei tone de hârtie sunt salvaţi 17 copaci.
Pentru reciclarea hârtiei se foloseşte până la 80% mai puţină energie faţă de fabricarea hârtiei din materie primă.
Hârtia poate fi reciclată de maximum şapte ori.
După aceea, se adaugă fibră nouă, pentru ca produsul final să nu-şi piardă caracteristicile.
Din 100 de tone de hârtie colectate se pot replanta aproximativ 15 hectare de pădure.
Prin reciclarea unei tone de hârtie se economisesc 30.000 litri de apă, 4.200 KwH energie şi 2,5 metri cubi de spaţiu destinat depozitării deşeurilor.

Prea puţin spaţiu verde pe cap de locuitor

Suprafaţa împădurită ocupă numai 26% din teritoriul ţării noastre, sub media europeană. Spaţiul verde pe cap de locuitor în România este, de asemenea, cu mult sub normele impuse de Bruxelles.

În vreme ce în capitala noastră fiecărui bucureştean îi revine, în medie, cam opt metri pătraţi de spaţiu verde, locuitorii din Stockholm se bucură de circa 82 mp, aceasta în condiţiile în care Uniunea Europeană impune un minimum de 26 mp pe locuitor, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproximativ 50 mp.

Cu toate acestea, pădurile continuă să cadă sub topoarele nemiloase ale proprietarilor, iar spaţiul verde urban se reduce în favoarea clădirilor de birouri şi a parcărilor pentru maşini.

Salvarea unui colţ de pădure

Statisticile pot fi deprimante, de aceea Claudia Cătană s-a hotărât să inverseze raportul. „Am fi vrut să spunem salvarea planetei. Este însă mult prea mult. Ne limităm să vorbim (adăugând şi fapte) despre salvarea unui colţ de pădure. Asta vrem să facem... să salvăm copaci şi să plantăm copaci.

Avem convingerea că acest proiect, odată pornit, va merge de la sine ca un perpetuum mobile”, scria Claudia în jurnalul său de proiect. Ea spune că a reuşit să facă cel puţin trei lucruri bune cu “Copacul de Hârtie”: a determinat oamenii să recicleze, a valorificat 350 de tone de hârtie şi a plantat peste 5.000 de copaci şi mai are 10.000 de plantat.

Cu toate acestea, e gata oricând să îşi asume şi părţile mai puţin reuşite ale “Copacului”.

„De multe ori, lumea ne chema şi noi nu reuşeam să ajungem. De aceea, unii se supărau pe noi, şi aveau dreptate, dar efectiv nu mai făceam faţă cu resursele pe care le aveam”, mai spunea ea.

De Crăciun, Claudia are de gând să cumpere brazi în ghiveci, pe care să-i vândă, iar în schimbul unei anumite sume, să primească brazii înapoi după sărbători, astfel încât voluntarii “Copacului” să îi poată planta într-o pădure.

SURSA: Adevarul.ro


georg
ministru
sincer,bravo. asa om ne-ar trebui la mediu,nu umpluturile ce s-au perindat pina acum.

Gogu
Bravo Claudia!
Slava Domnului ca mai exista astfel de oameni in Romania! Tine-o tot asa!

Cel mai scump kilometru de drum a fost construit în Capitală


Un kilometru construit la Pasajul Basarab costă peste 100 milioane de euro, iar unul de drum naţional, la şase milioane de euro. Bucureştiul conduce în topul celor mai scumpe drumuri din România, şi poate chiar din lume. Un kilometru din Pasajul Basarab costă 117 milioane de euro.

Finanţările din credite externe, cât şi banii de la bugetul de stat alocaţi pentru lucrările de infrastructură au contribuit la bunăstarea firmelor de construcţii, fie ele româneşti sau străine. „Mâna largă” a autorităţilor, atunci când a fost vorba de banul public, a făcut din reabilitarea şi construcţia de drumuri una dintre cele mai benefice afaceri.

Una dintre cele mai costisitoare lucrări ale ultimilor ani este de departe Pasajul Basarab, din Capitală, care pentru o lungime de 1,9 kilometri înghite 222,4 milioane de euro, cu o medie de 117 milioane de euro pe kilometru construit.

Centurile Bucureşti şi Ploieşti, în top

Lucrările de lărgire a şoselelor de centură la patru benzi variază şi ele între 6 şi 2,5 milioane de euro kilometrul. Închiderea centurii Bucureştiului în zona Mogoşoaia-Chitila a fost adjudecată de o asociere româno-elenă formată din Vivacons SA şi Aktor SA. Pentru 3,1 kilometri de drum, Compania Naţională de Autostrăzi şi drumuri (CNDAR) va plăti 19,54 milioane de euro, adică 6,3 milioane de euro pentru un kilometru construit.

Firma Pa&Co a omului de afaceri Costel Căşuneanu beneficiază şi ea de o lucrare pe cinste. Centura de vest a Ploieştiului, care este şi ea lărgită la profil de drum naţional, costă 5,9 milioane de euro kilometrul. O altă porţiune de peste 7 kilometri din centura Capitalei, situată între Otopeni şi Mogoşoaia, este evaluată la 4,2 euro pe kilometru, fiind adjudecată de consorţiul de firme SC Alpine Myreder&FCC Construccion. Fostul director juridic al CNADR, Alin Goga, susţine că multe dintre reabilitările din ultimii ani au avut efect „0”.

„Prin programele de reabilitare se aruncă bani pe fereastră. Din 1999 s-au cheltuit miliarde de lei fără a fi văzute efectele acestor reabilitări”, a declarat Goga.

DN 66, scump şi neterminat

O altă exagerare a ultimilor nouă ani a fost DN 66 de la Uricani la Herculane. Este cunoscut sub numele de „drumul lui Băsescu”, fiind susţinut de actualul preşedinte în 1999, când era ministru la Transporturi. Potrivit CNADR, costul acestui drum este de 50,2 milioane de euro. Până acum sunt recepţionaţi 10 kilometri, costul mediu fiind de 6,3 milioane euro pe kilometrul construit. DN 66 este singurul drum naţional nou care a intrat în construcţie după 1989.

Până acum au fost făcute numai reabilitări, iar de trei ani au început lărgirile centurilor marilor oraşe la profil de drum naţional.

Bulevarde la preţ de autostrăzi

Topul celor mai costisitoare lucrări îl deţine Pasajul de la Basarab din Bucureşti. Cu o lungime de 1,9 kilometri, acesta a fost bugetat în 2007 cu 222,4 milioane euro, adică peste 100 de milioane de euro pe kilometru.

Pasajul s-a scumpit de trei ori în trei ani

Proiectul iniţial, aprobat în 2004 pe timpul mandatului de primar al lui Traian Băsescu, era de 74.012.000 de euro pentru execuţia lucrării.

După un an, proiectul se modifică radical, pasajul va măsura 1.900 m şi va costa 178.175.489 euro. Se abandonează proiectul iniţial pentru care s-a plătit aproximativ un milion de euro, pentru că firmele care au câştigat licitaţia, Astaldi din Italia şi FCC din Spania, au venit cu propriul proiect.

După venirea lui Videanu, constructorii cer o nouă sumă: 222.475.263 euro. Surse din Primărie spun că cele două companii care construiesc pasajul se pregătesc să mai ceară încă 100 de milioane de euro pentru finalizarea pasajului.

Bulevarde la preţ de autostrăzi

În 2006, Consiliul General a aprobat câteva zeci de documentaţii pentru reabilitări de drumuri în Capitală. Printre ele, Calea Moşilor, pentru care i s-a plătit firmei Tehnologica Radion 39,2 milioane de euro pentru 2,57 de kilometri de drum reabilitat, cu o medie de 15,6 euro pe kilometru.

O altă firmă abonată la borcanul cu miere al municipalităţii a fost Mari Vilacare, care a încasat 39,5 milioane de euro pentru reabilitarea a 3,2 kilometri din bulevardul 1 Decembrie, cu o medie de 13,1 euro pe kilometru.

Pe şoseaua Ştefan cel Mare a lucrat un consorţiu din care a făcut parte şi firma fostului parlamentar democrat Dan Cazacu, el renunţând la politică în favoarea afacerilor. Valoarea celor 2,2 kilometri de pe Ştefan cel Mare a fost de 27,8 milioane euro, adică 12,6 milioane euro pe kilometru.

Top 5: cei mai scumpi kilometri din Bucureşti

1. 117 milioane €/km Pasaj Basarab

2. 15,6 milioane €/km Calea Moşilor

3. 13,1 milioane €/km Bd. 1 Decembrie

4. 12,6 milioane €/km Şos. Ştefan cel Mare

5. 10 milioane €/km Şos. Colentina

Top 5: cei mai scumpi kilometri de drum naţional

1. 6,3 milioane €/kmCentura Bucureşti (între DN7 şi DN1A)

2. 5,9 milioane €/km Centura Ploieşti Vest

3. 4,2 milioane €/km Centura Bucureşti (între DN1 şi DN1A)

4. 2,9 milioane €/km Centura Bucureşti (între DN1 şi DN2)

5. 12,6 milioane €/km Centura Bucureşti Sud (sectorul 2, între A1 şi A2)


Autostrada vestului, la tribunal

Lucrările pe sectorul de autostradă Arad-Timişoara nu pot începe conform planificărilor Ministerului Transporturilor din cauza unui litigiu. Casa de avocatură „Boştină şi Asociaţii” a atacat în instanţă licitaţia organizată pentru asistenţa juridică pentru exproprierile terenurilor de pe traseul autostrăzii. Potrivit directorului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDPTM), Ioan Maliţa, până nu se termină procesul terenurile nu pot fi expropriate, iar constructorul nu poate începe lucrările.

„Avem un termen de judecare a cauzei în 3 decembrie la Curtea de Apel Timişoara, instanţă la care casa de avocatură a făcut recurs faţă de decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a dat dreptate DRDPTM după ce licitaţia a fost contestată”, a spus Maliţa.

Reprezentanţii „Boştină şi Asociaţii” au transmis redacţiei „Adevărul“ că nu vor să comenteze această problemă „atâta timp cât ea este pe rolul unei instanţe şi nu s-a dat o hotărâre definitivă şi irevocabilă”. Din cauza acestui litigiu, proiectul de aproape 300 de milioane de euro al autostrăzii Arad-Timişoara este blocat.

SURSA: Adevarul.ro

28 Nov 2008, 08:25
Coco
Ce e scump?
Privit asa global, pare a fi adevarat, dar daca te uiti la ce inseamna cel mai scump drum vezi ca acolo e o constructie de poduri si pasaje in special, deci nu se calculeaza doar asfaltarea drumului ci se construieste un "drum suspendat"


www.khris.ro
De la nasu mare pentru clientela politica
Pun pariu ca, desi ne-au costat sume exorbitante, la 2-3 ani dupa darea in folosinta aceste sosele vor intra in reparatii. Ca asa-i in tenis

Der Inspektor
Afaceri à la Romanika
100 de milioane de euro: probabil 5 milioane in materiale si
restul

Capii judeţului Giurgiu – jurnalişti acreditaţi la alegeri


Două publicaţii din Giurgiu au acreditat peste 200 de ziarişti la Autoritatea Electorală Permanentă, printre care şi preşedintele Consiliului Judeţean, şeful Gărzii Financiare şi un secretar de stat.

Publicitate În mod ciudat, „Giurgiu ­Express” şi „Informaţia de Giurgiu”, publicaţii la care lucrează maximum 20 de jurnalişti angajaţi, au acreditat la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) câte 100 de ziarişti „corespondenţi”.

Printre cei care vor transmite articole, reportaje, anchete sau analize politice din secţiile de votare găsim nume grele, precum Dumitru Beianu (PNL) - preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu, Sandu Gheorghe - comisar-şef al Gărzii Financiare, Ionel Muscalu - secretar de stat, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (ANOFM).

„Nu e problema voastră!”

Mimi Dezrobitu – coordonatoarea bisăptămânalului „Giurgiu Express” – a reuşit să ne explice de ce s-a recurs la un număr aşa mare de corespondenţi pentru alegeri: „E un număr foarte mare fiindcă bisăptămânalul nostru este editat de Asociaţia Română pentru Libertate şi Dezvoltare. E problema noastră pe cine am ales. Acele persoane vor ţine legătura cu redacţia”.

Întrebată dacă, spre exemplu, comisarul-şef al Gărzii Financiare va scrie reportaj de culoare de la Daia ori vreo anchetă de la Gogoşari, Mimi Dezrobitu zice: „Acest lucru nu este problema voastră”. „Ei vor avea legitimaţie, iar dacă au semnat sau nu vreun contract cu noi, iarăşi nu e problema dumneavoastră”, a mai declarat doamna Dezrobitu.

Beianu: „Şi care e problema?”

Preşedintele Consiliului Judeţean a recunoscut senin că face parte din echipa ziariştilor de la „Informaţia de Giurgiu” (publicaţie editată de SC Romprod SRL). „În principiu, ştiu.

Şi care e problema? Nu e nicio incompatibilitate, aşa mi-am propus eu”. Dumitru Beianu susţine că prin noua sa calitate doreşte să fie sigur că alegerile se vor desfăşura corect. „Nu ştiu să am vreo posibilitate de a intra în vreo secţie de votare ca preşedinte al Consiliului Judeţean”, a mai declarat preşedintele CJ care susţine că nu este retribuit pentru noua sa calitate şi că nu are semnat niciun contract cu ziarul care l-a acreditat la AEP.

Şeful Gărzii Financiare, Sandu Gheorghe, „ziarist” la „Giurgiu Express”, a fost iritat de întrebările „Adevărul“. „Cum vă permiteţi să mă deranjaţi pe telefonul personal? La revedere!”. Şi a închis.

Ionel Muscalu, secretar de stat: „Sunt ziarist”

Preşedintele ANOFM, Ion Muscalu, spune că este onorat de statutul de corespondent al “Giurgiu Express”. „N-am ştiut, dar mă onorează, pentru că eu sunt de profesie ziarist.

Eu am mai colaborat, am mai scris de foarte multe ori la ei” (”Giurgiu Express” – n.r.). Muscalu a precizat că funcţia de ministru-secretar de stat pe care o deţine nu este incompatibilă cu statutul de corespondent al unui organ de presă, mai ales că el nu este plătit pentru acest lucru.

Atribuţiile „corespondenţilor” în secţiile de votare

În secţia de votare, ziariştii nu pot sta de vorbă cu alegătorii şi nu le pot lua interviuri. Ei pot doar observa procesul de votare, după cum declară Marian Muhuleţ, vicepreşedintele AEP. Potrivit acestuia, dacă jurnaliştii constată nereguli, pot formula o întâmpinare către preşedintele secţiei de votare, iar acesta este obligat să o rezolve pe loc.

Cei acreditaţi se bucură însă de un privilegiu: după închiderea urnelor, ei pot asista la numărarea voturilor şi vor primi copii ale proceselor-verbale conţinând rezultatele alegerilor din secţiile respective.

În ceea ce priveşte situaţia de la Giurgiu, acesta declară: „Este o situaţie cel puţin stranie! Nu putem verifica datele personale”.

Ziarişti cu funcţii în judeţ

Printre cei 220 de ziarişti ai celor două publicaţii, „Informaţia de Giurgiu” şi „Giurgiu Express”, câteva nume au responsabilitatea „guvernării” judeţului şi a oraşului-reşedinţă.

Dumitru Beianu (43 de ani) – preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu
Sandu Gheorghe – şeful Gărzii Financiare Giurgiu
Viorel Biolan – inspector-şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului
Constantin Preda (53 de ani) – viceprimar al municipiului Giurgiu
Liviu Clejan (51 de ani)– viceprimar al municipiului Giurgiu
Constantin Toma – director Zona Liberă Giurgiu
Gheorghe Spoială – director general al Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale


SURSA: Adevarul.ro

Operaţiile imobiliare ale „Doctorului Moarte“


Comisarul Adrian Murea, chirurg la Spitalul Ministerului de Interne, este anchetat de DNA pentru afaceri imobiliare ilegale, derulate sub semnătura pacienţilor decedaţi. Un chirurg de la Spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota“ al Ministerului Internelor a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupţie pentru o întreagă serie de escrocherii imobiliare cu un prejudiciu estimat până acum la peste un milion de euro. „Povestea“ desprinsă din dosarul aflat pe masa procurorilor este demnă de un documentar de genul celor difuzate de Discovery Channel.

Potrivit anchetatorilor, comisarul Adrian Murea ar fi pus mâna ilegal pe mai multe locuinţe situate în zone de lux ale Capitalei, folosindu-se, în unele cazuri, de identitatea unor pacienţi care au încetat din viaţă la scurt timp după externare. De altfel, numărul pacienţilor „pierduţi“ de chirurgul Murea i-a adus acestuia porecla de „Doctorul Moarte“ printre colegii săi de la Interne.

„Consider că nu am făcut nimic ilegal“

Alături de chirurg, în această cauză a fost pus sub acuzare şi controversatul afacerist Joseph Stark - aflat în penitenciar, unde execută o pedeapsă de 10 ani pentru înşelăciune. Acuzat de această dată de complicitate la înşelăciune, Stark nu a negat implicarea sa în „afacerile“ medicului, ci, mai mult, a vorbit în faţa anchetatorilor despre posibila implicare în această „poveste“ a amiralului (r) Emil Cico Dumitrescu.

Medicul neagă însă toate acuzaţiile care i se aduc. „Eu consider că nu am făcut nimic ilegal. Am vrut să cumpăr o casă ca să fac o clinică şi de aici mi se trage. Am mai fost anchetat de procurorii Parchetului General pentru faptele pe care DNA mi le-a adus la cunoştinţă când s-a început urmărirea penală în acest caz. Atunci am adus probe prin care am arătat că eram nevinovat şi am fost scos de sub urmărire penală. Acum sunt aceleaşi fapte cercetate“, a replicat medicul.

Procurorii anticorupţie spun însă că Adrian Murea ar fi folosit identităţile unor pacienţi internaţi la Spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota“ pentru a întocmi procuri false şi ar fi indus în eroare notari publici, pe care i-ar fi determinat să autentifice contracte de vânzare- cumpărare ale unor imobile, obţinând apoi transferul dreptului de proprietate de pe numele adevă raţilor proprietari pe numele său ori al unor cunoscuţi ai săi.

„Prin Ordonanţa din 17 noiembrie 2008, emisă la ora 10.00 (...), a fost schimbată încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina învinuitului Murea Adrian (...), urmând a fi cercetat pentru fapte cu următoarea încadrare juridică: înşelăciune prevăzută de articolul 215, alineatele 1, 2, 3 şi 5 din Codul Penal“, se arată în ordonanţa procurorilor DNA, comunicată lui Murea pe 17 noiembrie. Mai exact, medicul este acuzat de înşelăciune în convenţii în formă agravantă, faptă pedepsită de Codul Penal cu până la 20 de ani de închisoare.

Notari fictivi şi procuri false

Asta după ce procurorii au stabilit că, pe 20 mai 2002, medicul Murea i-ar fi cerut notarului public Livia Alexandru autentificarea contractului de vânzare- cumpărare prin care proprietara Graziela Wagner îi vindea Doinei Dumitrescu - soţia lui Cico Dumitrescu - dreptul de proprietate al unui imobil situat pe Strada Emanoil Porumbaru, numărul 75, din sectorul 1 (zona Herăstrău), în schimbul a patru miliarde de lei vechi (400.000 de lei).

În acest caz, „împuternicitul vânzătorului“ ar fi fost chiar Adrian Murea, care ar fi prezentat o procură autentificată de notarul public Antonio Martinez din New York. „Am stabilit că procura este falsă, iar notarul public Antonio Martinez nu există. Ştampila folosită pe document a fost găsită la percheziţia făcută în locuinţa lui Joseph Stark“, spun procurorii DNA.

La doar trei zile de la încheierea acestei prime afaceri, tot la notarul public Livia Alexandru a fost autentificat un alt contract de vânzare-cumpărare, potrivit căruia proprietarii Astrid Goebbel-Bortes, Bernd Krestel Rolf Ernst Goebbel şi Helga Tudora au vândut un imobil din şoseaua Kiseleff, numărul 39 (în plin centrul Capitalei), societăţii Hardincom 2000, reprezentată de irakianul Ihab Abed. În aceeaşi zi şi la acelaşi notar, irakianul i-a vândut însă casa lui Joseph Stark.

„Problema este că, la încheierea contractului de vânzare a imobilului către firma irakianului, proprietarii au fost reprezentaţi de Ştefan Gavrilă, care a prezentat în acest sens o procură autentificată de notarul public Shelly Schwartz din statul California. (...) În urma verificărilor, am descoperit că, la data încheierii contractului, Ştefan Gavrilă era internat la Spitalul «Prof. Dr. Dimitrie Gerota» şi că a încetat din viaţă două săptă mâni mai târziu. Deci e foarte puţin probabil să se fi prezentat atunci în faţa notarului, mai ales că procura s-a dovedit a fi falsă. Ca să nu mai vorbim despre faptul că proprietarii nici nu se aflau la data respectivă în California“, au precizat anchetatorii.

Comisar Adrian Murea, chirurg, Spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota“ : "Eu consider că nu am făcut nimic ilegal. Am vrut să cumpăr o casă ca să fac o clinică şi de aici mi se trage."

AFACERE

A semnat pe patul de moarte

Potrivit procurorilor, cea mai interesantă „poveste“ este însă cea a unei case de pe strada Barbu Delavrancea, numărul 47 (în apropierea reşedinţei ambasadorului SUA la Bucureşti şi a palatului lui Gigi Becali), unde chirurgul Murea intenţiona să-şi amenajeze o clinică.

Pe 4 octombrie 2002, Murea i-ar fi cerut aceluiaşi notar Livia Alexandru să autentifice un contract de vânzare-cumpărare potrivit căruia un om de afaceri l-ar fi împuternicit pe pacientul Ştefan Macovei (printr-o procură încheiată la New York) să-i vândă chirurgului casa din Barbu Delavrancea.

Potrivit documentelor, Murea ar fi plătit pentru casă 817.700 de lei. „Cercetările atestă că semnătura de la rubrica «vânzător prin mandatar» nu este executată de Macovei Ştefan, care la data de 19 septembrie 2002 (cu 15 zile înainte de semnarea contractului) fusese externat în stare gravă de către medicul Murea, iar la 19 octombrie 2002 a decedat“, se arată în rezoluţia procurorilor DNA.

MĂRTURIE

Joseph Stark „l-a turnat“ pe Cico Dumitrescu

EVZ a intrat în posesia unei declaraţii date în faţa procurorilor de Joseph Stark, prin care acesta îl incriminează pe amiralul Cico Dumitrescu. Potrivit documentului, Stark le-a explicat anchetatorilor modul în care „un grup de interese“, care l-ar include şi pe amiral, voia să-l deposedeze pe afaceristul Rişcanu de imobilul de pe strada Barbu Delavrancea. „Prin primăvara anului 2002 am aflat că grupul de interese urmează să construiască un spital-clinică (...) am aflat că imobilul din Barbu Delavrancea va fi locaţia şi că urmează să fie trecut în proprietatea doctorului Doina Dumitrescu, soţia lui Cico Emil Dumitrescu, pe căi ilegale, pentru ca aceasta să devină cumpărătoare de bună- credinţă. Cu această ocazie, am auzit din nou vehiculânduse numele de Rişcanu Dragoş, proprietarul de drept al imobilului Barbu Delavrancea nr. 47, de la care urma să se fure imobilul“, se arată în declaraţia dată de Stark.

SURSA: EVZ.ro


a venit si timpul !!!
de mariko san(Vizitator), miercuri, 26 noiembrie 2008 - 23:11
A venit timpul ca adevarul sa nu mai umble cu capul spart, iar justitia sa ramana oarba!
In unele " structuri" au intrat multi nechemati!

SI IO CARE CREDEAM CA DE OPRESCU E VORBA...
de Pesticidul(Vizitator), miercuri, 26 noiembrie 2008 - 23:11
...da' mai sunt si alti "Opresci"... Probabil ca "moarte" asta o sa-i lase lui Oprescu numele de "Doftoru' Deces"...
Nu poate sa le ia el pe toate...

despre coruptia la medici
de serbu s(Vizitator), miercuri, 26 noiembrie 2008 - 23:52
Ar trebui sa faceti un articol si despre alt ''doctor moarte''si anume despre medicul chirurg ortoped,DR.URSU TRAIAN ROMEO de la Spitalul Foisor din Bucuresti.Are afaceri imobiliare,afaceri cu aparatura medicala,proteze ortopedice,orteze ortopedice,materiale sanitare,spalarea banilor negri in campania electorala pt 30 noiembrie,asocieri [Citeste] de tip mafiot,masonic,politic,securistic cu politicieni,oameni de afaceri interlopi,membrii ai serviciilor secrete,procurori,judecatori,politisti etc.Taxa de operatie este de 12-14000 de euro.Are zeci de pacienti decedati suspect si alti zeci schiloditi pe viata ireversibil.Cu ajutorul ''CONFRATILOR'' in serv.secrete,justitie,politie,politic,medico-legal,etc ,a scapat de fiecare data basma curata.Culmea imposturii-este VICEPRESEDINTELE SOCIETATII EUROPENE DE NEUROCHIRURGIE SI CHIRURGIA COLOANEI,desi el nu a facut 9 ani de specializare in NEUROCHIRURTGIE;este omul serviciilor secrete romane infiltrat acolo,pt a fura metode,tehnologie etc.

Brasov
de Teddy(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 00:16
Daca tot ati inceput a ancheta cazuri de frauda imobiliara, ia vedeti ce face fostul comisar Brebenel de la Brasov...intrebati-i pe cei de la Monitor.

Tot Brasov...
de Voitu(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 07:03
n-ar fi rau sa fie verificat si cabinetul de avocatura Prediger - Comsa-Fulga, renumiti pentru falsurile prin care obtin retrocedari in Brasov. Toata lumea stie si tace...

Intrebare despre estetica -- de ce arata astfel
de Casandra, joi, 27 noiembrie 2008 - 01:42
mafiotii romani (si cei bulgari, si cei rusi, si altii de altfel)? De ce sint mafiotii niste butoaie de oameni care merg cracanat din cauza centrului de gravitate deplasat ca la femeile insarcinate, de ce au burtile pina la genunchi [Citeste] si falcile pina la umeri? De ce nu arata ca anti-eroii din filmele cu James Bond, unde sint subtiri si colturosi, cu un fizic suplu desi insemnat cu estetica raului? In Romania exista un alt "look" mafiot pe care il adopta toti cei care au facut bani din crime si tilharii, o categorie care include multi politicieni. O observatie minora, desigur, dar exista o fizionomie speciala a tilhariei! Ceea ce e si mai dezgustator este ca deseori acesti umanoizi pretind partenere feminine gratioase, desi ei insisi iti provoaca pierderea prinzului, ca sa zic asa.

Cico , fratele lui Iliescu
de Tzepesh(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 08:18
Cico face parte din echipa lui Iliescu.........amandoi erau si sunt indatorati Moscovei!!
E incredibil ce tupeu au unii.ii prinzi cu matza-n sac si tot nu recunosc.


OAMENI DE NIMIC
de VIKY(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 08:40
AR FI INTERESANT SA VERIFICATI MAI AMANUNTIT SI PE OPRESCU CA O SA AFLAM LUCRURI MULT MAI "ITERESANTE" SI DE MAI MARE ANVERGURA.

complicii Dr Murea
de paraschiva(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 09:34
ar fi bine sa fie cercetata si implicarea sefului profesional al Dr Murea care l-a tinut in brate ani de zile si nu dezinteresat. Este vorba de Chestor Dr Dan MIhai Marius seful Directiei Medicale a MIRA
Ce-ati facut domnilor ministri de interne din 2002 pana acum???

Consecventa
de livius(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 09:44
Acest amiral cu nume e bautura racoritoare a mai facut niste chestii care iti inghetau sira spinarii. In '89 impreuna cu Iliescu, trata dupa reteta prescrisa de KGB "problema" teroristilor cu asa eficienta, ca au murit numai "de-ai nostri". In [Citeste] '90 impreuna cu minerii, trata dupa aceeasi reteta, golanii care calcau pe iarba din Piata Universitatii. Acum, alaturi de respectivul doctor, trateaza bolnavii asa de bine, incat la iesirea din spital acestia NU MAI AU NIMIC!!!

cico
de dANcAPITANdEpLAI(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 10:14
face parte din reteaua nevinovatului iliescu, cel putin asa a decis justitia... si cum thr friend of the friend is a friend too, cic-o face pe nevinovatul investitor


Capitala cu "C"? Io nu am auzit de localitatea asta.
de chichi, joi, 27 noiembrie 2008 - 09:47
Se scrie cu "c" mic. Sau poate ca e ceva nou pe acolo prin Baragan si eu nu stiu. In alta ordine de ideei, oarece de ce toti miticii cand ajung la ciolan incep sa faca prostii? Si oare de ce au nume asa de ciudate sau esculizate?

pentru ca
de dANcAPITANdEpLAI(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 10:11
au ceafa groasa si sunca pe burta si obraz. Si pentru ca asta numai a inteectual nu arata. Pare-mi-se ca au inceput sa se aseze bine treburile in Romania: deja capii s-au imputit si actioneaza in consecinta...

notari
de crash(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 09:52
dar de notarulm ala care nu s-a prins cand toate procurile erau din sua, nu zice nimeni nimic. el doar a fost pacalit?

Sa crezi in fotografii.......
de popescu stelian(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 09:59
Priviti fotografia acestui escroc -medic si aveti certitudianea ca este infractor........dar cu regret trebuie s-o spun,se apropie o noua guvernare PSD-PCsi timp de patru ani,hotii mari,vor dormi linistiti,mai ales ca Cico Dumitrescu....amiral!, este din sleahta lui Iliescu cel sarac si cinstit !

Totul se va musamaliza la un anumit nivel
de Victor-ie Ceausescu(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 10:06
Datorita faptului ca cetatenii implicati nu sint de origine romana cu legaturi beton armat peste ocean totul se va musamaliza la schimb.Mai avem inca de asteptat.

Vrem acordul prezumat!
de chirurgul(Vizitator), joi, 27 noiembrie 2008 - 11:04
Vrem ca legea acordului prezumat,privind recoltarea de organe sa intre cat mai repede in vigoare,in lumina actualei crize financiare este singura noastra sansa de a avea o activitate profitabila.

Mai sunt si altii...
de Johnny Utah, joi, 27 noiembrie 2008 - 11:13
ohoooo si cati mai sunt ca si asta...
sunt prea multi si prea bine infiltrati in diferite structuri
(politie, armata, SRI, etc) pt a-i prinde pe toti

Alegeri sub semnul mitei - Cat imi dai sa te votez?


Poate ca niciodata dupa 1989, alegerile nu au fost atat de profund marcate de mita electorala in cele mai diverse forme de manifestare.

Pungile cu alimente sunt deja banale. Am ajuns chiar la imparteala de porci si bani, dupa darea de mana a candidatului.

Dar tot mita electorala a curs si din discursurile purtatorilor de mesaj ai partidelor. Cum altfel se numesc promisiunile de salarii, pensii sau alocatii mai mari mari si impozite mai mici, absolut imposibil de armonizat in conditiile crizei?

Mai subtil, prin programe si mesaje, sau de-a dreptul, din poarta in poarta, toate partidele au recurs la aceste metode, probabil chiar mai extinse decat a aflat presa.

Simptomele s-au facut simtite inca de la locale, insa in aceste saptamani au fost depasite toate asteptarile, ceea ce ne demonstreaza cat de primitiva este inca politica in Romania si cat de vulnerabil si debusolat electoratul.

Partidele din Romania sunt inca la un nivel amatoristic inacceptabil dupa 18 ani de experienta. Niciunul dintre ele nu a depasit etapa unor clarificari ideologice care sa le dea posibilitatea unor politici fundamentate si credibile pe diferite domenii.

Luate la bani marunti pe teme mari, sa zicem sanatate, familie, infrastructura, toate au solutii generaliste, la luciul apei, si vor sa fie bine.

Dar nu au strop de viziune. Cum se reflecta principiile de dreapta, de exemplu, in privinta familiei, a educatiei sau a salariilor?

Cum se diferentiaza principiile de stanga in acelasi domeniu? Care este diferenta de substanta dintre abordarea de stanga sau dreapta a crizei economice? Clarificarile ideologice se dovedesc astfel cu mult mai importante decat simpla teorie. Ele dau viziune, coerenta si identitate.

Partidele romanesti nu au ajuns la asa ceva din superficialitate, dar si pentru ca o astfel de clarificare le-ar fi incurcat planurile oportuniste.

Au ramas in ape tulburi si la vreme de campanie cum sa mai faca diferenta? Cu mita. Cand intinzi punga, porcul sau faci pogonul de promisiuni tentante nici macar nu mai conteaza care-ti sunt principiile. Ai dat, ai marcat.

Primitivismul politic este reflectat si de evolutia Romaniei unde in 18 ani un singur Guvern, condus de un tehnocrat, a avut o viziune pe temen mediu si in felul acesta a pus bazele cresterii economice. In rest, privirea nu a depasit lungul nasului. Asa cum fac campanie, asa si guverneaza partidele.

Politicienii corupti trei ani incaseaza, un an dau pomeni.

De partea cealalta, electoratul este complet debusolat si perfect permeabil la mita. Desigur, a accepta punga si purcelul implica si o lipsa de demnitate, pentru ca nu toti cei mituiti sunt atat de saraci incat sa depinda de acele alimente.

Dar mai e si alta intrebare: pe ce criterii sa aleaga?

Incultura politica este imensa pentru ca alegatorii nu pot fi mai "profesionisti" decat alesii. In 18 ani au ajuns sa fie convinsi, in cea mai mare masura pe buna dreptate, ca una voteaza si alta traiesc, tocmai din cauza ca partidele nu au principii si ideologie ferme.

In lipsa lor, adica a profesionalismului in politica, oamenii se indreapta spre ceea ce e palpabil sau suna mai bine. Sa nu ne miram atunci daca aceasta mita electorala masiva ar putea influenta semnificativ rezultatul votului de duminica.

Ioana Ene
SURSA: Ziare.com

Unul ... care nu stie cu cine voteaza
raspunde: astazi, 08:53 VREAU SI EU IN PARLAMENT!!!!!!!!

Un politician vorbea la o intrunire electorala:
- Adversarul meu v-a furat pe rupte timp de 4 ani... Dati-mi si mie o sansa!




Citit de sus in jos, e discursul pentru alegatori
citit de jos in sus, este ceea ce gindesc ei cu adevarat

in partidul nostru politic, ne respectam promisiunile
doar *** pot crede ca
noi nu vom lupta impotriva coruptiei
pentru ca, un lucru e sigur pentru noi:
cinstea si transparenta sint fundamentale pentru atingerea idealurilor noastre
vom demonstra ca e o mare prostie sa crezi ca
mafia va contina sa faca parte din guvern ca in trecut
va asiguram, fara umbra de indoiala, ca
dreptatea sociala va fi scopul principal al mandatului nostru
cu toate acestea, exista inca oameni prosti care isi imagineaza ca
guvernarea sa fie posibila in continuare
cu aceleasi vechi smecherii politice
cind ne asumam puterea, facem totul pentru ca
sa se termine cu situatiile privilegiate si cu traficul de influenta
nu suportam in nici un fel ideea ca
poporul va flaminzi
ne vom... (arata tot comentariul) Un politician vorbea la o intrunire electorala:
- Adversarul meu v-a furat pe rupte timp de 4 ani... Dati-mi si mie o sansa!




Citit de sus in jos, e discursul pentru alegatori
citit de jos in sus, este ceea ce gindesc ei cu adevarat

in partidul nostru politic, ne respectam promisiunile
doar *** pot crede ca
noi nu vom lupta impotriva coruptiei
pentru ca, un lucru e sigur pentru noi:
cinstea si transparenta sint fundamentale pentru atingerea idealurilor noastre
vom demonstra ca e o mare prostie sa crezi ca
mafia va contina sa faca parte din guvern ca in trecut
va asiguram, fara umbra de indoiala, ca
dreptatea sociala va fi scopul principal al mandatului nostru
cu toate acestea, exista inca oameni prosti care isi imagineaza ca
guvernarea sa fie posibila in continuare
cu aceleasi vechi smecherii politice
cind ne asumam puterea, facem totul pentru ca
sa se termine cu situatiile privilegiate si cu traficul de influenta
nu suportam in nici un fel ideea ca
poporul va flaminzi
ne vom indeplini misiunea chiar daca
rezervele economice vor fi complet epuizate
vom exersa puterea pana ce
veti intelege ca incepand de acum
noi sintem partidul xxxxxxxxxxx, noua politica.


Cornelius Nicholson astazi, 09:03 FOARTE REUSITA GLUMA DUMITALE CHIAR DACA-I SERIOASA!

Dom'ne, nu stii cu cine sa votezi in schimb ai creier!
Dealtfel daca nu aveai, stiai cu siguranta si cu cine sa votezi!
Mi-a placut terbil smecheria cu discursul care citit cap coada are un sens si citit viceversa, un sens contrar.
Ai talent, mai incearca si alte genuri. Bravo!


Victor Pitigoi astazi, 07:47 Pozitie rezervata NOI CU NOI SI VOI CU STAMPILA

• Mita dovedeste slabiciune: cine da mita, stie ca, pe bune, nu castiga.
• Si mai stie ca, la cadouri, se infig cei saraci, multi si naivi.
• Adica cei, pe care incearca sa-i cumpere stanga.
• Oamenii cred si primesc.
• Ba chiar stau la coada.
• Ba chiar se imbulzesc.
• Se si lovesc.
• Si sunt gata, la nevoie, sa strige "Traiasca Iliescu", "Traiasca Geoana", sau "Traiasca Mitrea" – dupa imprejurari.
• La pomana, lasa impresia ca sunt multi.
• La stampila, vor ovedi daca sunt si naivi.
• Naivi, adica prosti.


Paul 13
raspunde: astazi, 09:00 Din nefericire pt. cei care dau cea mai multa mita o dau cei de la PD-L

Asa ca iti racesti gura degeaba. Cea mai murdara campanie este purtata de PD-L. Nu numai ca dau mita, dar produc tot felul de inscenari murdare. Poveste cu porcii este semnificativa. Asa ca nu mai bate campii. Ai dreptate. Romanii nu ii mai poti minti asa usor. Poti sa dai mita cata vrei, poti sa faci tot felul de scenarii, numai ca traim in Romania si totul se afla...Ca si in cazul mitei cu porci..O actiune pusa la cale de securistii din PD-L (Magureanu, Talpes, Silvian Iosifescu, Dorin Iacob, Stolojan), care insa a fost devoalata. Cum sa voteze romanii cu partidul care are cea mai mare retea de scuristi? Mai aratati un singur partid care are atatia securisti in el? Si numele date de mine sunt pestii mari, ca si prin judete PD-L e plin de securisti si fosti nomenclaturisti. Cum sa votezi cu PD-L partidul casunenilor, umbrarestilor, goldenblitzistilor, beschiilor, mafiei asfaltului, bordurilor, digurilor si a tot ce este contract din banii contribuabililor? BUCURESTENI priviti... (arata tot comentariul) Asa ca iti racesti gura degeaba. Cea mai murdara campanie este purtata de PD-L. Nu numai ca dau mita, dar produc tot felul de inscenari murdare. Poveste cu porcii este semnificativa. Asa ca nu mai bate campii. Ai dreptate. Romanii nu ii mai poti minti asa usor. Poti sa dai mita cata vrei, poti sa faci tot felul de scenarii, numai ca traim in Romania si totul se afla...Ca si in cazul mitei cu porci..O actiune pusa la cale de securistii din PD-L (Magureanu, Talpes, Silvian Iosifescu, Dorin Iacob, Stolojan), care insa a fost devoalata. Cum sa voteze romanii cu partidul care are cea mai mare retea de scuristi? Mai aratati un singur partid care are atatia securisti in el? Si numele date de mine sunt pestii mari, ca si prin judete PD-L e plin de securisti si fosti nomenclaturisti. Cum sa votezi cu PD-L partidul casunenilor, umbrarestilor, goldenblitzistilor, beschiilor, mafiei asfaltului, bordurilor, digurilor si a tot ce este contract din banii contribuabililor? BUCURESTENI priviti Bucurestiul. * ani a fost condus de PD-Lei - Basescu si Videanu - ce au facut Bucurestiului au facut intregii tari. Bucurestenii sunt sado-masochisti daca vor asa un rau intregii tari!

Euroiu
astazi, 09:38 Sunt slabi PD-L-istii!

Asa este! Pe PD-L-isti nu ii duce capul nici cat pe o curca. Pai dau ca fraierii pixuri, brichete, calendare in loc sa recurga si ei la cate o sarma cu care sa impuste presedintele partidului sau sa sparga un geam la o masina cu FULLCASCO si sa dea fuga la Antene unde sa povesteasca frumos cat de asasinat ar fi putut fi el daca celor care au tras cu mitraliaerele in masina care il continea tocmai pe candidatul PSD, nu le-ar fi amortit mana si ar fi putut tine in continuare degetul pe tragaci. Si nici la cifre nu se pricep PD-L-istii. Un pix, un calendar, hai sa zicem si un porc. Pai pana la 25000, e cale lunga! 25000 de euro este o idee la care numai o minte antrenata la Moscova poate ajunge. Cu siguranta PD-L nu are in dotare asemenea specii!


Girofar
raspunde: astazi, 07:26 Ganditi-va la impaiere.

Asa este! Iliescu este Presedintele etern al Romaniei, sigur dar din pacate nu chiar singur. Mai este unu, mai la Rasarit al carui nume adevarat nu-l prea stie nimeni dar numele sau de criminal este arhicunoscut; Lenin. Acum, de bine de rau, cel putin pentru moment se pare ca din punct de vedere al participarii la viata publica, Iliescu ne cam lasa. Nici o paguba. Ba din contra. Da aveti va rog voi grija de el, ca este al vostru, atunci cand Bunul Dumnezeu va decide ca Iliescu a consumat destul aer, sa procedati cu el cam cum au procedat rusii cu criminalul lor Lenin. Sa-l conservati. Nu cu alcool cum au facut in mod absolut firesc rusii ca noi nu suntem un popor de betivi. Insa, ati putea sa-l impaiati. Cheltuiala minima, eficienta si efect maxim!


old man
astazi, 07:35 De asa ceva

sa aibe parte familia ta!

Ernesto

astazi, 08:25 Din pacate...

...aveti dreptate. Simbolul Iliescu, cu toata camarila asociata de fosti securisti si activisti PCR, a hotarat modul cum sa se faca tranzitia post-comunista in Romania. Evident, s-a ajuns la ceea ce vedem acum, privatizari incorecte si ticaloase, o franare si chiar stopare a procesului democratic (prin acele mineriade si nu numai), tactici si politici a caror baze au fost puse in timpul guvernarilor Iliesco-feseniste.
Cu amaraciune, trebuie sa va dau dreptate. Traim, intr-adevar, influentati de politicienii pe care i-am putut forma si ridica dupa dezastrul moral comunist. Si Iliescu este cazul cel mai proeminent si mai influent (in sens negativ, bineinteles).