Blog de stiri. Rau si bun in Romania ori despre romani.

luni, 22 septembrie 2008

Smecherii soselelor. Agresivitatea in trafic este efectul neputintei din viata de zi cu zi


Intensitatea traficului rutier si prezenta masinilor de mare putere au dat nastere la o noua categorie de persoane, pe care psihologii o definesc “frustratii de pe strada”. In opinia lor, violenta de pe sosele, manifestata sub toate formele, are drept cauza infatuarea si incapacitatea persoanei de a se afirma profesional si social.

Ii gasesti lenevind si invartind cheile de la masina pe deget, la cafenelele de lux de pe Beller sau din preajma Universitatii. Isi admira cu satisfactie bolizii in timp ce palavragesc cu tinere pentru care, daca n-ai sub capota de la 300 de cai putere in sus, inseamna ca nu esti destul de viril. Nu exista sofer care sa nu-si fi tocat nervii la volan, sau ca simplu pieton, din cauza agresivitatii si manierelor smecherilor cu masini de lux. Nu sunt prea multi cei care n-au avut de-a face cu gipane care sa le “ia fata” cu tupeu, s-o ia pe contrasens dand flash-uri si claxonand, sa opreasca brusc sau sa vireze fara sa avertizeze. In urma cu cateva zile, pe toate posturile de televiziune, a fost difuzata o stire in care un posesor de autoturism de teren 4x4 a fost oprit de politie abia dupa ce s-a facut uz de arma. Respectivul circula, pe undeva pe langa Focsani, cu o viteza care depasea cu mult limita prevazuta de lege. Depistat fiind de radarul politiei, i s-a semnalat sa traga pe dreapta. Soferul nu s-a supus semnalului, a mers mai departe cu aceeasi viteza si a oprit abia dupa ce politistul a tras cu pistolul dupa el. In imaginile date pe televiziuni, individul a refuzat sa explice de ce nu a oprit, ba, mai mult, a avut o atitudine agresiva, chiar injurioasa la adresa presei. Cazul aproape ca era unul banal, atat de multi sunt cei care sfideaza legea si partenerii de trafic doar pentru ca au masini mai mari si mai puternice.

Cultura discretionara a banului face ravagii

“In asemenea situatii avem de a face cu persoane care, din capul locului, dispretuiesc legea si cred despre ceilalti ca sunt niste fraieri pentru ca se conformeaza normelor, legilor si valorilor societatii”, spune psihologul Hanibal Dumitrascu. “Ei se situeaza, pe ei insisi, deasupra legii si considera ca orice tip de comportament pe care il abordeaza in raporturile cu ceilalti este pe deplin justificat, pentru ca au sentimentul ca sunt intangibili si nu pot fi pedepsiti. E vorba bineinteles si de cultura banului, a discretionarilor. In general, li se pare ca totul li se cuvine. Trec pe rosu, depasesc viteza maxima permisa de lege, incalca linia continua, parcheaza unde nu e voie si, pur si simplu, isi considera partenerii de trafic niste jaloane. Cat despre pietoni, dispretul e si mai mare. Acesti indivizi considera ca cei care merg pe jos le sunt inferiori din punct de vedere social”, adauga psihologul.

Complexul sexual si lipsa de maturitate

Smecherii din trafic cred ca nu sunt suficient de inteligenti daca nu au si exhibari de comportament foarte puternice. Ei incalca regulile, dar injurat esti tot tu. Daca esti femeie, pe langa limbajul trivial, vizionezi, stand la semafor, si semne vulgare. “Cu cat individul respectiv este mai imatur din punct de vedere cultural si educational, cu atat violenta limbajului sexual explicit este mai evidenta. Sunt persoane pe care le-am putea denumi «falologocentrice», adica vorbesc in termeni extrem de elogiosi de performantele lor sexuale, in realitate lucrurile fiind diametral opuse. Adica sunt complexati sexual”, explica Hanibal Dumitrascu. “Aglomeratia care e pe carosabil tine si de lipsuri istorice pe care le are societatea romaneasca, adica absenta unei infrastructuri rutiere adecvate. Dar nu numai aceasta determina foarte multi dintre participantii la trafic sa fie violenti fizic sau verbal, ajungandu-se si la folosirea armelor de foc, cat, mai ales, incapacitatea multora dintre soferi de a face fata stresului cotidian. Ne aminteste de o scena memorabila dintr-un film cu Michael Douglas, in care personajul acestuia isi abandoneaza masina si, mecanic, imperturbabil, scoate un pistol si trage in multime. Concluzia ar fi ca un om intreg la minte, la intalnirea cu un smecher de sosea, sa evite orice contact cu astfel de indivizi. Atata vreme cat strada este abandonata din punct de vedere institutional de politie, de cei care sunt platiti sa asigure siguranta, nu avem posibilitatea sa ne aparam. Strada a ajuns un spatiu anomic (n.r. – dezorganizat). Atata vreme cat anomia va fi starea care caracterizeaza soseaua, smecherii vor fi regii soselelor, iar tipul corect va fi dispretuit si nu va reusi sa aiba respectul cuvenit”, a concluzionat psihologul Hanibal Dumitrascu.
Mihnea-Petru Parvu

SURSA: Gardianul.ro


alin
2008-09-22 13:05:22
ipocrizie
Tin sa precizez ca fac parte din categoria conducatorilor auto cu masina puternica si...ATAT!!! Eram deunazi intr-o intersectie aparent neaglomerata...in mijlocul ei, stationa un Renault Clio, cu o doamna respectabila la volan. Crezand ca ii este teama sa treaca de intersectie, am asteptat cuminte pana cand nu mai era nimeni prin zona...Surpriza, Doamna era tot acolo... Mi-am zis sa incerc cu un flash, poate se trezeste....Nimic! Incerc un claxon timid, de teama sa n-o sperii; nimic!!! Ma dau jos si o intreb respectuos: "ati patit ceva?" Primesc replica: "Vezi-ti de treaba, b..le!!!" Care categorie de conducatori auto mai face subiectul articolului, stimate jurnalist si stimate psiholog (de serviciu)????

Vlad
2008-09-22 11:55:29
Autostrazi si sosele cu GUVERNUL PSD
Noroc ca scapam de LICHELELE astea din PNL si PD-L care in 4 ani au facut 5 km de autostrada. Guvernul PSD prin programul sau va asigura material si financiar resursele pentru centuri ocolitoare, autostrazi , sosele si in felul acesta vom circula si noi civilizat.

alecu
2008-09-22 9:20:45
ce e nou?
Asa si? E ceva ce nu stiam? Trebuia sa vina un psiholog sa ne spuna chestia asta? Credeti ca or sa citeasca politistii de la circulatie articolul si or sa spuna: "Gata ma, hai sa-i ardem pe astia, uite ce zice aici, ca nu mai pot oamenii corecti de smecherii cu bolizi, pe strazi." Eu cred ca problemle prezentate mai sus nu se regasesc doar la smecherii cu bolizi. Ci cam la toti oamenii. Care de fapt se comporta normal atata timp cat nu au primit nici un fel de educatie, vreodata. Suntem oamenii cavernelor, simplu. Ne formam clasele sociale in functie de imagine. Sa ai burta mare(nu neaparat gras, e o diferenta) care sa dovedeasca ca ai rezerve in camara si mijloc de transport mai avansat decat ai celorlalti bastinasi. Nu s-au inventat cartile, nu s-au inventat intelectualii, filosofii, etc. Exista o vaga idee despre un sistem social, etc. Natura insa va face curat singura. Prin asta au trecut si alte tari europene acum vreo doua sute de ani.

Niciun comentariu: