Blog de stiri. Rau si bun in Romania ori despre romani.

luni, 15 decembrie 2008


PSD şi PDL au hotărât să nu renunţe, după retragerea lui Theodor Stolojan, la înţelegerea privind guvernarea, parafată cu o zi înainte.

Cinci zile i-a luat primului prim-ministru desemnat, Theodor Stolojan, să repete istoria din 2004 şi să se retragă oficial din postura asumată pe 10 decembrie. După o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu şi apoi una cu liderii PDL, duminică seară, Stolojan şi-a anunţat ieri partidul că nu va mai forma viitorul guvern.

În locul său a fost numit preşedintele PDL, Emil Boc - mereu autoexclus din această postură şi stârnind nemulţumirea PSD-iştilor, luaţi prin surprindere. Câteva şedinţe succesive PDL-PSD, de fiecare dată după o trecere-fulger a democrat-liberalilor pe la Palatul Cotroceni, au dus totuşi la concluzia că parteneriatul semnat cu o seară înainte merge mai departe.

A doua retragere, anunţată partidului de Boc

Ca şi în 2004, episodul s-a produs fără explicaţii. Potrivit unor surse din PDL, la şedinţa de ieri a parlamentarilor democrat-liberali, la care a apărut în ultimul moment şi conducerea partidului, Emil Boc a spus scurt: „Domnul Stolojan a luat decizia să se retragă“. Prezent la discuţii, Stolojan a completat totuşi că, „în aceste condiţii, este corect ca unul dintre preşedinţii celor două partide ale coaliţiei să preia funcţia de premier, iar celălalt pe cea de preşedinte al Senatului“. Aripa liberală a rămas consternată, cea democrată s-a raliat imediat, cu entuziasm, ideii Boc - premier, vehiculată în septembrie ca posibilitate de a bloca desemnarea lui Stolojan ca locomotivă de campanie.

Marea sperietură a produs-o însă vestea că PSD-iştii sunt nemulţumiţi, drept pentru care negocierea ministerelor ar putea fi luată de la zero.

Explicaţiile lui Stolojan, tête-à-tête cu Băsescu

La vârful partidului, vestea s-a ştiut de duminică seara, printre puţinii puşi în gardă numărându- se, susţin surse din partid, Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Valeriu Stoica. Înaintea lor, Stolojan vorbise cu Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte motivaţiile, variantele din partid merg de la nemulţumirile lui Stolojan legate de numele de ministeriabili avansate de PSD, la eterna clacare pe fondul lipsei de rezistenţă şi chiar la participarea acestuia la o înscenare urzită la Cotroceni cu scopul de a repune ordinea în PDL după vânătoarea de funcţii de după alegeri. Acum, unii PDL-işti îl văd pe Boc inclusiv candidat la prezidenţiale în 2009, cu Băsescu numit premier.

În ciuda aşa-zisei nemulţumiri însă, Stolojan a supervizat în detaliu şi cu foarte mult calm, până în ultimul moment, compatibilizarea programului de guvernare cu cerinţele PSD, fără a se opune.

Preşedintele, „puţin trist“

La momentul noului anunţ de desemnare a unui premier, Băsescu s-a declarat însă „surprins“ şi „puţin trist“. „Am luat act de depunerea mandatului“, s-a limitat să comenteze preşedintele. Cât priveşte motivele invocate - „este problema dânsului“, a spus Băsescu. Ca argument al noii desemnări, el a desfiinţat practic, fără să nominalizeze, întreaga conducere a PDL. „Nu am echivalent pentru Theodor Stolojan în PDL. Asta este problema“, a explicat Băsescu.

Şeful statului a adus în discuţie „autoritatea şi experienţa“ care l-au dus la nominalizarea lui Stolojan, concluzionând că, „în acest moment, însă, PDL nu are un om apropiat ca şi influenţă şi credibilitate egal cu preşedintele partidului“. Întrebat dacă PSD a avut ocazia să avanseze un nou nume, Băsescu a răspuns: „Nu mai sunt la stadiul la care se discută nume cu preşedintele României“.

Ca premier desemnat, Boc s-a grăbit să anunţe că va constitui un „grup consultativ“ format „din experţi de la Banca Naţională, de la Academia Română şi din societatea civilă“ care să-l susţină, în absenţa experienţei ministeriale. „Obiectivul de a avea un guvern până la 22 decembrie rămâne valabil“, a promis el, stabilind că până vineri va veni în parlament cu cabinetul Boc.

REACŢII

PNL redescoperă calităţile fostului său şef

Retragerea lui Stolojan a stârnit simpatia foştilor colegi de partid, mai mulţi lideri PNL aducându-şi aminte acum de calităţile sale. „Theodor Stolojan este un om care are coerenţă în acţiuni. Şi-a dat seama că a intrat în mijlocul unor cercuri de interese. El nu a putut fi de acord să existe comitete de coordonare ale noii coaliţii, atât la nivel central, cât şi în judeţe, iar el să vină apoi să aplice deciziile deja luate“, a declarat şeful PNL Iaşi, Relu Fenechiu. El a adăugat că Stolojan nu se putea mulţumi cu statutul de „om de paie“. Şi Cristian Adomniţei crede că Stolojan nu a avut sprijinul vechii gărzi a PD, fiind împins în faţă ca om de sacrificiu. Liberalul susţine că, de fapt, acest lucru stă la baza retragerii. „Unii lideri ai PDL, în special dintre cei proveniţi din fostul PD, erau profund nemulţumiţi de desemnarea lui Stolojan. Lipsa spri-jinului în propriul partid a contat enorm în luarea deciziei lui Stolojan de a renunţa la postul de premier“, a spus Adomniţei. Referindu-se la desemnarea lui Boc, el a spus că nu vrea să creadă că este vorba de un scenariu. „Avem nevoie de un guvern care să facă uşoară trecerea României peste criza economică“, a precizat Adomniţei.

SURSA: EVZ

de me(Vizitator), luni, 15 decembrie 2008 - 21:36

Guvernul a facut BOC:)) in limba turca boc inseamna Ka**at :))))))...
Dar numele tau stii ce inseamna in limba kirghiza?
de Mihaela, luni, 15 decembrie 2008 - 22:14

La fel ca Boc!
Pt Mihaela
de George(Vizitator), luni, 15 decembrie 2008 - 22:29

Asa deci,nu te-ai lecauit,mergi pe principiul : cu base pana la moarte,indiferent de ce face,doar pt a fi contra altora (pnl) !
Mihaela...
de Nae Camionagiu, luni, 15 decembrie 2008 - 22:34

Nu le da apa la moara pacalicilor astora. Vino aici la dreapta lu' Nae sa luptam impreuna.
Nu, George
de Mihaela, luni, 15 decembrie 2008 - 22:36

Eu am taxat o vulgaritate inutila la adresa unui om oarecare. Nimic nu este mai urat decat sa insulti un om prin numele sau sau prin fizicul sau. Lucruri pentru care nu este in nici un fel responsabil. E o problema de relatii inter-umane. Nu are nimic de a face cu politica. Pe de alta parte, indiferent de dezgustul pe care il am fata de evolutia lucrurilor, Boc este foarte simpatizat in Cluj si pe merit. Ce va fi de acum incolo, nu stiu.
In ce priveste relatia cu PNL
de Mihaela, luni, 15 decembrie 2008 - 22:40

Vezi comentariul meu de la articolul "PSD inghite cu noduri fratia cu PDL". Pana in ultima secunda eu sper sa mai vad D.A. in picioare. Cat de naiva o-i fi.
Draga Nae
de Mihaela, luni, 15 decembrie 2008 - 22:45

Vin oricand sa lupt impreuna cu tine, dar depinde pentru ce... Duminica ai fost foarte acid cu mine, sper ca ti-a trecut...
Draga Mihaela
de Nae Camionagiu, luni, 15 decembrie 2008 - 22:56

Nu conteaza pentru ce luptam, important e sa invingem! [care aciditate, ce-am facut? ]
Pt Mihaela
de George(Vizitator), luni, 15 decembrie 2008 - 23:44

Corect!Vulgaritatea trebuie sanctionata! In ce priveste refacerea D.A.,nu sunt de acord,din simplul motiv ca PDL nu este un partid de dreapta! Este format pe scheletul unei ramuri a fsn,s-au declarat de dreapta pt ca dreapta domina atunci Europa,dar in afara de [Citeste]
Raspunde
"Guvernul a facut Boc"
de Nae Camionagiu, luni, 15 decembrie 2008 - 21:45

Boc! Boc! In poarta.
Spre dimineata, cu vreo cateva zile pana-n Craciun.
- Vedeti ma cine bate, ma -
Zice Traian.
Afara iar: Boc! Boc!
- Care esti, ma, sare guvernu?
- Afara iar: Boc!
_________________
Sa fie cu noroc!
Raspunde
draga Stolo ti-am tras teapa! dar RAZBUNAREA poate veni
de Ed, luni, 15 decembrie 2008 - 21:59

si uite asa dl Basescu ia zis "draga Stolo" ti-am tras teapa!". Dar RAZBUNAREA poate veni de unde nu te astepti si anume, ar fi extraordinar ca TOTI PARLAMENTARII DE FACTURA LIBERALA DIN PDL SA SE MUTE DIN GRUPUL PARLAMENTAR PDL LA GRUPUL PARLAMENTAR PNL, iar PNL sa ofere PSD aceiasi guvernare minoritara dar cu sustinerea PSD. Astfel PDL ar lua-o pe cocoasa si PNL ar redeveni PARTIDUL DE PE POLUL 2 LASAND PE PSD IN POLUL 1, IAR PE PDL IN OFFSAID !.... de ce cred asta? PENTRU CA ORICE CRIZA ADUCE O PERIOADA DE OPORTUNITATI !! reintoarcerea grupului liberal din PDL la PNL in frunte cu dl Stolojan poate produce ruptura (fisura mai exact) din PDL care se va dezumfla precum un balon (pentru ca e precum criza mondiala un balon care sta sa se sparga, pentru ca este umflat artificial).
@Ed
de observator, luni, 15 decembrie 2008 - 23:06

sunt deacord cu scenariul tau, pana la sustinerea de catre pnl-ul largit a unei variante de guvern psd. nu e cazul, lasa-i sa-si rupa gatul impreuna cu fratiorii lor
Raspunde
Mai PNL-istilor penali
de jeakdejeak, luni, 15 decembrie 2008 - 22:08

voi o faceti pe lupul moralist???Cum puteti defila cu de-al de Fenechiu si Adomnitiei doar doi dintr-o intreaga gasca de excroci pusi pe jacmaneala statului asta.Sa va fie rusine cu asemenea oameni in partit si sa taceti din gura pana va faceti curatenia care se cere de ceva ani.
nu sunt PNList dar
de Ed, luni, 15 decembrie 2008 - 22:27

acum dupa opinia ca "toti fura" sa tinem cont ca PNL sunt singurii/primii care au REDUS impozitul pe venit pentru FIRME si ANGAJATI !! si CULMEA tot ei sunt PRIMII care au marit pensiile REAL (deci nu doar indexate pe inflatie). Deci... trage tu singur concluzii. Ca au avut si ministrii foarte prosti la Educatie si Transporturi... da.. poate.. dar cel mai important ramane FISCALITATEA si REGIMUL ECONOMIC. Binenteles JUSTITIA este NUMARUL UNU ca importanta dar aici nimeni nu va face nimic, pana cand poporul insasi se va schimba ca concepte.
Da?
de George(Vizitator), luni, 15 decembrie 2008 - 22:27

Zi-mi te rog si mie afaceri derulate de astia 2 cu statul la care au furat.Stii?Nu!Doar ce ai auzit pe la radio sau tv cand unul sau altul ziceau de astia ca au furat,dar fara sa precizeze ce si de unde... Pe cand de psd-isti pot sa-ti dau exemple cate vrei, unde se stie ca au furat,s-a constatat furtul,dar oamenii sunt parlamentari,si sa-l arestezi pe un parlamentar prins furand e "razbunare politica". NU SPUN CA CEI DIN PNL NU FURA,DAR MAI SUBTIL,NU CU ATATA NESIMTIRE SI IN URMA LOR MAI RAMANE CATE CEVA FACUT ! CEA MAI PUTERNICA DEZVOLTARE DUPA 89 A FOST ATINSA IN GUVERNAREA LIBERALA,CAND AU SCAZUT TAXELE SI IMPOZITELE !
Raspunde
Si spuneati ca Tariceanu nu a fost un bun PM?
de Ultimul(Vizitator), luni, 15 decembrie 2008 - 22:23

Acum o sa va simtiti cu adevarat bine cu noul PM!
taricum? ala care cara olitza de noapte a
de Un roman(Vizitator), luni, 15 decembrie 2008 - 22:33

"romanului" patriciu moscovitu?
tariceanu
de observator, luni, 15 decembrie 2008 - 23:14

intradevar, cel mai performant si cel mai stilat PM roman, din ultimii 60 de ani. nu incercati sa treceti prin filtrul presei mai mult sau mai putin aservite. uitativa la lucruri concrete, pt performanta si ganditiva la stilul de viata si clasa pe care a cunoscut-o de acasa.
Pt un roman
de George(Vizitator), luni, 15 decembrie 2008 - 23:29

Patriciu e doar exemplul perfect al afaceristului din zilele noastre,care vrea sa fie "bine" cu toti,pentru a nu-i deranja afacerile.Daca erai curios,ai fi vazut ca in SUA e un obicei ca "greii" sa finanteze ambele partide puternice de la ei,prin diferite firme (o firma finanteaza un canditat,alta alt candidat etc.) Petromul ca a fost vandut pe nimic (si asta a fost cel mai mare tun din Romania,dupa cel cu energia electrica) nu sare nimeni in sus! Vedeti concret ce a ramas dupa liberali : TAXE SI IMPOZITE MICSORATE,PENSIILE MARITE (PENTRU PRIMA DATA REAL),O GRAMADA DE SPITALE MODERNIZATE SI REFACUTE,AMBULANTELE NOI,SOMAJ SCAZUT,PLUS CRESTEREA ECONOMICA DIN ULTIMII ANI SI INVESTITORII ATRASI).Ceilalti doar au latrat,au ajuns la putere,au furat de-au rupt si n-au facut nimic.Asta e diferenta dintre ei si stanga (psd,pdl...)!
Raspunde
Proasta
de dc(Vizitator), luni, 15 decembrie 2008 - 23:48

ce inteles poate avea titul asta? altul decat ca "ziarista" e o mare proasta?

Niciun comentariu: